Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Υπόθεση Βαγγέλη Δραγατάκη: Ενώ τα δικαστήρια θα αναβάλλονται τα κάγκελα θα μένουν στη θέση τους;

Υπόθεση Βαγγέλη Δραγατάκη: Ενώ τα δικαστήρια θα αναβάλλονται τα κάγκελα θα μένουν στη θέση τους;
Τρία χρόνια και τέσσερις μήνες μετά το συμβάν η υπόθεση οδεύει για αναβολή ξανά, αυτή τη φορά λόγω αποχής των δικηγόρων

Στις  13 Σεπτεμβρίου 2020 ο 19χρονου Βαγγέλης Δραγατάκης, οδηγός ΙΧ, τραυματίστηκε θανάσιμα από τα ακατάλληλα κιγκλιδώματα που είχαν τοποθετηθεί παράνομα από το Δήμο στην Περιφερειακή Οδό Άρτας. Ήταν ο τρίτος θάνατος οδηγού από την ίδια αιτία μέσα σε λίγα χρόνια, αλλά ο πρώτος που απασχόλησε τη Δικαιοσύνη.
Η εισαγγελία Άρτας διερεύνησε την υπόθεση για πάνω από δύο χρόνια και τελικά παρέπεμψε έξι κατηγορούμενους για να δικαστούν στις 16 Μαΐου 2023 για: Ανθρωποκτονία από αμέλεια (συγκλίνουσα) από πρόσωπα που είχαν την ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να αποτρέψουν το αξιόποινο αποτέλεσμα.
Κατηγορούμενοι είναι: ο τότε Αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας (ηλεκτρολόγος μηχανικός) η Διευθύντρια Τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου και άλλοι τρείς υπάλληλοι της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Αρταίων καθώς και η Προϊσταμένη του Τμήματος Συγκοινωνιακών Έργων της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Ηπείρου.
Όπως είναι «θεσμός» στις υποθέσεις τροχαίων εγκλημάτων, η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε για τις 9 Ιανουαρίου 2024. Η αναβολή της εκδίκασης τροχαίου εγκλήματος σχεδόν ποτέ δεν προκαλείται από την πλευρά των θυμάτων. Ή η υπόθεση θα έχει τοποθετηθεί στον πάτο του πινακίου, ή ο κατηγορούμενος θα αρρωστήσει το προηγούμενο βράδυ ή ο/η δικηγόρος του θα δικάζει «κάτι σοβαρότερο». Σ αυτό το δρόμο βαδίζουμε και εδώ.
Τρία χρόνια και τέσσερις μήνες μετά το συμβάν η υπόθεση οδεύει για αναβολή ξανά, αυτή τη φορά λόγω αποχής των δικηγόρων. Οι δικηγορικοί σύλλογοι ΔΕΝ θεωρούν την ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΑ σαν κάτι τόσο σοβαρό που θα δικαιολογούσε άδεια παράστασης για τα μέλη τους. Και γι αυτούς δεν είναι παρά ένα πλημμέλημα για το οποίο οι οικογένειες των θυμάτων θα πρέπει να πηγαινοέρχονται άπρακτες, αλλά με μια ανοικτή πληγή, στα δικαστήρια.

Ένα έγκλημα, δύο κόσμοι

Σε αντίθεση με τα θύματα, μια ακόμα αναβολή της εκδίκασης δεν στενοχωρεί καθόλου τους δράστες, πόσο μάλλον όταν δεν θα την χρεωθούν οι ίδιοι και θα διατηρήσουν το δικαίωμα μιας ακόμα αναβολής με υπαιτιότητα τους.
Στις 2 Νοεμβρίου 2023 το Τριμελές Πλημμελειοδικείο  Άρτας καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 2,5 ετών αντιδήμαρχο που ασκούσε καθήκοντα το 2018. Ο αντιδήμαρχος κατηγορήθηκε για διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών και ανθρωποκτονία από αμέλεια, μετά από δυστύχημα που συνέβη τον Σεπτέμβριο του 2018 όταν 60χρονος οδηγός μοτοσικλέτας έχασε τη ζωή του.
Δύο αντιδήμαρχοι από την ίδια δημοτική αρχή κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία σε τροχαία εγκλήματα, το ένα το 2018, το άλλο το 2020. Ο ένας ήδη καταδικασμένος. Ο άλλος (μαζί με άλλους πέντε) υπόδικος. Συνηθισμένα πράγματα. Μας πήγανε πλημμέλημα επι διαταράξει… Είχαμε και δυο νεκρούς βέβαια, αλλά πλημμέλημα…
Βέβαια η Δημοτική αρχή που με τόσο πάθος υπερασπίστηκε τα δολοφονικά κιγκλιδώματα και αυτούς που τα τοποθέτησαν αποτελεί πια παρελθόν.
Στο πρόγραμμα της παράταξης που κέρδισε τις εκλογές στον τομέα ΕΡΓΑ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ – ΠΡΑΣΙΝΟ – ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ – ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ  διαβάζουμε:
«- Μεριμνούμε για την αντικατάσταση των επικίνδυνων κιγκλιδωμάτων επί της Περιφερειακής Οδού.»
Η Δικαίωση της Μνήμης του Βαγγέλη και των άλλων νεκρών των κιγκλιδωμάτων περιλαμβάνει φυσικά την καταδίκη των υπευθύνων που όσο κι αν καθυστερήσει δεν θα αποφευχθεί.
Περιλαμβάνει όμως και το ξήλωμα όλων αυτών των επικίνδυνων κατασκευασμάτων που οδήγησαν σε φρικτό θάνατο τρεις ανθρώπους και αποτελούν μια διαρκή απειλή για τους υπόλοιπους. Αν η δικαιοσύνη και οι λειτουργοί της καθυστερούν, ο Δήμος Αρταίων πλέον δεν έχει κανένα λόγο να καθυστερεί να υλοποιήσει αυτά που υποσχέθηκε προεκλογικά.
Ας γίνει το ξήλωμα το κιγκλιδωμάτων η πρώτη εμβληματική πράξη μιας νέας πορείας. Μια έμπρακτη συγγνώμη στα θύματα και στις οικογένειες τους. Και μια επιβεβαίωση πως η προστασία της ανθρώπινης ζωής αποτελεί πράγματι προτεραιότητα.

SOS Τροχαία Εγκλήματα - Πανελλαδικός σύλλογος
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης