Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Νησί «φάντασμα» η Σαντορίνη - Ουδείς γνωρίζει πόσο θα κρατήσουν οι σεισμοί, φεύγουν και οι τελευταίοι κάτοικοι

Νησί «φάντασμα» η Σαντορίνη - Ουδείς γνωρίζει πόσο θα κρατήσουν οι σεισμοί, φεύγουν και οι τελευταίοι κάτοικοι
Σε ισχύ προληπτικά μέτρα, κλειστά τα σχολεία σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό  έως  14/2 - "Καμπανάκι" για τον τουρισμό
Σχετικά Άρθρα
(upd13) Για εβδομάδες, ίσως και μηνες, θα συνεχιστεί η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, με τους ειδικούς να μην γνωρίζουν μέχρι στιγμής εάν κάποιος από τους σεισμούς ήταν ο κύριος, να αποκλείουν το σενάριο για έκρηξη του ηφαιστείου, αλλά και να εστιάζουν στη συχνότητα των δονήσεων.
Ήδη, από την 1η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί πάνω από 800 σεισμοί με μέγεθος άνω του 3.0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος Μ 5.2) στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Θήρας και Αμοργού, ενώ μόνο το Σάββατο 8/2 καταγράφηκαν 95 σεισμοί.
Σύμφωνα με το ΕΚΠΑ, από την έναρξη του σεισμικού σμήνους στη ζώνη Σαντορίνης - Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 7 Φεβρουαρίου 2025, καταγράφηκαν συνολικά πάνω από 11.700 επιλεγμένοι σεισμοί με μεθόδους μηχανικής μάθησης (τεχνητής νοημοσύνης).
Την ίδια ώρα, οι εκτιμήσεις των ειδικών ποικίλουν, χωρίς να αποκλείουν και το ενδεχόμενο για έναν σεισμό 6 Ρίχτερ, αν και αυτό το σενάριο απομακρύνεται σταδιακά, ενώ η Πολιτική Προστασία παραμένει σε εγρήγορση, όπως  τονίστηκε δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, Π.Μαρινάκη.
Στο μεταξύ, σε ισχύ είναι προληπτικά μέτρα και μάλιστα, τα σχολεία σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό θα παραμείνουν κλειστά έως και την Παρασκευή 14/2, ενώ μετά το "καμπανάκι" που χτυπάει για τον τουρισμό, η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, αλλά ο Γ.Γ. του ΕΟΤ, Α. Φιορεντίνος,  συναντήθηκαν με φορείς της Σαντορίνης.
Μάλιστα, το πρωί της Δευτέρας 10/2,  το κρουαζιερόπλοιο
«VIKING STAR» με 893 επιβάτες και 470 μέλη πληρώματος, που επρόκειτο να «ανοίξει» φέτος τη σεζόν στη Σαντορίνη, τελικά έδεσε στο λιμάνι της Σούδας και οι επιβάτες αντί για Καλντέρα είδαν την πόλη των Χανίων.
Και ενώ οι κάτοικοι της Σαντορίνης δοκιμάζονται από τη σεισμική ακολουθία, επιτήδειοι βρήκαν την ευκαιρία και σκαρφίστηκαν τηλεφωνικές απάτες για να τους αποσπάσουν προσωπικά και οικονομικά στοιχεία
Υπενθυμίζεται πως σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε έως την 1η Μαρτίου ο δήμος Θήρας λόγω των σεισμών, ενώ υπάρχουν φόβοι για κατολισθήσεις και ήδη, χιλιάδες κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει το νησί.
Αύριο, Τρίτη 11/2, το απόγευμα στις 18:00 θα συνεδριάσουν ξανά  οι δύο Επιτροπές (Μόνιμη Eπιστημονική Eπιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).

Παπαζάχος:  Συνέχεια των σεισμικών δονήσεις για εβδομάδες, ίσως και μήνες - θα είμαστε σε μια κατάσταση του ...βλέποντας και κάνοντας

Θα συνεχιστεί για εβδομάδες ή και μήνες η σεισμική ακολουθία στη Σαντορίνη, σύμφωνα με τον καθηγητή Σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Κώστα Παπαζάχο, ο οποίος και τόνισε πως θα "είμαστε σε μια κατάσταση του “βλέποντας και κάνοντας”".
Ο κ.Παπαζάχος μιλώντας στο ΕΡΤNews εξήγησε ότι "θα κάνει εβδομάδες να περάσει από το πράγμα. Πρέπει να προσανατολιστούμε και εμείς και η τοπική κοινωνία ότι έτσι, με αυτόν τον τρόπο, θα υπάρξει, αν υπάρξει, αποκλιμάκωση. Δεν είναι κάτι το οποίο αύριο θα αλλάξει ξαφνικά και θα σβήσει η ακολουθία".
Όπως ανέφερε, "όταν λέμε ότι κάτι θα κρατήσει καιρό δημιουργείται η ψευδαίσθηση στον κόσμο ότι κάτι θα αλλάξει μέρα με τη μέρα. Είτε είναι σμηνοσειρά, είτε προσεισμική ακολουθία, κρατάει εβδομάδες, καμιά φορά και μήνες. Είναι δυσάρεστο το μήνυμα αλλά έτσι είναι. Η ακολουθία θα συνεχίσει και μάλιστα με αυτόν τον χαρακτήρα. Επειδή έχει ένα συγκεκριμένο μηχανισμό που δημιουργείται, υπάρχουν επεισοδιακές γεννέσεις σεισμών, δηλαδή γίνονται σε ομαδούλες. Μέσα σε δύο, τρεις ώρες θα γίνουν ένα πεντάρι, ένα τεσσάρι κτλ και μετά θα περάσουν 12 – 16 ώρες, θα ηρεμήσει η ακολουθία και μετά θα ξαναγίνουν κάποια σεισμοί και κάθε φορά θα έχουμε αυτή την παρεξήγηση".
Κληθείς να απαντήσει εάν μπορεί να γίνει πρόβλεψη για την κατάσταση που θα επικρατεί το Πάσχα, ο κ. Παπαζάχος σημείωσε πως "γενικά αυτές οι ακολουθίες δεν κρατάνε τόσο συχνά, τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει όμως να πούμε ότι υπάρχουν ακολουθίες που κράτησαν και δύο και τρεις μήνες. Δυστυχώς, στη Σαντορίνη θα είμαστε σε μια κατάσταση του “βλέποντας και κάνοντας”. Δηλαδή θα πρέπει να αξιολογούμε τη σεισμικότητα σε εβδομαδιαία βάση. Δεν υπάρχει κάποια τεχνική, κάποια επιστημονική γνώση για να σας πω ότι θα τελειώσει 10 Απριλίου ή 10 Μαρτίου ή οτιδήποτε άλλο".
"Πρέπει να κινηθούμε αναγκαστικά με ένα σενάριο ότι όλος ο Φλεβάρης ή ένα μεγάλο κομμάτι του θα περάσει με αντίστοιχη κατάσταση και ας ελπίσουμε σιγά σιγά να πάμε σε μια σταδιακή αποκλιμάκωση. Θα πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή και να δούμε. Ας ελπίσουμε μετά από κάνα δυο βδομάδες το φαινόμενο να αρχίζει να κοπάζει", πρόσθεσε.
Τέλος, επιβεβαίωσε ότι θα έρθουν στην Ελλάδα και ξένα πλοία που θα επικεντρωθούν στον υποθαλάσσιο χώρο, προσπαθώντας να βοηθήσουν στο να καταλάβουμε πού ακριβώς οφείλεται το φαινόμενο.

Καραστάθης: Τεχνικά δεν έχει αποκλειστεί η περίπτωση ενός μεγαλύτερου σεισμού - Αναμενόμενα τα 5 Ρίχτερ

«Τεχνικά δεν έχει αποκλειστεί και η περίπτωση ενός μεγαλύτερου σεισμού, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα ενδεχόμενα έχουν τις ίδιες πιθανότητες», δήλωσε ο Βασίλης Καραστάθης, Αναπληρωτής Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, μιλώντας για τους σεισμούς μεταξύ Σανταρίνης και Αμοργού.
Ο κ.Καραστάθης μιλώντας στον ΑΝΤ1 ανέφερε ότι «δεν έχει αλλάξει σημαντικά η κατάσταση τις τελευταίες ημέρες. Το ότι έχουμε σεισμούς μεγέθους ακόμη και 5 Ρίχτερ έχουμε πει ότι είναι αναμενόμενο. Οι σεισμοί αυτοί θα γίνονται όλο και αραιότερα και όταν ο κόσμος θα αρχίσει να ηρεμεί, θα αναστατώνεται πάλι. Θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος ο κόσμος. Θα πρέπει οι πολίτες να παρακολουθούν όχι μόνο το μέγεθος του σεισμού, αλλά και την συχνότητα».
Πάντως, όπως είπε, «κρατήσαμε μια επιφύλαξη, γιατί πρέπει να παγιωθεί αυτή η συχνότητα των σεισμών για να πουμε ότι έχουμε μια αποκλιμάκωση. Ακόμη δεν έχουμε φτάσει σε σημείο να μιλάμε για αποκλιμάκωση».

Τσελέντης: Να προσέχετε υπακούοντας στις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου- Επιβεβαιώθηκα με τα 5 Ρίχτερ

Τους πολίτες καλεί να ακολουθούν τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου με νέα ανάρτησή του σήμερα, Δευτέρα 10/2, ο καθηγητής σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης, υπογραμμίζοντας ότι ο σεισμός 5 Ρίχτερ το βράδυ της Κυριακής επιβεβαίωσε την ανάρτησή του στς 9/2.
Όπως σημειώνει, "ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ ΥΠΑΚΟΥΟΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ (Αν και μπασταρδεμένης με εμβόλιμα τοποθετημένα κυβερνητικά άτομα ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΦΕΚ ΤΟΥΣ;).
ΙΣΧΥΕΙ Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΜΟΥ ΑΝΑΡΤΗΣΗ (η οποία επιβεβαιώθηκε με το 5ρι και τα πολλά γεγονότα πάνω από 4,5R).
https://www.facebook.com/share/p/15auYX76CQ/?mibextid=wwXIfr)".
Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή 9/2 σε ανάρτησή του ο κ. Τσελέντης προειδοποιούσε πως «από χθες παρατηρούμε μια μικρή ελάττωση τον σεισμών. Μην πιστεύετε στο αφήγημα ότι εκτονώθηκε το φαινόμενο. Αυτό είναι χαρακτηριστικό των σεισμικών ακολουθιών».
Ο κ. Τσελέντης εξηγούσε ότι «μετά από κάθε απότομη μείωση της σεισμικότητας ακολουθούν σεισμοί με μεγαλύτερα μεγέθη (δεν ομιλώ για τον κυρίως σεισμό). Η σεισμική ακολουθία θα κρατήσει για μήνες. Για παράδειγμα στο Αρκαλοχώρι διήρκησε 4 μήνες πριν τον κύριο σεισμό των 6R».
Eπομένως, «να συνεχίσετε να λαμβάνεται υπόψη τα μέτρα σεισμικής προφύλαξης που πρότειναν οι επιτροπές».

tselentis_1.JPG
Νομικού: Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα

Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται, δήλωσε από τη Σαντορίνη η κα Παρασκευή Νομικού, καθηγήτρια γεωγραφίας, κλιματολογίας με αντικείμενο τη φυσική γεωγραφία και την γεωλογική ωκεανογραφία, η οποία απηύθυνε έκκληση "να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν κάνουμε δηλώσεις έτσι ώστε να μην τρομοκρατείται ο κόσμος"
Η κα Νομικού μιλώντας στο ΕΡΤNews φθάνοντας στη Νέα Καμένη εξήγησε πως "είμαστε εδώ όλοι οι επιστήμονες, όλες οι επιστημονικές ομάδες που ερευνούν το θαλάσσιο χώρο και τον χερσαίο χώρο και συνδυάζουμε τα δεδομένα, έτσι ώστε να μπορούμε να ερμηνεύουμε και να δίνουμε αναλύσεις πολύ πιο εμπεριστατωμένες".
Πρόσθεσε ότι "η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού έχει φέρει ένα ειδικό βαρυτόμετρο, το οποίο θα κάνει μετρήσεις στη Νέα Καμένη. Έχουν κάνει μετρήσεις και στη Σαντορίνη και θα συγκριθούν τα αποτελέσματα της βαρύτητας με τις προηγούμενες αναλύσεις του 2011 και 2012. Θα γίνουν διάφορες δορυφορικές απεικονίσεις σε τριγωνομετρικά σημεία και επίσης, θα ανασύρουμε τους υποθαλάσσιους σεισμογράφους υψηλής τεχνολογίας για να πάρουμε τα δεδομένα, να τα δώσουμε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο, έτσι ώστε να μπορέσουν να αναλυθούν μαζί με τα δεδομένα των σεισμογράφων που βρίσκονται σε όλο το νησί".
Σύμφωνα με την κα Νομικού, "ο εντοπισμός των υποκέντρων είναι πολύ καλύτερος λόγω του ότι έχουν προστεθεί πολλοί σεισμολογικοί σταθμοί και αναλύονται αυτή τη στιγμή και βαθιά γεωφυσικά δεδομένα. Ήδη συλλέγονται δεδομένα βαρύτητας, ώστε να δούμε τι συμβαίνει και στο υπέδαφος. Είναι εν εξελίξει το φαινόμενο, άρα θέλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν κάνουμε δηλώσεις έτσι ώστε να μην τρομοκρατείται ο κόσμος".
Τέλςο απηύθυνε έκκληση στους δημοσιογράφους να είναι πολύ πιο προσεκτικοί όταν παίρνουν πλάνα από τη Σαντορίνη, λέγοντας ότι "λόγω του ότι το χειμώνα τα περισσότερα μαγαζιά είναι κλειστά, οι κάτοικοι ουσιαστικά είναι στα σπίτια τους, άρα να μην μεταφέρετε λάθος εικόνα προς τα έξω. Να μην πηγαίνουν σε περιοχές που έχουν ήδη γίνει κατολισθήσεις τις προηγούμενες φορές και να σέβονται την αγωνία των ανθρώπων".

Συνολάκης: Νωρίς για να ξέρουμε πότε θα σταματήσει το σεισμικό σμήνος - Το 2011 κράτησε σχεδόν ένα χρόνο

«Είναι πάρα πολύ νωρίς για να ξέρουμε πότε θα σταματήσει αυτό το σεισμικό σμήνος. Αυτό την προηγούμενη φορά το 2011 κράτησε, θα έλεγα είχε σταματήσει και μετά, αλλά συνολικά κράτησε σχεδόν ένα χρόνο», τόνισε ο Κ. Συνολάκης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Ο κ. Συνολάκης μιλώντας στο ΕΡΤΝews για τη Σαντορίνη ανέφερε πως «όπως το 2011, αυτή τη στιγμή υπάρχουν μετακινήσεις οι οποίες φαίνονται στη Σαντορίνη και είναι ανάλογες αυτές που είχαν γίνει το 2011 και κανείς περιμένει να δει, να δούμε περισσότερα στοιχεία για τις μετακινήσεις. Γιατί ξέρετε, σε όλα τα πράγματα, δηλαδή πρέπει να έχουμε να υπάρχουν τα στοιχεία πρέπει να είναι ανοικτά και προσβάσιμα από όλους».
Γνωστοποίησε ότι «το Σαββατοκύριακο οι συνεργάτες μου πήγαν, έχουμε ήδη έναν παλιρροιακό σταθμό στη Σαντορίνη για να μετρούμε τη στάθμη της θάλασσας. Νομίζω ότι αύριο θα έχουμε άλλον έναν. Γιατί το θέμα αυτό το είχα αναδείξει, δεν είχαμε παλιρροιακούς σταθμούς, δηλαδή σε όλο το Αιγαίο έχουμε 10 παλιρροιακούς σταθμούς οι οποίοι μεταδίδουν στοιχεία. Η υδρογραφική υπηρεσία ίσως έχει παραπάνω. Προσπαθεί τώρα να έχει αυτά τα δεδομένα, να πηγαίνουν σε πραγματικό χρόνο, ώστε σε περίπτωση που γίνει ένα θαλάσσιο κύμα να μπορέσουμε να το μετρήσουμε και να έχουμε μια στοχευμένη προειδοποίηση. Και αν όντως ο καιρός το επιτρέψει, εγώ θα είμαι εκεί γιατί ξέρετε, όταν βάλεις παλιρριογράφους πρέπει να είσαι εκεί».
Με αφορμή προηγούμενες δηλώσεις του για το αν αυτή τη στιγμή βλέπουμε τη γέννηση ενός νέου υποθαλάσσιου ηφαιστείου, ξεκαθαρισε πως «αυτό δεν είναι υποθαλάσσιο. Αυτό είναι θέμα δεκαετιών ή εκατονταετιών, δεν το ξέρουμε, αλλά αυτό το οποίο είπα είναι ότι ανεβαίνουν μαγματικά υγρά, αυτά τα μαγματικά υγρά προκαλούν κατά τη γνώμη μου τους σεισμούς. Δεν σημαίνει αυτό ότι θα γίνει άμεσα και θα δούμε έναν ηφαιστειακό κώνο να ανεβαίνει από τον βυθό. Προφανώς όχι. Αυτό δεν ισχύει».

Συνεχίζονται οι σεισμοί - Στα 4,9 Ρίχτερ ο μεγαλύτερος σήμερα, μετά το χθεσινό των 5


Αδιάκοπα συνεχίζεται και σήμερα, Δευτέρα 10/2, η σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, με το μεγαλύτερο σεισμό που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής (ήταν στις 13:23) να είναι μεγέθους 4,9 βαθμων της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο 11 χλμ νότια της Αρκεσίνης Αμοργού.
Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 17,7 χλμ, ενώ ακολούθησε 4 λεπτά αργότερα σεισμική δόνηση 4 Ρίχτερ με επίκεντρο 10 χλμ νότια της Αμοργού.
49_6.JPG
Ανησυχία προκλήθηκε το βράδυ της Κυριακής 9/2 από τον σεισμό των 5 Ρίχτερ.
5_198.JPG
Η σεισμική δόνηση των 5.0 Ρίχτερ έλαβε χώρα στις 21:05 με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 21 χλμ ΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού σε απόσταση 226 χλμ. ΝΑ των Αθηνών.
Προηγήθηκε εκείνη των 4.7 Ρίχτερ στις 20:53, με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 21χλμ ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού, σε απόσταση 230 χλμ. ΝΑ των Αθηνών.

Ραγίζει η βιτρίνα του τουρισμού

«Ραγίζει» η βιτρίνα του ελληνικού τουρισμού, η Σαντορίνη εξαιτίας της σεισμικής  δραστηριότητας των τελευταίων εβδομάδων υποχρεώνοντας τους μόνιμους κατοίκους να φύγουν από το νησί από τη μανία του Εγκέλαδου.
Το νησί του Νοτίου Αιγαίου με τις μοναδικές φυσικές ομορφιές της βρίσκεται στο κέντρο του παγκόσμιου τουριστικού προορισμού με τους Κινέζους να την τοποθετούν στην κορυφή των καλοκαιρινών  διακοπών  τους. 
Τα στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ αποκαλύπτουν την σημασία του κορυφαίου τουριστικού προορισμού για την εγχώρια οικονομία.
Τα καταλύματα του νησιού συμμετέχουν με ποσοστό 5,8% στο συνολικό τζίρο και το 5,1% για τα καταστήματα της εστίασης.
Τα 1.216 καταλύματα έκαναν τζίρο 510.637.339 ευρώ το 2022 και 495.133.573 ευρώ το 2023.
Ο κλάδος της εστίασης με 712 επιχειρήσεις  συνεισφέρουν στο συνολικό τζίρο,  ο οποίος ανήλθε σε 707.099.732 ευρώ το 2022 για να υποχωρήσει σε 692.082.849 ευρώ το 2023.
Στο 10μηνο του 2024, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το συνολικό κύκλο εργασιών καταλυμάτων και της εστίασης διαμορφώθηκε σε 348.751.321 ευρώ.
Η σεισμική δραστηριότητα όπως εκδηλώνεται θέτει σε κίνδυνο την τουριστική περίοδο και  ειδικότερα την περίοδο του Πάσχα, ενώ χάθηκε ο χρόνος για κρατήσεις για την θερινή περίοδο.
Η επιστημονική κοινότητα των σεισμολόγων εκτιμά ότι θα εκτονωθεί το φαινόμενο ενώ αρκετοί είναι οι επιστήμονες ότι έχει ο μειωθεί ο κίνδυνος για σεισμό  άνω των 6 Ρίχτερ
Οι σεισμικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή πλήττουν και την Αμοργό,όμως η επιχειρηματική δραστηριότητα  των καταλυμάτων και της εστίασης δεν αναγράφονται στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ λόγω του μικρού μεγέθους που έχουν στο συνολικό  τουριστικό  προϊόν.
Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αφορούν τις επιχειρήσεις που κρατούν διπλογραφικά βιβλία του κλάδου παροχή υπηρεσιών καταλυμάτων και της εστίασης.

Στον αέρα το 2,5% του ΑΕΠ της Ελλάδας, λόγω Σαντορίνης

Ένα (ακόμη) φυσικό φαινόμενο φαίνεται ότι απειλεί να τινάξει στον αέρα το αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την ανάπτυξη.
Η συνεισφορά της Σαντορίνης στο ΑΕΠ της χώρας φτάνει ακόμη και τα 6 δισ. ή το 2,5%, με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις να είναι ζοφερές, αφού κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόσο θα κρατήσει η σμηνοσειρά των σεισμών, άρα και η τουριστική απραγία του νησιού.
Διότι η συμβολή της Σαντορίνης στο ελληνικό ΑΕΠ οφείλεται κυρίως στον τουρισμό, καθώς το νησί προσελκύει εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο.
Με βάση τα στοιχεία του 2023, η Σαντορίνη υποδέχθηκε γύρω στους 1,3 εκατ. επιβάτες από κρουαζιέρες, αποφέροντας έσοδα 436.418 ευρώ μόνο από τα τέλη των επιβατών, μια επίδοση που είναι πολύ υψηλότερη αν προσμετρήσει κανείς τα έσοδα από καταλύματα και εστίαση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Τα στοιχεία του 2024 ακόμη δεν είναι διαθέσιμα, ωστόσο τα έσοδα της Σαντορίνης το γ΄ τρίμηνο του 2024 ανήλθαν συνολικά σε 108,2 εκατ. ευρώ από την εστίαση και 267,5 εκατ. ευρώ από τα καταλύματα.

Οι tour operators παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις

Οι διεθνείς ταξιδιωτικοί πράκτορες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στη Σαντορίνη, καθώς αυτή την εποχή του έτους προετοιμάζουν συνήθως τα πακέτα καλοκαιρινών διακοπών για τους πελάτες τους, σημειώνει η Euractiv.
Η περιοχή φιλοξενεί εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο και συμβάλλει σημαντικά στο ΑΕΠ της Ελλάδας.
Μόνο το 2023, η Σαντορίνη - με τοπικό πληθυσμό 15.000 κατοίκων - υποδέχτηκε περισσότερους από τρία εκατομμύρια τουρίστες.
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο που προκαλεί περισσότερους από 500 σεισμούς στο Αιγαίο Πέλαγος έχει προκαλέσει αίσθηση στην Αθήνα, με τους επιστήμονες να προσπαθούν να καταλάβουν τι πραγματικά συμβαίνει και τους πολιτικούς να εξετάζουν τις οικονομικές επιπτώσεις σε τουριστικούς προορισμούς-ορόσημα.
Από την περασμένη Κυριακή, οι διαδοχικοί σεισμοί στην υποθαλάσσια περιοχή μεταξύ των νησιών Σαντορίνη και Αμοργό, έχουν προκαλέσει πανικό στον τοπικό πληθυσμό. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη αναχωρήσει, ενώ όλα τα σχολεία στην ευρύτερη περιοχή έχουν κλείσει.

Αγωνία για τον τουρισμό - Συνάντηση Κεφαλογιάννη με φορείς: Στρατηγική και κατάλληλα μέτρα

Η στρατηγική και τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που διαμορφώνονται για τον τουριστικό κλάδο της Σαντορίνης λόγω των σεισμών, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε η Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, με φορείς του νησιού.
Στο πλαίσιο αυτής, συζητήθηκαν τρόποι διασφάλισης της σταθερότητας και της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος της Σαντορίνης, αλλά και της ασφάλειας των επισκεπτών.
"Η Σαντορίνη είναι ένας εμβληματικός προορισμός του ελληνικού τουρισμού και αποτελεί προτεραιότητά μας η διασφάλιση της σταθερότητας και της ανταγωνιστικότητάς της. Το Υπουργείο Τουρισμού παραμένει στην πρώτη γραμμή, στηρίζοντας έμπρακτα τη Σαντορίνη μέσα από στοχευμένες δράσεις. Με άμεση κινητοποίηση, συντονισμό και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, εργαζόμαστε για την έγκαιρη προετοιμασία της επόμενης τουριστικής περιόδου, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη επισκεπτών και επαγγελματιών. Διασφαλίζουμε ότι η Σαντορίνη θα παραμείνει ένας κορυφαίος και ασφαλής παγκόσμιος προορισμός", δήλωσε η κα Κεφαλογιάννη.
"Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη σημασία της στενής συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να διαμορφωθεί ένα ενιαίο μήνυμα που θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη τόσο των επισκεπτών όσο και των επαγγελματιών του τουρισμού.
Βρισκόμαστε σε ανοικτή γραμμή με τους παράγοντες του τουρισμού και συνεργαζόμαστε στενά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους επαγγελματίες του κλάδου για την επιτυχή διαχείριση της επερχόμενης τουριστικής περιόδου.
Η Σαντορίνη, ως εμβληματικός προορισμός, αποτελεί πυλώνα για τον ελληνικό τουρισμό και οφείλουμε να την προστατεύσουμε και να αναδείξουμε με υπευθυνότητα και σεβασμό το φυσικό και πολιτιστικό της περιβάλλον", πρόσθεσε η υπουργός.
kefalogianni.JPG
Συνάντηση του Γ.Γ. ΕΟΤ με Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης - Ενίσχυση συνεργασίας και συντονισμός

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τουριστικός κλάδος στη Σαντορίνη και η έγκαιρη λήψη κατάλληλων μέτρων για την προετοιμασία της νέας τουριστικής περιόδου και τη διασφάλιση της σταθερότητας του τουριστικού προϊόντος στην περιοχή, βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης που είχε σήμερα και  ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, Ανδρέας Φιορεντίνος, με φορείς του νησιού.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη σημασία της στενής συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να υπάρχει ενιαίο μήνυμα και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των επισκεπτών, αλλά και των επαγγελματιών του τουρισμού.
Ο κ. Φιορεντίνος τόνισε ότι «η Ελλάδα διαθέτει την εμπειρία, τις υποδομές και τους μηχανισμούς για να διαχειρίζεται με ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα κάθε πρόκληση. Ο τουρισμός μας είναι ισχυρός και η Σαντορίνη παραμένει ένας εμβληματικός προορισμός, με διαχρονική αξία και δυναμική. Μέσα από τη συνεργασία και τον σωστό σχεδιασμό, θα διασφαλίσουμε ότι το νησί θα υποδεχθεί τη νέα τουριστική περίοδο με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις».
Η  γενική γραμματέας Τουριστικής Ανάπτυξης, Βάσια Κουτσούκου, σημείωσε πως «το Υπουργείο Τουρισμού έχει την εμπειρία και την τεχνογνωσία για τη αποτελεσματική διαχείριση κάθε πρόκλησης στον ελληνικό τουρισμό».
Όπως επισημάνθηκε, ο ΕΟΤ θα θέσει τα εργαλεία που διαθέτει για την ενίσχυση της ελκυστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, στην υπηρεσία των τοπικών φορέων, με στόχο την αποτελεσματικότερη προβολή του προορισμού στις διεθνείς αγορές.
Σημειώνεται ότι στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης, Αντ.Παγώνης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ενοικιαζομένων Δωματίων «Η Ατλαντίδα», Λ.Αναπλιώτης και υπηρεσιακά στελέχη του ΕΟΤ,.
eot.JPG
ΕΚΠΑ: Συνολικά 95 σεισμοί στις 8/2 στη ζώνη Σαντορίνης - Αμοργού , πάνω από 11.700 από 26/1

Σταδιακή μικρή μείωση του αριθμού των σεισμών καταγράφει το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), ενώ μόνο στις 8/2  καταγράφηκαν 95 σεισμοί.
Ειδικότερα,  κατά την 8η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί 95 σεισμοί, εκ των οποίων 13 με μεγέθη M ≥ 4.0 και 3 με Μ ≥ 4.5, ενώ ο μεγαλύτερος σεισμός είχε μέγεθος Μ=4.8.
Ακόμη, από την έναρξη του σεισμικού σμήνους στη ζώνη Σαντορίνης - Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 7 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά πάνω από 11.700 επιλεγμένους σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης (τεχνητής νοημοσύνης), εκ των οποίων άνω των 9,600 με μεγέθη Μ³1.0.
Στις 6 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1,400 σεισμοί, με ~400 να έχουν μέγεθος Μ³2.5, 18 σεισμούς με Μ³4.0, και 5 σεισμούς με Μ³4.5, με τον μεγαλύτερο σεισμό να έχει μέγεθος 4.7.
Στις 7 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1,300 σεισμοί, με ~270 να έχουν μέγεθος Μ³2.5, 8 σεισμούς με Μ³4.0, και 2 σεισμούς με Μ³4.5, με τον μεγαλύτερο σεισμό να έχει μέγεθος Μ=4.8.
Οι περισσότεροι σεισμοί εντοπίζονται σε ένα τμήμα μήκους ~12 km νοτιοδυτικά της Ανύδρου, το οποίο ήταν ήδη ενεργό τις προηγούμενες ημέρες.


seismoi_b.JPG


Σεισμογράφοι στην Καλντέρα

Φορητοί υποθαλάσιοι σεισμογράφοι τοποθετήθηκαν στην Καλντέρα για μία εβδομάδα, παίρνοντας τη θέση δύο άλλων, οι οποίοι συλλέγουν δεδομένα εδώ και 7 ημέρες. Το υλικό αυτό θα ξεκινήσουν να μελετάνε τώρα οι επιστήμονες.
Στη Σαντορίνη βρίσκεται η επιστημονική ομάδα της καθηγήτριας Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του ΕΚΠΑ, Εύης Νομικού, μαζί με την Γεωγραφική Υπηρεσία του Στρατού, για να συλλέξουν τα δεδομένα από τους φορητούς υποθαλάσσιους σεισμογράφους.

Κλειστά σχολεία έως 14/2 σε Θήρα, Ίο, Ανάφη, Αμοργό - Πάνω από 800 σεισμοί σε 8 ημέρες

Κλειστά μέχρι και την Παρασκευή 14/2 θα παραμείνουν τα σχολεία σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό, όπως αποφασίστηκε στην τελευταία (7/2) κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ) λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού.
Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου στις 18:00, ενώ μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:
1. Η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Θήρας και Αμοργού παραμένει σταθερή, με περισσότερους από 800 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου έως σήμερα με μέγεθος άνω του 3.0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος Μ 5.2).
2. ⁠Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα των Καμμένων και του υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κολούμπου.
3. ⁠Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει στα ίδια χαμηλά επίπεδα με τις προηγούμενες μέρες.
4. Οι Επιτροπές υπενθυμίζουν στους πολίτες τα προληπτικά μέτρα:
- να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων, την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
-να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ) και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
-να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
-να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.

Τηλεφωνικές απάτες στη Σαντορίνη: Προσοχή στους κατοίκους εφιστά ο Δημος Θήρας - Μην δίνετε προσωπικά ή οικονομικά στοιχεία

Την ώρα που οι κάτοικοι της Σαντορίνης δοκιμάζονται από τη σεισμική ακολουθία, επιτήδειοι πραγματοποιούν τηλεφωνικές απάτες για να τους αποσπάσουν προσωπικά και οικονομικά στοιχεία.
Ο Δήμος Θήρας ενημερώνει τους δημότες ότι κανείς δεν ζητά εκ μέρους του προσωπικά ή οικονομικά στοιχεία, όπως αριθμούς λογαριασμού τραπέζης, πιστωτικές κάρτες ή άλλες ευαίσθητες πληροφορίες. "Παρακαλούμε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην δίνετε τέτοια στοιχεία σε κανέναν που ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί τον Δήμο.
Σε περίπτωση που λάβετε τέτοιου είδους αιτήματα, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε άμεσα με τις αρμόδιες αρχές ή με τον Δήμο Θήρας για να αναφέρετε το περιστατικό", αναφέρει σε ανάρτησή του ο Δήμος Θήρας.
thir_1.JPG
Σύμφωνα με μαρτυρίες, επιτήδειοι καλούν υποτίθεται από τον Δήμο Θήρας και ζητούν πιστωτική για επιστροφή του κόστους των εισιτηρίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης