Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε απάτες, κλοπές και ληστείες σε Αττική και Πελοπόννησο - Όφελος 120 χιλ ευρώ

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε απάτες, κλοπές και ληστείες σε Αττική και Πελοπόννησο - Όφελος 120 χιλ ευρώ
Το παράνομο όφελος, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, ξεπερνά τις 120.000 ευρώ
Εγκληματική οργάνωση εξάρθρωσε η Ελληνική Αστυνομία, που διέπραττε απάτες, κλοπές και ληστείες, σε βάρος ηλικιωμένων, σε περιοχές της Πελοποννήσου, αλλά και της Αττικής.
Συνελήφθησαν ήδη 4 μέλη της οργάνωσης, ενώ στη δικογραφία, περιλαμβάνονται, ακόμα, άλλα 3 άτομα.
Συνολικά, εξιχνιάστηκαν 29 απάτες, τετελεσμένες και σε απόπειρα.
Υπήρξαν κατασχέσεις, μεταξύ άλλων, πολλών κοσμημάτων και κινητών, 4.910 ευρώ, 3 αυτοκινήτων και πολλών ρούχων – υποδημάτων
Το παράνομο όφελος, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, ξεπερνά τις 120.000 ευρώ.
Η εξάρθρωση έγινε απ’ την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Δυτικής Αττικής.
Οι παράνομες πράξεις έγιναν, εκτός της Αττικής και σε Τρίπολη, Κόρινθο και Καλαμάτα.
Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης, πραγματοποιήθηκε ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση του Τμήματος Δημόσιας Ασφάλειας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Δυτικής Αττικής, σε ολόκληρη την Πελοπόννησο, και συγκεκριμένα σε Κόρινθο, Αρκαδία, Μεσσηνία, Αργολίδα και Αχαΐα.
Στο πλαίσιο αυτό, συνελήφθησαν 4 μέλη της οργάνωσης και σε βάρος τους καθώς και σε βάρος ακόμη 3 ατόμων σχηματίσθηκε δικογραφία – κατά περίπτωση – για εγκληματική οργάνωση, απάτες, διακεκριμένες κλοπές και ληστεία.
Όπως προέκυψε από την εμπεριστατωμένη έρευνα, που περιλάμβανε τεχνικές – ψηφιακές έρευνες και ειδικές ανακριτικές πράξεις, τα μέλη της οργάνωσης, τα οποία συνδέονται με συγγενικούς και φιλικούς δεσμούς και δεν ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα, τουλάχιστον από τα τέλη του 2022, είχαν συγκροτήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση, επιχειρησιακά δομημένη και με διαρκή δράση, με σκοπό τη διάπραξη απατών, κλοπών και ληστειών σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων, με συγκεκριμένη μεθοδολογία.

Συγκεκριμένα, ως προς τον τρόπο δράσης (modus operandi):

• χρησιμοποιώντας ιδιόκτητα αλλά και μισθωμένα οχήματα, προκειμένου να αποφύγουν την ταυτοποίησή τους, προσέγγιζαν στον δρόμο ηλικιωμένα άτομα προσποιούμενοι φιλικά πρόσωπα, λογιστές ή απεσταλμένους συγγενών τους,.
• για να είναι πιστευτοί, είχαν περιποιημένη εξωτερική εμφάνιση και ιδιαίτερα ευγενική συμπεριφορά, ενώ για να κάμψουν την όποια αμφιβολία έφεραν φάκελο με έγγραφα που επιδείκνυαν.
• έπειθαν τα θύματα να τους παραδώσουν χρηματικά ποσά ή κοσμήματα, τα οποία κατά περίπτωση παραλάμβαναν από τις οικίες τους ή από τραπεζικά καταστήματα, όπου τους μετέφεραν.
• σε αρκετές περιπτώσεις, ζητούσαν να τους παρουσιάσουν χρυσαφικά και κοσμήματα με το πρόσχημα της φωτογράφισης αυτών, ωστόσο στη συνέχεια απομάκρυναν τα θύματά τους από το χώρο, τους αποσπούσαν την προσοχή και χωρίς να γίνουν αντιληπτοί αφαιρούσαν τα τιμαλφή.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 4.910 ευρώ, 3 οχήματα, πλήθος κοσμημάτων και πλήθος κινητών και ενδυμάτων – υποδημάτων.

Μέχρι τώρα, έχουν εξιχνιασθεί 29 περιπτώσεις και συγκεκριμένα 16 απάτες, 2 περιπτώσεις απάτης και κλοπής, μία περίπτωση απόπειρας απάτης και ληστείας, 4 περιπτώσεις απόπειρας απάτης και κλοπής και 6 απόπειρες απάτης, με τη λεία τους να ξεπερνάει το ποσό των 120.000 ευρώ.
Παράλληλα, τα βασικά μέλη της οργάνωσης, έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν, για πλήθος ομοειδών αδικημάτων, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων, αφορά απάτες και κλοπές σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων.
Χαρακτηριστικά σε βάρος συλληφθέντα, ο οποίος έχει εγκλειστεί σε Καταστήματα Κράτησης της χώρας, έχουν σχηματιστεί περισσότερες από 93 δικογραφίες, με λεία που ξεπερνάει τις 289.000 ευρώ.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα και παραπέμφθηκαν σε Ανακριτή, ενώ οι έρευνες, για την ταυτοποίηση και σύλληψη των υπόλοιπων μελών της οργάνωσης συνεχίζονται.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης