Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Καταδίκη της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για θανάσιμο τραυματισμό πρόσφυγα από το Λιμενικό

Καταδίκη της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για θανάσιμο τραυματισμό πρόσφυγα από το Λιμενικό
Το μοιραίο περιστατικό έλαβε χώρα το 2014, ενώ ήταν σε εξέλιξη επιχείρηση προστασίας θαλάσσιων συνόρων με σκοπό την ακινητοποίηση του σκάφους
Το Ελληνικό Κράτος καταδικάστηκε σήμερα (16/1) από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, για την κατηγορία της παραβίασης του δικαιωμάτος στη ζωή, λόγω θανάσιμου τραυματισμού επιβάτη από 13 πυροβολισμούς λιμενικών σε μηχανή λέμβου με πρόσφυγες στα ανοιχτά της Ψερίμου.
Το μοιραία περιστατικό έλαβε χώρα το 2014, ενώ ήταν σε εξέλιξη επιχείρηση προστασίας θαλάσσιων συνόρων με σκοπό την ακινητοποίηση του σκάφους και τη σύλληψη του οδηγού.

Η απόφαση του Δικαστηρίου

Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, οι ελληνικές Αρχές δεν είχαν προχωρήσει στη θέσπιση κανόνων για την οπλοχρησία στις σχετικές επιχειρήσεις του Λιμενικού Σώματος.
Οι λιμενικοί άλλωστε επικαλέστηκαν αδημοσίευτους, παρωχημένους και ανεπαρκείς «κανόνες εμπλοκής» του 1992 για τη χρήση όπλων κατά του πλοιαρίου.
Επί τη βάσει αυτού του σκεπτικού το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπήρχε επαρκής σχεδιασμός και προετοιμασία για την εν λόγω επιχείρηση του Λιμενικού, ενώ η «εξαιρετικά επικίνδυνη» ρίψη δεκατριών (13) βολών στη μηχανή του σκάφους συνιστά δυσανάλογη χρήση βίας, εξέθεσε δε, τους επιβάτες σε κίνδυνο ζωής, τον οποίο έπρεπε να έχουν προβλέψει οι ελληνικές αρχές.

Στο αρχείο από την ελληνική Δικαιοσύνη

Επισημάινεται πως η επίμαχη υπόθεση είχε αρχιεοθετηθεί από την Εισαγγελία του Ναυτοδικείου Πειραιά και από την Εισαγγελία του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση δεν κλήθηκαν ποτέ να καταθέσουν οι δύο τραυματίες πρόσφυγες, ενώ οι καταθέσεις των μαρτύρων στην προανάκριση είναι πανομοιότυπες και εναρμονισμένες με τις δηλώσεις των λιμενικών.
Επιπλέον, η Εισαγγελία Ναυτοδικείου δεν ζήτησε καν νέα ακρόαση των μαρτύρων, ενώ παρέλειψε να εξετάσει ενδελεχώς σημαντικά αποδεικτικά στοιχεία όπως η ιατροδικαστική έκθεση του θύματος και οι πλημμέλειες της βαλλιστικής έκθεσης.
Κάπως έτσι, η Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) και τα πορίσματα των ανακριτικών αρχών φαίνεται πως κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα, το οποίο και απορρίφθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.


www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης