Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Οι πρώτες εκτιμήσεις των σεισμολόγων για τα 5,1 Ρίχτερ στην Εύβοια: Ο φόβος των... σεισμικών εκπλήξεων

Οι πρώτες εκτιμήσεις των σεισμολόγων για τα 5,1 Ρίχτερ στην Εύβοια: Ο φόβος των... σεισμικών εκπλήξεων
Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στην κεντρική Εύβοια, βορειοδυτικά από τα Ψαχνά και έγινε αρκετά αισθητός τόσο στην Αττική, όσο και στην Κεντρική Ελλάδα
Σχετικά Άρθρα
Έντονη είναι η ανησυχία των κατοίκων της Εύβοιας μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ το πρωί της Παρασκευής (3/11/2023). Όλοι έχουν βγει στους δρόμους, καθώς είναι έκδηλος ο φόβος για το ενδεχόμενο ενός ισχυρότερου σεισμού.
Για τον φόβο των... σεισμικών εκπλήξεων μίλησε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, αν και επεσήμανε ότι από το ιστορικό της περιοχής ίσως είναι η οροφή του μεγέθους σεισμών.
«Το 5,2 με 5,3 είναι το ανώτατο όριο που δίνει η περιοχή χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει μία έκπληξη» είπε χαρακτηριστικά.
«Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στην κεντρική Εύβοια, βορειοδυτικά από τα Ψαχνά και έγινε αρκετά αισθητός τόσο στην Αττική, όσο και στην Κεντρική Ελλάδα» ανέφερε ο σεισμολόγος μιλώντας στο Σκάι 100,3. Αναφερόμενος, δε, στους μετασεισμούς που σημειώθηκαν σχολίασε «έχουν ακολουθήσει και 3 μετασεισμοί (3,7,2,6 και ένας ακόμα μικρότερος κάτι που όπως είπε το οποίο είναι καλό σημάδι, να υπάρχουν οι μετασεισμοί για να κάνουμε τις αξιολογήσεις μας».

Λέκκας: Είναι νωρίς για εκτιμήσεις

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ανέφερε στην ΕΡΤ ότι πρόκειται για περιοχή με έντονη σεισμικότητα σε χαμηλά και διαφορετικά επίπεδα, με χαρακτηριστικό ότι δεν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς. Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ ανέφερε ότι είναι νωρίς για να ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Το ιστορικό δεδομένο είναι ότι δεν δίνει η περιοχή μεγάλους σεισμούς και πιθανόν ο σημερινός σεισμός να είναι η οροφή.
«Είναι διαχρονικά συνεχής δραστηριότητα σε μεγάλη τεκτονική δομή με χαρακτηριστικό ότι δίνει μικρούς σεισμούς, που πριν από 15 χρόνια και πριν από δύο χρόνια έδωσε σεισμό 4,8 βαθμών. Συγκεντρώνουμε τα στοιχεία για να δούμε τα δεδομένα και είμαστε σε επαφή με τα αρμόδια υπουργεία και φορείς για να δούμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση» επεσήμανε ο κ. Λέκκας.

Καθησυχαστικός ο Παπαζάχος

Τέλος, σχολιάζοντας τη σεισμική δραστηριότητα στην Εύβοια ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος εξήγησε ότι ο σεισμός δεν εμπνέει ανησυχία για δύο λόγους: γιατί το ιστορικό της περιοχής δεν έχει μεγαλύτερα μεγέθη και διότι η σεισμική δόνηση σημειώθηκε σε ορεινή περιοχή.
Ακόμη, ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ ανέφερε -μεταξύ άλλων- ότι ο σεισμός είχε μικρό εστιακό βάθος και έγινε αισθητός από την κεντρική Θεσσαλία μέχρι και την Αθήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης