Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Η ντροπή ολόκληρης της ΕΛ.ΑΣ: «Το περιπολικό δεν είναι ταξί» - Η 28χρονη ούρλιαξε σε βοήθεια πριν τη στυγερή δολοφονία – Ξηλώθηκε ο διοικητής

Η ντροπή ολόκληρης της ΕΛ.ΑΣ: «Το περιπολικό δεν είναι ταξί» - Η 28χρονη ούρλιαξε σε βοήθεια πριν τη στυγερή δολοφονία – Ξηλώθηκε ο διοικητής
Ο αστυνομικός του τηλεφωνικού κέντρου που ακούγεται να συνομιλεί με το θύμα έχει απομακρυνθεί από τη θέση του, είναι υπό έρευνα από την ΕΛΑΣ και αντιμέτωπος με ποινικές και διοικητικές ευθύνες, ενώ αντικαθίσταται και ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αγίων Αναργύρων
Σχετικά Άρθρα
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην ελληνική αστυνομία μετά τις σοκαριστικές αποκαλύψεις και το ηχητικό ντοκουμέντο στην υπόθεση της δολοφονίας της 28χρονης Κυριακής Γρίβα από τον πρώην σύντροφο της.
Η προκλητική αδιαφορία του τηλεφωνητή της ΕΛ.ΑΣ όταν η κοπέλα έβλεπε απέναντι της τον δολοφόνο της και καλούσε σε βοήθεια, αποτυπώνεται σε 5 λέξεις με τα λόγια του αστυνομικού να είναι: «Το περιπολικό δεν είναι ταξί».
Ύστερα ακούγονται οι κραυγές της νεαρής κοπέλας η οποία πέφτει νεκρή μετά τις άγριες μαχαιριές του δράστη, ακριβώς δίπλα από το αστυνομικό τμήμα.
(Μην απορούμε μετά γιατί οι πολίτες απαξιώνουν την αστυνομία και τους θεσμούς εν συνόλω)...
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, απομακρύνεται από τη θέση του ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αγίων Αναργύρων ενώ το ίδιο συνέβη και με τον αστυνομικό του τηλεφωνικού κέντρου ο οποίος συνομιλούσε με το θύμα και είπε ότι το περιπολικό δεν είναι ταξί.
Το ηχητικό που έχει δοθεί στη δημοσιότητα, εστάλη από χθες 2/4, από την ίδια την Αστυνομία στον εισαγγελέα και στον αξιωματικό που διεξάγει την εσωτερική έρευνα εκ μέρους της ΕΛ.ΑΣ.
Ο αστυνομικός του τηλεφωνικού κέντρου που ακούγεται να συνομιλεί με το θύμα έχει απομακρυνθεί από τη θέση του, είναι υπό έρευνα από την ΕΛΑΣ και αντιμέτωπος με ποινικές και διοικητικές ευθύνες, ενώ αντικαθίσταται και ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αγίων Αναργύρων.
Υπενθυμίζεται ότι το ηχητικό περιλαμβάνεται, είναι μέρος της δικογραφίας και πως η έρευνα για όλους τους εμπλεκόμενους έχει ξεκινήσει
Ελέγχονται όλοι, ενδελεχώς και στο ΑΤ και στο 100, έχουν ληφθεί καταθέσεις από όλους και μέχρι την Παρασκευή, αφού ολοκληρωθεί η προκαταρκτική έρευνα όλα τα στοιχεία θα σταλούν στον εισαγγελέα, όπως προβλέπεται από τη διαδικασία, προκειμένου να τους καλέσει να απολογηθούν.

Ο σοκαριστικός διάλογος με το 100... και το ταξί 

Χαρακτηριστική είναι η συνομιλία του θύματος με το κέντρο της Άμεσης Δράσης, όπου κάλεσε η 28χρονη για να ζητήσει περιπολικό για την ασφάλειά της.
Η 28χρονη αφού εξηγεί στην Άμεση Δράση τι έχει συμβεί, ζητά περιπολικό. «Το περιπολικό δεν είναι ταξί» ήταν η απάντηση που πήρε.
Στη συνέχεια, της ζητούν να πει πού βρίσκεται και να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Όμως δεν πρόλαβε. Λίγο μετά έπεσε νεκρή, από τα χέρια του πρώην συντρόφου της.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κλήση διαρκεί συνολικά 7-8 λεπτά, όμως η συνομιλία της 28χρονης με το 100 είναι μόλις 1 λεπτό. Μετά, η συνομιλία κόβεται απότομα, η 28χρονη δέχεται επίθεση από τον 39χρονο και ακούγονται ουρλιαχτά.
Η γυναικοκτονία καταγράφηκε σε ζωντανή μετάδοση.

Ο διάλογος

Αστυνομικός: Να στείλω περιπολικό στο σπίτι σας για τον πρώην;
Αστυνομικός: Το περιπολικό δεν είναι ταξί. Θα στείλω στο σπίτι μου...
Αστυνομικός: Του έχετε κάνει μήνυση;
Θύμα: Όχι
Αστυνομικός: Αυτός για ποιο λόγο είναι εκεί;
Θύμα: Δεν ξέρω, ήταν και χθες εκεί.
Αστυνομικός: Με σκοπό να της ασκήσει βία.
Αστυνομικός: Βρίσκεται δίπλα. Βρίσκεται στο αστυνομικό τμήμα.
Θύμα: Χάνομαι... Έχει έρθει εδώ...
Φίλος 28χρονης: Τρέξτε, τη σκότωσε...

Γυναικοκτονία 28χρονης: Μετά τον διοικητή, ξηλώθηκαν ακόμα 4 αστυνομικοί από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων

Συνεχίζονται οι καρατομήσεις στην ΕΛ.ΑΣ. μετά τη γυναικοκτονία της 28χρονης Κυριακής έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων το βράδυ της Δευτέρας (1/4).
Όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Τετάρτης 3/4, μετά τον διοικητή του τμήματος «ξηλώθηκαν» ακόμα τέσσερις αστυνομικοί από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων.
Πρόκειται για την αξιωματικό υπηρεσία, την επόπτρια, την οδηγό της επόπτριας οι οποίες ήταν παρούσες κατά τη συζήτηση της 28χρονης με την αξιωματικό υπηρεσίας και τον σκοπό του Αστυνομικού Τμήματος.
Σύμφωνα με πληροφοριες, το ηχητικό που έχει δοθεί στη δημοσιότητα, εστάλη ατόφιο από χθες, από την ίδια την Αστυνομία στον εισαγγελέα και στον διεξάγοντα την εσωτερική έρευνα εκ μέρους της ΕΛΑΣ.
Ο αστυνομικός της Άμεσης Δράσης που ακούγεται να συνομιλεί με το θύμα έχει απομακρυνθεί από τη θέση του, είναι υπό έρευνα από την ΕΛΑΣ και αντιμέτωπος με ποινικές και διοικητικές ευθύνες, ενώ αντικαθίσταται και ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αγίων Αναργύρων.
Υπενθυμίζεται ότι το ηχητικό, είναι μέρος της δικογραφίας και πως η έρευνα για όλους τους εμπλεκόμενους έχει ξεκινήσει ήδη από χθες.
Ελέγχονται όλοι, ενδελεχώς και στο ΑΤ και στο «100», έχουν ληφθεί καταθέσεις από όλους και μέχρι την Παρασκευή, αφού ολοκληρωθεί η προκαταρκτική έρευνα τα στοιχεία θα σταλούν στον εισαγγελέα, όπως προβλέπεται από τη διαδικασία, προκειμένου να τους καλέσει να απολογηθούν.

Η αντίδραση της Εκπροσώπου της ΕΛ.ΑΣ μετά τη δημοσιοποίηση του ηχητικού 

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, απαντώντας σε όσα διέρρευσαν απάντησε στο Mega. «Καταρχήν να πω ότι δεν θα ήθελα να ακούσω την κραυγή της άτυχης κοπέλας δημόσια. Ίσως, θα έπρεπε αυτό το υλικό να μην έχει αναπαραχθεί στην τηλεόραση», όπως σχολίασε, σημειώνοντας στη συνέχεια ότι γνωρίζει τους διαλόγους:
«Γνωρίζω πολύ καλά και εγώ και η αστυνομία και αυτοί που πρέπει να το γνωρίζουν γιατί εμείς είμαστε που παραδώσαμε το πρωί αμέσως μετά τη δολοφονία το συγκεκριμένο υλικό στον εισαγγελέα».

Αναλυτικά, οι δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου της ΕΛΑΣ:

«Καταρχήν να πω ότι δεν θα ήθελα να ακούσω την κραυγή της άτυχης κοπέλας δημόσια. Ίσως θα έπρεπε αυτό το υλικό να μην έχει αναπαραχθεί στην τηλεόραση. (...) Γνωρίζω πολύ καλά και εγώ και η αστυνομία και αυτοί που πρέπει να το γνωρίζουν γιατί εμείς είμαστε που παραδώσαμε το πρωί αμέσως μετά τη δολοφονία το συγκεκριμένο υλικό στον εισαγγελέα. Επειδή έχουμε ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι η Ελληνική Αστυνομία δεν έχει να κρύψει τίποτα. Έχω ξαναπεί ότι εμείς δεν είμαστε απέναντι σε όλη αυτή τη διαδικασία.
Είμαστε δίπλα στους πολίτες. Αναζητούμε και εμείς απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα και να είστε σίγουρος ότι η έρευνα θα φτάσει μέχρι το τέλος. Δεν μπορώ να μιλήσω για την εισαγγελική έρευνα σε καμία περίπτωση, εγώ μιλάω για τη διοικητική έρευνα. Εμείς όπως οφείλαμε όλο αυτό το υλικό το ηχητικό, αλλά και το βιντεοληπτικό και να διευκρινίσω ότι φυσικά και λειτουργούσαν οι κάμερες του τμήματος και υπάρχει αρχείο που έχει δοθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα από τις κάμερες του αστυνομικού τμήματος για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Έχει δοθεί από το πρωί της επόμενης ημέρας στον εισαγγελέα και ήταν εις γνώση του», είπε αρχικά
Στη συνέχεια πήρε θέση για την εξοργιστική φράση που είπε αστυνομικός στη 28χρονη κοπέλα πως το περιπολικό δεν είναι ταξί.
«Καταρχήν παρατηρούμε όλοι στο συγκεκριμένο ηχητικό, που κακώς το σχολιάζουμε γιατί πλέον είναι αντικείμενο της ανάκρισης, εγώ όμως οφείλω επειδή δημόσια με ρωτάτε κάποια πράγματα να απαντήσω. Ούτε σε εμένα μου αρέσει η απάντηση του αστυνομικού «δεν είναι το περιπολικό ταξί». Προφανώς, και το περιπολικό δεν είναι ταξί. Θα μπορούσε να απαντήσει ίσως με ποιο ευγενικό τρόπο. Εγώ δεν θα πω αν υπάρχει εδώ πειθαρχικό αδίκημα ή ποινικό αδίκημα. Αυτό θα το απαντήσουν οι αρμόδιοι που χειρίζονται τις δύο υποθέσεις. Και την πειθαρχική και την ποινική. Εγώ θα πω ότι θα ήθελα να ακούσω μία άλλη απάντηση, πιο ευγενική. Δεν προβλέπεται κυρία μου, πείτε μου που βρίσκεται και τα λοιπά.Δεν θα μπούμε στη διαδικασία να κάνουμε υποθέσεις».
«Το συζητήσαμε και χθες ότι όντως υπάρχει μία συγκεκριμένη διαδικασία και συγκεκριμένη οδηγία εσωτερική της ΕΛ.ΑΣ για το πότε ένας πολίτης εισέρχεται σε ένα περιπολικό. Και γι' αυτό ακριβώς επειδή έχετε και εσείς αυτά τα ερωτήματα και εμείς γιατί δεν παραβιάστικαν ουσιαστικά μέσα σε πολλά εισαγωγικά αυτοί οι κανόνες ώστε να προστατευθεί ένα θύμα γι' αυτό και διεξάγεται η έρευνα. Γιατί ίσως υπάρχουν περιπτώσεις που πρέπει να κρίνουμε ότι υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή ενός ανθρώπου και πρέπει να παραβιάζονται κάποιες εσωτερικές διαδικασίες της αστυνομίας. Και όντως ίσως θα μπορούσε εδώ να χρησιμοποιηθεί το περιπολικό», ανέφερε η Κωνσταντία Δημογλίδου, εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ.

Πολιτικό τσουνάμι

Πολιτική αντιπαράθεση πυροδοτούν τα στοιχεία, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας μετά την δολοφονία της 28χρονης έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναρτύρων. Η υπόθεση θα διερευνηθεί σε βάθος υπογραμμίζει η κυβέρνηση και κατηγορεί για υποκρισία και επικοινωνιακή διαχείριση της στυγερής δολοφονίας τον ΣΥΡΙΖΑ, που ζήτησε νομική αναγνώριση της γυναικοκτονίας.
«Να μην παίρνουμε κεφάλια πριν γίνει η έρευνα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης και πως «η δική μας κυβέρνηση έβαλε ισόβια, είναι η εσχάτη των ποινών. Τι προτείνουν να επανέλθει η θανατική ποινή;»
Από την πλευρά του ο κ. Κασσελάκης πρότεινε «να νομοθετήσουμε ποινικά τον όρο γυναικοκτονία όπως βλέπουμε και εδώ άλλο ένα παράδειγμα μιας γυναικοκτονίας». Είπε επίσης στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ πως: «Έχουμε ζήτημα ασφάλειας στη χώρα μας ασφάλειας που αφορά στην εγκληματικότητα, όσον αφορά στην ενδοοικογενειακή βία, όσων αφορά στην πολιτική προστασία».
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία για την νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία, η οποία απερρίφθη.
«Tο ποινικό και δίκαιο δεν μπορεί να διαπνέεται από διατάξεις χωρίς κανένα έννομο δικονομικό αποτέλεσμα», τόνισε από τη Βουλή η Σοφία Ζαχαράκη.
Ο κ. Ξανθόπουλος επεσήμανε πως, «οι δολοφονίες γυναικών με έμφυλα χαρακτηριστικά πρέπει να έχουν μια άλλη αντιμετώπιση στο ποινικό επίπεδο».
Νέα επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε για το θέμα το ΠΑΣΟΚ. Ο Μιχάλης Κατρίνης τόνισε στο Πρώτο Πρόγραμμα ότι: «Tο αφήγημα νόμος και τάξη της κυβέρνησης κατέρρευσε» και πρόσθεσε πως, «υπάρχει διάχυτο το αίσθημα ανασφάλειας και από την άλλη δεν υπάρχει η παραμικρή αντίδραση από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη».
«Ντροπή και αίσχος για το ελληνικό κράτος και την κυβέρνηση, που αφήνουν απροστάτευτες τις γυναίκες. Εδώ και τώρα να παρθούν γενναία μέτρα ολόπλευρης κοινωνικής προστασίας των γυναικών από την πολύμορφη βία», τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.
Ο κ. Βελόπουλος επεσήμανε πως: «Ο αστυνομικός είναι για τον πολίτη. Ο νόμος και η τάξη απαρέγκλιτοι κανόνες» και ο κ. Κοντης από τους Σπαρτιάτες είπε πως «σε πολλές φορές αυτοί που τιμωρήθηκαν είναι αστυνομικοί όταν χρειάστηκε να επέμβουν σε περιστατικά βίας».
Απαντήσεις από τον πρωθυπουργό ζητά η Πλεύση Ελευθερίας, ενώ ο Δημήτρης Νατσιός ανέφερε πως «ο φρουρός που παρακολουθούσε απαθής την δολοφονία ήταν μπλεγμένος σε υπόθεση εγκληματικής οργάνωσης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης