Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ιδιωτικά ΑΕΙ: Σε απεργία προχωρούν οι καθηγητές της σχολής ΟΠΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ιδιωτικά ΑΕΙ: Σε απεργία προχωρούν οι καθηγητές της σχολής ΟΠΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών
«Θα αγωνιστούμε δημοκρατικά μαζί με όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας για την διασφάλιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου και κηρύσσουμε απεργία» διαμηνύουν τα μέλη ΔΕΠ
Οι Καθηγητές της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών προχωρούν σε στάσεις εργασίας.
Πιο συκγεκριμένα, η έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου διδασκόντων της Σχολής Ο.Π.Ε. του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης 20ης Φεβρουαρίου 2024, συζήτησε και αποφάσισε τα εξής:

«Στο άρθρο 16 του Συντάγματος, ρητά ορίζεται ότι:

- «Η Ανώτατη Εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από Ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση» (παρ.5, εδ.1)
- Οι καθηγητές των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι δημόσιοι λειτουργοί» (παρ.6, εδ.1),
- Η σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται» (παρ.8, εδ. 2)

Με βάση τις προαναφερόμενες διατάξεις, αλλά και τις σχετικές διαπιστώσεις συναδέλφων, Καθηγητών του Συνταγματικού Δικαίου,
1. Καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει ως αντισυνταγματικά τα άρθρα 127-155 του νομοσχεδίου με τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων Πανεπιστημίων» με τα οποία προβλέπεται η ίδρυση μη κρατικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων
2. Καλούμε την Κυβέρνηση να τηρήσει την συνταγματική της υποχρέωση και να στηρίξει τη Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση καλύπτοντας τις διαπιστωμένες από τη Σύγκλητο ανάγκες σε χρηματοδότηση, υποδομές και στελέχωση ώστε να εξασφαλίζεται, προς χάριν τόσο των εν ενεργεία όσο και των μελλοντικών φοιτητριών/φοιτητών, η πρόσβαση στη γνώση αλλά και η ανάπτυξη της χώρας.
3. Υιοθετούμε την ομόφωνη απόφαση του 16ου Συνεδρίου της ΠΟΣΔΕΠ που «υποστηρίζει σθεναρά την ακαδημαϊκή ελευθερία και το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ, τα οποία ευθέως υπονομεύονται από τις εισαγγελικές παρεμβάσεις προς οποιαδήποτε κατεύθυνση και τις εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας. Η εκπαιδευτική διαδικασία και η διεξαγωγή εξετάσεων αποτελούν αποκλειστική ευθύνη των λειτουργών της Ανώτατης Δημόσιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι οφείλουν να προασπίσουν την αξιοπιστία και την ακεραιότητά τους….. και αποφασίζει ομόφωνα την προκήρυξη, κυλιόμενων στάσεων εργασίας, η οποία καλύπτει κάθε διδάσκοντα, σε κάθε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα, όπου επιχειρείται η επιβολή εξεταστικών διαδικασιών οι οποίες αναιρούν και καταστρατηγούν την αναφαίρετη αρμοδιότητα των μελών ΔΕΠ να καθορίζουν τον τρόπο εξέτασης και αξιολόγησης στα μαθήματα/εργαστήρια που τους έχουν ανατεθεί.»
4. Υπερασπίζουμε το λειτούργημά μας και θεωρούμε ότι συνιστά απαξίωσή του η επιβολή χωρίς όρια των εξ αποστάσεως εξετάσεων. Καλούμε τα όργανα διοίκησης του ΕΚΠΑ να προχωρήσουν στην διαδικασία συζήτησης για την έγκριση και ψήφιση του εσωτερικού κανονισμού του Ιδρύματος.
5. Θα αγωνιστούμε δημοκρατικά μαζί με όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας για την διασφάλιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου και κηρύσσουμε απεργία την ημέρα κατάθεσης αλλά και ψήφισης του νομοσχεδίου.

ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΕΠ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΟΥ Ε.Κ.Π.Α.»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης