Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στη Σούδα - Εκκενώθηκε ο Ναύσταθμος, δεν υπήρξαν ζημιές

Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στη Σούδα - Εκκενώθηκε ο Ναύσταθμος, δεν υπήρξαν ζημιές
Εστάλη και σχετικό μήνυμα του 112 για εκκένωση του οικισμού στον Ναύσταθμο
(upd5) Δεν υπάρχει ενεργό πύρινο μέτωπο στην περιοχή του κόμβου Ναυστάθμου στην περιοχή της Σούδας, στα Χανιά,  που νωρίτερα την Τρίτη 23/4 εκκενώθηκε, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Β. Βαρθακογιάννης, μιλώντας στην ΕΡΤ, δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο της πυρκαγιάς στο Ναύσταθμο.
Ωστόσο,  συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις και στο σημείο βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής για να τις αντιμετωπίσουν.
Η εικόνα του πύρινου μετώπου είναι βελτιωμένη, όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Ν. Καλογερής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο οποίος τόνισε πως ελέγχονται οι μικροεστίες και δεν κινδυνεύουν τα κτίρια του Ναυστάθμου. «Με 9 μποφόρ δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος. Το νοσοκομείο και τα υπόλοιπα κτίρια δεν κινδυνεύουν», όπως είπε.
Αποδίδουν οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή του Κόμβου Ναυστάθμου στα Χανιά , δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Χανίων, Γ. Τσαπάκος.
Πάντως, οι φλόγες βρέθηκαν  δίπλα από τις εγκαταστάσεις του Ναύσταθμου, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Χανίων, Π. Σημανδηράκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους και τα όμορα σχολεία της περιοχής.
Στο μεταξύ, ασθενοφόρα μετέφεραν  ασθενείς στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης.
Σημειώνεται ότι συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική στις 8:25 το πρωί της Τρίτης 23/4, καθώς ξέσπασε πυρκαγιά σε δασική έκταση στη Σούδα, όπου  η κατάσταση είναι δραματική, πυκνοί καπνοί σκεπάζουν την περιοχή, ενώ οι ισχυροί άνεμοι που φτάνουν τα 9 μποφόρ δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.

Βαρθακογιάννης (Πυροσβεστική): Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά - Αντιμετωπίζονται μικρές καύσεις στην καμένη έκταση

Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο της πυρκαγιάς και τώρα αντιμετωπίζονται μικρές καύσεις μέσα στην καμένη έκταση, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Β. Βαρθακογιάννης, μιλώντας στο ΕΡΤNews.
Σημείωσε ότι δυνάμεις της Πυροσβεστικής περιόρισαν σε λιγότερο απο δύο ώρες την πυρκαγιά, η οποία χαρακτηρίστηκε απο την αρχή ως ιδιαίτερα επικίνδυνη όχι μόνο επειδή ήταν κοντά σε κατοικημένη περιοχή, αλλά επειδή κινήθηκε πολύ γρήγορα και έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις και λόγω των ισχυρών ανέμων που φτάνουν τα 8 μποφόρ.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν υπάρχει καμία ζημιά σε υποδομές και κατοικίες, ενώ στο νοσοκομείο, το οποίο νωρίτερα εκκενώθηκε προληπτικά και μερικώς, επέστρεψαν όλοι.

Γενικό Επιτελείο Ναυτικού: Δεν κινδυνεύουν εγκαταστάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων

Δεν κινδυνεύουν εγκαταστάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων από την πυρκαγιά στη Σούδα, εκκενώθηκαν προληπτικά κάποιες εγκαταστάσεις, ενώ οι προσπάθειες για κατάσβεση της φωτιάς συνεχίζονται, ανέφερε  σε ανακοίνωσή του το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού.
Σύμφωνα με το ΓΕΝ, λόγω της ισχυρής έντασης και κατεύθυνσης των ανέμων η πυρκαγιά εισήλθε στο ανατολικό άκρο του οικισμού του Ναυστάθμου Κρήτης , ο οποίος βρίσκεται εκτός στρατιωτικών εγκαταστάσεων.
Αποκλείστηκε η περιοχή και προληπτικά πραγματοποιήθηκε εκκένωση του οικισμού, του σχολείου και του Ναυτικού Νοσοκομείου Κρήτης (ΝΝΚ).
Στο περιστατικό συνέτρεξαν όλα τα μέσα της Πυροσβεστικής του Ναυστάθμου Κρήτης και του Πυροσβεστικού Σώματος Χανίων, ομάδες «Δευκαλίων» των Ενόπλων Δυνάμεων και εναέρια μέσα από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ).
Στην περιοχή βρίσκεται ο Αντιστράτηγος Μιχαήλ Κλούβας, Διοικητής της νεοσύστατης Διοίκησης Κατασκευών Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (ΔΙΚΑΦΚΑ) ενώ Αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού παραμένει σε ετοιμότητα στο Ναύσταθμο Κρήτης για συνδρομή σε περίπτωση που απαιτηθεί.
Η κατάσταση βαίνει βελτιούμενη. Επί του παρόντος δεν έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές και δεν υφίσταται κίνδυνος σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και κρίσιμες υποδομές του Ναυστάθμου.

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στο έργο της κατάσβεσης

Ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και εθελοντές προσπαθησνα από την πρώτη στιγμή να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο το πύρινο μέτωπο.
Για την κατάσβεση κινητοποιήθηκαν επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, αλλά και εναέρια μέσα.
Στο σημείο παραμένουν 79 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 22 οχήματα, αλλά και ένα ελικόπτερο.
Συνδρομή παρέχουν επίσης  δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού, εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.
πρ2_9.JPG
pr_28.JPG
σ5.JPG
Μήνυμα του 112


Εκκενώθηκε νωρίτερα ο οικισμός του Ναυστάθμου και το σχολείο, όπου φοιτούν τα παιδιά των στρατιωτικών, ενώ η Αστυνομία έχει κλείσει τους δρόμους που οδηγούν στη Σούδα.
Μάλιστα, εστάλη και σχετική μήνυμα του 112 για εκκένωση του οικισμού στον Ναύσταθμο.
«Εάν βρίσκεστε στον οικισμό Ναύσταθμο απομακρυνθείτε από την περιοχή. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρει το μήνυμα του 112.
112_20.JPG
Επίσης, ζητήθηκε η προληπτική εκκένωση του Δημοτικού Σχολείου, του Ναυτικού Νοσοκομείου και της Λέσχης Υπαξιωματικών.
Ακόμη , για προληπτικούς λόγους, ο δήμαρχος Χανίων, Π. Σημανδηράκης αποφάσσε την εκκένωση των σχολικών κτιρίων του A' και Γ' Παιδικού Σταθμού Σούδας, του 1ου Δημοτικού και 1ου Νηπιαγωγείου Σούδας, του 2ου Δημοτικού και 2ου Νηπιαγωγείου Σούδας, καθώς και του Γυμνάσιου και Λυκείου Σούδας.
souda.JPG
Το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή.
pr_29.JPG

Η Άσκηση "ΜΙΝΩΑΣ"

Για δεύτερη ημέρα σήμερα, Τρίτη 23/4, είναι προγραμματισμένη να συνεχιστεί η Άσκηση αντισεισμικής προστασίας «ΜΙΝΩΑΣ» στην Κρήτη .
Ωστόσο, λόγω της φωτιάς στη Σούδα θα καθυστερήσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης