Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Έκρηξη κρουσμάτων κορωνοιού και γρίπης - Ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς με μάσκες, τι εκτιμούν οι ειδικοί

Έκρηξη κρουσμάτων κορωνοιού και γρίπης - Ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς με μάσκες, τι εκτιμούν οι ειδικοί
Τα ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, κάτω από 200.000, ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες
Σε εγρήγορση βρίσκονται οι Αρχές στη χώρα, μετά την αυξημένη κυκλοφορία του ιού SARS COV-2, καθώς και άλλων ιών του αναπνευστικού (γρίπη, αναπνευστικός συγκυτιακός ιός-RSV) που καταγράφεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με τους ειδικούς να ανησυχούν για την περαιτέρω πορεία μετά τις γιορτές.
Μάλιστα, η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί το επόμενο διάστημα.
Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2024 αναμένεται η κορύφωση της έξαρσης του κορωνοϊού που ξεκίνησε στα μέσα Νοεμβρίου 2023, χωρίς να φαίνεται ότι θα πιέσει σημαντικά το σύστημα υγείας, όπως εκτιμά ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι συναθροίσεις εξαιτίας και της εορταστικής περιόδου, παίζουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση των κρουσμάτων και έτσι, μετά τη  συνεδρίαση της ειδικής Επιτροπής για τον covid (στις 28/12), ισχυρή είναι πλέον η σύσταση για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, νοσοκομεία και μέσα μαζικής μεταφοράς.
Μάλιστα, ενόψει Πρωτοχρονιάς, οι ειδικοί προτείνουν την τήρηση των μέτρων προστασίας, τη διενέργεια self test πριν από τις εορταστικές συγκεντρώσεις και σε περίπτωση συμπτωμάτων, την αποφυγή επαφών.

Την  ίδια ώρα, ιδιαίτερα χαμηλός παραμένει ο εμβολιαστικός ρυθμός του πληθυσμού, ενώ αγώνας δίνεται στα νοσοκομεία όπου οι νοσηλείες έχουν υπερτετραπλασιαστεί .

Μαγιορκίνης:  Κορύφωση covid έως τέλος Ιανουαρίου 2024 - Οι λόγοι της έξαρσης, το εμβόλιο

Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2024
αναμένεται η κορύφωση της έξαρσης του κορωνοϊού που ξεκίνησε στα μέσα Νοεμβρίου 2023, χωρίς να φαίνεται ότι θα πιέσει σημαντικά το σύστημα υγείας, όπως εκτιμά ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).
Μάλιστα, ο κ. Μαγιορκίνης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εξηγώντας που οφείλεται αυτή η έξαρση, αναφέρει πως η υπο-παραλλαγή JN.1. της ΒΑ.2.86, 12 που έχει αναγνωριστεί από τον ΠΟΥ ως υπο-παραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος, λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητάς της, παίζει ρόλο στην αύξηση των κρουσμάτων. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα έχουν ανιχνευθεί 102 κρούσματα.
Επίσης, στη μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα συνέβαλλαν οι αυξημένες συναναστροφές λόγω των εορτών, αλλά και η μη τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας.
Στο μεταξύ, ο εμβολιασμός με το νέο ενισχυμένο εμβόλιο έχει υποτιμηθεί και αυτό αποτυπώνεται στην αύξηση των νοσηλειών, αφού σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για το διάστημα 18-24 Δεκεμβρίου, 1.496 ασθενείς με covid-19 νοσηλεύονται σε απλές κλίνες.
Μάλιστα, ο αριθμός των εισαγωγών παρουσίασε αύξηση 37% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες 4 εβδομάδες και ήταν υψηλότερος από τον αριθμό των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022. Οι διασωληνώσεις παρουσίασαν μικρή μείωση, ενώ οι θάνατοι κατέγραψαν αύξηση, φτάνοντας τους 62.
Ο κ. Μαγιορκίνης υπενθυμίζει την τήρηση των μέτρων προστασίας, όπως η χρήση μάσκας
από τις ευπαθείς ομάδες, ξεκαθαρίζοντας πως σύσταση για χρήση μάσκας δεν είναι οριζόντια και δεν αφορά το γενικό πληθυσμό.
Όπως εξηγεί, η υπενθύμιση των μέτρων προστασίας είναι σημαντική στην παρούσα φάση, ωστόσο ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στον εμβολιασμό
Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, οι πολίτες πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν υπάρχει υποκατάστατο του εμβολιασμού.
«Δεν μετράμε πλέον δόσεις εμβολίου. Το εμβόλιο covid είναι εποχικό εμβόλιο όπως της γρίπης», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Όπως εκτιμά ο κ. Μαγιορκίνης, ο κόσμος έχει κουραστεί και πιθανόν να θεωρεί ότι επειδή πέρασε τη λοίμωξη το προηγούμενο διάστημα με ήπια συμπτώματα, κάτι ανάλογο θα συμβεί και τώρα αν μολυνθεί.
«Δεν είναι όμως έτσι, διότι το προηγούμενο διάστημα είχε την προστασία του εμβολίου», προσθέτει, σημειώνοντας πως ο εμβολιασμός παραμένει ο καλύτερος τρόπος προστασίας από σοβαρές επιπλοκές των ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων.
Τα ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, κάτω από 200.000, ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες.
Ο κ. Μαγιορκίνης εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι ευάλωτοι πληθυσμοί (ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενα νοσήματα) κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά και να χρειαστούν οξυγόνο και αυτό θα δημιουργήσει μια αυξημένη πίεση στο σύστημα υγείας.
Σε ό,τι αφορά τη μάσκα, ο κ. Μαγιορκίνης
συστήνει σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου να τη φορούν σε πολυσύχναστους και κλειστούς χώρους, όπως και όταν επισκέπτονται υγειονομικές μονάδες.
Επίσης, είναι σημαντικό το τακτικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό ή με απολυμαντικό χεριών.
Περαιτέρω, δίνει χρήσιμες συμβουλές σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων και υπενθυμίζει το μέτρο της πενθήμερης απομόνωσης και την έγκαιρη χορήγηση αντιικής θεραπείας.

Με την έναρξη των συμπτωμάτων πρέπει τα ευάλωτα άτομα να κάνουν διαγνωστικό έλεγχο και να επικοινωνήσουν με το γιατρό τους, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα αντιική θεραπεία.

Οι 5 συστάσεις του ΕΟΔΥ

Πέντε συστάσεις
για προστασία από τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, απευθύνει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.
Όπως ανακοίνωσε, τις  τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρείται αυξημένη κυκλοφορία του ιού SARS COV-2 καθώς και άλλων ιών του αναπνευστικού (γρίπη, αναπνευστικός συγκυτιακός ιός - RSV).
Μετά από την συνεδρίαση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας κατά την οποία συζητήθηκαν όλα τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα, συστήνονται ισχυρά από τον ΕΟΔΥ τα ακόλουθα:
-Είναι αναγκαίο να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για την Covid, καθώς και με το εμβόλιο της γρίπης, τα άτομα ηλικίας ανω των 60 ετών και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα - όπως συστήνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.
-Είναι εξαιρετικά σημαντικό να χρησιμοποιούμε μάσκα προστασίας σε όλους χώρους υγειονομικών μονάδων (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας), σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, καθώς και σε κλειστές Δομές που φιλοξενούν ευάλωτους πληθυσμούς.
-Ειδικά για τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομαδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενα νοσήματα), επί συμπτωμάτων, να αναζητούν έγκαιρα ιατρικές συμβουλές, με σκοπό να γίνεται έγκαιρη διάγνωση και άμεση χορήγηση θεραπείας.
-Είναι απαραίτητο τα άτομα που διαβιούν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και λοιπές κλειστές δομές ευάλωτου πληθυσμού να τηρούν τα μέτρα πρόληψης και να εμβολιάζονται κατά της γρίπης και του Covid με το επικαιροποιημένο εμβόλιο.
-Επιπλέον, συστήνεται ισχυρά να τηρούνται από τον γενικό πληθυσμό τα μέτρα πρόληψης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού: υγιεινή των χεριών, συστηματικος αερισμός κλειστών χώρων, απομόνωση επί συμπτωμάτων, συνεχή χρήση μάσκας ειδικά σε χώρους με συνωστισμό, περιορισμός επαφών με ευάλωτα άτομα και πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων.
Ο ΕΟΔΥ
συνεχίζει να επιτηρεί συστηματικά την πορεία των λοιμώξεων του αναπνευστικού, η κορύφωση των οποίων αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες.
Παράλληλα, εντατικοποιείται η γονιδιοματική επιτήρηση των παραλλαγών των ιών που κυκλοφορούν στην κοινότητα.
Παρακαλούνται οι πολίτες για την εφαρμογή των προληπτικών μέτρων, έτσι ώστε να αποφύγουμε σοβαρές περιπτώσεις νόσησης και να έχουμε απώλειες συνανθρώπων μας.
Ειδικά, από την στιγμή που έχουμε πλέον στην διάθεση μας αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης όπως τα εμβόλια και την αποτελεσματική θεραπεία όπως η αντιική θεραπεία κατά του Covid, είναι κρίμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές.

Η πορεία των λοιμώξεων στην Ελλάδα

Εξήντα δύο είναι οι θάνατοι από κορωνοϊό και 54 οι διασωληνωμένοι ασθενείς την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.
Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ο αριθμός των εισαγωγών παρουσίασε αύξηση 37% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες 4 εβδομάδες και ήταν υψηλότερος από τον αριθμό των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022.
Η θετικότητα
για γρίπη στην κοινότητα (δίκτυο sentinel) παραμένει άνω του 10% (εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το ECDC). Καταγράφηκαν 3 νέα σοβαρά κρούσματα (γρίπης) με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ δεν καταγράφηκε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.
Αναλυτικά, σύμφωνα με τον  ΕΟΔΥ :
 
-Γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου)

  • Ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
-Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19

  • Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
  • Ο αριθμός των εισαγωγών (n=1.496) παρουσίασε αύξηση 37% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (n=1.094) και ήταν υψηλότερος από τον αριθμό των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022 (n=1.250).
  • Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων (n=13) παρουσίασε μείωση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (n=26) και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των διασωληνώσεων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022 (n=51).
  • Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 54.
  • Καταγράφηκαν 62 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 83 έτη (εύρος 39-99 έτη). Ο αριθμός των θανάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό θανάτων τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (n=53) και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των θανάτων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022 (n=170)
  • Την εβδομάδα 48, η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η EG.5 (33%) ακολουθούμενη από την XBB.1.5 (29%) και την ΒΑ.2.86 (22%).
  • Στη χώρα μας έχουν συνολικά ανιχνευτεί 102 στελέχη JN.1 (υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2.86 που από 19/12 αναγνωρίστηκε ως υπο-παραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος), με ημερομηνία λήψης δείγματος από 3/10 έως 3/12. Ο πρόσθετος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από την JN.1 αξιολογείται διεθνώς επί του παρόντος ως χαμηλός.
  • Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε 5 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν.
-Ιός της γρίπης

  • Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα (δίκτυο sentinel) παραμένει άνω του 10% (εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το ECDC).
  • Καταγράφηκαν 3 νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ δεν καταγράφηκε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.
  • Από την εβδομάδα 40/2023 έως την εβδομάδα 51/2023 νοσηλεύτηκαν 21 άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 5 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.
  • Από την εβδομάδα 40/2023 έως και την εβδομάδα 51/2023 έχουν ανιχνευτεί συνολικά 78 θετικά δείγματα για γρίπη (9%). Στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης έχουν τυποποιηθεί 76 δείγματα: 74 τύπου Α και 2 τύπου Β.
  • Από τα 71 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν, τα 15 (21%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3) και τα 56 (79%) στον υπότυπο Α(Η1).
Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός - RSV

  • H θετικότητα RSV στα δείγματα sentinel ΠΦΥ παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

«Έμφραγμα» στα νοσοκομεία...

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές υπηρεσίες για την πολύ μεγάλη αύξηση των λοιμώξεων του αναπνευστικού και κυρίως του κορωνοϊού, που έχει ως αποτέλεσμα αυξημένες προσελεύσεις στα Επείγοντα των Νοσοκομείων, αλλά και αύξηση στις νοσηλείες.
Πάνω από 1.500 άτομα νοσηλεύονται στα νοσοκομεία ολόκληρης της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΚΑΒ και περίπου 100 βρίσκονται σε διασωληνωμένα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Καθημερινά οι νέες εισαγωγές για covid κυμαίνονται μεταξύ 200-250 ατόμων και τα εξιτήρια κυμαίνονται γύρω στα 150 την ημέρα.

Από 4 έως 8 ώρες η αναμονή στα Επείγοντα των Νοσοκομείων

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από την πλατφόρμα του Υπουργείου Υγείας, οι προσελεύσεις στα ΤΕΠ και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ενηλίκων ασθενών με λοιμώξεις του αναπνευστικού έχουν αυξηθεί από 25% έως 80% στα πολύ μεγάλα Νοσοκομεία (π.χ. Ευαγγελισμός) και πάνω από 30% στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία.
Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), οι αναμονές στα Επείγοντα των Νοσοκομείων ενηλίκων ξεπερνούν τις 8 ώρες και στα Νοσοκομεία Παίδων, τις 4 ώρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης