Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Νέο χτύπημα των αδιάφθορων – Εξάρθρωσαν κύκλωμα με πλαστές ταυτότητες

Νέο χτύπημα των αδιάφθορων – Εξάρθρωσαν κύκλωμα με πλαστές ταυτότητες
Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης 05/10 ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Σέρρες και Δράμα, στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν επτά μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και απόστρατος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας

Εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην παράνομη έκδοση ελληνικών δελτίων ταυτότητας και διαβατηρίων σε ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς – πολίτες τρίτων χωρών εξαρθρώθηκε από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος. Το συνολικό παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισε η οργάνωση υπολογίζεται σε τουλάχιστον 210.000 ευρώ.
Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης 05/10 ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Σέρρες και Δράμα, στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν επτά μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και απόστρατος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας.
Επιπλέον, συνελήφθησαν πέντε άτομα, που στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων και παρέμεναν παράνομα στη χώρα μας και για τα οποία τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν προχωρήσει ήδη στην έκδοση μίας ταυτότητας και επρόκειτο να εκδώσουν τα υπόλοιπα, ωστόσο η πράξη τους διακόπηκε από την αστυνομική επιχείρηση.
Στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται ακόμα 24 άτομα, ανάμεσα στα οποία και εν ενεργεία αστυνομικός.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για –κατά περίπτωση– εγκληματική οργάνωση, συνέργεια σε εγκληματική οργάνωση, ψευδή βεβαίωση και νόθευση με το συνολικό όφελος να υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ, πλαστογραφία, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης τετελεσμένη και σε απόπειρα, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, παράβαση καθήκοντος, ψευδή υπεύθυνη δήλωση, παράβαση της νομοθεσίας περί αλλοδαπών καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Για τη διερεύνηση της υπόθεσης προηγήθηκε ενημέρωση από Τμήμα Ασφαλείας στη Βόρεια Ελλάδα, σχετικά με αίτημα επανέκδοσης διαβατηρίου, λόγω απώλειας, πλην όμως από την μακροσκοπική εξέταση και από την αντιπαραβολή βιομετρικών στοιχείων διαπιστώθηκε αναντιστοιχία του αιτούντος με τον πραγματικό κάτοχο. Παράλληλα, εντοπίσθηκαν σε διάστημα περίπου 2,5 μηνών ακόμα έξι παρόμοιες περιπτώσεις έκδοσης ταυτότητας.
Ακολούθησε πολύμηνη και εμπεριστατωμένη έρευνα, όπου κατόπιν συλλογής και συνδυαστικής αξιολόγησης πληροφοριακών στοιχείων και δεδομένων, προέκυψε η συγκρότηση και λειτουργία επιχειρησιακά δομημένης και με διαρκή δράση εγκληματικής οργάνωσης, η οποία τοποθετούνταν χρονικά από τον Οκτώβριο του 2021, με σκοπό την παράνομη έκδοση ελληνικών δελτίων ταυτότητας και διαβατηρίων σε ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς – πολίτες τρίτων χωρών.
Η εγκληματική οργάνωση αποτελούνταν από άτομα που τυγχάνουν άνεργα, χωρίς νόμιμη επαγγελματική δραστηριότητα, καθώς και απόστρατο αστυνομικό, ο οποίος κατά το χρόνο τέλεσης των αδικημάτων υπηρετούσε σε αστυνομική υπηρεσία σε περιοχή της Βόρειας Ελλάδας.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης