Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Εμπρησμός από πρόθεση στο εργοστάσιο «Γιαννίτσης» – Αύξηση των ασφαλίστρων... δύο ημέρες πριν

Εμπρησμός από πρόθεση στο εργοστάσιο «Γιαννίτσης» – Αύξηση των ασφαλίστρων... δύο ημέρες πριν
Μαρτυρίες πυροσβεστών που έσπευσαν στο σημείο για την κατάσβεση έκαναν λόγο για βενζίνη που μύριζε έντονα στον χώρο
Σχετικά Άρθρα
Εμπρησμό από πρόθεση δείχνουν τα μέχρι στιγμής ευρήματα της Πυροσβεστικής για την πυρκαγιά στο εργοστάσιο παρασκευής γευμάτων «Γιαννίτσης», στη Λαμία, το οποίο είχε ετοιμάσει τα σχολικά γεύματα από τα οποία προκλήθηκε μαζική τροφική δηλητηρίαση σε μαθητές σχολείων της περιοχής.
Παράλληλα, στοιχεία που έχει συλλέξει η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ), έχουν σταλεί στον Εισαγγελέα προκειμένου να δοθεί έγκριση για εξειδικευμένες έρευνες για ταυτοποίηση προσώπων που ενδεχομένως εμπλέκονται στην υπόθεση.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία τα οποία έχουν δει και το φως της δημοσιότητας, η φωτιά ξεκίνησε από σταθμευμένο φορτηγό μπροστά από το εργοστάσιο και επεκτάθηκε με πολύ μεγάλη ταχύτητα με αποτέλεσμα να καεί το εργοστάσιο ολοσχερώς. Η διερεύνηση άλλων στοιχείων και τεκμηρίων δεν έχει ολοκληρωθεί και συνεχίζεται από την ΔΑΕΕ.
Παράλληλα, λαμβάνονται καταθέσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί αν εμπλέκονται και άλλα άτομα στην υπόθεση, την ώρα που αρκετά πειστήρια έχουν παραδοθεί στην Εισαγγελία που ερευνά τη φωτιά. Μαρτυρίες πυροσβεστών που έσπευσαν στο σημείο για την κατάσβεση έκαναν λόγο για βενζίνη που μύριζε έντονα στον χώρο.
Σημειώνεται ότι για την υπόθεση έχει παρέμβει και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητώντας να ερευνηθεί αν συνδέεται το γεγονός με τα χαλασμένα γεύματα και τον επικείμενο έλεγχο από τον ΕΦΕΤ ο οποίος είχε προγραμματιστεί την επομένη της καταστροφής του εργοστασίου.
Την ίδια στιγμή, οι αρχές εστιάζουν και στο αίτημα της εταιρίας τροφίμων προς την ασφαλιστική της εταιρία, μετά τη δημοσιοποίηση της δηλητηρίασης μαθητών και πριν εκδηλωθεί η πυρκαγιά, για αύξηση των ασφάλιστρων σε περίπτωση φωτιάς.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, υπάρχει ηλεκτρονική αλληλογραφία λίγο μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης με τη δηλητηρίαση και δύο ημέρες πριν την καταστροφή από τη φωτιά, από το εργοστάσιο προς την ασφαλιστική, με αίτημα την αύξηση αποζημίωσης σε περίπτωση φωτιάς.
Η εταιρεία ζητά σε αυτό το μεσοδιάστημα από την ασφαλιστική να της αυξήσει την αποζημίωση, μια συναλλαγή ωστόσο που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Η απάντηση της Εταιρείας

Στον απόηχο των παραπάνω, η «Γιαννίτσης» εξέδωσε ανακοίνωση:
"Τις τελευταίες ημέρες ο όμιλος εταιρειών «Γιαννίτσης Logistics Α.Ε». έχει βρεθεί στο επίκεντρο εκτεταμένης αρνητικής δημοσιότητας που έχει προκαλέσει πλήθος ψευδών και αβάσιμων ισχυρισμών που διασύρουν τη φήμη του Ομίλου μας και δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια ούτε συνάδουν με τα υψηλά ηθικά επιχειρηματικά πρότυπα της έως τώρα πορείας μας από το 1987.
Καθώς η ερευνητική διαδικασία είναι σε εξέλιξη, οφείλουμε να απαντήσουμε με ευθύτητα, ειλικρίνεια και τη δέουσα υπευθυνότητα σχετικά με τα διαδιδόμενα ιδίως δε σε αβάσιμους ισχυρισμούς που διατυπώνονται αποκλειστικά για τη δημιουργία και μόνον εντυπώσεων και ποτέ δεν αποδείχθηκαν, χωρίς κανένα σεβασμό πρωτίστως στους εργαζόμενους, τους συνεργάτες και τους καταναλωτές μας.
Ως εκ τούτου, διευκρινίζουμε τα εξής:
- Σχετικά με τα κρούσματα διατροφικών διαταραχών που καταγράφηκαν την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 σε δημοτικά σχολεία της Λαμίας, τα επιβεβαιωμένα περιστατικά ήταν στην πραγματικότητα τέσσερα, από τα οποία τρεις μαθητές και μια εκπαιδευτικός, όπως επιβεβαίωσε το Νοσοκομείο Λαμίας.
- Αμέσως μετά την είδηση των κρουσμάτων, η εταιρεία μας ακολούθησε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και πρωτόκολλα, όπως ορίζονται από τους αναγκαίους φορείς και αρμόδιες αρχές.
- Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε έκτακτος υγειονομικός έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στις εγκαταστάσεις της εταιρείας και ακολούθησε έλεγχος από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) ως προς τη διαδικασία παρασκευής και την τήρηση όλων των κανόνων που προβλέπονται.
- Η πυρκαγιά που ξέσπασε την Κυριακή 19 Μαΐου 2024 στις εγκαταστάσεις του ομίλου στο ΒΙ.ΠΕ. Λαμίας δεν έχει επηρεάσει την παραγωγική μονάδα που παρήγαγε τα προϊόντα αλλά κατέστρεψε ολοσχερώς τις αποθήκες συντήρησης και κατάψυξης.
- Μετά από απόφαση του ΕΦΕΤ, η λειτουργία της παραγωγικής μονάδας έχει ανασταλεί προσωρινά μέχρι την επιδιόρθωση των ζημιών που έχουν προκληθεί στον εξωτερικό χώρο βόρεια της μονάδας παραγωγής καθώς και τη διενέργεια των απαραίτητων αναλύσεων και απολυμάνσεων στους χώρους.
- Αγνοούμε την ύπαρξη ή μη πορίσματος, ούτε έχουμε ο,τιδήποτε υπόψιν περί αυτού, πολύ δε περισσότερο για το περιεχόμενό του.
- Εάν πράγματι πρόκειται για εμπρησμό, θέλουμε το ταχύτερο δυνατόν να αποκαλυφθούν και συλληφθούν οι αδίστακτοι εγκληματίες που καταστρέφουν κόπους και προσπάθειες μίας ολόκληρης ζωής, αδιαφορώντας για τον κίνδυνο να οδηγηθούν δεκάδες οικογένειες στο φάσμα της ανεργίας και να απομειωθεί σημαντικά η οικονομική και κοινωνική ζωή της περιοχής μας, και όχι μόνον!!!
- Θα περιμένουμε με μεγάλη προσμονή να λάβουμε γνώση του σχετικού πορίσματος, ώστε να προβούμε στα κατά νόμον προβλεπόμενα.
- Έως τότε θα εξακολουθήσουμε να προσπαθούμε να διώξουμε «το μαύρο» από τη ζωή μας, από τη ζωή των εργαζομένων μας, των συνεργατών μας, των φίλων και γνωστών ώστε να ξαναστήσουμε συν Θεώ, ό,τι θέλησαν να μας στερήσουν.

Συνεργαζόμαστε με αμεσότητα, προθυμία και απόλυτη διαφάνεια με τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να κατανοήσουμε σε βάθος όλα τα δεδομένα και να εντοπιστούν τα αίτια των συμβάντων. Δεσμευόμαστε ότι θα δράσουμε ανάλογα με τα πορίσματα των ερευνών και θα προβούμε στις απαιτούμενες ενέργειες που συνάδουν με τα υψηλά επιχειρηματικά μας πρότυπα. Παράλληλα, θεωρούμε υποχρέωσή μας να προστατεύσουμε τον Όμιλο και τους ανθρώπους μας καθώς και τους συνεργάτες μας που μας τιμούν με την εμπιστοσύνη τους εδώ και σχεδόν 40 χρόνια.
Ευχαριστούμε όλες και όλους που ο καθένας και κάθε μία συμπαρίσταται στην δοκιμασία αυτή, και ευτυχώς δεν είναι λίγοι".

Νέα Αριστερά για δηλητηρίαση από σχολικά γεύματα: Κατασπατάληση δημόσιων πόρων προς όφελος λίγων και εκλεκτών

«Η εταιρία που ευθύνεται για τη μαζική τροφική δηλητηρίαση μαθητών στη Λαμία, με δεκάδες καταγγελίες για την ποιότητα των γευμάτων, λάμβανε πλήθος εργολαβιών από το δημόσιο για χρόνια», καταγγέλλει η Νέα Αριστερά, αναφέροντας πως «ο εν λόγω επιχειρηματίας φέρεται να διατηρεί στενές σχέσεις με τη Ν.Δ.».
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα 27/5, έγινε γνωστό από το πόρισμα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού που παραδόθηκε στην εισαγγελία Λαμίας, ότι η φωτιά στις εγκαταστάσεις του εν λόγω εργοστασίου πρόκειται για εμπρησμό από πρόθεση.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς:
«Σε εμπρησμό από πρόθεση αποδίδει την πυρκαγιά στο εργοστάσιο τροφίμων στην Λαμία, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος.
Η εταιρία που ευθύνεται για τη μαζική τροφική δηλητηρίαση μαθητών στη Λαμία, με δεκάδες καταγγελίες για την ποιότητα των γευμάτων, λάμβανε πλήθος εργολαβιών από το δημόσιο για χρόνια. Ενώ ο εν λόγω επιχειρηματίας φέρεται να διατηρεί στενές σχέσεις με τη Ν.Δ.
Όλη η πορεία που ακολούθησε η κυβέρνηση της ΝΔ με τα σχολικά γεύματα τα τελευταία 4,5 χρόνια ήταν εσκεμμένη με στόχο, όχι τη βελτίωση του προγράμματος και την καθολική κάλυψη όλων των μαθητών του δημοτικού και του νηπιαγωγείου πανελλαδικά (650.000) αλλά να κάνει και τα σχολικά γεύματα πεδίο κερδοφορίας για λίγες «ημέτερες» μεγάλες επιχειρήσεις.
Τελικά δεν υπάρχουν συμπτώσεις. Αυτό είναι το καθεστώς που έχει εγκαθιδρύσει από την πρώτη ημέρα ο κ. Μητσοτάκης.
Κατασπατάληση δημόσιων πόρων προς όφελος λίγων και εκλεκτών, αδιαφάνεια και αναξιοκρατία.
Μόνο που αυτή τη φορά έθεσε σε κίνδυνο την υγεία μικρών παιδιών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης