Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στην 88η ΔΕΘ η Μενδώνη: Τεράστια η οικονομική και αναπτυξιακή δύναμη του Πολιτισμού

Στην 88η ΔΕΘ η Μενδώνη: Τεράστια η οικονομική και αναπτυξιακή δύναμη του Πολιτισμού
Η Λ.  Μενδώνη εγκαινίασε το περίπτερο του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ)
Στις δράσεις του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ), αναφέρθηκε η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στην 88η ΔΕΘ.
Η κα Μενδώνη εγκαινίασε το περίπτερο του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ),το Σάββατο 7/9, ξεναγήθηκε σε αυτό, ενώ  το ενδιαφέρον των επισκεπτών απόσπασε η παρουσίαση εκ μέρους των αρμοδίων στελεχών του ΟΔΑΠ της όλης διαδικασίας παραγωγής ακριβών αντιγράφων έργων της αρχαίας γλυπτικής τέχνης.
H Υπουργός , αφού ξεναγήθηκε στο Περίπτερο όπου παρουσιάζονται οι δράσεις του ΟΔΑΠ και η συμβολή του στην ανάδειξη, προβολή και αξιοποίηση της Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, την υποστήριξη της λειτουργίας των Αρχαιολογικών Χώρων, των Μνημείων και Μουσείων, ανέφερε ότι "το 2020 που άλλαξε το θεσμικό πλαίσιο, καθώς συμπλήρωνε σχεδόν μισό αιώνα ο ΟΔΑΠ εισήλθε στη νέα εποχή συνεχίζοντας να αποτελεί τον οικονομικό και αναπτυξιακό βραχίονα του ΥΠΠΟ, κάνοντας άλματα στην ανάπτυξη των παρεχομένων υπηρεσιών στους επισκέπτες".
Όπως ανεφερε η κα Μενδώνη, «το 1977, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ως Πρωθυπουργός, ήταν ο πρώτος που διείδε την τεράστια σημασία του Πολιτισμού στην οικονομία μιας Ελλάδας -που έβγαινε από την επταετή δικτατορία. Στην πραγματικότητα είχε ανακόψει την πολιτιστική άνοιξη, που ήδη διαφαινόταν τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1960. Ο Κων. Καραμανλής έχοντας τη σοφία και την έμπνευση να δημιουργήσει το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, το οποίο σήμαινε ότι έσοδα από τους αρχαιολογικούς χώρους, κυρίως τα εισιτήρια και τα εμβρυακής μορφής πωλητήρια -που σιγά-σιγά εξελίχθηκαν- θα ανατροφοδοτούσαν την πολιτιστική κληρονομιά. Για την εποχή που έγινε αυτό είχε τεράστια σημασία. Ο Οργανισμός, με το νόμο του 1977, πορεύθηκε ως το 2020. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το 2019, συμπεριέλαβε το Υπουργείο Πολιτισμού στα παραγωγικά Υπουργεία. Επειδή ο ίδιος πιστεύει στην τεράστια οικονομική και αναπτυξιακή δύναμη του Πολιτισμού, ιδιαίτερα σε μία χώρα σαν τη δική μας. Το 2020 που άλλαξε το θεσμικό πλαίσιο , καθώς συμπλήρωνε σχεδόν μισό αιώνα ο ΟΔΑΠ εισήλθε στη νέα εποχή συνεχίζοντας να αποτελεί τον οικονομικό και αναπτυξιακό βραχίονα του ΥΠΠΟ, κάνοντας άλματα στην ανάπτυξη των παρεχομένων υπηρεσιών στους επισκέπτες. Ως αποτέλεσμα των πολιτικών που έχουμε εφαρμόσει στον Πολιτισμό, οι πόροι του συνεχώς αυξάνονται. Παράλληλα με μία γενναία ενίσχυση από το ΤΑΑ, που φθάνει στα 52 εκατ., ο ΟΔΑΠ ενισχύει τα προγράμματά του βελτιώνει και ανανεώνει τις υποδομές του και αναβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες του».
Από το 2020, ο ΟΔΑΠ έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα πλέγμα αναψυκτηρίων και για πρώτη φορά ένα πρόγραμμα ιατρικών υπηρεσιών στους αρχαιολογικούς χώρους που έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα, προκειμένου να αισθάνεται ο επισκέπτης ασφάλεια.
Παράλληλα, όπως επισήμανε η Υπουργός, ο Οργανισμός έχει προχωρήσει μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας στην ανάθεση των υπηρεσιών των ταμείων και της υποδοχής των επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης σε ιδιωτική εταιρεία, με αποτέλεσμα την ενίσχυση του φυλακτικού προσωπικού στον αρχαιολογικό χώρο. Ο ΟΔΑΠ, έχει καθιερώσει τις Ζώνες Επισκεψιμότητας στην Ακρόπολη και τους 18 αρχαιολογικούς χώρους που διαθέτουν ηλεκτρονικό εισιτήριο, ενώ είναι έτοιμος -μετά την πιλοτική εφαρμογή στο πωλητήριο στα «Ανθοπωλεία της Βουλής»- μέσα από διασφαλισμένες και διαφανείς διαδικασίες, το 2025, με διαγωνισμό να ανατεθούν τα πωλητήρια σε ιδιώτες, προκειμένου να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το πολιτιστικό προϊόν, άρα και τα έσοδα προς όφελος του Πολιτισμού. Ο ΟΔΑΠ προς όφελος του Πολιτισμού και της τοπικής κοινωνίας προωθεί και το Πρόγραμμα Αξιοποίησης των Ακινήτων της Ρόδου».
Ο Οργανισμός, εποπτευόμενος από το Υπουργείο Πολιτισμού, έχει ως σκοπό τη διασφάλιση της αποτελεσματικής, διαφανούς και αναπτυξιακής διαχείρισης των πολιτιστικών πόρων της χώρας. Στρατηγικοί στόχοι του είναι η αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων, ιστορικών τόπων, μνημείων και μουσείων και η αύξηση των εσόδων για την υποστήριξη πολιτικής για την ανάδειξη, προβολή και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Στην αρμοδιότητά του βρίσκονται 171 αρχαιολογικοί χώροι, 213 μουσεία, 71 πωλητήρια και 74 καφέ και εστιατόρια.
Στην εκδήλωση των εγκαινίων ήταν παρόντες ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Φιλόθεος, ο Υφυπουργός Πολιτισμού Ιάσονας Φωτήλας, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟ και του ΟΔΑΠ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης