Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Χιλετζάκης: Περυσινό λάδι που πουλήθηκε 5 ευρώ το λίτρο το βλέπουμε στο ράφι με 13,25 ευρώ

Χιλετζάκης: Περυσινό λάδι που πουλήθηκε 5 ευρώ το λίτρο το βλέπουμε στο ράφι με 13,25 ευρώ
Η παραγωγή είναι πάρα πολύ μειωμένη
Οι γείτονές μας οι Ισπανοί, για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της κλοπής ελαιόκαρπου βρήκανε την εξής πατέντα: Φτιάξανε ομοιώματα ελιάς που είχαν χρήση GPS και ενεργοποιούνταν όταν απομακρύνονταν από τον συγκεκριμένο χώρο, είπε στην ΕΡΤ ο αντιπρόεδρος της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης – Ένωση Ηρακλείου Μύρωνας Χιλετζάκης.
Με το που έφευγε από το στίγμα του, ερχόταν κατευθείαν όλη η διαδρομή που έκανε στο smart phone του παραγωγού.
Εφόσον αυτό έχει νομοθετηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει εφαρμοστεί σε ευρωπαϊκό κράτος σκεφτόμαστε να κάνουμε κι εδώ κάτι ανάλογο.
Οι παραγωγοί κάθονται και φυλάνε τα ελαιόδεντρα τους, γιατί 100 κιλά λάδι κάνει σήμερα 1.000 ευρώ. Πριν από λίγες ημέρες είχαμε κάποια κρούσματα στην ενδοχώρα του νομού Ηρακλείου κάποιοι πήγαν και έκλεψαν λάδι.
Μέχρι τώρα στα κτηματικά της Κρήτης, και για ελιές, αλλά για σύνορα οικοπέδων, όχι για το λάδι και για ελαιόκαρπο, υπήρχαν κάποια περιστατικά διεκδίκησης.
Πέρυσι το νησί παρήγαγε 130.000 τόνους ελαιόλαδο. Φέτος οι εκτιμήσεις μας είναι περίπου στους 30 με 35.000 τόνους. Η παραγωγή είναι πάρα πολύ μειωμένη. Θα αναγκαστούν παραγωγοί που έβγαλαν πέρυσι λάδι εφέτος να αγοράσουν λάδι για το σπίτι τους.
Η τιμή του λαδιού σήμερα στον παραγωγό είναι 8,40 ευρώ/λίτρο συν ΦΠΑ, στο ράφι είναι 13,25 ευρώ/λίτρο.
Δυστυχώς εδώ υπάρχει μία μεγάλη αισχροκέρδεια γιατί το 80% του ελαιόλαδου έφυγε πέρυσι από τους παραγωγούς στην τιμή 4,5 με 5 ευρώ το λίτρο και σήμερα βλέπουμε αυτά τα λάδια στο ράφι με 13,25 ευρώ το λίτρο.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης