Τελευταία Νέα
Κοινωνία

«Τσουνάμι» επιδημίας covid την Πρωτοχρονιά - 62 νεκροί - «Έμφραγμα» στα νοσοκομεία - Εμβόλιο, μάσκες ζητούν ξανά οι ειδικοί

«Τσουνάμι» επιδημίας covid την Πρωτοχρονιά - 62 νεκροί - «Έμφραγμα» στα νοσοκομεία - Εμβόλιο, μάσκες ζητούν ξανά οι ειδικοί
Εξήντα δύο είναι οι θάνατοι από κορωνοϊό και 54 οι διασωληνωμένοι ασθενείς την τελευταία εβδομάδα
(upd) Το σύστημα υγείας της χώρας βρίσκεται για ακόμη μια φορά σε οριακό σημείο, από την μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, για πρώτη φορά μετά από την πανδημία και αναμένεται το επόμενο διάστημα η κατάσταση να επιδεινωθεί.
Οι συναθροίσεις εξαιτίας και της εορταστικής περιόδου, κάνουν τα κρούσματα να πολλαπλασιάζονται ανησυχητικά, ενώ στην κορύφωση αναμένεται να φτάσουν και μετά την Πρωτοχρονιά.
Την ίδια ώρα, μετά τη (28/12) συνεδρίαση της ειδικής Επιτροπής για τον covid, ισχυρή είναι πλέον η σύσταση από τους επιστήμονες για τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, νοσοκομεία και μέσα μαζικής μεταφοράς.
Ενώ ιδιαίτερα χαμηλός παραμένει ο εμβολιαστικός ρυθμός του πληθυσμού, αγώνας δίνεται στα νοσοκομεία όπου οι νοσηλείες έχουν υπερτετραπλασιαστεί σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη.
Σχετικά με τις εορταστικές συγκεντρώσεις, οι ειδικοί προτείνουν την τήρηση των μέτρων προστασίας, την διενέργεια self test πριν από τις εορταστικές συγκεντρώσεις και σε περίπτωση συμπτωμάτων, την αποφυγή επαφών.

Η ενημέρωση του ΕΟΔΥ: 62 νεκροί σε μια εβδομάδα... 

Εξήντα δύο είναι οι θάνατοι από κορωνοϊό και 54 οι διασωληνωμένοι ασθενείς την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.
Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ο αριθμός των εισαγωγών παρουσίασε αύξηση 37% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες 4 εβδομάδες και ήταν υψηλότερος από τον αριθμό των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022.
Η θετικότητα
για γρίπη στην κοινότητα (δίκτυο sentinel) παραμένει άνω του 10% (εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το ECDC). Καταγράφηκαν 3 νέα σοβαρά κρούσματα (γρίπης) με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ δεν καταγράφηκε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.
Πιο αναλυτικά, o ΕΟΔΥ ανακοίνωσε:
 
Γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου)

  • Ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19

  • Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
  • Ο αριθμός των εισαγωγών (n=1.496) παρουσίασε αύξηση 37% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (n=1.094) και ήταν υψηλότερος από τον αριθμό των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022 (n=1.250).
  • Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων (n=13) παρουσίασε μείωση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (n=26) και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των διασωληνώσεων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022 (n=51).
  • Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 54.
  • Καταγράφηκαν 62 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 83 έτη (εύρος 39-99 έτη). Ο αριθμός των θανάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό θανάτων τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (n=53) και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των θανάτων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022 (n=170)
  • Την εβδομάδα 48, η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η EG.5 (33%) ακολουθούμενη από την XBB.1.5 (29%) και την ΒΑ.2.86 (22%).
  • Στη χώρα μας έχουν συνολικά ανιχνευτεί 102 στελέχη JN.1 (υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2.86 που από 19/12 αναγνωρίστηκε ως υπο-παραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος), με ημερομηνία λήψης δείγματος από 3/10 έως 3/12. Ο πρόσθετος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από την JN.1 αξιολογείται διεθνώς επί του παρόντος ως χαμηλός.
  • Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε 5 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν.
Ιός της γρίπης

  • Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα (δίκτυο sentinel) παραμένει άνω του 10% (εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το ECDC).
  • Καταγράφηκαν 3 νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ δεν καταγράφηκε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.
  • Από την εβδομάδα 40/2023 έως την εβδομάδα 51/2023 νοσηλεύτηκαν 21 άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 5 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.
  • Από την εβδομάδα 40/2023 έως και την εβδομάδα 51/2023 έχουν ανιχνευτεί συνολικά 78 θετικά δείγματα για γρίπη (9%). Στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης έχουν τυποποιηθεί 76 δείγματα: 74 τύπου Α και 2 τύπου Β.
  • Από τα 71 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν, τα 15 (21%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3) και τα 56 (79%) στον υπότυπο Α(Η1).
Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός - RSV

  • H θετικότητα RSV στα δείγματα sentinel ΠΦΥ παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Οι 5 συστάσεις του ΕΟΔΥ

Πέντε συστάσεις για προστασία από τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, απευθύνει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.
Σε σημερινή ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρείται αυξημένη κυκλοφορία του ιού SARS COV-2 καθώς και άλλων ιών του αναπνευστικού (γρίπη, αναπνευστικός συγκυτιακός ιός - RSV).
Μετά από την χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας κατά την οποία συζητήθηκαν όλα τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα, συστήνονται ισχυρά από τον ΕΟΔΥ τα ακόλουθα:
Είναι αναγκαίο να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για την Covid, καθώς και με το εμβόλιο της γρίπης, τα άτομα ηλικίας ανω των 60 ετών και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα - όπως συστήνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να χρησιμοποιούμε μάσκα προστασίας σε όλους χώρους υγειονομικών μονάδων (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας), σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, καθώς και σε κλειστές Δομές που φιλοξενούν ευάλωτους πληθυσμούς.
Ειδικά για τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομαδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενα νοσήματα), επί συμπτωμάτων, να αναζητούν έγκαιρα ιατρικές συμβουλές, με σκοπό να γίνεται έγκαιρη διάγνωση και άμεση χορήγηση θεραπείας.
Είναι απαραίτητο τα άτομα που διαβιούν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και λοιπές κλειστές δομές ευάλωτου πληθυσμού να τηρούν τα μέτρα πρόληψης και να εμβολιάζονται κατά της γρίπης και του Covid με το επικαιροποιημένο εμβόλιο.
Επιπλέον, συστήνεται ισχυρά να τηρούνται από τον γενικό πληθυσμό τα μέτρα πρόληψης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού: υγιεινή των χεριών, συστηματικος αερισμός κλειστών χώρων, απομόνωση επί συμπτωμάτων, συνεχή χρήση μάσκας ειδικά σε χώρους με συνωστισμό, περιορισμός επαφών με ευάλωτα άτομα και πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων.
Ο ΕΟΔΥ συνεχίζει να επιτηρεί συστηματικά την πορεία των λοιμώξεων του αναπνευστικού, η κορύφωση των οποίων αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες. Παράλληλα, εντατικοποιείται η γονιδιοματική επιτήρηση των παραλλαγών των ιών που κυκλοφορούν στην κοινότητα.
Παρακαλούνται οι πολίτες για την εφαρμογή των προληπτικών μέτρων, έτσι ώστε να αποφύγουμε σοβαρές περιπτώσεις νόσησης και να έχουμε απώλειες συνανθρώπων μας.
Ειδικά, από την στιγμή που έχουμε πλέον στην διάθεση μας αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης όπως τα εμβόλια και την αποτελεσματική θεραπεία όπως η αντιική θεραπεία κατά του Covid, είναι κρίμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές.

«Έμφραγμα» στα νοσοκομεία...

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές υπηρεσίες για την πολύ μεγάλη αύξηση των λοιμώξεων του αναπνευστικού και κυρίως του κορωνοϊού, που έχει ως αποτέλεσμα αυξημένες προσελεύσεις στα Επείγοντα των Νοσοκομείων, αλλά και αύξηση στις νοσηλείες.
Πάνω από 1.500 άτομα νοσηλεύονται στα νοσοκομεία ολόκληρης της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΚΑΒ και περίπου 100 βρίσκονται σε διασωληνωμένα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Καθημερινά οι νέες εισαγωγές για covid κυμαίνονται μεταξύ 200-250 ατόμων και τα εξιτήρια κυμαίνονται γύρω στα 150 την ημέρα.

Καμπανάκι από Μαγιορκίνη: «Η πιο δυνατή έξαρση κορωνοϊού τους τελευταίους 6 μήνες 

«Η έξαρση αυτή ξεκίνησε από τα μέσα Νοεμβρίου», τόνισε νωρίτερα ο κ. Μαγιορκίνης, σημειώνοντας πως η έξαρση πλησιάζει στο κορύφωμά της.
«Έχουμε πάνω από 1.500 ασθενείς στα νοσοκομεία με κορονοϊό, το καλοκαίρι ήταν κάτω από 500 άτομα μέσα στα νοσοκομεία, οπότε έχουμε υπερτριπλασιασμό αυτή την περίοδο.
Έχουμε φτάσει κοντά στους 70 διασωληνωμένους, ενώ είχαμε φτάσει και κάτω από 20. Είναι αρκετά πιο κάτω η πίεση από τις εποχές της Covid-19, αλλά δεν είναι και μια πίεση αμελητέα», είπε.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε και στο τι θα πρέπει να κάνουν οι ευάλωτοι πολίτες, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να εμβολιαστούν.
«Ο ευάλωτος πληθυσμός πρέπει να φοράει μάσκα, εάν έχουν συμπτώματα να κάνουν τεστ και να ζητήσουν αντι-ιική θεραπεία. Δεν χρειάζεται να... βαρύνει κάποιος για να ζητήσει την αντι-ιική θεραπεία εάν ανήκει στις ευάλωτες ομάδες, γιατί όταν βαρύνει είναι αργά, και η αντι-ιική θεραπεία δεν έχει τόσο αποτελεσματικότητα. Θα ξανατονίσω τον εμβολιασμό για τους ευάλωτους» σημείωσε.
Τέλος, αναφέρθηκε και στο εμβόλιο της γρίπης, επικαλούμενος τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία έχει πάει πιο καλά, καθώς έχουν γίνει πάνω από 2 εκατομμύρια εμβολιασμοί.
«Δεν είναι όπως πέρυσι, όμως είναι καλύτερα από το επικαιροποιημένο εμβόλιο του κορωνοϊού, που δεν έχει ξεπεράσει τις 200.000», είπε.

Από 4 έως 8 ώρες η αναμονή στα Επείγοντα των Νοσοκομείων

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από την πλατφόρμα του Υπουργείου Υγείας, οι προσελεύσεις στα ΤΕΠ και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ενηλίκων ασθενών με λοιμώξεις του αναπνευστικού έχουν αυξηθεί από 25% έως 80% στα πολύ μεγάλα Νοσοκομεία (π.χ. Ευαγγελισμός) και πάνω από 30% στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία.
Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), οι αναμονές στα Επείγοντα των Νοσοκομείων ενηλίκων ξεπερνούν τις 8 ώρες και στα Νοσοκομεία Παίδων, τις 4 ώρες.
“Επιβεβαιώνεται με τις αναμονές στα επείγοντα η διάλυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και η αποτυχία του θεσμού του προσωπικού γιατρού. Όμως ευτυχώς, οι ασθενείς έχουν πολύ πιο ήπια συμπτωματολογία σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Γι’ αυτό και όποιοι κάνουν εισαγωγή σε λίγες ημέρες λαμβάνουν εξιτήριο”, σημειώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Γιαννάκος.

Προκαλεί βαρύτερη νόσηση η νέα υπερμεταδοτική παραλλαγή;

Το πιο πρόσφατο στέλεχος που έχει τραβήξει την προσοχή των ειδικών σε όλο τον κόσμο και βρίσκεται και στην Ελλάδα, ονομάζεται JN.1 και μέχρι στιγμής φαίνεται να είναι ιδιαίτερα μεταδοτικό.
«Τα αντιικά φάρμακα είναι εξίσου αποτελεσματικά και έναντι αυτής της υποπαραλλαγής κι επίσης το εμβόλιο παρέχει σημαντική ανοσία έναντι σοβαρής νόσου κι έναντι αυτής της υποπαραλλαγής» υπογραμμίζει ο Δημήτρης Παρασκευής.
«Το εμβόλιο συστήνεται ισχυρά για όλα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού γιατί μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για σοβαρή νόσο» προσθέτει.
Σύμφωνα με τη Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής ΕΚΠΑ, είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε εάν τα συμπτώματα της υποπαραλλαγής JN.1 διαφέρουν από τα τυπικά συμπτώματα της «Omicron». Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι συμβαίνει αυτό.
Είναι επίσης πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε αν προκαλεί σοβαρότερη νόσηση από άλλες υποπαραλλαγές της «Omicron», αν και οι εισαγωγές σε νοσοκομεία αυξάνονται.
«Αλλά η αύξηση των νοσηλειών θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα της μείωσης της ανοσίας του πληθυσμού, τουλάχιστον εν μέρει» προσθέτει, συμπληρώνοντας: «Επιπρόσθετα, είναι πρόωρο να απαντηθεί αν η JN.1 προκαλεί ανοσιακή διαφυγή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης