Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κουκουλοφόροι μπήκαν με… αλυσοπρίονα σε χώρο με πυρηνικό αντιδραστήρα στο ΑΠΘ - Στο παρά πέντε αποφεύχθηκε η τραγωδία

Κουκουλοφόροι μπήκαν με… αλυσοπρίονα σε χώρο με πυρηνικό αντιδραστήρα στο ΑΠΘ - Στο παρά πέντε αποφεύχθηκε η τραγωδία
Το περιστατικό συνέβη πριν από περίπου 1,5 μήνα
Σοκ προκαλούν οι πληροφορίες περί... πυρηνικού ριφιφί στο ΑΠΘ.
Όπως αποκαλύπτουν σήμερα (19/3/2024) τα Νέα, κουκουλοφόροι επιχείρησαν να εισβάλλουν με αλυσοπρίονο στον υπόγειο χώρο της Φυσικομαθηματικής Σχολής -όπου βρίσκεται πυρηνικός αντιδραστήρας- για να καταλάβουν πάλι τη Βιολογική Σχολή. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, καταστράφηκε το πρώτο από τα δύο συστήματα θωράκισης του αντιδραστήρα, που έχει ποσότητα ουρανίου και η διαρροή θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες.

Τι συνέβη

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, λοιπόν, άγνωστοι που πιθανότατα συμμετείχαν στην κατάληψη του ΑΠΘ, φέρεται να έσπασαν με αλυσοπρίονο το εξωτερικό περίβλημα της προστασίας που βρίσκεται πυρηνικός αντιδραστήρας της σχολής. Όπως αναφέρεται, σε περίπτωση που η απόπειρα επετύγχανε, οι «εισβολείς» θα ήταν οι πρώτοι που θα αντιμετώπιζαν τις συνέπειες μιας διαρροής από τις συγκεκριμένες συσκευές, όπως και όσοι θα έρχονταν σε επαφή μαζί τους.
Επίσης, επισημαίνεται πως κινδύνευσαν να καταστραφούν και διάφορες συσκευές μέτρησης ραδιενέργειας καθώς και άλλες εξαιρετικά ευαίσθητες, που χρησιμοποιούνται σε κρίσιμα πειράματα, συνολικής αξίας 6 εκατ. ευρώ.
Πάντως, σύμφωνα με τον πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χαράλαμπο Φείδα, πρόκειται για ένα συμβάν που έγινε πριν από περίπου 1,5 μήνα. Το μόνο που εντοπίστηκε είναι ένα σπασμένο λουκέτο σε πόρτα που οδηγεί στο υπόγειο της Σχολής Θετικών Επιστημών, εκεί όπου βρίσκεται ο πυρηνικός αντιδραστήρας.
Πάντως, από το ΑΠΘ υπογραμμίζεται ότι δεν υπήρξε καμία διαρροή ραδιενέργειας και πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατον να συμβεί, καθώς ο συγκεκριμένος πυρηνικός αντιδραστήρας χρησιμοποιείται μόνος για εκπαιδευτικούς λόγους και είναι χαμηλής επικινδυνότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης