Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Έρχονται στην Αθήνα με τα τρακτέρ οι αγρότες την Τρίτη (20/2) – Πανικός στο Μαξίμου, στο κενό το τελεσίγραφο Χρυσοχοΐδη

Έρχονται στην Αθήνα με τα τρακτέρ οι αγρότες την Τρίτη (20/2)  – Πανικός στο Μαξίμου, στο κενό το τελεσίγραφο Χρυσοχοΐδη
Στο Σύνταγμα  με τα τρακτέρ οι αγρότες την Τρίτη 20/2
Σχετικά Άρθρα
(Συνεχές upd) Λίγα 24ωρα έμειναν για την κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα για το μεγάλο συλλαλητήριο την Τρίτη 20/2, με την εμφάνιση τελικά των τρακτέρ στο Σύνταγμα υπό όρους, παρά το αρχικό "οχι" από την κυβέρνηση.
Αν και δεν έχει ξεκαθαριστεί σε πόσα γεωργικά μηχανήματα θα επιτραπεί να βρεθούν στην καρδιά της πρωτεύουσας, το σίγουρο είναι ότι οι αγρότες θα βρίσκονται από αύριο (19/2) στην Αθήνα.
Ήδη, σύσκεψη στο μέγαρο της Κατεχάκη για τον τρόπο διαχείρισης της κίνησης των τρακτέρ στην πρωτεύουσα, καθώς δεν υπάρχει κάποια απαγόρευση, έγινε το πρωί της Κυριακής 18/2, ενώ θα ακολουθήσει νέα το απόγευμα για το επιχειρησιακό σχέδιο της Ελληνικής Αστυνομίας.
Ωστόσο, από κυβερνητικά χείλη έχει ξεκαθαριστεί ότι δεν θα επιτραπεί η παρεμπόδιση της διεύλεση των πολιτών, αλλά και πως τα δημοσιονομικά περιθώρια εξαντλήθηκαν.
Στο μεταξύ,  με το βλέμμα στο αγροτικό συλλαλητήριο, στη Βουλή κατατέθηκε διάταξη που προβλέπει την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2024 και δυνατότητα προκαταβολής μέρους του ποσού στους αγρότες, ενώ ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, στην καθιερωμένη Κυριακάτικη ανάρτησή του αναφέρθηκε στους αγρότες, λέγοντας πως «θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε σταθερά δίπλα τους, πάντα όμως λαμβάνοντας υπόψη και τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας. Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο όσα πετύχαμε».
Σε κάθε περίπτωση, η επιδίωξη της κυβέρνησης να μην φτάσουν στην Αθήνα για τη διεξαγωγή συλλαλητηρίου  οι αγρότες, μετά τα δύο μέτρα στήριξης που τους ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, έπεσε στο...κενό και έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα, αφού προστέθηκε στα μέτωπα που παραμένουν ανοιχτά, προκαλώντας πανικό.

Μητσοτάκης: Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε σταθερά δίπλα τους, λαμβάνοντας υπόψη και τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας

«Η στήριξη των συνεπών και των πραγματικών παραγωγών που δίνουν αγώνα καθημερινά στο χωράφι αποτελεί προτεραιότητα για εμάς», «τα προβλήματα είναι πολλά και σύνθετα. Ασφαλώς θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε σταθερά δίπλα τους, πάντα όμως λαμβάνοντας υπόψη και τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας. Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο όσα πετύχαμε», ξεκαθαρίζει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με φόντο τις αγροτικές κινητοποιήσεις και την πρόσφατη συνάντησή του στο Μαξίμου με αντιπροσωπείες των αγροτών.
Ο κ. Μητσοτάκης στην καθιερωμένη Κυριακάτικη ανάρτησή του στο facebook κάνοντας τον εβδομαδιαίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου, κάνει λόγο για έναν νηφάλιο διάλογο με τους αγρότες, τις εύλογες αγωνίες τους που άκουσε με προσοχή και τα δύο μέτρα που ο ίδιος ανακοίνωσε - -φθηνότερο ρεύμα για όλους τους παραγωγούς στα όρια του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για μια δεκαετία και προκαταβολή της επιστροφής του ΕΦΚ 40 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου μαζί με δέσμευση για αλλαγή προς το δικαιότερο με βάση τους όγκους παραγωγής την επιστροφή από το 2025- επαναλαμβάνοντας ωστόσο την «κόκκινη» γραμμή που είναι οι δημοσιονομικές αντοχές της χώρας και πως «δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο όσα πετύχαμε».
Συγκεκριμένα, σημειώνει πως «την περασμένη Τρίτη συναντήθηκα με πολυμελείς αντιπροσωπείες των αγροτών απ’ όλη την Ελλάδα. Είχαμε έναν νηφάλιο διάλογο, άκουσα με προσοχή τις εύλογες αγωνίες τους και ανακοίνωσα επιπλέον δύο μέτρα στήριξής τους -φθηνότερο ρεύμα για όλους τους παραγωγούς στα όρια του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για μια δεκαετία και προκαταβολή της επιστροφής του ΕΦΚ 40 εκ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου μαζί με δέσμευση να αλλάξουμε προς το δικαιότερο με βάση τους όγκους παραγωγής την επιστροφή από το 2025. Η επιβράβευση και στήριξη των συνεπών και των πραγματικών παραγωγών που δίνουν αγώνα καθημερινά στο χωράφι αποτελεί προτεραιότητα για εμάς. Διότι έτσι στηρίζουμε και τον πρωτογενή τομέα από το χωράφι έως το ράφι αλλά και τον καταναλωτή με καλύτερες τιμές.
Επιπρόσθετα, η Κομισιόν προωθεί κανονισμό που προβλέπει τη μερική εξαίρεση των Ευρωπαίων αγροτών -και των Ελλήνων επομένως- από τον κανόνα της αιρεσιμότητας για τις εκτάσεις υπό αγρανάπαυση. Ο κανονισμός τέθηκε ήδη σε ισχύ, θα εφαρμοστεί αναδρομικά από την 1/1 έως 31/12/2024. Ήταν και δική μας πρόταση, ενώ σοσιαλιστικές κυβερνήσεις της ΕΕ αντιτάχθηκαν. Δεν θα επαναλάβω εδώ τι έχουμε κάνει συνολικά από το 2019 για τον κόσμο της πρωτογενούς παραγωγής. Τα προβλήματα είναι πολλά και σύνθετα. Ασφαλώς θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε σταθερά δίπλα τους, πάντα όμως λαμβάνοντας υπόψη και τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας. Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο όσα πετύχαμε».

Τα επόμενα βήματα - Σύσκεψη για τα τρακτέρ 

Με φόντο τις αγροτικές κινητοποιήσεις που κλιμακώνονται και ενόψει της απόβασής τους στην Αθήνα συνεχείς είναι οι, συσκέψεις  στο μέγαρο της Κατεχάκη για τον τρόπο διαχείρισης της κίνησης των τρακτέρ στην πρωτεύουσα, καθώς δεν υπάρχει κάποια απαγόρευση, αλλά και τα  επιχειρησιακά σχέδια που θα εφαρμοστούν ανάλογα με την εξέλιξη του αγροτικού συλλαλητηρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκε το "πράσινο φως" για εμφάνιση τρακτέρ στο Σύνταγμα, συνοδεία περιπολικών και σε οριοθετημένο χώρο. Ωστόσο, δεν έχει αποσαφηνιστεί ο αριθμός των τρακτέρ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους της ΕΛ.ΑΣ, όσα και αν είναι τελικά τα τρακτέρ των οποίων θα επιτραπεί η είσοδος στην πρωτεύουσα,  θα συνοδεύονται από περιπολικά της αστυνομίας από το σημείο εκκίνησης μέχρι το Σύνταγμα και αντίστροφα, ενώ βασική προϋπόθεση  είναι να μην κλείσουν οι δρόμοι, ούτε να διαταραχθεί η οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει τα τρακτέρ και τα πούλμαν να κινηθούν συντεταγμένα, να σταθμεύσουν σε συγκεκριμένο χώρο, αν τελικά φτάσουν στο Σύνταγμα, να υπάρχει ανοιχτή λωρίδα για την κυκλοφορία των αυτοκινήτων.
Παράλληλα, επί ποδός θα βρίσκονται οι αστυνομικές δυνάμεις, αλλά και η Τροχαία. 

Με ...αναμμένα τα τρακτέρ οι αγρότες για την απόβαση στην Αθήνα στις 20/2 - Στόχος ο τριψήφιος αριθμός

Ανυποχώρητοι για την κάθοδό τους στην Αθήνα με τρακτέρ εμφανίζονται οι αγρότες, που συνεχίζουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.
Προετοιμάζονται για το μεγάλο συλλαλητήριο το απόγευμα της Τρίτης 20/2 στην πρωτεύουσα, σχεδιάζοντας τη συμμετοχή αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων από όλη την επικράτεια, με δεκάδες τρακτέρ από Θεσσαλία, Βοιωτία και Φθιώτιδα.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος τους είναι να φτάσει τριψήφιος αριθμός τρακτέρ έξω από τη Βουλή και ήδη, μόνο από τη Θεσσαλία έχουν συγκεντρωθεί 60-70 τρακτέρ, ενώ αναμένονται γεωργικά μηχανήματα από την Ήπειρο, τη Δυτική Ελλάδα και την Κρήτη.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, αγρότης από το Πήλιο, Θοδωρής Γεωργαδάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι "ο αριθμός των αγροτικών μηχανημάτων (τρακτέρ) που θα μπουν στην Αθήνα είναι ήδη τριψήφιος, ενώ οι αγρότες που θα δώσουν το “παρών” αναμένεται να είναι χιλιάδες".
Η προσυγκέντρωση των τρακτέρ αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα 19/2 στο Κάστρο Βοιωτίας.
Εκτιμάται ότι περίπου 5.000 αγρότες και κτηνοτρόφοι θα κινηθούν προς την Αθήνα με λεωφορεία, ενώ θα υπάρξουν και αποκλεισμοί τελωνείων και λιμανιών.Τουλάχιστον 70 λεωφορεία και δεκάδες ΙΧ, όπως εκτιμάται, θα κατέβουν στην Αθήνα για το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

Αποκλεισμοί δρόμων

Στο μεταξύ, δεν έγινε λόγω ομίχλης ο αποκλεισμός της παλιάς εθνικής οδού Βόλου – Λάρισας, στο ύψος του μπλόκου Στεφανοβικείου.
Οι αγρότες από την Κεντρική Ελλάδα συγκεντρώθηκαν στον κόμβο του Μπράλου στο 200ο χλμ Αθηνών - Λαμίας, κλείνοντας το εθνικό δίκτυο, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν δεκάδες οδηγοί στον παράδρομο από τη Λαμία μέχρι τις Θερμοπύλες και να σχηματιστούν ουρές 15 χλμ.. Τελικά, το μεσημέρι της Κυριακής 18/2, άνοιξαν τον δρόμο.
Σημειώνεται ότι στον κόμβο του Μπράλλου βρέθηκαν αντιπροσωπείες αγροτών από την περιοχή του Δομοκού, της Βόρειας Εύβοιας, της Αταλάντης και της Φθιώτιδας, ενώ μεταφέρθηκαν  τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα από το μπλόκο της Ανθήλης.

Μαρούδας: Θα είναι το μεγαλύτερο αγροτικό συλλαλητήριο, θα πάμε με τρακτέρ - Τεράστιο πρόβλημα που θέλει λύσεις, όχι ημίμετρα

«Θα είναι το μεγαλύτερο αγροτικό συλλαλητήριο που έχει γίνει ποτέ στη χώρα μας», υπάρχει αγωνιστική διάθεση και αποφασιστικότητα, τόνισε ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.
Ο κ. Μαρούδας μιλώντας στον ΣΚΑΪ υπογράμμισε πως «μπορούμε να διεκδικήσουμε λύσεις, να καταλάβει η κυβέρνηση ότι μιλάμε για τεράστιο πρόβλημα που θέλει λύσεις και όχι ημίμετρα».
Ο ίδιος απηύθυνε κάλεσμα και στους Αθηναίους να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο για να διεκδικήσουν φθηνότερα και πιο υγιεινά προϊόντα.
Σχετικά με την κάθοδο των τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας, ο κ. Μαρούδας ανέφερε ότι «πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Θα πάμε συντεταγμένα στην Αθήνα, θα μείνουμε ένα βράδυ και θα αποχωρήσουμε συνατεταγμένα».
Κληθείς να απαντήσει εάν έχει υπάρξει συμφωνία με το αρμόδιο υπουργείο, είπε πως «η απόφασή μας είναι ότι θα πάμε με τα τρακτέρ στην Αθήνα, θα υλοποιηθεί αυτή η απόφαση που έχουμε πάρει».
Σε ερώτηση για το τι χωρίζει τους αγρότες από μια συμφωνία με την κυβέρνηση, έκανε αναφορά στο αίτημα για αφορολόγητο πετρέλαιο και για αποζημιώσεις για προϊόντα που είχαν ακαρπία ή ζημιές.

Προκαταβολή μέρους της επιστροφής ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2024

Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2024 και δυνατότητα προκαταβολής μέρους του ποσού που θα επιστραφεί στους αγρότες προβλέπει διάταξη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές, με την οποία υλοποιούνται οι σχετικές εξαγγελίες της κυβέρνησης.
Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, οι διατάξεις που κατατέθηκαν προβλέπουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:
- Καθορίζεται μηδενικός συντελεστής ΕΦΚ για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιείται στη γεωργία, για το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2024, με την εφαρμογή της διαδικασίας επιστροφής στους δικαιούχους αγρότες του ΕΦΚ, που καταβάλλουν κατά την αγορά του καυσίμου.
- Προβλέπεται ότι ποσοστό επί των δικαιούμενων ποσών επιστροφής, μπορεί να καταβληθεί προκαταβολικά.
- Ορίζεται ρητά ότι το ποσό επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες ή μη οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες και τα νομικά τους πρόσωπα, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
- Οι προϋποθέσεις και η διαδικασία χορήγησης της προκαταβολής και επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης, το ύψος και τα κριτήρια της προκαταβολής θα καθοριστούν με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Με την ίδια απόφαση, σύμφωνα με την πάγια διαδικασία θα καθοριστούν οι δικαιούχοι και τα κριτήρια (ανάλογα με το είδος της εκμετάλλευσης) για τον προσδιορισμό των ποσοτήτων πετρελαίου για τις οποίες θα εφαρμοστεί η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης, καθώς και ο τρόπος ελέγχου της νόμιμης χρήσης του πετρελαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης