Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Απόφαση όνειδος για τους 104 νεκρούς στο Μάτι: Εκτός φυλακής οι 6 ένοχοι - Παρέμβαση Αρείου Πάγου για να μην παραγραφούν αδικήματα

Απόφαση όνειδος για τους 104 νεκρούς στο Μάτι: Εκτός φυλακής οι 6 ένοχοι - Παρέμβαση Αρείου Πάγου για να μην παραγραφούν αδικήματα
Κανένας από τους ενόχους δεν θα καταλήξει στη φυλακή, καθώς οι ποινές τους είναι εξαγοράσιμες, απόφαση η οποία προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις
Σχετικά Άρθρα

(upd5) Αλγεινή εντύπωση προκαλεί στην κοινή γνώμη η απόφαση της Δικαιοσύνης για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, όπου τον Ιούλιο του 2018 έχασαν τη ζωή τους 104 άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων κάηκαν ζωντανοί.
Εκ των 21 κατηγορούμενων, ένοχοι κρίθηκαν μόλις οι 6 με τις ποινές τους να είναι εξαγοράσιμες. Κατά συνέπεια κανείς εκ των ενόχων δεν θα καταλήξει στη φυλακή.
Η απόφαση έγινε δεκτή με φωνές, χειροκροτήματα ειρωνίας και «μπράβο-μπράβο» από πολλούς συγγενείς θυμάτων.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, υποστήριξε ότι η ποινή είναι αναντίστοιχη με το μέγεθος της τραγωδίας.
Επιπλέον, το απόγευμα της Μ. Δευτέρας 29/4, σημειώθηκε παρέμβαση Αρείου Πάγου ώστε να επισπευθούν οι διαδικασίες για το θέμα των Εφέσεων από τους συγγενείς, για να μην παραγραφούν αδικήματα, καθώς τον Ιούλιο 2024 συμπληρώνονται έξι χρόνια από την τραγωδία.

Η απόφαση για τους κατηγορούμενους

Ειδικότερα, ένοχοι κρίθηκαν έξι κατηγορούμενοι, από τους 21 που κάθισαν στο εδώλιο για πλημμελήματα, με τους συγγενείς των θυμάτων που βρέθηκαν στην κατάμεστη αίθουσα να αντιδρούν οργισμένοι στο άκουσμα της ετυμηγορίας από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας. Μάλιστα, κανένας από τους ενόχους δεν θα καταλήξει στη φυλακή, καθώς οι ποινές τους είναι εξαγοράσιμες προς 10 ευρώ την ημέρα, με τα ποσά να κυμαίνονται γύρω στις 40.000 ευρώ στον καθένα, απόφαση η οποία προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, με τους συγγενείς να αποδοκιμάζουν έντονα, ενώ ορισμένοι από τους πέταξαν και καρέκλες προς την έδρα.
Η ένταση κορυφώθηκε με την ανακοίνωση της προέδρου για τη λύση της συνεδρίασης, οπότε και απειλήθηκαν επεισόδια όταν κάποιοι από το ακροατήριο κινήθηκαν προς τους κατηγορουμένους και χρειάστηκε η επέμβαση της Αστυνομίας.
Οι κατηγορούμενοι φυγαδεύτηκαν από την είσοδο που χρησιμοποιούν οι δικαστές.

Συγκεκριμένα το δικαστήριο επέβαλε τις ακόλουθες ποινές στους έξι ενόχους:

  • Στον Σωτήρη Τερζούδη Αρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 111 έτη με εκτιτέα τα 5 ετών.
  • Στον Βασίλη Ματθαιόπουλο υπαρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ποινή φυλάκισης 15 ετών έκτιτεα τα 5.
  • Στον Ιωάννη Φωστιέρη, Διοικητή του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων ποινή φυλάκισης 111 έτη έκτοτε τα 5.
  • Στον Νίκο Παναγιώτοπουλο, Διοικητή της Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών ποινή φυλάκισης 111 έτη έκτοτε τα 5.
  • Στον Χαράλαμπο Χιώνη Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής ποινή φυλάκισης 111 έτη εκτιτεα τα 5.
  • Στον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, κάτοικο που φέρεται να έβαλε την πυρκαγιά ποινή φυλάκισης 3 ετών.

Ποιοι αθωώθηκαν

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, αθώοι κρίθηκαν, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση, οι Βάιος Θανασιάς τότε αντιδήμαρχος Μαραθώνα, Ευάγγελος Μπουρνούς τότε δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Αντώνης Παλπατζής τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου.
Αναλυτικά, αθώοι κρίθηκαν τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης, ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια Μέσα της ΕΛΑΣ Χαράλαμπος Συρογιάννης, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτριος-Στέργιος Καψάλης.

Παρέμβαση Αρείου Πάγου 

Όπως προαναφέρθηκε, αίτημα προς την εισαγγελία Εφετών να ασκήσει έφεση στην απόφαση του τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων τόσο ως προς το σκέλος των ποινών που επιβληθήκαν στους καταδικασθέντες όσο και ως προς το σκέλος των αθωώσεων στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι αναμένεται να υποβάλουν οι δικηγόροι των συγγενών των θυμάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες και η Εισαγγελία θα εξετάσει αυτεπαγγέλτως και θα αποφασίσει εάν συντρέχουν λόγοι άσκησης έφεσης για αθωώσεις κατηγορουμένων.
Παράλληλα, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα θα ζητήσει από τον προϊστάμενο της Τριμελούς Διοίκησης του Πρωτοδικείου Χριστόφορο Λινό την επίσπευση της καθαρογραφής της δικαστικής απόφασης, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος παραγραφής των αδικημάτων.
Στόχος είναι το δευτεροβάθμιο δικαστήριο να προσδιοριστεί όσο το δυνατόν συντομότερα, καθώς τον Ιούλιο συμπληρώνονται έξι χρόνια από την τραγωδία και τα αδικήματα παραγράφονται το 2026. Έτσι, θα πρέπει μέσα σε μόλις δύο χρόνια η υπόθεση να τελεσιδικήσει και να έχει καταστεί αμετάκλητη από τον Άρειο Πάγο.

Μ. Βορίδης: Αναντίστοιχη η ποινή με το μέγεθος της τραγωδίας στο Μάτι

Καθώς μόλις είχε γίνει γνωστή η απόφαση του δικαστηρίου για την τραγωδία στο Μάτι, από το θέμα αυτό ξεκίνησε η συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι».
«Εμένα δεν μου επιτρέπεται να σχολιάζω δικαστικές αποφάσεις», ήταν το εισαγωγικό σχόλιό του.
Και, εν συνεχεία, «προφανώς θα υπάρξουν και εφέσεις, πρέπει να δούμε και τη στάση του εισαγγελέως ως προς τις απαλλακτικές προτάσεις.
Υπάρχουν θέματα μπροστά, άρα εμείς, η κυβέρνηση, το ακούμε». Σε κάθε περίπτωση, «η απορία εύλογη, η αντίδραση εύλογη, όλα αυτά είναι κατανοητά», σημείωσε.
Υπό το πρίσμα, επίσης, ότι «θα πρέπει να ξέρει κανείς τις λεπτομέρειες της υποθέσεως», ο υπουργός Επικρατείας διετύπωσε τη γνώμη ότι «μια τέτοιου τύπου ποινή για μια τέτοιου τύπου τραγωδία, για μία τέτοιου μεγέθους τραγωδία και καταστροφή, είναι αναντίστοιχη. Μπορεί να μην μπορούμε να προσδιορίσουμε αν φταίει το δικαστήριο ή ο τρόπος που συντάχθηκε η ποινική δικογραφία ή ο τρόπος που έγιναν οι κατηγορίες, η Εισαγγελία που τις απέδωσε, ή αν φταίει το ότι δεν υπήρχε ένα πλέγμα διατάξεων που να προσδιορίζει με ακρίβεια την ευθύνη. Πάντως η γενική αίσθηση είναι ότι κάτι φταίει». Εν κατακλείδι, «η σειρά των ευθυνών μας αφήνει με μια αίσθηση ότι δεν έγιναν αυτά που έπρεπε να γίνουν».

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ντρέπομαι για την απόφαση - «Εξόφθαλμη κακοδικία» για τη φωτιά στο Μάτι - Η «μπηχτή» για τη δικαστή

Για «εξόφθλαμη κακοδικία» έκανε λόγο η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου από το βήμα της Βουλής, σχολιάζοντας τη σημερινή (29/4/24) απόφαση του τριμελούς πλημμελειοδικείου της Αθήνας για την φωτιά στο Μάτι.
Τοποθετούμενη στο πλαίσιο της συζήτησης επί του νομοσχεδίου για θέματα στέγασης και εργασίας για τους αστέγους, η Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε ότι ντρέπεται για την απόφαση του δικαστηρίου, που αντί να διαγνώσει ότι «το έγκλημα στο Μάτι ήταν κακούργημα» «ήρθε σήμερα, σε συνέχεια πάμπολλων πράξεων και παρεμβάσεων συγκάλυψης, για να αποφανθεί ότι είναι αθώοι 15 βασικοί κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων, εκλεκτά πρόσωπα του κ. Μητσοτάκη και η πρώην περιφερειάρχης κυρία Δούρου» και να βρει ενόχους κάποιους, στους οποίους επιβλήθηκαν ποινές-χάδια και μάλιστα με αναστολή.
Αυτή είναι η απόφαση του δικαστηρίου, ότι τελικώς δεν έφταιξε κανείς, είπε η κυρία Κωνσταντοπούλου, η οποία ζήτησε επίσης να ερευνηθεί πως έτυχε η ίδια δικαστής να προεδρεύσει σε τρεις συνδεδεμένες υποθέσεις, του Φαλήρου, της Μάνδρας και του Ματιού.

ΚΚΕ: Δικαίως προκαλεί την οργή - Στο απυρόβλητο υψηλά ιστάμενοι και πολιτικά υπεύθυνοι


«Η απόφαση του δικαστηρίου για το Μάτι δικαίως προκαλεί την οργή των συγγενών των θυμάτων και των κατοίκων, γατί διαπνέεται από τη γνωστή λογική του “ανθρώπινου λάθους”, που εξαντλεί την απόδοση ευθυνών σε κάποιους υπηρεσιακούς παράγοντες και μάλιστα με χαμηλές ποινές, ενώ αφήνει στο απυρόβλητο τους υψηλά ιστάμενους και τους πολιτικά υπεύθυνους», υπογραμμίζει το ΚΚΕ.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, «είναι η ίδια ακριβώς λογική που επιστρατεύεται πάντα για να συγκαλυφθούν τα διάφορα εγκλήματα σε βάρος του λαού, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση του εγκλήματος των Τεμπών».

Ελληνική Λύση Η απόφαση ήλθε να επισφραγίσει την πολυετή συγκάλυψη ηθικών και φυσικών αυτουργών του εγκλήματος

«Η ετυμηγορία του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών ήλθε να επισφραγίσει την πολυετή, συντονισμένη συγκάλυψη ηθικών και φυσικών αυτουργών του εγκλήματος στο Μάτι», υπογραμμίζει η Ελληνική Λύση.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση, «έπειτα από την φυγάδευση "σκοτεινών" προσώπων με άμεση εμπλοκή, κάποια εκ των οποίων αναβαθμίστηκαν και ανέλαβαν "υψηλές»' θέσεις, ήλθε και η "δικαστική απαξίωση" των 104 δολοφονημένων συνανθρώπων μας. Η Ελληνική δικαιοσύνη απεφάνθη ότι η ζωή του Έλληνα, "αξίζει" κάτι λιγότερο από 400 ευρώ».

Μανιτάκης: Ισορροπημένη η απόφαση - Δεν μπορώ να φανταστώ ότι η Δικαιοσύνη έχει άλλα κίνητρα

Για τις εξελίξεις που αφορούν τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι  μίλησε στο κρατικό ραδιόφωνο, όπου βρέθηκε καλεσμένος ο Αντώνης Μανιτάκης, Ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου.
«Ισορροπημένη η απόφαση για το Μάτι-Εμπιστευόμαστε τη Δικαιοσύνη-Δεν μπορώ να φανταστώ ότι η Δικαιοσύνη έχει άλλα κίνητρα»
Αναφερόμενος αρχικά, στην υπόθεση της τραγωδίας στο Μάτι, ο κ. Μανιτάκης σημείωσε «ήταν μεγάλη τραγωδία και επομένως εγώ τις ποινές τις βλέπω κάπως ισορροπημένες, ανάλογες με το αδίκημα που έχει γίνει. Εγώ δεν μπορώ να μιλήσω εναντίον της δικαιοσύνης, γιατί ή την εμπιστευόμαστε πάντοτε, ή δεν την εμπιστευόμαστε όταν δεν μας βολεύει και δεν μας αρέσουν οι αποφάσεις που βγάζει. Δεν μπορώ να φανταστώ αυτό που υπαινίσσεται η συνήγορος και ότι επηρεάστηκε από τέτοια γεγονότα η δικαιοσύνη. Ήταν τρομακτικό γεγονός. Ποιος το αμφισβητεί αυτό το πράγμα; Προφανώς υπήρχαν ευθύνες. Έτσι έπρεπε να καταλογιστούν. Και το τραγικό σε αυτή την ιστορία είναι ότι η καταδίκη-η τιμωρία, αν θέλετε-ήρθε ύστερα από 10 χρόνια (…). Ύστερα από τόσα χρόνια, ύστερα από τέτοια εξονυχιστική έρευνα, δεν μπορώ να φανταστώ ότι η δικαιοσύνη είχε άλλα κίνητρα. Νομίζω ότι, όπως συνήθως συμβαίνει και όπως ειλικρινά έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη ότι τα ζύγισαν. Αντίθετα μάλιστα, βλέπουμε ότι πολύ τα ζυγίζουν οι δικαστές και καθυστερούν μάλιστα, ακριβώς για να αποφασίσουν με βάση στοιχεία. Έπρεπε να συγκεντρώσουν στοιχεία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης