Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ανοχύρωτη και πάλι η Ελλάδα – Η κακοκαιρία Elias πνίγει τον Βόλο, σαρωτικές πλημμύρες και καταστροφές - Εγκλωβίστηκαν άνθρωποι

Ανοχύρωτη και πάλι η Ελλάδα – Η κακοκαιρία Elias πνίγει τον Βόλο,  σαρωτικές πλημμύρες και καταστροφές - Εγκλωβίστηκαν άνθρωποι
Στον Βόλο την Τετάρτη (27/9/2023) πλημμύρισαν σπίτια και επιχειρήσεις, όπως και το νοσοκομείο της πόλης, ενώ η Πυροσβεστική έχει δεχθεί δεκάδες κλήσεις για απεγκλωβισμούς πολιτών
Σχετικά Άρθρα
(upd 8) Ανοχύρωτη και πάλι η Ελλάδα, που πλήττεται με σφοδρότητα από το κύμα κακοκαιρίας Elias με τον Βόλο να είναι στο μάτι του κυκλώνα.
Πρόκειται για ένα κύμα κακοκαιρίας για το οποίο οι αρχές έπρεπε να είναι προετοιμασμένες ενώ αποδεικνύεται περίτρανα ότι τα καιρικά αυτά φαινόμενα δεν είναι τελικά τόσο...σπάνια, αφού το κύμα Elias έρχεται λίγες μέρες μετά τον Daniel.
Στο έλεος της κακοκαιρίας βρίσκονται επίσης Λάρισα, Καρδίτσα και Φθιώτιδα με συνεχή μηνύματα του 112 και εκκενώσεις περιοχών.
Στον Βόλο την Τετάρτη (27/9/2023) πλημμύρισαν σπίτια και επιχειρήσεις, όπως και το νοσοκομείο της πόλης, ενώ η Πυροσβεστική έχει δεχθεί δεκάδες κλήσεις για απεγκλωβισμούς πολιτών.

Υπερχείλισε ο Κραυσίδωνας - Απεγκλωβισμοί πολιτών

Σε εξέλιξη είναι επιχείρηση της Πυροσβεστικής για απεγκλωβισμό πολιτών από σπίτια και αυτοκίνητα στον Βόλο, τα οποία έχουν βουλιάξει από τους ορμητικούς χειμάρρους, εν μέσω της κακοκαιρίας Elias.
Ο Κραυσίδωνας έχει σπάσει με αποτέλεσμα τεράστιοι τόνοι νερού να διοχετεύονται μέσα στους δρόμους της πόλης.
Ο περιφερειακός δρόμος του Βόλου δεν είναι προσβάσιμος σε πολλά σημεία, ενώ σοβαρά προβλήματα σημειώνονται στον κόμβο προς την Αγριά όπου οι δρόμοι έχουν γίνει ποτάμια, τα φερτά υλικά είναι πολλά και έχει διακοπεί κάθε κυκλοφορία.
Μάλιστα, η Πυροσβεστική έχει δεχθεί δεκάδες κλήσεις για απεγκλωβισμούς από την Αγριά και τις Αλυκές, καθώς τα νερά να έχουν φτάσει τους 80 πόντους και στις εν λόγω περιοχές επιχειρούν πυροσβέστες και μέλη της ΕΜΑΚ.
Έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 330 απεγκλωβισμοί.
Μόνο στο Βόλο επιχειρούν 180 πυροσβέστες με 50 οχήματα με τη συμβολή επίσης της 2ης, της 7ης και της 8η ΕΜΑΚ, ενώ με βάρκες, ερπυστριοφόρα και hummer συνδράμει ο στρατός.
Επίσης, το 199 δέχθηκε κλήση προς βοήθεια από τηλεοπτικό συνεργείο της ΕΡΤ, τα τρία μέλη του οποίου έχουν εγκλωβιστεί από την καταιγίδα.
volos_2.jpg

Lockdown, έκτακτες ανακοινώσεις του Δήμου Βόλου και απόγνωση

Με έκτακτη ανακοίνωσή του ο Δήμος Βόλου ζητά από τους κατοίκους – οι οποίοι ειδοποιήθηκαν και με δύο μηνύματα του 112- να μείνουν στα σπίτια τους και αναφέρει συγκεκριμένα ότι «τα χειρότερα σενάρια για την εξέλιξη της νέας κακοκαιρίας που πλήττει την πόλη μας δυστυχώς επιβεβαιώνονται.
Ήδη η αστυνομία απαγόρευσε την κυκλοφορία οχημάτων και εμείς απευθύνουμε έκκληση προς τους πολίτες να συνεργάζονται και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.
Μην μετακινείστε πρωτίστως για τη δική σας ασφάλεια και μετά για να διευκολύνετε το έργο των συνεργείων που δίνουν ένα πραγματικό τιτάνιο αγώνα».


Κλειστά τα σχολεία

Με απόφαση του δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου ανακοινώθηκε ότι την Πέμπτη (28/9) και την Παρασκευή (29/9) τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα μείνουν κλειστά σε όλη την ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας της Μαγνησίας λόγω των σοβαρών προβλημάτων προβλημάτων από τη νέα κακοκαιρία.

volos_3.jpg
Διακοπή κυκλοφορίας

Έχει διακοπεί η κίνηση και στον δρόμο Μηλίνας-Τρικερίου στο Νότιο Πήλιο όπως και στην ευρύτερη περιοχή της παρακάρλιας περιοχής από το Ριζόμυλο προς τα Κανάλια.
Πλημμυρισμένες είναι οι περιοχές Παλαιό Λιμεναρχείο, η Παπαδιαμάντη στο κέντρο από το Δημαρχείο μέχρι και τον κόμβο Αθηνών, η 2ας Νοεμβρίου και ο Άγιος Παντελεήμονας,
ενώ άμεσος κίνδυνος υπάρχει και στο Νέο Δέλτα και το ίδρυμα ‘Ασπρες Πεταλούδες όπου απειλεί ο χείμαρρος Ξηριάς.
Στον παραλιακό δρόμο Βόλου-Αγριάς διακόπτεται περιοδικά η κυκλοφορία στις στροφές της Γορίτσας
όπου έπεσαν βράχια και πέτρες από το βουνό, ενώ στα Λεχώνια και τα Πλατανίδια η κατάσταση είναι εξίσου δύσκολη από τις τεράστιες ποσότητες νερού που κατεβαίνουν από το Πήλιο.
volos_4.JPG

Διακοπές ρεύματος

Ακόμα, διακοπή ρεύματος σημειώθηκε σε αρκετές περιοχές του Βόλου.
 Σπίτια  στον Βόλο, στη Νέα Ιωνία,το Διμήνι έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, χωρίς να έχει γίνει γνωστό από τον ΔΕΔΔΗΕ πού εντοπίζεται η βλάβη και πόσο θα διαρκέσει η αποκατάστασή της.

Δραματικό μήνυμα Μπέου

Ο δήμαρχος Βόλου βρίσκεται, από το πρωί της Τετάρτης (27/09), επί ποδός σε διάφορα σημεία της πόλης μαζί με συνεργεία.
Σε ένα δραματικό του μήνυμα μέσα από το αυτοκίνητο, εν μέσω της σφοδρής καταιγίδας, απηύθυνε έκκληση στους Βολιώτες.
Χαρακτηριστικά, ο Αχιλλέας Μπέος είπε το εξής στο μήνυμά του: «Αυτή η καταρρακτώδης βροχή είναι μεγαλύτερη από τις 6 Σεπτεμβρίου.
Κόπηκε ο δρόμος στη μέση, στην Παιδόπολη της Αγριάς. Πλημμύρες παντού. Αν συνεχίσει έτσι, θα σπάσει ο Κραυσίδωνας σε λίγα λεπτά.
Σας παρακαλώ, σας εκλιπαρώ, αν μένετε σε ισόγεια και σε πρώτους ορόφους, ανεβείτε σε ψηλότερους ορόφους. Αν χρειαστείτε βοήθεια, καλέστε στα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης.
Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο. Δεν μπορώ να καταλάβω τι οργή είναι αυτή από τη φύση.
Προστατεύσετε τους εαυτούς σας. Η βροχή θα συνεχιστεί όλη νύχτα. Μείνετε ψηλά. Μην κυκλοφορείτε».



Μήνυμα του 112 και στη Φθιώτιδα

Μήνυμα του 112 ήχησε στα κινητά των κατοίκων της Πετρίλιας και της Σοφιάδας στη Φθιώτιδα, γύρω στις 21:00 της Τετάρτης (27/9/2023) για να εκκενώσουν τις περιοχές τους προς Νέο Μοναστήρι, λόγω της κακοκαιρίας Elias.
Αυτό είναι το δεύτερο μήνυμα για εκκένωση περιοχών, μετά την εκκένωση του χωριού Σωτήριο στη Λάρισα.
Οι αρχές προχώρησαν στην εκκένωση των χωριών Πετρίλια και Σοφιάδα στη Φθιώτιδα.
Παράλληλα, οι Αρχές προχωρούν σε προληπτική εκκένωση 4 χωριών στα Φάρσαλα.
Πρόκειται για το Μεγάλο και Μικρό Ευύδριο, την Υπέρια και τον οικισμό Πυργάκια.
«Αν βρίσκεστε στις περιοχές Πετρίλια και Σοφιάδα απομακρυνθείτε προς Νέο Μοναστήρι λόγω πλημμυρικών φαινομένων.
Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρει το μήνυμα του 112.

sperxeios.jpg

Εκκένωση του οικισμού Αμπελώνα του Παλαμά Καρδίτσας – Μήνυμα του 112

Εξάλλου ακόμη ένα μήνυμα από το 112 ήχησε σήμερα Τετάρτη (27/9/2023) για εκκένωση περιοχής, αυτή τη φορά στα κινητά των κατοίκων του οικισμού Αμπελώνα του Παλαμά Καρδίτσας, λόγω πλημμυρών που προκαλεί η επέλαση της κακοκαιρίας Elias στη Θεσσαλία.
«Αν βρίσκεστε στον οικισμό Αμπελώνα δήμου Παλαμά απομακρυνθείτε προς Ιτέα λόγω πλημμυρικών φαινομένων.
Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρει το μήνυμα του 112 για τους κατοίκους του οικισμού του πολύπαθου χωριού της Καρδίτσας από την κακοκαιρία.

Λάρισα: Εκκένωση σε Αρμένιο και Νίκη

Οι οικισμοί Αρμένιο και Νίκη στη Λάρισα εκκενώνονται, την Τετάρτη (27/09), εξαιτίας της κακοκαιρίας Elias που πλήττει τη Θεσσαλία.
Συγκεκριμένα, το μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας που εστάλη στους κατοίκους των εν λόγω οικισμών, μέσω του 112, έγραφε τα εξής: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Αρμένι και Νίκη, απομακρυνθείτε προς Λάρισα μέσω Π.Ε.Ο Λάρισας - Βόλου λόγω πλημμυρικών φαινομένων».

Καταιγισμός μηνυμάτων 112 στη Λάρισα

«Αν βρίσκεστε στις περιοχές Ανωχώρι, Κατωχώρι, Βασιλή, Υπέρεια, Μικρό Ευύδριο, Μεγάλο Ευύδριο, Πυργάκια, Πολυνέρι, Σταυρός απομακρυνθείτε προς Φάρσαλα λόγω πλημμυρικών φαινομένων», αναφέρει το μήνυμα που στάλθηκε σε κατοίκους των περιοχών της Λάρισας.

Σε ετοιμότητα και ο Στρατός

Σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση του κύματος κακοκαιρίας «Elias»
στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, της Λαμίας και της Εύβοιας σε πλήρη συντονισμό με την Πολιτική Προστασία, βρίσκονται οι ‘Ενοπλες Δυνάμεις διαθέτοντας προσωπικό και μέσα.
Συγκεκριμένα,
έχουν διαθέσει 831 άτομα προσωπικό μεταξύ των οποίων 70 άτομα της Ζ' ΜΑΚ και 120 άτομα της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στη Θεσσαλία, 24 άτομα στην περιοχή της Λαμίας και 17 άτομα στις Ροβιές Εύβοιας.
Επιπλέον, έχουν διατεθεί δέκα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ), εκ των οποίων 7 στην Θεσσαλία, 1 στην Λαμία και 2 στις Ροβιές Εύβοιας, 44 οχήματα γενικής χρήσης (37 στην Θεσσαλία, 5 στη Λαμία και 2 στις Ροβιές Εύβοιας), 3 ειδικά οχήματα με εξοπλισμό απολύμανσης, 68 μηχανήματα έργου, 2 γέφυρες Bailey σε Καλά Νερά Μαγνησίας και Στουρναραίικα Τρικάλων, δύο γεννήτριες, 61 λέμβοι (46 στην Θεσσαλία και 15 στη Λαμία), έξι λεωφορεία, ένα όχημα περισυλλογής (Leo Standard), ένα μηχάνημα εξυγίανσης ύδατος και τέσσερις φωτιστικοί πύργοι.

Η πρόγνωση της Πέμπτης 28/9

Σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού από το meteo, την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023 βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στη Νοτιοανατολική Θεσσαλία, στην Κεντρική και Βόρεια Εύβοια, στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά, στην Πελοπόννησο και στις Σποράδες.
Βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν επίσης στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και πρόσκαιρα σε τμήματα των Δωδεκανήσων και του Βορείου Αιγαίου.
Τα φαινόμενα που θα είναι τοπικά ισχυρά, το βράδυ θα εξασθενήσουν.
Μετά το μεσημέρι βροχές ή καταιγίδες θα εκδηλωθούν επίσης κατά τόπους στα Επτάνησα, στα δυτικά ηπειρωτικά και στη Βόρεια Ελλάδα.
Ειδικά για την περιοχή της Θεσσαλίας αναμένονται βροχές και καταιγίδες, με ισχυρά φαινόμενα στη Μαγνησία.
Στην Αττική περιμένουμε βροχές και καταιγίδες και βελτίωση το βράδυ.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 2-4 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 25-26 βαθμούς.
Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών.
Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις με εντάσεις 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 26 βαθμού


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης