Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μενδώνη στον Guardian: Η Ελλάδα θα γεμίσει το κενό στο Βρετανικό μουσείο εφόσον επιστραφούν τα Γλυπτά

Μενδώνη στον Guardian: Η Ελλάδα θα γεμίσει το κενό στο Βρετανικό μουσείο εφόσον επιστραφούν τα Γλυπτά
Η Λίνα Μενδώνη υποσχέθηκε ότι οι ελληνικές αίθουσες του μουσείου του Λονδίνου δεν θα αδειάσουν ποτέ
Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποχωριστεί μερικούς από τους μεγαλύτερους θησαυρούς της για να «καλύψει το κενό» στο Βρετανικό Μουσείο, εάν τα Γλυπτά του του Παρθενώνα επανενωθούν στην Αθήνα, δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Μιλώντας στον Guardian στο τέλος μιας σημαδιακής χρονιάς για την εκστρατεία ανάκτησης των αριστουργημάτων του πέμπτου αιώνα π.Χ., η Λίνα Μενδώνη υποσχέθηκε ότι οι ελληνικές αίθουσες του μουσείου του Λονδίνου δεν θα αδειάσουν ποτέ.
«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη», είπε.
«Σε περίπτωση που τα γλυπτά επιστρέψουν στην Αθήνα, η Ελλάδα είναι έτοιμη να οργανώσει εναλλασσόμενες εκθέσεις σημαντικών αρχαιοτήτων που θα καλύψουν το κενό».
Ερωτηθείσα εάν συγκεκριμένα έργα είχαν ζητηθεί από το Λονδίνο, η υπουργός επέμεινε ότι οι συνεχιζόμενες συζητήσεις δεν είχαν επεκταθεί σε «συγκεκριμένα αντικείμενα».
Ο Guardian γράφει ότι για πρώτη φορά έδωσε μια γεύση για το πόσο μακριά είναι διατεθειμένη να φτάσει η Αθήνα για να αποζημιώσει το Βρετανικό Μουσείο για την παραχώρηση των γλυπτών, λέγοντας ότι οποιεσδήποτε αρχαιότητες σταλούν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι επίσης πόλος έλξης του κοινού.
«[Θα] καλύψουν το κενό, θα διατηρήσουν και θα ανανεώνουν συνεχώς το ενδιαφέρον των διεθνών επισκεπτών για τις ελληνικές αίθουσες του Βρετανικού Μουσείου», δήλωσε η κ. Μενδώνη, αν και προειδοποίησε ότι «οποιαδήποτε συμφωνία και όλες οι λεπτομέρειές της θα πρέπει να είναι σύμφωνες με την ελληνική νομοθεσία για την πολιτιστική κληρονομιά».

«Όχι» σε παράρτημα του Βρετανικού Μουσείου

Ακόμη, η υπουργός διέψευσε κατηγορηματικά την ιδέα δημιουργίας ενός παραρτήματος του Βρετανικού Μουσείου στο μουσείο της Ακρόπολης ειδικά τα Γλυπτά του Παρθενώνα. «Δεν έχει γίνει καμία τέτοια συζήτηση», δήλωσε η κ. Μενδώνη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης