Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Νέα εξέλιξη για Τέμπη: Σύγχυση με βαγόνι που μεταφέρθηκε σε οικόπεδο ιδιώτη - Εξετάζεται μετά από αίτημα συγγενών

Νέα εξέλιξη για Τέμπη: Σύγχυση με βαγόνι που μεταφέρθηκε σε οικόπεδο ιδιώτη - Εξετάζεται μετά από αίτημα συγγενών
Το συγκεκριμένο εύρημα εντοπίστηκε σε ιδιωτική επιχείρηση στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης και με έγγραφό του ο εφέτης ανακριτής, δεδομένου ότι αποτελεί σημαντικό πειστήριο, έχει δώσει εντολή στις Αστυνομικές Διευθύνσεις Πιερίας και Λάρισας να μεταφερθεί με ασφάλεια σήμερα στο Κουλούρι
Σχετικά Άρθρα
(upd) Συνέχεια δίνεται στο θρίλερ της τραγωδίας των Τεμπών, αφού 1,5 χρόνο μετά το δυστύχημα εξετάζεται βαγόνι της εμπορικής αμαξοστοιχίας μετά από αίτημα που φέρεται να κατέθεσαν ιδιώτες εμπειρογνώμονες.
Ορισμένοι ειδικοί, απορρίπτουν το σενάριο ότι πρόκειται για ένα εξαφανισμένο βαγόνι καθώς όπως υποστηρίζουν έχει ήδη εξεταστεί στις 8 Μαρίου 2023 πριν μεταφεθεί σε οικόπεδο ιδιώτη.
Έγιναν όλες οι απαραίτητες και προβλεπόμενες ενέργειες (έρευνα, φωτογράφιση, καταγραφή) και στη συνέχεια επιστράφηκε στους νόμιμους ιδιοκτήτες του καθώς ήταν κοντέινερ με εμπορεύματα ιδιωτών και όχι σιδηροδρομικός εξοπλισμός.
Για το κατεστραμμένο πλέον κοντέινερ υποβλήθηκε αίτημα από ιδιώτες πραγματογνώμονες να εξεταστεί εκ νέου και έτσι ο ανακριτής έδωσε εντολή να μεταφερθεί και αυτό στο Κουλούρι, όχι γιατί το αναζητούσε αλλά γιατί έχει δοθεί η εντολή να ικανοποιούνται όλα τα αιτήματα των συγγενών και να μην υπάρχει η παραμικρή υπόνοια για συγκάλυψη.
Οι συγγενείς των θυμάτων ζήτησαν να οριστούν ειδικοί μεταλλουργοί εμπειρογνώμονες, οι οποίοι θα εξετάσουν τα κοντέινερ της εμπορικής αμαξοστοιχίας, αλλά και την επιβατική.
Όπως μετέδιδε το BN, το συγκεκριμένο εύρημα εντοπίστηκε σε ιδιωτική επιχείρηση στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης και με έγγραφό του ο εφέτης ανακριτής, δεδομένου ότι αποτελεί σημαντικό πειστήριο, έδωσε εντολή στις Αστυνομικές Διευθύνσεις Πιερίας και Λάρισας για να μεταφερθεί με ασφάλεια στο Κουλούρι όπως και έγινε, εκεί που βρίσκονται συγκεντρωμένα τα στοιχεία της υπόθεσης του δυστυχήματος.
Το κοντέινερ ήταν έμφορτο όταν συνέβη η πολύνεκρη σιδηροδρομική τραγωδία ενώ σύγχυρη επικρατεί για το τι περιείχε.
Την προηγούμενη εβδομάδα, συγγενείς των θυμάτων ζήτησαν να οριστούν ειδικοί μεταλλουργοί εμπειρογνώμονες ώστε να εξεταστούν το βαγόνι της εμπορικής αμαξοστοιχίας, αλλά και η επιβατική.

Τι αναφέρει ο συγγενής θύματος που πίεζε για τις έρευνες

Ικανοποιημένος από την εξέλιξη αυτή εμφανίστηκε ο Χρήστος Κωνσταντινίδης, συγγενής θύματος, μετά από αίτηση του οποίου στις αρμόδιες ανακριτικές αρχές, εντοπίστηκε και μεταφέρθηκε σήμερα από το Καλοχώρι στο Κουλούρι.
“Η αναζήτηση του εφέτη έφερε καρπούς, μεταφέρθηκε το κοντέινερ” ανέφερε, προσθέτοντας ότι έχουν ήδη ζητήσει πραγματογνώμονα, προκειμένου να το εξετάσει το κοντέινερ. “Το κοντέινερ είναι όπως ακριβώς παραλήφθηκε, μεταφέρθηκε στον ΟΣΕ και μετά στην εταιρία. Υπάρχει πιθανότητα να μας οδηγήσει σε συμπεράσματα” εκτίμησε. Τέλος, σημείωσε ότι ο ίδιος έχει δώσει κατάθεση για το ξεμπάζωμα. “… να απαντηθούν τα ερωτήματα, ποιος έδωσε τις εντολές” κατέληξε.

Τελικά υπάρχει και 14ο βαγόνι;

Όπως έγραφε ωστόσο το BN, σε συμπληρωματική τεχνική έκθεση του πραγματογνώμονα Βασίλη Κοκοτσάκη, την οποία κατέθεσαν στον εφέτη ανακριτή Λάρισας που χειρίζεται την υπόθεση, δύο από τους συγγενείς, οι κύριοι Κωνσταντινίδης και Ηλιόπουλος, αποκάλυψαν τον Μάρτιο του 2024 ότι «αγνοείται» ένα από τα βαγόνια της μοιραίας εμπορικής αμαξοστοιχίας.
Όπως αναφέρει η έκθεση του πραγματογνώμονα, η εμπορική αμαξοστοιχία αποτελούνταν από 14 βαγόνια, όχι 13 όπως αναφέρθηκε αρχικά.

Έκθετη πυροσβετική και  Hellenic train

Εξαρχής ο αριθμός των βαγονιών της εμπορικής αμαξοστοιχίας, καθώς φωτογραφικό υλικό από πραγματογνώμονες αποτυπώνει 14 στον αριθμό, τη στιγμή που η πυροσβεστική και η Hellenic train, δήλωναν επισήμως 13.
Εμπειρογνώμονας είχε σημειώσει σε έκθεση του, ότι εκτιμά πως «οι μισοί θάνατοι προήλθαν από την πυρκαγιά και τις συνέπειες της».
Κομβικής σημασίας στις έρευνες είναι και τα βιντεοληπτικά στοιχεία. 

Τί ήταν το φορτίο αυτού του βαγονιού;

Η ύπαρξη ξυλόλιου, είναι ένα σημείο-κλειδί.
Όσον αφορά το ξυλόλιο, φαίνεται ότι αυτό είναι ύποπτο για τη μεγάλη πυρκαγιά που προκλήθηκε, και όχι το έλαιο σιλικόνης.
Οι συγγενείς των θυμάτων έχουν απαιτήσει να ασκηθεί δίωξη για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, καθώς και να διερευνηθεί η έλλειψη Εθνικών Κανόνων Ασφαλείας που θα έπρεπε να ίσχυαν από το 2019, αλλά που δεν εφαρμόστηκαν.

Οι αποκαλύψεις - κόλαφος των πραγματογνωμόνων

Λίγα δευτερόλεπτα μετά τη θανατηφόρα σύγκρουση του Intercity 62 σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη και ξέσπασε πυρκαγιά στα δύο πρώτα βαγόνια του επιβατικού τρένου.
30 θύματα απανθρακώθηκαν με το ακριβές αίτιο θανάτου τους να αποτελεί ακόμα «μυστήριο».
Για τους διορισμένους από τις οικογένειες των θυμάτων πραγματογνώμονες, η έκρηξη οφείλεται σε «άγνωστη καύσιμη ύλη», η ταυτότητα της οποίας δεν κατέστη εφικτό να αποκαλυφθεί από την έως τώρα διερεύνηση του δυστυχήματος. «Το μεγάλο θερμικό φορτίο σε συνδυασμό με την άγνωστη καύσιμη ύλη δημιούργησε έντονη πυρκαγιά, που ξεκίνησε από το βαγόνι του κυλικείου και μεταδόθηκε στο επιβατικό βαγόνι Β2» αναφέρεται στο κείμενο συμπερασμάτων της «Επιτροπής Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών – ΕΔΑΠΟ», με ημερομηνία Ιούλιος 2023.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης