Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Με σκανδαλώδη τροπολογία για την «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε», η κυβέρνηση πετά έξω τον Χάρη Δούκα - Σφοδρές αντιδράσεις

Με σκανδαλώδη τροπολογία για την «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε», η κυβέρνηση πετά έξω τον Χάρη Δούκα  - Σφοδρές αντιδράσεις
Την απόσυρση της τροπολογίας-ντροπή του πελατειακού κράτους ζήτησε σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.
Σχετικά Άρθρα
(upd3) Τα πυρά της αντιπολίτευσης, αλλά και του Χ. Δούκα, προκάλεσε η «σκανδαλώδης» τροπολογία για την ανάπλαση του δήμου της Αθήνας, με τον νέο δήμαρχο Αθηναίων, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Στέφανο Κασσελάκη, να ζητούν την απόσυρσή της, κάνοντας λόγο για εκδικητική ρύθμιση, επειδή έχασε τις εκλογές ο Κώστας Μπακογιάννης.
Στο μεταξύ, απάντηση στα όσα αναφέρει ο  Χ. Δούκας δίνει ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κ. Μπακογιάννης, λέγοντας πως " μετά από τόσες ενημερώσεις που του έχουμε κάνει, θα όφειλε πλέον να γνωρίζει πως η Ανάπλαση Α.Ε. δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το έργο της Πανεπιστημίου" και καλωσορίζει τον όποιο έλεγχο.

Η επίμαχη τροπολογία

Η τροπολογία
που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με θέμα «Οργανωτικές και διαδικαστικές διατάξεις για την ανάπτυξη, παρεμβάσεις για την ενίσχυση της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης και άλλες επείγουσες διατάξεις»,  τροποποιεί το καθεστώς της ανώνυμης εταιρείας «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε», η οποία μετονομάζεται σε «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΕ».
Με την τροπολογία διευρύνεται ο σκοπός της εταιρείας, ώστε να περιλαμβάνει τον συντονισμό, σχεδιασμό, προγραμματισμό και την υλοποίηση αναπλάσεων στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας και όχι μόνο στο Δήμο Αθηναίων, ενώ προβλέπει ότι μειώνεται κατά πέντε ο αριθμός μελών του ΔΣ της εταιρείας, αντί 11μελές που είναι σήμερα και επανακαθορίζεται η ιδιότητα των μελών που μετέχουν στη νέα σύνθεση.
Με τη σημερινή της σύνθεση, η «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ» είχε πρόεδρο τον δήμαρχο Αθηναίων, όμως με τη νέα διάταξη, πρόεδρος ορίζεται πρόσωπο εγνωσμένου κύρους, επιστημονικής κατάρτισης και επαγγελματικής εμπειρίας επί των θεματικών πεδίων της εταιρείας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο άρθρο 1 της τροπολογίας, συνιστάται ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Ανάπλαση Α.Ε.» με έδρα τον Δήμο Αθηναίων, διάρκεια τα 15 έτη και η εποπτεία της ασκείται από κοινού από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον υπουργό Πολιτισμού, τον υπουργό Εσωτερικών και τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών.
Στο άρθρο 2 διευρύνεται η δυνατότητα συνεργασίας της «Ανάπλαση Α.Ε.» με Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η υλοποίηση αναπλάσεων στο σύνολο της ελληνικής Επικράτειας. Το πρόγραμμα δράσεων και παρεμβάσεων για τις αναπλάσεις εξειδικεύεται και τροποποιείται με απόφαση του Δ.Σ. και κατόπιν σχετικής γνωμοδότησης του Γνωμοδοτικού Τεχνικού Συμβουλίου.
Το Διοικητικό Συμβούλιο γίνεται εξαμελές και αποτελείται από πρόσωπο εγνωσμένου κύρους, επιστημονικής κατάρτισης και επαγγελματικής εμπειρίας, που ορίζεται με απόφαση των ασκούντων τα δικαιώματα του μετόχου του Ελληνικού Δημοσίου στο πλαίσιο συμμετοχής στη Γενική Συνέλευση ως πρόεδρο, από διευθύνοντα σύμβουλο επίσης εγνωσμένου κύρους, επιστημονικής κατάρτισης και επαγγελματικής εμπειρίας, που υποδεικνύεται από τον πρόεδρο και από έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Ο ορισμός τους γίνεται με κοινή απόφαση των εποπτευόντων Υπουργείων.
Η λειτουργία της «Ανάπλαση Α.Ε.» υποβοηθείται από το Γνωμοδοτικό Τεχνικό Συμβούλιο, το οποίο συγκροτείται από οκτώ μέλη τριετούς θητείας, με κοινή απόφαση των 4 Υπουργείων και γνωμοδοτεί για θέματα σκοπού και αρμοδιοτήτων της εταιρείας.
Εντός 15 ημερών (έως 31/12/2023) συγκαλείται έκτακτη Γενική Συνέλευση της «Ανάπλαση Α.Ε.», προκειμένου να προσαρμόσει το καταστατικό της.
Τα υπόλοιπα άρθρα αφορούν στο Μετοχικό Κεφάλαιο, που ανέρχεται στο ποσό των 50.000 ευρώ, διαιρεμένο σε 500 ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 100 ευρώ η κάθε μία και αναλαμβάνεται εξ ολοκλήρου από το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ προστίθεται η δυνατότητα χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο ή το ΕΣΠΑ μετά από σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου Υπουργείου, αφορούν ακόμη στις παρατάσεις προσωρινών αδειών λειτουργίας, προβλέψεις για τη λειτουργία σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ Α.Ε. και στις παρατάσεις περιβαλλοντικών και αναπτυξιακών προθεσμιών.

Ανδρουλάκης: Να αποσυρθεί η ντροπιαστική τροπολογία

Την απόσυρση της τροπολογίας-ντροπή του πελατειακού κράτους ζήτησε σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.
Η ντροπιαστική τροπολογία έρχεται λίγες μέρες πριν από την ορκωμοσία του νέου δημάρχου, σημείωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης διερωτώμενος «τι φοβάται» η κυβέρνηση.
«Αφού συγκαλύψατε υποκλοπές και Τέμπη, μόλις εξήγγειλε ο Δούκας έλεγχο στην εταιρεία, τρέχετε να αλλάξετε τη διοίκηση» ανέφερε ο Ν.  Ανδρουλάκης.
Αυτό που έγινε δείχνει «τον κατήφορό» σας, συνέχισε ο κ. Ανδρουλάκης «αλλά δεν περιμέναμε αυτή την τροπολογία, καθώς είναι πάγια τακτική σας, τα ίδια κάνατε με υποκλοπές και Τέμπη».
«Αφού συγκαλύψατε υποκλοπές και Τέμπη και τώρα, μόλις εξήγγειλε ο Χάρης Δούκας έλεγχο στην εταιρεία, τρέχετε να αλλάξετε τη διοίκησή της».
«Αλλάζετε τον σκοπό της εταιρείας αλλά και το ΔΣ. Δεν υπάρχει ούτε ένας αυτοδιοικητικός, είναι όλοι εκπρόσωποι των υπουργείων», είπε στη συνέχεια και πρόσθεσε: «45.000.000 ευρώ είναι έργα ανάπλασης που αφορούν τον Δήμο της Αθήνας. Περιφρονείτε την ΚΕΔΕ και πετάτε τον Δήμο της Αθήνας από φορέα που διαχειρίζεται τα 45 εκατομμύρια για την Αθήνα».

Δούκας: Να πάρει πίσω τη σκανδαλώδη τροπολογία ο πρωθυπουργός

Την αντίδραση του Χάρη Δούκα έχει προκαλέσει τροπολογία, με την οποία ορίζεται εκ νέου η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» και σε αυτό δεν υπάρχει ο δήμαρχος ή στέλεχος του Δήμου.
Ο κ. Δούκας που θα αναλάβει να καθήκοντά του ως νέος Δημάρχος Αθηναίων τον Ιανουάριο του 2024, ζητά από την πρωθυπουργό να πάρει πίσω της τροπολογία, ενώ κάνει λόγο για «εκδικητική στάση της κυβέρνησης» και για προσπάθεια να ματαιωθεί ο οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος της νέας δημοτικής αρχής.
Σύμφωνα με τον κ. Δούκα, «η σκανδαλώδης τροπολογία δεν πρέπει να περάσει. Η εταιρία του Δήμου Αθηναίων "Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.", που έτρεξε τον "μεγάλο περίπατο" της Πανεπιστημίου, την Βασιλίσσης Όλγας και πολλά άλλα... έργα, αλλάζει χέρια "νύχτα". Περνάει εξ ολοκλήρου στην κυβέρνηση».
Προσθέτει πως «μέχρι τώρα, ο Δήμος της Αθήνας ορίζει ως πρόεδρό της τον εκάστοτε δήμαρχο Αθηναίων και η εκπροσώπηση του Δήμου είναι 7 από τα 11 μέλη στο Δ.Σ. (3 εκ των οποίων από την παράταξή του), ενώ ο δήμαρχος υποδεικνύει και τον διευθύνοντα σύμβουλο. Με τη χθεσινή νυχτερινή τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ, η κυβέρνηση πετάει έξω από το Δ.Σ. τόσο τον δήμαρχο Αθηναίων από πρόεδρο του Δ.Σ., όσο και τα μέλη του Δ.Σ. που προέρχονται από τον δήμο. Σημειώνεται ότι στην αρχική μορφή του ο ν. 4539/2018 δεν προέβλεπε ότι πρόεδρος του Δ.Σ. είναι ο δήμαρχος Αθηναίων. Προστέθηκε με νόμο της ΝΔ (άρθρο 59 ν. 4663/2020). Ο λόγος νομίζω είναι προφανής. Όπως και ο λόγος που καταργείται τώρα που άλλαξε η δημοτική αρχή. Πρόκειται για μια καθεστωτική αντιμετώπιση της πρωτεύουσας της χώρας που δεν πρέπει να περάσει. Πρόκειται για μια άκρως καθεστωτική αντίληψη που δεν διστάζει να εκδικηθεί τους πολίτες της Αθήνας γιατί δεν εξέλεξαν τον εκλεκτό της κυβέρνησης. Είναι προφανές επίσης πως με την απόφαση αυτή επιχειρείται να ματαιωθεί ο οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος που η νέα δημοτική αρχή προτίθεται να διενεργήσει στην εταιρεία αυτή και στα πεπραγμένα της».
Ο κ. Δούκας καταλήγει καλώντας τον πρωθυπουργό «να πάρει τώρα πίσω τη σκανδαλώδη αυτή τροπολογία».

Απάντηση Μπακογιάννη σε Δούκα: Θα περιμένω μια συγγνώμη κι ας αργήσει

"Ο κ. Δούκας, μετά από τόσες ενημερώσεις που του έχουμε κάνει, θα όφειλε πλέον να γνωρίζει πως η Ανάπλαση Α.Ε. δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το έργο της Πανεπιστημίου", τονίζει ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κ. Μπακογιάννης.
Ο κ. Μπακογιάννης απαντώντας στον Χ. Δούκα που ζητά την απόσυρση της τροπολογίας για την Ανάπλαση Α.Ε. και υποστηρίζει πως επιχειρείται να ματαιωθεί ο οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος που η νέα δημοτική αρχή προτίθεται να διενεργήσει στην εταιρεία αυτή και στα πεπραγμένα της , σημειώνει πως "καλωσορίζω τον όποιο διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο. Είναι ευπρόσδεκτος. Όπου θέλει, όπως τον θέλει, όποτε τον θέλει".
Όπως αναφέρει ο κ. Μπακογιάννης στην ανάρτησή του "επειδή ορισμένοι αφήνουν κάποια άθλια και χυδαία υπονοούμενα. Ο κ. Δούκας, μετά από τόσες ενημερώσεις που του έχουμε κάνει, θα όφειλε πλέον να γνωρίζει πως η Ανάπλαση Α.Ε. δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το έργο της Πανεπιστημίου. Για λόγους αρχής, καλωσορίζω τον όποιο διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο. Είναι ευπρόσδεκτος. Όπου θέλει, όπως τον θέλει, όποτε τον θέλει. Σε λίγες μέρες, άλλωστε, ο κ. Δούκας θα παραλάβει έναν δήμο πιο εύρωστο και πιο τακτοποιημένο από ποτέ. Κρίμα, γιατί θα μπορούσαμε να είχαμε διαφωνήσει πολιτισμένα, χωρίς να θίγονται συνειδήσεις και χωρίς να μεσολαβούν φθηνά επικοινωνιακά παιχνίδια".
"Θα περιμένω μια συγγνώμη κι ας αργήσει", καταλήγει ο κ. Μπακογιάννης.
bakogiannis_1.JPG

Κασσελάκης: Τώρα που ο Δήμαρχος Αθηναίων δεν είναι της οικογένειας, ο Μητσοτάκης τον πετάει έξω

«Όταν η Οικογένεια χάνει την εξουσία, βρίσκει άλλο δρόμο αυτοπροστασίας: Γίνεται καθεστώς. Ιδίως αν πρόκειται να καλύψει εκλεκτό μέλος της», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στ. Κασσελάκης, με αφορμή την τροπολογία για την "Ανάπλαση ΑΕ".
Όπως αναφέρει ο κ. Κασσελάκης σε ανάρτησή του «όσο ο Δήμαρχος Αθηναίων ήταν της οικογένειας, κατείχε τη θέση του Προέδρου της δημοτικής εταιρείας «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.». Τώρα που δεν είναι, ο
Κ .Μητσοτάκης τον πετάει έξω με τροπολογία της τελευταίας στιγμής!
Διαβάστε την ανάρτηση του νέου Δημάρχου Χάρη Δούκα και θα καταλάβετε τους λόγους.
Η νέα δημοτική αρχή είχε προαναγγείλει ότι θα προχωρούσε σε διαχειριστικό έλεγχο στα πεπραγμένα του κ. Μπακογιάννη για τον Μεγάλο Περίπατο της Πανεπιστημίου και για άλλους «περιπάτους» με οσμή σκανδάλου».
κασσ_7.JPG


ΚΚΕ: Απαράδεκτη η κυβερνητική τροπολογία για την “Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε”

«Το ΚΚΕ καταψηφίζει την απαράδεκτη κυβερνητική τροπολογία για την "Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε", που πετάει έξω από τη διοίκηση την εκπροσώπηση του Δήμου Αθηναίων, προφανώς λόγω της αλλαγής της δημοτικής αρχής.
Αντίστοιχα, το ΚΚΕ είχε καταψηφίσει τη δημιουργία της συγκεκριμένης "αμαρτωλής" εταιρίας το 2018 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως και την τροποποίηση της σύνθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου από την κυβέρνηση ΝΔ το 2020» αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος.
«Σκοπός ύπαρξης αυτής της εταιρίας ήταν και παραμένει -κάτι που αποδείχθηκε περίτρανα τα προηγούμενα χρόνια- να αποτελεί ένα εργαλείο για την προώθηση επιχειρηματικών συμφερόντων μεγάλων ομίλων του τουρισμού, του εμπορίου, της εστίασης στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές, μέσω αναπλάσεων και μεγάλων έργων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιων έργων, είναι ο διαβόητος "Μεγάλος Περίπατος", ο οποίος πριν υλοποιηθεί από την "Ανάπλαση Α.Ε", είχε αποφασιστεί από κοινού από την παράταξη της ΝΔ του δημάρχου Μπακογιάννη, μαζί με τις παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ» επισημαίνει το ΚΚΕ και καταλήγει στην ανακοίνωσή του:
«Όλες οι κυβερνήσεις ήθελαν και θέλουν ένα εργαλείο που δεν θα λογοδοτεί καν σε αιρετά όργανα και σήμερα αυτό το επιχειρεί ακόμη πιο ωμά και απροκάλυπτα η κυβέρνηση της ΝΔ.
'Αλλωστε, 5 χρόνια από τη δημιουργία της, ποτέ δεν έχει έρθει στο δημοτικό συμβούλιο Αθήνας κάποιος απολογισμός, ούτε για τα έργα που προωθούνται, ούτε για τα κονδύλια -κοινοτικά ή κρατικά- που διαχειρίζεται, ούτε για τις προσλήψεις προσωπικού που έγιναν.
Για αυτό, τεράστιες ευθύνες έχει πρωτίστως η απερχόμενη διοίκηση του δήμου, του δημάρχου της ΝΔ, αλλά και οι εκπρόσωποι των παρατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ στο ΔΣ της "Ανάπλασης Α.Ε", οι οποίοι δεν έθεσαν κάποιο θέμα διαχείρισης, διευκολύνοντας ουσιαστικά τη διοίκηση Μπακογιάννη να προωθεί τα σχέδια αναπλάσεων και έργων που καμία σχέση δεν είχαν με τα συμφέροντα και τις ανάγκες των κατοίκων της Αθήνας».

Μάντζος (ΠΑΣΟΚ): Άμεση απόσυρση της τροπολογίας


Την άμεση απόσυρση της τροπολογίας ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ, Δ. Μάντζος.
Ο κ. Μάντζος σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια έκανε λόγο για κατάπτυστη νυχτερινή τροπολογία για την απομάκρυνση από το ΔΣ της ΑΝΑΠΛΑΣΗ Α.Ε. του δημάρχου αλλά και ολόκληρου του Δήμου Αθηναίων.
«Η Αθήνα ανήκει στους πολίτες της, όχι στην κυβέρνηση! Δεν ανήκει σε κανένα υπουργείο και σε καμία απρόσωπη εταιρεία. Η Ανάπλαση δεν μπορεί να γίνει ερήμην της ίδιας της πόλης.
Επιτέλους σταματήστε να σαμποτάρετε τη νέα Δημοτική Αρχή. Σταματήστε να εξακολουθείτε να διαχειρίζεστε την πρωτεύουσα ως παράρτημα της Κυβέρνησης. Αποσύρετε την τροπολογία άμεσα!», ανέφερε.



Ηλιόπουλος (Νέα Αριστερά):  Να αποσυρθεί άμεσα η τροπολογία 

«Μεθοδολογία "νύχτας" από την κυβέρνηση. Πετάνε ουσιαστικά τη δημοτική Αρχή της Αθήνας εκτός της "Ανάπλασης Α.Ε", μία πράξη που περισσότερο μοιάζει με αντίποινα για το εκλογικό αποτέλεσμα», αναφέρει ο βουλευτής της ΚΟ της Νέας Αριστεράς , Νάσος Ηλιόπουλος, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «X».
«Αυτή η τροπολογία που έρχεται στο νομοσχέδιο-σκούπα πρέπει να αποσυρθεί άμεσα», προσθέτει.
iliopoulos_1.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης