Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Υπό έλεγχο η φωτιά στο Ιερό Καλύβι της Ζωοδόχου Πηγής, της Σκήτης του Αγίου Παντελεήμονος στο Άγιο Όρος

Υπό έλεγχο η φωτιά στο Ιερό Καλύβι της Ζωοδόχου Πηγής, της Σκήτης του Αγίου Παντελεήμονος στο Άγιο Όρος
Το κτίριο του κελιού έχει καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς και γίνεται προσπάθεια να διασωθεί ο ιερός ναός
(upd) Υπό έλεγχο ετέθη η φωτιά που ξέσπασε στην Ιερά Καλύβη Ζωοδόχου Πηγής, στη Σκήτη Αγίου Παντελεήμονος, στο Άγιο Όρος,  νωρίς το πρωί της Κυριακής 3/3, υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες.
Σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στο σημείο επιχειρούν 10 πυροσβέστες με 5 οχήματα.
purosv_1.JPG

Σημειώνεται ότι η φωτιά εκδηλώθηκε  νωρίς το πρωί της Κυριακής 3/3 στις 9:40 στο Ιερό Καλύβι της Ζωοδόχου Πηγής, Κελί της Σκήτης Αγίου Παντελεήμονος στο Άγιο Όρος, στις Καρυές και αμέσως  σήμανε συναγερμός.
Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς έσπευσαν πολλοί μοναχοί από γειτονικά Κελιά και Καλύβια, αλλά και από τις Καρυές που είδαν τις φλόγες και έτρεξαν να βοηθήσουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο ιερομόναχος Θεοφύλακτος, ο μοναδικός που εγκαταβιεί στο Καλύβι, απομακρύνθηκε άμεσα, χωρίς να κινδυνέψει και στο σημείο έσπευσαν πέντε οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας με δέκα πυροσβέστες.
Η φωτιά πήρε γρήγορα διαστάσεις και πρωτεύον στόχος ήταν να περιοριστεί άμεσα, ώστε μην επεκταθεί σε διπλανά Κελιά, τα οποία ήταν σε πολύ κοντινή απόσταση και εγκαταβιούν σε αυτά δεκάδες μοναχοί.
Το κτίριο του κελιού έχει καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς και γίνεται προσπάθεια να διασωθεί ο ιερός ναός.
Η Κουτλουμουσιανή Σκήτη του Αγίου Παντελεήμονος, βρίσκεται σε μια κατάφυτη πλαγιά, ανάμεσα στις μονές Κουτλουμουσίου και Ιβήρων, κοντά στις Καρυές.
Είναι σε απόσταση μόλις 20 λεπτών, στα ανατολικά από το μοναστήρι του Κουτλουμουσίου και κελιά, καλύβες και Κυριακό αφιερωμένο στον Άγιο Παντελεήμονα.
Η ιστορία της Σκήτης αρχίζει το 1780, όταν ο Ιερομόναχος Χαράλαμπος αιτήθηκε από την Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου να του παραχωρηθεί το προϋπάρχον Κελί του Αγίου Παντελεήμονα για να το μετατρέψει σε Σκήτη για τη συνοδεία του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης