Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Το ΣτΕ εξετάζει τη νομιμότητα του νέου πολεοδομικού σχεδίου για το Μάτι και τις γύρω περιοχές

tags :
Το ΣτΕ εξετάζει τη νομιμότητα του νέου πολεοδομικού σχεδίου για το Μάτι και τις γύρω περιοχές
Συνολικά στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν κατατεθεί 13 αιτήσεις ακυρώσεως από 93 κατοίκους σε Μάτι, τη Νέα Μάκρη, τη Ραφήνα και τον Μαραθώνα, έναν Παραθεριστικό- Οικοδομικό Συνεταιρισμό και έναν Εξωραϊστικό Σύλλογο Οικοπεδούχων
Συζητήθηκαν στην επταμελή σύνθεση του Έ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας οι προσφυγές κατοίκων των πυρόπληκτων περιοχών στο Μάτι, τη Νέα Μάκρη, τη Ραφήνα και τον Μαραθώνα, όπου τον Ιούλιο του 2018 κατά του προεδρικού διατάγματος για την έγκριση νέου πολεοδομικού σχεδίου.
Συνολικά στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν κατατεθεί 13 αιτήσεις ακυρώσεως από 93 κατοίκους σε Μάτι, τη Νέα Μάκρη, τη Ραφήνα και τον Μαραθώνα, έναν Παραθεριστικό- Οικοδομικό Συνεταιρισμό και έναν Εξωραϊστικό Σύλλογο Οικοπεδούχων.
Όλοι οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι το προεδρικό διάταγμα του 2022, για την έγκριση ειδικού πολεοδομικού σχεδίου στις πυρόπληκτες περιοχές, είναι αντισυνταγματικό, παράνομο, αντίθετο στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία και την ΕΣΔΑ και ζητούν να ακυρωθεί.
Μεταξύ άλλων οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι το ΠΔ είναι αντίθετο στις συνταγματικές επιταγές για την προστασία του περιβάλλοντος (άρθρο 24 Συντάγματος) και στην αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης. Την ίδια στιγμή τόνισαν παραβιάζει την Ευρωπαϊκή νομοθεσία (Ευρωπαϊκή οδηγία 2001/42/ΕΚ), καθώς εγκρίθηκε το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) χωρίς να έχει εγκριθεί το σύνολο της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), ενώ για την συμπληρωματική ΣΜΠΕ δεν διενεργήθηκε η προβλεπόμενη διαβούλευση.
Παράλληλα, οι προοσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι πριν την έκδοση του προσβαλλόμενου Διατάγματος δεν τηρήθηκε η διαδικασία προέγκρισης, δηλαδή δεν προκύπτει ότι υποβλήθηκε η σχετική αίτηση προέγκρισης με την απαιτούμενη με τεχνική έκθεση προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως προβλέπει ρητά ο νόμος 4447/2016.
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας θα εκδοθεί τους επόμενους μήνες.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης