Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που μετέφερε μετανάστες από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» σε χώρες της Ε.Ε με αεροπλάνα

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που μετέφερε μετανάστες από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» σε χώρες της Ε.Ε με αεροπλάνα
Μετά την επιχείρηση των αστυνομικών στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», συνελήφθησαν 5 αλλοδαποί και μέλη της εγκληματικής οργάνωσης (ηλικίας από 31 ως 60 χρονών)
«Ταρίφα» των 3.000 ως 15.000 ευρώ είχε επιβάλλει η εγκληματική οργάνωση που μετέφερε παράνομα μετανάστες από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μετά την επιχείρηση των αστυνομικών στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», συνελήφθησαν 5 αλλοδαποί και μέλη της εγκληματικής οργάνωσης (ηλικίας από 31 ως 60 χρονών). Σε βάρος τους σχηματίστηκε και δικογραφία για σύσταση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, κατοχή εγγράφων τρίτων προσώπων και παράβαση του Κώδικα Μετανάστευσης.
Η δικογραφία αφορά και άλλους 5 αλλοδαπούς ενώ κατά τη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθη και ένας 33χρονος αλλοδαπός που αναζητούνταν από τις αρχές της Γερμανίας και σε βάρος του είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για διακίνηση των παράνομων μεταναστών.

Η «νόμιμη» εταιρεία τροφίμων

Ο 39χρονος «εγκέφαλος» της σπείρας, με σκοπό να βρει ένα ασφαλές σημείο για να κάνουν ανενόχλητοι τη «δουλειά τους», νοίκιασε έναν χώρο που θα στεγαζόταν η υποτιθέμενη νόμιμη εταιρεία του που ασχολείται με την πώληση τροφίμων.
Στη συνέχεια μετέτρεψε τον χώρο σε εργαστήριο που κατασκεύαζε τα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.
Για να το καταφέρει αυτό είχε προμηθευτεί τεράστια ποσότητα νόμιμων ταξιδιωτικών εγγράφων από διάφορες χώρες τα οποία είτε είχαν χαθεί είτε τα είχαν κλέψει.

Η δράση της σπείρας

Τον ρόλο του ανθρώπου που αναζητούσε αλλοδαπούς που ήθελαν να φύγουν παράνομα από την Ελλάδα με αεροπλάνο σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, είχε αναλάβει ένα 60χρονο μέλος της οργάνωσης.
Με εντολή του 39χρονου «εγκεφάλου», δημιούργησε επαφές σε όλες τις άκρες της πόλης που σύχναζαν αλλοδαποί, με σκοπό να «τσιμπήσει» τους πελάτες του.
Σχετικά με τις πληρωμές, η σπείρα είχε βρει διάφορους τρόπους για να πάρει τα χρήματά της από τους πελάτες χωρίς να αφήσουν «ίχνη» στους αστυνομικούς.
Ο πρώτος τρόπος που γινόντουσαν οι πληρωμές ήταν με μετρητά που έδιναν στο 36χρονο μέλος της οργάνωσης που είχε τον ρόλο του «διαμεσολαβητή». Η συναλλαγή γινόταν σε μία καφετέρια στο κέντρο της Αθήνας.
Ο δεύτερος τρόπος ήταν μέσω του εξωτραπεζικού συστήματος διακίνησης χρημάτων «hawala».
Μάλιστα η οργάνωση προσέφερε και τη δυνατότητα πληρωμής με τη μέθοδο «guarantee» όπου ο αλλοδαπός μετά την αποστολή των χρημάτων λάμβανε έναν κωδικό που τον έδειχνε στους διακινητές και έτσι εκείνοι έπαιρναν τα χρήματα.
Αφού ολοκληρωνόταν η διαδικασία των πληρωμών, οι μετανάστες πήγαιναν στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Οι διακινητές τους βοηθούσαν να περάσουν όλα τα σημεία ελέγχου και τους άφηναν στην πύλη αναχώρησης της πτήσης τους.
Η τιμή για το ταξιδί κυμαίνονταν από 3.000 έως 15.000 ευρώ.
Από τις έρευνες που έγιναν στα σπίτια των μελών, στην εταιρεία τροφίμων και στην καφετέρια στο κέντρο της Αθήνας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
Πλήθος διαβατηρίων, δελτίων ταυτότητας, αδειών διαμονής και αδειών ικανότητας τρίτων προσώπων διαφόρων χωρών,
Εξοπλισμός πρόσφορος για την κατάρτιση και νόθευση των εγγράφων,
Τα χρηματικά ποσά των 5.595 ευρώ, 1.773 δολάρια, 80 λίρες Αγγλίας και 300 LEU Μολδαβίας,
Πλήθος τραπεζικών καρτών,
Πλήθος αποκομμάτων και εγγράφων χρηματικών συναλλαγών, καθώς και σημειωματάρια με σχετικά δεδομένα και
Το «επιχειρησιακό» αυτοκίνητο της οργάνωσης.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε ανακριτή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης