Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στεγαστικό έμφραγμα προκαλεί η έλευση 120.000 αλλοδαπών ως εργατικών χεριών

Στεγαστικό έμφραγμα προκαλεί η έλευση 120.000 αλλοδαπών ως εργατικών χεριών
Μέσα στο τρίμηνο αναμένονται εκτός από την Αίγυπτο η υπογραφή διακρατικών συμφωνιών με Γεωργία, Μολδαβία, Ινδία, Βιετνάμ, Φιλιππίνες και Αρμενία
Στεγαστικό «έμφραγμα» αναμένεται να προκαλέσει η έλευση 120.000 αλλοδαπών που πρόκειται να έρθουν στην Ελλάδα μέχρι το Καλοκαίρι για να καλύψουν τα κενά στα εργατικά χέρια που αναζητούν εναγωνίως η βιομηχανία, η οικοδομική δραστηριότητα και η αγροτική παραγωγή.
Μέσα στο τρίμηνο αναμένονται εκτός από την Αίγυπτο, που υπεγράφη πρόσφατα, η υπογραφή διακρατικών συμφωνιών με Γεωργία, Μολδαβία, Ινδία, Βιετνάμ, Φιλιππίνες και Αρμενία ώστε να έρθουν τουλάχιστον 120.000 μετανάστες με διαδικασίες fust track, όπου ταυτοχρόνως με τους νομίμως 200.000 διαμένοντες στη χώρα να καλύψουν τα κενά σε «χέρια» στις 13 Περιφέρειες.
Ωστόσο, η έλευση του παραπάνω αριθμού μεταναστών δημιουργεί ένα μεγάλο και δυσεπίλυτο στεγαστικό θέμα ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου δεν υπάρχουν κενά κτίρια, ή αν υπάρχουν είναι ιδιαίτερα ακριβά.
Μία από τις ζητούμενες λύσεις είναι η διαμονή τους σε κοντέινερ, τα οποία στο παρελθόν είχαν τοποθετηθεί σε hot spot.
Η πρόσφατη λύση με την τροπολογία Καιρίδη στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, δίνει το δικαίωμα για πλήρη και υπό προϋποθέσεις νομιμοποίηση για όσους μετανάστες τρίτων χωρών διέμεναν, αυτοί και οι οικογένειές τους μέχρι 30 Νοεμβρίου 2023 χωρίς άδεια στην Ελλάδα. Με την ίδια διάταξη – η οποία αφορούσε 25.000 οικογένειες Ουκρανών και επιπλέον 5.000 μετανάστες, θα αντιμετωπιστεί και θα νομιμοποιηθεί η παραμονή όσων έρθουν να εργαστούν στη χώρα.
Ωστόσο, η διάταξη, θέτει ως θέμα παραμονής και νομιμοποίησης τη στέγαση.
Σε αυτή την περίπτωση μειώνεται σε 60 ημέρες από 6 μήνες το χρονικό διάστημα αναμονής προκειμένου αιτούντες άσυλο να αποκτήσουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας.
Πηγές του υπουργείου Εργασίας διευκρίνιζαν ότι το υπουργείο, δεν είναι αρμόδιο να εξασφαλίσει στέγαση σε αλλοδαπούς που θα έρθουν στη χώρα.
Το τι κάνουν οι εργοδότες προκειμένου να εξασφαλίσουν διαμονή είναι αυστηρά δικό τους θέμα, με αφορμή την αναζήτηση προς ενοικίαση από δυο μεγάλους κλάδους του λιανεμπορίου και των κατασκευών, κρουαζιερόπλοιων για περίπου 2 χρόνια.
Όσον αφορά την άδεια διαμονής αλλοδαπών της ρύθμισης, βασική προϋπόθεση είναι η ύπαρξη δήλωσης προσφοράς εργασίας από εργοδότη στην Ελλάδα, καθώς και η διαμονή στη χώρα μας έως τις 30/11/2023 χωρίς άδεια διαμονής για τουλάχιστον τρία συνεχή έτη.
Η άδεια διαμονής καλύπτει και την οικογένεια του εργαζόμενου, έχει διάρκεια τρία έτη και δίνεται μόνο μία φορά, με τον εργαζόμενο να αποκτά δικαίωμα αλλαγής κατηγορίας στην άδεια διαμονής του κατά τη λήξη της περιόδου αυτής.
Επίσης προβλέπεται η δυνατότητα ανάκλησης της άδειας σε περίπτωση καταστρατήγησης του σκοπού χορήγησής της ή καταχρηστικής άσκησης του δικαιώματος αυτού.
Πάντως, φέτος ο αριθμός μεταναστών που θα εργαστούν είναι κατά 50% μειωμένος σε σχέση με τα αιτήματα των περιφερειών.
Με βάση την υπουργική απόφαση για την τρέχουσα διετία μπορούν να απασχοληθούν νόμιμα στη χώρα με άδεια 167.925 αλλοδαποί, δηλαδή σχεδόν οι μισοί από τα αιτήματα που υπεβλήθησαν μέσω των Περιφερειών (τα οποία προσέγγισαν τις 380.000) και κοντά στο αντίστοιχο όριο της προηγούμενης διετίας.
Σημειώνεται τέλος ότι η μετάκληση εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης εγκρίνεται με ειδική διαδικασία (οι ενδιαφερόμενοι εργοδότες θα πρέπει να καταθέσουν αιτήματα στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις των Περιφερειών για την συγκεκριμένη ειδικότητα που ζητούν και εν συνεχεία να διεξαχθεί ενδελεχής έλεγχος από την ΔΥΠΑ ως προς την ύπαρξη εγχώριου εργατικού δυναμικού).
Για τους εργαζόμενους υψηλής ειδίκευσης προβλέπεται επίσης ότι η αμοιβή δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από 1,5 φορά το ύψος του μέσου ακαθάριστου ετήσιου μισθού στην Ελλάδα, όπως αυτός προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Οι επιχειρήσεις εκτιμούν ότι οι ανάγκες για αλλοδαπούς εργαζόμενους ξεπερνούν ίσως και τα 400.000 άτομα.
Αυτό προκύπτει από τα 380.000 αιτήματα για την κάλυψη κενών θέσεων εργασίας από ξένους, με τις μεγάλες επιχειρήσεις να καταγράφουν ανάγκες στον πρωτογενή τομέα τον τουρισμό, εστίαση, κατασκευές κ.α.
Να σημειωθεί τέλος ότι οι εργαζόμενοι αυτοί έρχονται ως ανειδίκευτοι στη χώρα και αμείβονται με το ελάχιστο νόμιμο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη (780 ευρώ) στα οποία υπολογίζονται και οι ασφαλιστικές εισφορές.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης