Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ψαλτοπούλου: Έχουμε έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων, όπως περιμέναμε για Δεκέμβριο - Αύξηση κρουσμάτων covid

Ψαλτοπούλου: Έχουμε έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων, όπως περιμέναμε για Δεκέμβριο - Αύξηση κρουσμάτων covid
Η Θ. Ψαλτοπούλου έκανε λόγο και για αύξηση των κρουσμάτων Covid, αφού η νέα υποπαραλλαγή της Omicron «έχει διασπαρεί»
Σχετικά Άρθρα
«Έχουμε έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων, όπως περιμέναμε τον μήνα Δεκέμβρη», ανέφερε η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Θ. Ψαλτοπούλου.
Η κα Ψαλτοπούλου μιλώντας στο MEGA τόνισε πως «ένας γονιός θα πρέπει να προσέχει, να βλέπει αν το παιδί του έχει πυρετό ακατέβατο, διογκωμένους λεμφαδένες, εξανθήματα. Όλα αυτά μας οδηγούν στον παιδίατρο. (…) Έχουμε και τους ηλικιωμένους και τις εγκυμονούσες και τους ανοσοκατασταλμένους που μπορεί να περάσουν σοβαρά τον στρεπτόκοκκο».
Η ίδια έκανε λόγο και για αύξηση των κρουσμάτων Covid, αφού η νέα υποπαραλλαγή της Omicron «έχει διασπαρεί».
Σημειώνεται ότι οι ειδικοί συστήνουν ιδιαίτερη προσοχή, ειδικά στις γιορτές, καθώς ο τρόπος μετάδοσής τους παραμένει ο ίδιος (σταγονίδια, φτάρνισμα, βήχας), ενώ παρατηρείται πολύ συχνά συγχρωτισμός χωρίς μάσκα.

Η νέα υποπαραλλαγή  JN.1  και στην Ελλάδα

Έχει ανιχνευτεί και στην Ελλάδα η παραλλαγή JN1, ενώ σημαντική αύξηση καταγράφουν τα κρούσματα των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος (SARS-CoV-2, ιοί γρίπης και αναπνευστικός συγκυτιακός ιός -RSV), σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για το διάστημα 11-17 Δεκεμβρίου.
Ειδικότερα για τον SARS-CoV2 καταγράφεται αύξηση σε όλους τους δείκτες. Ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία παρουσίασε αύξηση 45%, ενώ καταγράφηκαν 60 θάνατοι.
Επίσης, στη χώρα μας ανιχνεύθηκαν 101 στελέχη JN.1, υποπαραλλαγή της ΒΑ.2.86 που αναγνωρίστηκε από τον ΠΟΥ ως υποπαραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος.
Αύξηση καταγράφει και η γρίπη με τέσσερα νέα σοβαρά κρούσματα και έναν θάνατο την προηγούμενη εβδομάδα, όπως σημαντική αύξηση παρατηρείται και για τον RSV.
Σημειώνεται ότι συναγερμός έχει σημάνει στην επιστημονική κοινότητα για τη μεγάλη αύξηση κρουσμάτων covid-19 στην κοινότητα, την μεταβολή όλων των σκληρών δεικτών (νοσηλείες, διασωληνώσεις, θάνατοι), αλλά και την ανίχνευση της νέας παραλλαγής JN.1.
Ήδη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτήρισε ως «παραλλαγή ενδιαφέροντος, τη μετάλλαξη JN.1, λόγω «της ταχέως αυξανόμενης εξάπλωσής της» σε όλο τον κόσμο.
Η υποπαραλλαγή JN.1 έχει εντοπιστεί σε χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ, την Ινδία και την Κίνα. Μάλιστα, σε χώρες που έχει καταγραφεί παρουσιάζεται εκθετική αύξηση κρουσμάτων και των νοσηλειών. Πρόκειται για υποπαραλλαγή που εμφανίστηκε λίγο πριν τις γιορτές, σε μια στιγμή που μεγάλη διασπορά παρουσιάζει και ο ιός της γρίπης και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης