Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κορύφωση covid και γρίπης μέχρι τέλος Ιανουαρίου - Άνοιγμα σχολείων υπό τις οδηγίες ΕΟΔΥ, τι προβλέπεται για τις απουσίες

Κορύφωση covid και γρίπης μέχρι τέλος Ιανουαρίου - Άνοιγμα σχολείων υπό τις οδηγίες ΕΟΔΥ, τι προβλέπεται για τις απουσίες
Για κορύφωση με 7.100 κρούσματα κορωνοϊού ημερησίως γύρω στις 23 -24 Ιανουαρίου έκανε λόγο ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δ. Σαρηγιάννης
(upd) Επιστροφή των μαθητών στα θρανία υπό τις οδηγίες του ΕΟΔΥ σήμερα, καθώς οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα συνεχιστεί η ανοδική πορεία των κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες, με την κορύφωση των δύο επιδημιών- covid και γρίπης- να εκτιμάται κοντά στο τέλος του Ιανουαρίου.
Μάλιστα, εκτίμηση για κορύφωση με  7.100 κρούσματα κορωνοϊού ημερησίως γύρω στις 23 -24 Ιανουαρίου έκανε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δ. Σαρηγιάννης.
Πίεση παρατηρείται στις εισαγωγές στα νοσοκομεία,
καθώς σημειώνεται αύξηση 40% στις νοσηλείες, ενω η νέα υποπαραλλαγή του κορωνοϊού JN.1 (υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2.86 που από 19/12 αναγνωρίστηκε ως υπο-παραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος), σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, Μ. Παγώνη, δεν κάνει βαριές πνευμονίες.
Τόσο οι ειδικοί, όσο και η αναπληρώρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, καλούν του πολίτες να κάνουν τα εμβόλια της γρίπης και του κορωνοϊού.
Σε ότι, αφορά τους μαθητές στα σχολεία, (δεν άνοιξαν οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί της Ζακύνθου, το Δημοτικό Σχοελίο Μολύβου στη Λέσβο, το 2ο Νηπιαγωγείο Πυλαίας και το 4ο Δημοτικό Σχολείο Πυλαίας), οι γονείς καλούνται σε περίπτωση που τα παιδιά του παρουσιάσουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχουν θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ή RSV, να τα κρατήσουν στο σπίτι μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων).
Σχετικά  με τις απουσίες μαθητών που νοσούν από covid, έχει ξεκαθαριστεί πως θα καταχωρούνται αλλά δεν θα προσμετρούνται οι απουσίες 5 ημερών.
Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας.

Αγαπηδάκη: Καλούμε τους πολίτες να εμβολιαστούν άμεσα για κορωνοϊό και γρίπη – Κλεισμένα 50.000 ραντεβού

Δεν αντιμετωπίζει πίεση το ΕΣΥ, αν και υπάρχει αυξημένη κάλυψη σε απλές κλίνες, τόνισε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρ. Αγαπηδάκη, καλώντας τους πολίτες να εμβολιαστούν άμεσα με το ετήσιο εμβόλιο της γρίπης και του κορωνοϊού.
«Έχουμε περίπου 190.000 εμβόλια έναντι του Covid αυτή τη στιγμή και κλεισμένα 50.000 ραντεβού. Έχουμε ένα πολύ υψηλό κύμα γρίπης, έχει ήδη εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού της χώρας άνω των 60 ετών», ανέφερε μιλώντας στο mega η κα Αγαπηδάκη.
Τόνισε δε, ως το εμβόλιο κατά της γρίπης προλαμβάνει τη βαριά νόσηση και τον θάνατο.
Η κα Αγαπηδάκη σχετικά με τις διασωληνώσεις ανέφερε ότι «ευτυχώς μέχρι τώρα έχουμε κάτω από 50% σε αυτούς τους δείκτες», «έχουμε πολύ λιγότερες νέες διασωληνώσεις και θανάτους από πέρυσι», προσθέτοντας ωστόσο ότι «αυτό δεν μας ικανοποιεί, γιατί κανένας θάνατος δεν είναι αποδεκτός από την πολιτεία όταν υπάρχουν αντίστοιχα αποτελεσματικά μέτρα».

Σαρηγιάννης: Κορύφωση με 7.100 κρούσματα ημερησίως γύρω στις 23 - 24 Ιανουαρίου

Για κορύφωση με 7.100 κρούσματα κορωνοϊού ημερησίως γύρω στις 23 -24 Ιανουαρίου έκανε λόγο ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δ. Σαρηγιάννης.
Ο κ. Σαρηγιάννης
μιλώντας στο mega για την έξαρση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα εκτίμησε ότι «η κορύφωση θα είναι νωρίτερα, γύρω στις 23 – 24 του Γενάρη με περίπου 7.500 κρούσματα, 7.100 θα έλεγα εγώ, την ημέρα», εξηγώντας πως «ο λόγος που βλέπουμε αυτή τη διόρθωση που ανέφερα, είναι ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξε ενημέρωση του κοινού, φορούν μάσκες, συνειδητοποίησε ότι υπάρχει διασπορά και άλλαξε η συμπεριφορά».
«Θέλουμε να γλιτώσουμε τη διασπορά. Το να έρθει νωρίτερα σημαίνει ότι δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια ως κύμα. Αυτό μας διευκολύνει και σε ό,τι αφορά τις σοβαρές νοσήσεις και για τους θανάτους», πρόσθεσε.
Σημείωσε ωστόσο πως «η αποκλιμάκωση φαίνεται να είναι λίγο αργή» εξαιτίας της χειμερινής περιόδου που διανύουμε, η οποία ευνοεί τον συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους, αλλά και λόγω της συννοσηρότητας που αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό.
«Θα πάμε σίγουρα σε αποκλιμάκωση και αυτό είναι το σημαντικό», τόνισε.

Παγώνη: Να σταματήσουμε τη μετάδοση

«Πρέπει να σταματήσουμε τη μετάδοση», καθώς σημειώνεται αύξηση 40% στις νοσηλείες, τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, με φόντο την έξαρση του κορωνοϊού.
Η κα Παγώνη
μιλώντας στον ΣΚΑΪ με αφορμή το σημερινό άνοιγμα των σχολείων, σύστησε στους γονείς να μην στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο ακόμα και αν παρατηρούν μια μικρή αδιαθεσία και το τεστ βγαίνει αρνητικό.
Όπως εξήγησε, τις πρώτες ημέρες το ιικό φορτίο είναι χαμηλό και το τεστ ενδέχεται να βγαίνει αρνητικό, όμως το παιδί μεταδίδει τη νόσο.
«Τα παιδιά που θα πάνε σχολείο από σήμερα πρέπει να πηγαίνουν εφοδιασμένα με μάσκα και αντισηπτικό. Ανοιχτά παράθυρα και όχι αγκαλιές και φιλιά», είπε χαρακτηριστικά.
Για την κατάσταση στα νοσοκομεία, ανέφερε ότι στις ΜΕΘ δεν παρατηρείται ακόμη πίεση , ενώ τα περιστατικά γρίπης είναι περισσότερα και με πιο βαριά συμπτώματα.
Αναφορικά με τη νέα υποπαραλλαγή, η κα Παγώνη επανέλαβε ότι δεν προκαλεί πνευμονίες, καθώς πλήττει το ανώτερο αναπνευστικό.
«Οι μεγαλύτερες ηλικίες, σε συνεννόηση με το γιατρό τους πρέπει να παίρνουν τα αντιικά φάρμακα» , σημείωσε και τόνσιε εκ νέου ότι οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα να κάνουν το εμβόλιο παράλληλα με αυτό τις γρίπης.

Οδηγίες ΕΟΔΥ για σχολεία

Σειρά οδηγιών έχει δώσει ο ΕΟΔΥ για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού (λοιμώξεις από τον ιό SARS-CoV-2, γρίπη κ.α.) στο σχολικό περιβάλλον.
Από τον ΕΟΔΥ συστήνεται η τήρηση βασικών μέτρων από καθηγητές, μαθητές και λοιπό προσωπικό και συγκεριμένα:
-Τακτικό πλύσιμο των χεριών:
Όταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα (σαπούνι και νερό)
Πριν και μετά: ▪Την προετοιμασία ή χορήγηση γεύματος ▪ Το γεύμα ▪ Τη χρήση της τουαλέτας
Το πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, θα ακολουθείται από προσεκτικό στέγνωμα με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
Εναλλακτικά, συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.
-Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας. Συστήνεται να ανοίγονται τα παράθυρα τακτικά για τη βελτίωση του αερισμού.
-Αποφυγή ανεπαρκώς αεριζόμενων χώρων με συνωστισμό ατόμων (π.χ. διάδρομοι, σκάλες, χρήση ασανσέρ)
-Αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων – τήρηση φυσικών αποστάσεων
-Αποφυγή αγγίγματος προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος και πλύσιμο των χεριών καλά πριν και μετά από αυτό
-Βήχας ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο. Αν χρησιμοποιηθεί χαρτομάντιλο, θα πρέπει να πεταχτεί προσεκτικά μετά από μία μόνο χρήση και να ακολουθήσει πλύσιμο των χεριών.
-Εάν κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ή RSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα.
-Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων).

Δεν θα προσμετρούνται οι απουσίες 5 ημερών των νοσούντων μαθητών με κορωνοϊό

Για τα παιδιά που θα νοσήσουν από κορωνοϊό θα καταχωρούνται, αλλά δεν θα προσμετρούνται οι απουσίες 5 ημερών, κάτι που θα ισχύσει και για τα παιδιά που νοσούν από άλλες ιώσεις με τη διαφορά όμως ότι θα χρειάζεται βεβαίωση από δημόσιο νοσοκομείο.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας για το θέμα των απουσιών των μαθητών λόγω νόσησης από covid -19, «με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών των σχολικών μονάδων, καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών/τριών έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών, που οφείλονται στη νόσηση από κορωνοϊό COVID-19, για το σχολικό έτος 2023-24.
Η απόφαση αυτή εκδίδεται κατόπιν αιτήσεως των γονέων/κηδεμόνων των μαθητών/τριών ή των ιδίων αν είναι ενήλικοι/ες, μαζί με την οποία προσκομίζεται σχετική υπεύθυνη δήλωση της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 1599/1986, επιδεικνυόμενης ταυτόχρονα θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) ή μοριακού ελέγχου (PCR).
Στην περίπτωση που ο/η μαθητής/τρια νοσηλευτεί αποδεδειγμένα σε νοσοκομείο λόγω νόσησης από κορωνοϊό COVID-19 οι απουσίες του καταχωρίζονται, αλλά δεν προσμετρώνται για όλο το χρονικό διάστημα νοσηλείας του/της».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης