Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σάλος με Στέγαστρο και ΟΑΚΑ – Εισαγγελική παρέμβαση, διορθώσεις με ...βίδες σε σίδερο 80 κιλών - Διεθνής διασυρμός

Σάλος με Στέγαστρο και ΟΑΚΑ – Εισαγγελική παρέμβαση, διορθώσεις με ...βίδες σε σίδερο 80 κιλών - Διεθνής διασυρμός
«Έμπαιναν βίδες στα σίδερα που έπεφταν. Στην στοά Καλατράβα, η γέφυρα στηρίζεται σε μπετά, δεμένα στις άκρες με βίδες. Με τους σεισμούς και με τον αέρα κάποιες βίδες «έκοβαν». Κάποια ημέρα κρέμασε και έμεινε 60 πόντους από το έδαφος, από εκεί που περνούσε ο κόσμος!», ανέφερε ο Π. Γαλακτόπουλος
Σχετικά Άρθρα
(upd 8) «Πρόβλημα στατικότητας υπάρχει μόνο στο στέγαστρο Καλατράβα», ξεκαθάρισε ένα 24ωρο μετά το λουκέτο στο Κεντρικό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο του Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων στην Καλογρέζα ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος τη Δευτέρα 2/10 θα προβεί σε ανακοινώσεις για τις ενέργειες που θα γίνουν στο εξής.
Εισαγγελική παρέμβαση για το θέμα και το Στέγαστρο Καλατράβα.
Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί  το διάστημα της αναστολής, παρά μόνο ότι θα ακολουθήσει και δεύτερη Μελέτη, προκειμένου να ερευνηθούν διεξοδικότερα και να επιβεβαιωθούν ή όχι τα στοιχεία τηςπρώτης Μελέτης.
Ωστόσο, αποκαλυπτικός για την κατάσταση στο ΟΑΚΑ ήταν ο  Πέτρος Γαλακτόπουλος, (πρόεδρος του ΟΑΚΑ το 2012-2015), ο οποίος ανέφερε πως «έμπαιναν βίδες στα σίδερα που έπεφταν» και μάλιστα, «είχε πέσει σίδερο που ήταν 80 κιλά. Πέφτοντας κάτω αυτό γινόταν 1,5 τόνος»,  ενώ με μομφασμό απάντησε στο «πως και δεν έχει μαθευτεί τίποτα τόσα χρόνια».
Στο μεταξύ,  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης,  ξεκαθάρισε πως «δεν υπήρχε περίπτωση να έγινε οποιαδήποτε δραστηριότητα και να είχε οποιοσδήποτε σε γνώση του μία μελέτη, η οποία να πιστοποιεί ότι δεν είναι ασφαλής η λειτουργία οποιουδήποτε κτιρίου. Το ίδιο έχει γίνει και για άλλα γήπεδα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του μπάσκετ για ζητήματα πυρασφάλειας και άλλα».
Σύμφωνη με την απόφαση αναστολής δηλώνει η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, ζητώντας να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και οι μελέτες για τη στατικότητα των κατασκευών Καλατράβα, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα και οι εργασίες αποκατάστασης – σε περίπτωση που απαιτούνται – για την ομαλή και ασφαλή λειτουργία του ΟΑΚΑ.
Ως σύμβολο μίας χώρας που καταρρέει σε όλα τα επίπεδα χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, το Στέγαστρο Καλατράβα και το λουκέτο στο ΟΑΚΑ, επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση της ΝΔ, με τον υπουργό Επικρατείας , Άκη Σκέρτσο,  να δηλώνει πως "η νέα αριστερά του τσιπρο-πολακο-κασελακισμού που θέλει να μας πάει πίσω ολοταχώς".

Διεθνής διασυρμός για την Ελλάδα

Όπως ήταν αναμενόμενο, το λουκέτο στο ΟΑΚΑ έγινε βασικό θέμα σχεδόν σε όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης με αποτέλεσμα τον διασυρμό της χώρας.
«Το Ολυμπιακό Στάδιο στην Αθήνα βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης και πρέπει να κλείσει άμεσα», γράφουν σχεδόν όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
«Το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας κλείνει εξαιτίας της οροφής του», «Έκλεισε το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας - Κινδυνεύει να καταρρεύσει», «Το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας κλείνει μετά από κατασκευαστικά προβλήματα», είναι μερικοί μόνο από τους τίτλους των ΜΜΕ ανά τον κόσμο.

stadion.JPG
oaka_b.JPG

Μαρινάκης: Δεν θα μπει σε αμφισβήτηση η ασφάλεια των πολιτών – Τη Δευτέρα 2/10 ανακοινώσεις

«Τη Δευτέρα 2/10 θα γίνουν ανακοινώσεις από τον αρμόδιο υπουργό αθλητισμού. Μέχρι να γίνουν οι περαιτέρω έρευνες, το ΟΑΚΑ καλείται να εφαρμόσει όσα αναφέρουν οι ειδικοί. Το κράτος δε μπορεί διαψεύσει ή να αμφισβητήσει μία επιστημονική μελέτη. Το καλύτερο που μπορεί να κάνει είναι να επαναξιολογήσει την κατάσταση για την ασφάλεια των πολιτών», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης.
Ο κ. Μαρινάκης μιλώντας στο mega με αφορμή την αναστολή από 29/9 κάθε αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας στο Κεντρικό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο του Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων στην Καλογρέζα, καθώς οι μεταλλικές κατασκευές του στεγάστρου Καλατράβα δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας, όπως ενημέρωσε το ΟΑΚΑ, ανέφερε ότι «η εν λόγω ανακοίνωση βγήκε από την διοίκηση του ΟΑΚΑ και βασίζεται στη σύμβαση μεταξύ του υπουργείου, του ΟΑΚΑ και του ΤΑΙΠΕΔ. Είναι μία στατική μελέτη από ιδιωτική εταιρεία που βασίζεται σε συγκεκριμένη έρευνα που έκανε η εταιρεία αυτή. Θα ακολουθήσει και δεύτερη μελέτη για να διαπιστωθεί αν και εφόσον ισχύουν αυτά τα πορίσματα που έχουν βγει».
«Δεν έχω τα στοιχεία για να αναλύσω πότε προέκυψε το πρόβλημα, ούτε είμαι καθ’ ύλην αρμόδιος, ωστόσο η κυβέρνηση μπήκε στη διαδικασία αναβάθμισης του ΟΑΚΑ, του ελέγχου των κτιρίων και στο να βάλει «τάξη» στο κράτος. Δεν πρόκειται να μπει σε αμφισβήτηση η ασφάλεια των πολιτών», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο κ. Μαρινάκης ξεκαθάρισε πως «είναι δεδομένο ότι δεν υπήρχε περίπτωση να έγινε οποιαδήποτε δραστηριότητα και να είχε οποιοσδήποτε σε γνώση του μία μελέτη, η οποία να πιστοποιεί ότι δεν είναι ασφαλής η λειτουργία οποιουδήποτε κτιρίου. Το ίδιο έχει γίνει και για άλλα γήπεδα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του μπάσκετ για ζητήματα πυρασφάλειας και άλλα».



Κασσελάκης: Σύμβολο μίας χώρας που καταρρέει σε όλα τα επίπεδα

Ως σύμβολο μίας χώρας που καταρρέει σε όλα τα επίπεδα χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης το Στέγαστρο Καλατράβα και το λουκέτο στο ΟΑΚΑ επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση της ΝΔ.
«-2021: Ο Πρωθυπουργός ανακοινώνει τη συντήρηση του Στεγάστρου Καλατράβα. -
Χθες: το Ολυμπιακό Στάδιο έκλεισε λόγω στατικής ανεπάρκειας. Στέγαστρο Καλατράβα.
Σύμβολο μίας χώρας που καταρρέει σε όλα τα επίπεδα.
Ενός Κράτους που αφήνει όλα και όλους στη μοίρα τους», σημείωσε ο κ. Κασσελάκης στην πλατφόρμα Χ. Με αφορμή τη δήλωση Κασσελάκη, ο υπουργός Επικρατείας , Άκης Σκέρτσος, σε ανάρτησή του στο facebook σχολίασε ότι «μέρα με τη μέρα ο τοξικός ΣΥΡΙΖΑ του κ. Πολάκη καταπίνει και αφομοιώνει τον κ. Κασσελάκη οδηγώντας τον σε αδικαιολόγητα λάθη».
σκερτσος_1.JPG

Βρούτσης: Μαζί με το ΤΕΕ  επαναξιολόγηση της μελέτης - Η μελέτη ήρθε στα χέρια μου προχθές και οδήγησε στην απόφαση για κλείσιμο του ΟΑΚΑ


«Μαζί με το ΤΕΕ θα προχωρήσουμε σε επαναξιολόγηση της μελέτης και σύντομα θα έχουμε νεότερα, ώστε στον συντομότερο χρόνο να παραδοθεί και πάλι με ασφάλεια το ΟΑΚΑ», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, μία ημέρα μετά το λουκέτο  χωρίς όμως να δεσμευθεί σε σαφές χρονοδιάγραμμα.
Ο κ. Βρούτσης μιλώντας στον ΑΝΤ1 ανέφερε πως «μετά από την απόφαση του Πρωθυπουργού, τον Ιούλιο του 2021 για αναβάθμιση του ΟΑΚΑ, ανατέθηκαν σχετικές μελέτες και τώρα ήρθε στα χέρια μου το πόρισμα της μελέτης από την κοινοπραξία στην οποία ανατέθηκε μετά από διαδικασία 6 μηνών. Η μελέτη ήρθε στα χέρια μου προχθές και οδήγησε στην απόφαση για κλείσιμο του ΟΑΚΑ».
Κατά τον ίδιο, «τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι η στατική επάρκεια δεν είναι αυτή που θα έπρεπε και αυτό οδηγεί σε ανασφάλεια για τη στατικότητα των στεγάστρων και μας οδήγησε σε αυτήν την απόφαση».
Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, πρώτο μέλημα ήταν «να διασφαλίσουμε την αυτονόητη προτεραιότητα της ασφάλειας των αθλητών, προπονητών και φιλάθλων του ΟΑΚΑ, που είναι η “καρδιά του αθλητισμού” της χώρας μας».
Εξήγησε ότι προ ετών παρατηρήθηκε μια ταλάντωση στις κερκίδες στην διάρκεια ενός αγώνα και τότε υπήρξε μελέτη που έδειξε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στατικότητας στο στάδιο.
«Πρόβλημα στατικότητας υπάρχει μόνο στο στέγαστρο», τόνισε.
Ερωτηθείς για την τακτική των προηγούμενων ετών, ο κ. Βρούτσης απάντησε ότι «επί κυβέρνησης Σαμαρά, ο Γιάννης Ανδριανός δέσμευσε 8 εκατομμύρια ευρώ για την μελέτη στατικότητας των στεγάστρων Καλατράβα, όμως άλλαξε η Κυβέρνηση και δεν υπήρξε εξέλιξη και δεν γνωρίζω το γιατί».
«Μόλις ανέλαβα την θέση του υφυπουργού Αθλητισμού, υπέγραψα απόφαση ώστε κανέναν αθλητικό κέντρο να μην μπορεί να λειτουργήσει εάν δεν έχει μελέτες στατικότητας και πυρασφάλειας», ξεκαθάρισε.
Ανέφερε πως αυτήν την περίοδο γίνονταν στο ΟΑΚΑ αγώνες τάεκβοντο και μπριτζ, οι οποίοι κατόπιν συνεννόησης διεξάγονται από σήμερα (30/9) στο ΣΕΦ.
Σε ό,τι αφορά τον χρόνο επαναλειτουργίας, ο κ. Βρούτσης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, ανέφερε ότι «το ΟΑΚΑ είναι η καρδιά του αθλητισμού και δεσμευόμαστε ως κυβέρνηση ότι δεν θα σταματήσει να χτυπάει», ενώ «θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να ξαναλειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις το συντομότερο δυνατό, αλλά προτεραιότητα είναι η ασφάλεια».
Για την απόφαση αναστολής λειτουργίας του κεντρικού σταδίου του ΟΑΚΑ και του ποδηλατοδρομίου, σημείωσε πως ήταν μία «δύσκολη και δυσάρεστη, αλλά αυτονόητη απόφαση, με βάση τη μελέτη που ήρθε στα χέρια μου.
Εξήγησε ότι το επόμενο βήμα είναι η παράδοση των μελετών στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το οποίο θα συγκροτήσει με ταχύτατους ρυθμούς υψηλόβαθμες επιστημονικές επιτροπές και θα επαναξιολογήσει τα ευρήματα.

oaka_skoyria.JPG
Απάντηση σε Παναθηναϊκό

«Μας προβληματίζει το θέμα του Παναθηναϊκού, είναι εμβληματική ομάδα και ειδοποιήσαμε ότι θα είμαστε δίπλα του, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας. Εισιτήρια δεν κόπηκαν, όπως λέει ο Παναθηναϊκός, ο αγώνας είναι στο τέλος Οκτωβρίου. Ο Παναθηναϊκός είναι μέρος του προβλήματος, γιατί φιλοξενούνται στο ΟΑΚΑ πολλά σωματεία και σύλλογοι», ανέφερε ο κ. Βρούτσης.
Σημειώνεται ότι η ΠΑΕ Παναθηναϊκός σε ανακοίνωσή της στις 29/9 εξέφρασε δυσαρέσκεια για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το Κεντρικό Στάδιο των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, αφήνοντας αιχμές.
Υπενθυμίζεται ότι το «Σπύρος Λούης» είναι η ευρωπαϊκή έδρα του Παναθηναϊκού στο Europa League.
Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανέφερε τα εξής:
«Με λύπη μας πληροφορηθήκαμε την ύπαρξη μελέτης για το στέγαστρο του ποδοσφαιρικού γηπέδου του Ολυμπιακού Σταδίου, που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι από κατασκευής του δεν ανταποκρίνεται στα επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας.
Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι το στέγαστρο είχε κατασκευαστεί από τον Καλατράβα, εκ των κορυφαίων αρχιτεκτόνων στο είδος αυτών των κατασκευών και από την Cimolai, την κορυφαία εταιρία στον κόσμο σε σιδηρές κατασκευές, η οποία έχει κατασκευάσει τα σκέπαστρα των περισσότερων ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών γηπέδων, ενώ στο έργο συμμετείχαν σπουδαιότατοι Έλληνες αρχιτέκτονες και μηχανικοί.
Υ.Γ. Θα είναι μάλλον τυχαίο γεγονός το χρονικό σημείο που δημοσιοποιείται μια μελέτη που ξεκίνησε το 2021, σε μια περίοδο που ο Παναθηναϊκός φιλοξένησε στο συγκεκριμένο γήπεδο 120.000 θεατές…
Υ.Γ.1 Ρωτήθηκε σχετικά με τη μελέτη που συντάχθηκε, ο Καλατράβα και η εταιρία Cimolai;
Υ.Γ.2 Πριν από λίγο πληροφορηθήκαμε ότι η αρχική στατική μελέτη προέβλεπε πολύ βαριά τζάμια στην οροφή του στεγάστρου και τελικά αντ’ αυτών τοποθετήθηκαν πλεξιγκλάς/lexan, γιατί δεν προλάβαιναν το χρονοδιάγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Το στέγαστρο είχε κατασκευαστεί με προδιαγραφές να αντέχει το βάρος των τζαμιών, το οποίο είναι πολλαπλάσιο των lexan. Το γνωρίζουν αυτό αυτοί που έκαναν τη μελέτη στατικού ελέγχου; Περιμένουμε απαντήσεις/διευκρινίσεις».

Για Γαλακτόπουλο

Κληθείς να σχολιάσει όσα ανέφερε ο πρώην πρόεδρος του ΟΑΚΑ,  Πέτρος Γαλακτόπουλος στον ΑΝΤ1 νωρίτερα το Σάββατο 30/9 πως «έπεφταν σίδερα 80 κιλών και εμείς αλλάζαμε βίδες», ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι «επί 20 χρόνια δεν είχε γίνει τίποτα».
oaka_c.JPG

Γαλακτόπουλος: Βάζαμε βίδες όταν έπεφτε σίδερο 80 κιλών

Ο πρώην πρόεδρος του ΟΑΚΑ (2012-2015) και Ολυμπιονίκης της Πάλης, Πέτρος Γαλακτόπουλος ανέφερε πως«όταν ανέλαβα την προεδρία του ΟΑΚΑ, ήρθαν οι τεχνικοί και μου είπαν ότι έχει λήξει η σύμβαση ελέγχου του στεγάστρου Καλατράβα».
Όπως είπε ο κ. Γαλακτόπουλος, «έμπαιναν βίδες στα σίδερα που έπεφταν. Στην στοά Καλατράβα, η γέφυρα στηρίζεται σε μπετά, δεμένα στις άκρες με βίδες. Με τους σεισμούς και με τον αέρα κάποιες βίδες «έκοβαν». Κάποια ημέρα κρέμασε και έμεινε 60 πόντους από το έδαφος, από εκεί που περνούσε ο κόσμος!».
Πρόσθεσε ότι «πήγαν οι τεχνικοί του ΟΑΚΑ, έβαλαν σίδερα και έγινε διόρθωση. Όλες οι βίδες είναι σκουριασμένες. Ξεκίνησα και έκανα κάθε 15 ημέρες έγγραφα στον τότε Υφυπουργό Αθλητισμού ότι πρέπει να γίνει συντήρηση. Η εταιρεία που το έφτιαξε, για να το συντηρήσει ζήτησε 17 εκατομμύρια. Ήταν περίοδος μνημονίων τότε και δεν υπήρχαν χρήματα να διατεθούν.».
«Το ΟΑΚΑ με τα οικονομικά που είχε, προσπαθούσε να βάζει βίδες και ότι μπορούσε, γινόταν συντήρηση με το προσωπικό του ΟΑΚΑ. Κάθε μήνα έστελνα χαρτί στο υπουργείο και δεν μου απαντούσε κανένας. Σκέψου να έπεφτε κανένα καλώδιο», υπογράμμισε ο κ. Γαλακτόπουλος.
«Είχε πέσει σίδερο που ήταν 80 κιλά. Πέφτοντας κάτω αυτό γινόταν 1,5 τόνος», είπε χαρακτηριστικά, ενώ με μομφασμό απάντησε στο «πως και δεν έχει μαθευτεί τίποτα τόσα χρόνια».
Ακόμη, τόνισε ότι «επί ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ήθελαν να φτιάξουν και το Μουσείο για τους Ολυμπιακούς αγώνες και να το δώσουν σε λειτουργία. Ήρθε ο κ. Κοντονής και τα σταμάτησε όλα και δεν ήθελε να κάνει τίποτα».
Κατέληξε λέγοντας ότι «το μπάσκετ είναι πιο δεμένο και δεν έχει πάθει τίποτα».

H θέση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής για το ΟΑΚΑ

Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και οι μελέτες για τη στατικότητα των κατασκευών Καλατράβα, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα και οι εργασίες αποκατάστασης – σε περίπτωση που απαιτούνται – για την ομαλή και ασφαλή λειτουργία του ΟΑΚΑ, ζητά η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, η οποία συμφωνεί με την απόφαση αναστολής του αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού, καθώς προέχει η ασφάλεια.
Σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, με αφορμή την απόφαση για αναστολή κάθε αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας στο Κεντρικό Στάδιο του ΟΑΚΑ και στο Ποδηλατοδρόμιο για θέματα στατικότητας των Στεγάστρων Καλατράβα, δηλώνει τα εξής:
– Πάγια θέση της είναι, ότι εκτός από την δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα και για τη συντήρηση τους προκειμένου να διατηρούνται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και να φιλοξενούν με ασφάλεια τους αθλητές και τις αθλήτριες. Παράλληλα να εξοπλίζονται με σύγχρονο εξοπλισμό ανάλογα με τις απαιτήσεις και την εξέλιξη του κάθε αθλήματος.
-Συμφωνεί με την απόφαση του Υπουργού Αθλητισμού, καθώς προέχει η ασφάλεια των αθλητών, των αθλουμένων, των φιλάθλων και των εργαζομένων στους χώρους και για κανένα λόγο ή σκοπό δεν πρέπει να διακινδυνεύεται.
-Ζητά να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και οι μελέτες για τη στατικότητα των κατασκευών Καλατράβα, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα και οι εργασίες αποκατάστασης – σε περίπτωση που απαιτούνται – για την ομαλή και ασφαλή λειτουργία του ΟΑΚΑ.
Τέλος, επισημαίνει ότι «το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών ήταν και παραμένει η καρδιά του ελληνικού αθλητισμού και έτσι πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί για τους χιλιάδες αθλητές και αθλούμενους που το χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση».

oaka_d.jpg

Η αναστολή στις 29/9

Ανεστάλη  από χθες, Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου,  κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στο Κεντρικό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο του Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων στην Καλογρέζα, καθώς οι μεταλλικές κατασκευές του στεγάστρου Καλατράβα δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας, όπως ενημέρωσε το ΟΑΚΑ.
Την ίδια στιγμή, δεν διευκρινίστηκε το διάστημα της αναστολής, παρά μόνο ότι τάχιστα θα ακολουθήσει και δεύτερη Μελέτη, προκειμένου να ερευνηθούν διεξοδικότερα και να επιβεβαιωθούν ή όχι τα στοιχεία της σημερινής πρώτης Μελέτης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΑΚΑ:
"Στο πλαίσιο σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Αθλητισμού, του ΟΑΚΑ και του ΤΑΪΠΕΔ για το έργο «Ανακαίνιση Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών», παρελήφθη Μελέτη για την εκτεταμένη επιθεώρηση των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα και των πολυκαρβονικών των Στεγάστρων των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ.
Στη Μελέτη αναφέρεται ότι οι μεταλλικές κατασκευές του Στεγάστρου του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας.
Με βάση τα παραπάνω και με αίσθημα ευθύνης, αναστέλλεται από σήμερα κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στο Κεντρικό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο.
Θα ακολουθήσει τάχιστα και δεύτερη Μελέτη, προκειμένου να ερευνηθούν διεξοδικότερα και να επιβεβαιωθούν ή όχι τα στοιχεία της σημερινής Μελέτης.
Συμμεριζόμαστε την αναστάτωση στην αθλητική οικογένεια, όμως είναι κατανοητό ότι πρέπει να λειτουργήσουμε με μοναδικό γνώμονα την ασφάλεια αθλητών, αθλουμένων και φιλάθλων".

Το στέγαστρο Κατατράβα

Υπενθυμίζεται πως το στέγαστρο στο ΟΑΚΑ, όπως και το στέγαστρο στο ποδηλατοδρόμιο, είναι έργα του διάσημου Ισπανού αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα, που κατασκευάστηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.
Το στέγαστρο Καλατράβα στο ΟΑΚΑ τοποθετήθηκε στις 18 Ιουλίου του 2004, λίγες μέρες πριν την επίσημη έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και ζυγίζει 8.700 τόνους.
Ωστόσο, εδώ και περίπου 16 χρόνια δεν έχει γίνει συντήρηση.
Συγκεκριμένα, έως το 2009 η δομοστατική υγεία του Στεγάστρου παρακολουθούνταν βάσει σύμβασης, χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Από το 2009 και μετά, το στέγαστρο συντηρείται από την Τεχνική Υπηρεσία του ΟΑΚΑ με στοχευμένες παρεμβάσεις και ελέγχους...
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως το στέγαστρο Καλατράβα έφτασε τα 200 εκατομμύρια ευρώ - αν και το πραγματικό κόστος δεν έπρεπε να ξεπερνά τα 55 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις κυβερνητικών παραγόντων,  η κατασκευή οποιουδήποτε στεγάστρου δεν θα κόστιζε λιγότερα από 30 εκατομμύρια ευρώ.
Το «έξτρα» κόστος στην περίπτωση αυτή - που φτάνει τα 25 εκατομμύρια ευρώ, λόγω της ανάμειξης του διάσημου αρχιτέκτονα Καλατράβα - αναλήφθηκε από την κυβέρνηση Σημίτη στο πλαίσιο της προσπάθειας να υπάρξει ένα μεγάλο αρχιτεκτονικό έργο που θα συνδυαζόταν με τους Αγώνες του 2004.
Το Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο αποτελεί μέρος του ευρύτερου Ολυμπιακού Συγκροτήματος του Αμαρουσίου.
Κατασκευάστηκε το 1991 και μέχρι το 2003 λειτούργησε ως ανοιχτό Ποδηλατοδρόμιο.
Το 2004 ανακαινίστηκε από το διάσημο αρχιτέκτονα Σαντιάγκο Καλατράβα και τοποθετήθηκε στέγαστρο.
Είναι το μοναδικό Κλειστό Ποδηλατοδρόμιο της χώρας.
Ο χώρος του Ολυμπιακού Ποδηλατοδρομίου έχει κάλυψη 4.000 μ2, δόμηση 7.000 μ2, επιφάνεια/ εγκατάστασης 53.400 μ2 και ποσοστό επί συνολικής έκτασης από το ΟΑΚΑ 6,20 %.
Έχει χωρητικότητα 5000 θέσεων εκ των οποίων 3100 θεατών, 1500 δημοσιογράφων και 400 επισήμων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης