Νόσησαν με την επιστροφή της κόρης τους από την Κίνα
Τα αποτελέσματα αναλυτικής εξέτασης περιμένουν οι αρμόδιες Αρχές για να δουν εάν υπάρχει κάποια μετάλλαξη του ιού, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας, Άδ. Γεωργιάδης, ο οποίος ωστόσο εμφανίστηκε καθησυχαστικός, όπως και οι επιστήμονες.
Σε καραντίνα σε ΜΕΘ το πρωτο κρούσμα, ένας 71χρονος
Το πρώτο κρούσμα με μεταπνευμονοϊό (HMPV) είναι ένας 71χρονος, ο οποίος νοσηλεύεται διασωληνωμένος στην β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου με συμπτώματα πνευμονίας.
Ο 71χρονος νόσησε μετά την επιστροφή της κόρης του από την Κίνα, όπου είχε πάει για ολιγοήμερες διακοπές.
Όπως έγινε γνωστό, ο άνδρας αρχικά μετέβη σε ιδιωτική κλινική, όμως λόγω της σοβαρότηττας της κατάστασής του στις 3/1 εισήχθη για νοσηλεία στο νοσοκομείο Παπανικολάου που διαθέτει μια από τις καλύτερες πνευμονολογικές κλινικές.
Έκανε τεστ και τη Δευτέρα 6//1 τα αποτελέσματα έδειξαν ότι είναι θετικός στον ιό HMPV και νοσηλεύεται απομονωμένος.
Σημειώνεται ότι νοσηλευόταν στην Α’ πνευμονολογική κλινική σε έναν θάλαμο μαζί με άλλους δύο ασθενείς, όμως οταν βρέθηκε θετικός στον ιό, μεταφέρθηκε.
Η κατάσταση της υγείας του, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση το προηγούμενο 24ωρο, επιδεινώθηκε.
Η συζυγός του το δεύτερο κρούσμα
Δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα με μεταπνευμονοϊό (HMPV) καταγράφηκε στη Θεσσαλονίκη.
Πρόκειται για τη σύζυγο του 71χρονου που νοσηλεύεται σε ΜΕΘ, η οποία νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ και έχει μπει σε καραντίνα.
Η 60χρονη γυναίκα είναι νεφροπαθής και μετέβη στο ΑΧΕΠΑ στις 4 Ιανουαρίου με συμπτώματα γρίπης.
Αρχικά νοσηλεύτηκε σε θάλαμο μαζί με ακόμη 3 ασθενείς, όμως σήμερα (8/1) βγήκε θετική στο τεστ. Ελήφθησαν τα μέτρα από το νοσοκομείο και έτσι, βρίσκεται σε απομόνωση.
Σε καραντίνα μπήκαν οι οι υπόλοιποι ασθενείς που ήταν μαζί της στο ίδιο θάλαμο, με διακοπή επισκεπτηρίου.
Γεωργιάδης: Αναλυτική εξέταση για τυχόν μετάλλαξη του ιού - Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας
«Προσπαθούμε να διαπιστώσουμε εάν υπάρχει κάποια μετάλλαξη του ιού, επειδή έχει το χαρακτηριστικό ότι μεταλλάσσεται εύκολα και θέλουμε να δούμε εάν έχει κάποια χαρακτηριστικά πιο επικίνδυνα. Περιμένουμε την αναλυτική εξέταση που την έχουμε ζητήσει με μεγάλη λεπτομέρεια», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Άδ. Γεωργιάδης, για το πρωτο επιβεβαιωμένο κρούσμα με μεταπνευμονοϊό (HMPV) που καταγράφηκε στη χώρα μας και συγκεκριμένα, στη Θεσσαλονίκη.
Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στον ΑΝΤ1 εμφανίστηκε καθησυχαστικός, αναφέροντας ότι «δεν υπάρχει αυτή την στιγμή ούτε για την Ελλάδα, ούτε για την Ευρώπη, ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας από τον μεταπνευμονοϊό».
Ακόμη, ο υπουργός σημείωσε ότι «φέτος, έχουμε πολύ λιγότερα κρούσματα κορωνοϊού και γρίπης, λιγότερες νοσηλείες και λιγότερες νοσηλείες στην Εντατική, καθώς πήγε και πολύ καλύτερα ο εμβολιασμός. Μετά τις γιορτές υπάρχει μια αύξηση στα κρούσματα, όπως πάντα, που αντιμετωπίζεται».
Παρασκευής: Δεν προκαλεί σοβαρά συμπτωματολογία - Ο ΕΟΔΥ επιτηρεί συστηματικά τα περισσότερα παθογόνα
«Πρόκειται για έναν ιό ο οποίος υπάρχει και στην Ευρώπη και στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη χώρα μας σε πολύ μικρά ποσοστά. Δεν πρόκειται λοιπόν για κάτι περίεργο και τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν αναδεικνύουν ότι ο ιός αυτός έχει αλλάξει χαρακτηριστικά και είναι πιο λοιμογόνος. Τουλάχιστον αυτό αναφέρουν τα στοιχεία από την Κίνα», υπογράμμισε ο καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος ΔΣ του ΕΟΔΥ, Δ. Παρασκευής, αναφερόμενος στον μεταπνευμονοϊό (HMPV).
Ο κ. Παρασκευής μιλώντας στο ΕΡΤΝews εξήγησε ότι τα συμπτώματα είναι παρόμοια με τις υπόλοιπες λοιμώξεις, δηλαδή βήχας, καταρροή, κόπωση, ενώ «δεν υπάρχει εμβόλιο για αυτόν τον ιό, που γενικά δεν προκαλεί σοβαρή συμπτωματολογία, εκτός από τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως η πλειονότητα αυτών των ιών, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών μικρής ηλικίας».
Επισήμανε ότι ο ΕΟΔΥ επιτηρεί συστηματικά τα περισσότερα παθογόνα.
Πάντως, σύμφωνα με τον καθηγητή, η επίσημη ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δεν αναφέρει κάποια ανησυχία, είναι περίοδος που έχουμε αυξημένη κυκλοφορία αναπνευστικών λοιμώξεων, κάτι το οποίο επικεντρώνεται κυρίως στη γρίπη και αυτό ισχύει και για την Κίνα, ούτε πρόκειται για νέο παθογόνο, όπως η Covid.
Κάνοντας λόγο για περίοδος που γενικά σε όλο τον πλανήτη, στο βόρειο ημισφαίριο έχουμε αυξημένη κυκλοφορία λοίμωξη του αναπνευστικού, όπως συμβαίνει και στη χώρα μας, σημείωσε πως υπάρχει αυξημένη προσέλευση χωρίς να σημαίνει ότι υπάρχει κορεσμός ή κάτι περίεργο, όπως συνέβη αντίστοιχα το 2020.
Ξεκαθάρισε πως η μεγάλη διαφορά από την πανδημία και το 2019 είναι ότι είχαμε περιστατικά λοιμώξεων αναπνευστικού άγνωστης αιτίας, ήταν κάτι καινούργιο, ένα καινούργιο παθογόνο, το οποίο προκάλεσε στη συνέχεια αυτά που γνωρίζουμε όλοι μας.
«Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία ένδειξη για κάτι παρόμοιο», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Παρασκευής.
Σημείωσε πως ο κορωνοϊός και οι υπόλοιποι ιοί του αναπνευστικού αναδεικνύουν ότι σημαντικός αριθμός συμπολιτών μας έχει εμβολιαστεί.
«Παρόλα αυτά, κατά κανόνα εμβολιάζονται άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και αυτό δεν περιορίζει σημαντικά την κυκλοφορία του ιού στον υπόλοιπο πληθυσμό.
Σίγουρα η καλύτερη περίοδος εμβολιασμού είναι ο Νοέμβριος, αλλά σε κάθε περίπτωση η σύσταση συνεχίζει να είναι ισχυρή», κατέληξε ο κ. Παρασκευής.
Παγώνη: Δεν χρειάζεται πανικός - Ένας αναπνευστικός ιός που γνωρίζουμε εδώ και 20 χρόνια
Δεν χρειάζεται ανησυχία ή πανικός για τον μεταπνευμονοϊό (HMPV), σύμφωνα με την πρόεδρο ΕΙΝΑΠ , Ματίνα Παγώνη.
«Δεν χρειάζεται πανικός, είναι ένας αναπνευστικός ιός. Τον γνωρίζουμε εδώ και περίπου 20 χρόνια, απλά δεν είχαμε πολλά περιστατικά. Συνέβη τώρα στην Κίνα, αφορά παιδιά ηλικίας των 5 ετών και κάτω και τους μεγάλους σε ηλικία με υποκείμενα νοσήματα», ανεφερε μιλώντας στο mega η κα Παγώνη.
Εξήγησε οτι ο ιός αυτός μπορεί να φέρει ως επιπλοκές πνευμονία και βρογχίτιδα, ενώ εάν τα συμπτώματα επιδεινωθούν θα χρειαστεί νοσηλεία μέχρι και διασωλήνωση.
Καθησυχαστικός ο Μαγιορκίνης: Ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας δεκάδες χρόνια, έχουμε όλοι αντισώματα - Η γρίπη είναι πιο βαριά
«Κρούσματα μεταπνευμονοϊού (HMPV) έχουμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια, καθώς πρόκειται για έναν ιό γνωστό από το 2001, από τον οποίον πιθανότατα όλοι έχουμε μολυνθεί μέχρι τα 5 έτη», ανέφερε ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκ. Μαγιορκίνης.
Ο κ. Μαγιορκίνης μιλώντας στον ΣΚΑΪ εξήγησε ότι «ο ιός κυκλοφορεί τουλάχιστον, όπως λένε μελέτες, από το 1950, ενώ άλλες λένε εδώ και 200 χρόνια. Άρα, με αυτό το επιβεβαιωμένο κρούσμα δεν μπορώ να καταλάβω τι έχουν επιβεβαιώσει, έναν ιό που κυκλοφορεί ανάμεσά μας εδώ και δεκάδες χρόνια».
Πρόσθεσε πως «αν είναι κάποιος άλλος ιός που δεν έχει περιγραφεί πριν, να το συζητήσουμε. Αλλά αυτή τη στιγμή μιλάμε για έναν ιό, ο οποίος είναι κοινός».
Υπογράμμισε δε, πως «έχουμε όλοι αντισώματα έναντι αυτού του ιού. Εννοείται αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι σημαντικός, έχει κάποια σημασία. Οι άνθρωποι που είναι ανοσοκατεσταλμένοι μπορούν να το περάσουν πιο βαριά, όπως όλους τους ιούς εξάλλου».
«Η γρίπη είναι πιο βαριά από τον μεταπνευμονοϊό», ενώ δεν έχει καμία σχέση αυτό που έζησε ο πλανήτης το 2020 με τον κορωνοϊό, κατέληξε ο κ.Μαγιορκίνης.
Προειδοποίηση Γιαννάκου (ΠΟΕΔΗΝ): Ιχνηλάτηση του κρούσματος HMPV - Εάν υπάρξει διασπορά θα πιεστεί το ΕΣΥ - Περιστατικά γρίπης στα νοσοκομεία
«Χρειάζεται ψυχραιμία. Η κινεζική γρίπη δεν έχει σχέση με τον κορωνοϊό, δεν είναι θανατηφόρος εφόσον αντιμετωπίζεται. Υπάρχει όμως ανησυχία διότι αν υπάρξει διασπορά θα πιεστεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας στα νοσοκομείο, με δεδομένο ότι έχουμε και την εποχική γρίπη στα νοσοκομεία, ειδικά το επόμενο διάστημα αναμένονται πολλοί περισσότεροι ασθενείς να έρθουν στα νοσοκομεία», ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μ. Γιαννάκος.
Ο κ. Γιαννάκος μιλώντας στο Mega εξήγησε ότι «ο 71χρονος επειδή έπασχε από σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια νοσηλεύεται στην ΜΕΘ».
«Όσοι έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, χρειάζονται μάσκα, εμβολιασμό και ό,τι έχουμε πει. Στο νοσοκομείο γίνεται η ιχνηλάτηση και υπάρχει ψυχραιμία», συμπλήρωσε.
Ωστόσο, ο κ. Γιαννάκος τόνισε πως ήδη «στα επείγοντα το νοσοκομείο (ΑΧΕΠΑ) θυμίζει νοσοκομείο σε εμπόλεμη ζώνη. Έχουμε πολλά περιστατικά, κυρίως γρίπης».
Πρόσθεσε πως επισκέπτονται τα νοσοκομεία πάνω από 1.000 άτομα, εισάγονται λιγότεροι από 200, εξηγώντας ότι «σε αυτό παίζει ρόλο έλλειψη η πρωτοβάθμιας περίθαλψης που «φωνάζουμε» στην χώρα μας. θα πιέζονταν λιγότερο τα νοσοκομεία αν υπήρχε πρωτοβάθμια. Έχουμε 1.200 κλίνες ΜΕΘ, ασφαλώς θέλουμε περισσότερες και πολλές από αυτές κλείνουν γιατί δεν υπάρχει διαθέσιμο προσωπικό».
O ιός HMPV
Πρόκειται για αναπνευστικό ιό με συμπτώματα παρόμοια με αυτά του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης.
Ο μεταπνευμονοϊός (HMPV) είναι συνήθως ήπιαασθένεια, όμως μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως πνευμονία.
Ωστόσο, δεν είναι καινούρια ασθένεια, καθώς αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 2001, είναι ένας μονόκλωνος ιός RNA που εξαπλώνεται μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού ή σε επαφή με μολυσμένες επιφάνειες.
Τα συμπτώματά του περιλαμβάνουν βήχα, πυρετό, ρινική συμφόρηση και κόπωση, με περίοδο επώασης από 3-6 ημέρες.
Δεν υπάρχει εμβόλιο ή ειδική αντιική θεραπεία για τον HMPV.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών