Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μαγιορκίνης: Έξαρση κορωνοιού που μάλλον έχει φτάσει στην κορύφωση - Ηπιότερης έντασης η γρίπη, θα έχει λιγότερες εισαγωγές

Μαγιορκίνης: Έξαρση κορωνοιού που μάλλον έχει φτάσει στην κορύφωση - Ηπιότερης έντασης η γρίπη, θα έχει λιγότερες εισαγωγές
«O ιός του κορωνοϊού είναι πρωταθλητής των μεταλλάξεων, βγαίνουν συνέχεια καινούργιες υποπαραλλαγές, οι οποίες όμως δεν φαίνεται να έχουν τέτοια χαρακτηριστικά που να ανατρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα», ανέφερε ο Γκίκας Μαγιορκίνης
Σχετικά Άρθρα
«Ο ιός του κορωνοϊού είναι εδώ και αφήνει ένα πολύ βαρύ αποτύπωμα στο σύστημα υγείας» τόνισε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, σημειώνοντας ότι υπάρχει έξαρση που είναι μεν πολύ χαμηλότερη σε σύγκριση με τα περσινά δεδομένα, όμως απασχολεί.
Όπως ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης μιλώντας στην ΕΡΤ, «από τα μέσα Σεπτεμβρίου έχουμε μια έξαρση του κορωνοϊού, η οποία φαίνεται ότι έχει φτάσει μάλλον στην κορύφωση. (…) Έχουμε γύρω στα 700 άτομα στα νοσοκομεία διαγνωσμένα με κορωνοϊό και είναι γύρω στους 40 - 50 διασωληνωμένους», «πρόκειται για μια έξαρση η οποία σε σύγκριση με τα περσινά δεδομένα είναι πολύ χαμηλότερη, αλλά είναι κάτι το οποίο μας απασχολεί».
Εξήγησε ότι ο «ιός του κορωνοϊού είναι πρωταθλητής των μεταλλάξεων, βγαίνουν συνέχεια καινούργιες υποπαραλλαγές, οι οποίες όμως δεν φαίνεται να έχουν τέτοια χαρακτηριστικά που να ανατρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα».

Για γρίπη

Μιλώντας για τη γρίπη, σημείωσε πως «η πρόβλεψη που έχουμε, με βάση τα στοιχεία που έρχονται για το νότιο ημισφαίριο (…), φαίνεται ότι επιστρέφει μάλλον στα επίπεδα της προ κορωνοϊού εποχής, δηλαδή πολύ πιο φυσιολογικά εντός εισαγωγικών επίπεδα. Και πάλι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μας απασχολεί, αλλά θα είναι ηπιότερης έντασης. Υπολογίζουμε ότι η χειμερινή έξαρση της γρίπης θα έχει λιγότερες εισαγωγές, αλλά σε κάθε περίπτωση τα εμβόλια πρέπει να μπουν μπροστά».

Περί εμβολίων

Σχετικά με τα εμβόλια, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε πως «είναι πολύ νωρίς να βγάλουμε συμπέρασμα γιατί συνήθως τα ραντεβού τις πρώτες εβδομάδες είναι πολύ περισσότερα. Νομίζω ότι είμαστε σε καλό επίπεδο σε αυτή τη φάση, αλλά δεν πρέπει να σταματήσουμε να χτυπάμε το «καμπανάκι» για τους ευάλωτους,μ ώστε να πάνε να κάνουν το εμβόλιο».

Προβλήματα σε εμπόλεμες περιοχές

Τέλος, αναφέρθηκε σε δύο προβλήματα που δημιουργεί η έλλειψη μέτρων υγιεινής σε περιοχές που βρίσκονται σε κατάσταση πολέμου.
Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, «υπάρχουν δύο ειδών προβλήματα που δημιουργούνται σε αυτές τις περιπτώσεις. Το ένα είναι η αποκοπή των ανθρώπων από την οποιαδήποτε αγωγή παίρνουν. Δηλαδή υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι χρειάζονται φάρμακα για χρόνιες ασθένειες, κ.α.  Άρα, όταν αυτοί αποκόπτονται από αυτή τη διασύνδεση, δημιουργούνται προβλήματα και σε βάθος χρόνου. Και το άλλο είναι η ανάπτυξη λοιμωδών νησημάτων από καταστροφές στο σύστημα ύδρευσης αποχέτευσης, η πρόσβαση στο καθαρό νερό και ούτω καθεξής».
«Αυτά δυνητικά μπορούν να δημιουργήσουν επιδημίες τύπου χολέρας, εάν και εφόσον δεν μπορούν οι άνθρωποι να έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό για να πιούν, κυρίως για να φτιάξουν το φαγητό τους», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης