Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ανησυχία Λέκκα για το ρήγμα της Ανατολίας: Όσο δεν ενεργοποιείται τόσο μεγαλύτερο σεισμό θα δώσει

Ανησυχία Λέκκα για το ρήγμα της Ανατολίας: Όσο δεν ενεργοποιείται τόσο μεγαλύτερο σεισμό θα δώσει
Ο κ. Λέκκας επεσήμανε πως το ρήγμα της Ανατολίας ενεργοποιείται σταδιακά και κατά κύματα
Σχετικά Άρθρα
Ανήσυχος για ρήγμα της Ανατολίας -που διατρέχει όλη την Τουρκία- εμφανίστηκε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας.
Αναφερόμενος στον σεισμός της Δευτέρας (4/12/2023), ο κ. Λέκκας επεσήμανε -μιλώντας στο Mega- ότι είναι ανησυχητικός και πως εάν ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Ανατολίας οι καταστροφές που θα σημειωθούν θα είναι τεράστιες.
«Ανησύχησα για την Κωνσταντινούπολη, δεδομένου ότι ο σεισμός δεν ήταν μεγάλος και είχε πολύ μικρές ζημιές, έγινε αισθητός όμως στην Προύσσα, στην Κωνσταντινούπολη και το Ιζμίτ. Είναι περιοχές που είχαν πάθει καταστροφές το 1999 με τον σεισμό που είχε γίνει», δήλωσε και συμπλήρωσε «ο σεισμός δεν ήταν μεγάλος, αλλά είναι σε κομβικό σημείο που δρομολογεί τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη. Το ρήγμα της Ανατολίας διατρέχει όλη την Τουρκία, έχει μήκος της τάξης 1.500 χλμ. κι αυτό το ρήγμα ενεργοποιείται σταδιακά και κατά τμήματα».
Οι επιστήμονες είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα πως το ρήγμα της Ανατολίας έπρεπε να είχε ενεργοποιηθεί μέχρι το 2020, αλλά δεν έχει ενεργοποιηθεί κι αυτό προκαλεί ανησυχία. «Όσο το ρήγμα δεν ενεργοποιείται, σημαίνει ότι θα δώσει μεγαλύτερο σεισμό. Εάν δώσει ισχυρό σεισμό, περίπου 100.000 κτίρια μπορεί να καταρρεύσουν» προειδοποίησε ο κ. Λέκκας. Σύμφωνα με τον ίδιο ένα από τα κτίρια που ενδέχεται να υποστούν ζημιά είναι η Αγία Σοφία. «Υπάρχει κίνδυνος για την Αγία Σοφία, γιατί είναι κτίριο συμβολικό, ένα κτίριο που έχει ηλικία της τάξης 1.500 ετών. Κατά περιόδους στους σεισμούς στο Βυζάντιο και στη συνέχεια έπαθε ζημιές από μεγάλους σεισμούς, όμως τώρα κουβαλά μία ιστορία 1.500 ετών», είπε ο κ. Λέκκας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης