Τελευταία Νέα
Chania
Κοινωνία

Γρίφος η εικόνα των σεισμών στις Κυκλάδες - Αποκλιμάκωση ή προάγγελος για 7 Ρίχτερ; - Πάνω από 18.600 δονήσεις από 26/1

Γρίφος η εικόνα των σεισμών στις Κυκλάδες - Αποκλιμάκωση ή προάγγελος για 7 Ρίχτερ; - Πάνω από 18.600 δονήσεις από 26/1
Οι ειδικοί "βλέπουν" Πάσχα με σεισμούς
Σχετικά Άρθρα
(upd7) Με τη σεισμική δραστηριότητα να μην λέει να κοπάσει στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, όπου από 26/1 έως 12/2 έχουν καταγραφεί πάνω από 17.500 σεισμοί, οι ειδικοί προσπαθούν μετά τη μείωση των μεγεθών να "ερμηνεύσουν" το πρωτόγνωρο φαινόμενο, χωρίς να μπορούν να καταλήξουν εάν έχει γίνει ο κύριος σεισμός, εάν μπορούμε να μιλάμε για αποκλιμάκωση ή εάν θα σημειωθεί μεγάλη σεισμική δόνηση 7 Ρίχτερ.
Αυτό που ωστόσο θεωρούν σίγουρο είναι οτι η σεισμική ακολουθεί θα συνεχιστεί για εβδομάδες ή και μήνες, ακόμη και μετά το Πάσχα, ενώ προειδοποιούν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό.
Μάλιστα, δεν λείπουν και οι εκτιμήσεις για καθαρά ηφαιστεακούς σεισμούς χθες, αλλά και φάση έξαρσης του ηφαιστείου.
Πάντως, οι σεισμολόγοι εξακολουθούν να μην είναι σίγουροι για το πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο, με κάποιους να τονίζουν ότι ένας σεισμός 6 Ρίχτερ μάλλον αποτελεί το πιο αισιόδοξο σενάριο, καθώς δεν αποκλείεται ακόμα και να ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Αμοργού και να έχουμε έναν σεισμό της τάξης των 7 Ρίχτερ.
Μάλιστα επισημαίνουν ότι και στις δύο περιπτώσεις θα έχουμε τσουνάμι, χωρίς αυτό ωστόσο να προκαλέσει κάποια ιδιαίτερη επίπτωση στα νησιά και στους κατοίκους της.
Στο μεταξύ, η διέγερση του ηφαιστείου στη Νέα Καμένη έχει οδηγήσει στην ανύψωση της Καλντέρας κατά 4 εκατοστά και μετακίνησή της ανατολικά κατά 6 εκατοστά από τον Αύγουστο του 2024 μέχρι σήμερα.
Οι ειδικοί παραμένουν σε επιφυλακή , παρά την ύφεση που καταγράφεται στη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Ο αριθμός και η ένταση των δονήσεων πρέπει να παγιωθεί, επισημαίνουν με έμφαση, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στη Νέα Καμένη απ’όπου συλλέγονται πολύτιμα στοιχεία.
Σημειώνεται ότι επιστήμονες από το ΕΚΠΑ τοποθέτησαν στη Νέα Καμένη ειδικά όργανα ώστε να κάνουν ηφαιστειακές και σεισμολογικές μετρήσεις, αλλά και συστήματα gps για να παρατηρούν την πιθανή μετατόπιση του εδάφους, ενώ το ωκεανογραφικό Αιγαίο του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών συνέλεξε στοιχεία από τον κρατήρα του Κολούμπο και από το ρήγμα της Ανύδρου.
Τα δεδομένα αυτά αναλύονται και αξιολογούνται από την 10μελή επιστημονική ομάδα και θα παρουσιαστούν την Κυριακή 17/2 στη συνεδρίαση των Επιτροπών (Μόνιμη Eπιστημονική Eπιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).
Με φόντο την αυριανή (Κυριακή 16/2) συνεδρίαση των δύο Επιτροπών
ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Β. Καραστάθης ανέφερε πως «δεν μπορώ να προκαταβάλω τη γνώμη των μελών της επιτροπής, αλλά με τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν φαίνεται να υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις στους όρους ασφαλείας που να επιτρέπουν άμεση χαλάρωση των μέτρων».
Παράλληλα, το Λιμεναρχείο προχώρησε σε επικαιροποίηση των περιοριστικών μέτρων στα λιμάνια της Σαντορίνης, όπως απαγόρευση παραμονής αυτοκινήτων στο λιμάνι εάν δεν υπάρχουν κατάπλους πλοίου.
Αναφορικά με τα σχολεία, ο Δήμαρχος Σαντορίνης απέστειλε επιστολή στο Υπουργείο Παιδείας με αίτημα εισαγωγής ειδικής ποσόστωσης για τους μαθητές που θα δώσουν εξετάσεις για την εισαγωγή τους στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Συνολάκης για Σαντορίνη: Σε φάση έξαρσης το ηφαίστειο - Δύο πιθανές εκδοχές

«Είμαστε δίπλα σε ένα ηφαίστειο που βρίσκεται σε φάση έξαρσης.
Οι μετατοπίσεις και οι σεισμοί δείχνουν ότι μάγμα ανεβαίνει προς την επιφάνεια, προκαλώντας τη θραύση των ρηγμάτων», τόνισε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κ. Συνολάκης, μιλώντας γηια τη σεισμική δραστηριόητα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Ο κ. Συνολάκης μιλώντας στο ΕΡΤNews χαρακτήρισε καθαρά ηφαιστειακούς τους χθεσινούς σεισμούς και μάλιστα, σημείωσε πως «είναι η στιγμή να γίνει μια ευρύτερη σύσκεψη και με ξένους ειδικούς που έχουν εμπειρίες».
Όπως ανέφερε «χθες το βράδυ καταγράφηκαν σεισμοί διαφορετικού τύπου, που υποδεικνύουν ότι ανεβαίνει ηφαιστειακό μάγμα. Αν και οι δονήσεις σταμάτησαν μέσα σε 1,5 ώρα, ήταν σαφές ότι επρόκειτο για καθαρά ηφαιστειακούς σεισμούς».
«Συνέβη ένα ηφαιστειακό σμήνος το οποίο όπως λένε οι σεισμολόγοι είχε πάρα πάρα πολύ θόρυβο» πρόσθεσε και ανέφερε ότι πλέον οι επιστήμονες εξετάζουν και άλλες παραμέτρους.
«Δεν μπορούμε να βασιστούμε μόνο στην εμπειρία του 2011.
Πρέπει να συγκρίνουμε το φαινόμενο με δεκάδες άλλες περιπτώσεις για να κατανοήσουμε πού οδηγούμαστε», σημείωσε.
Ακόμη, μίλησε για μείωση της σεισμικής δραστηριότητας που δείχνει βελτίωση της κατάστασης.
«Δεν μπορούμε να πούμε ότι πάμε καλύτερα μόνο βάσει του αριθμού των σεισμών. Αν αλλάζει τόσο γρήγορα η φύση τους και γίνονται ξεκάθαρα ηφαιστειακοί, τότε το φαινόμενο πρέπει να επανεξεταστεί», είπε χαρακτηριστικά.
Για την εξέλιξη του φαινομένου, ο κ. Συνολάκης δήλωσε ότι υπάρχουν δύο πιθανές εκδοχές, «μπορεί η άνοδος του μάγματος να προκαλέσει το σχηματισμό ενός μικρού ηφαιστειακού κώνου ή να οδηγήσει σε έναν μεγαλύτερο σεισμό».
Επανέλαβε ότι από την αρχή είχε εκφράσει την εκτίμηση πως οι σεισμοί μπορεί να μην είναι τεκτονικοί, αλλά να συνδέονται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα, ενώ σημείωσε πως το φαινόμενο μπορεί να σβήσει, «το έχουμε ξαναδεί. Ωστόσο, πρέπει να αξιολογήσουμε και άλλες παραμέτρους, όπως οι παραμορφώσεις του εδάφους, οι μετρήσεις του βυθού και τα ηφαιστειακά αέρια».
Κληθείς να απαντήσει εάν η σεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί μέχρι το Πάσχα, είπε πως «μόνο ο Εγκέλαδος το γνωρίζει. Εάν η σεισμικότητα συνεχίσει να μειώνεται και την επόμενη εβδομάδα, θα μπορούμε να εξάγουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα».

Παπανικολάου: Υπάρχει μία σχετική ηρεμία, αλλά δεν αρκεί - Πιθανό Πάσχα με σεισμούς, το ρήγμα της Ανύδρου μπορεί να δώσει έως 6,1 Ρίχτερ

«Βλέπουμε ότι υπάρχει μία σχετική ηρεμία. Υπό άλλες συνθήκες θα λέγαμε ότι μπαίνουμε σε μία φάση αποκλιμάκωσης. Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορούμε να το πούμε αυτό. Θα πρέπει να περιμένουμε ένα σεβαστό χρονικό διάστημα. Δεν αρκεί το μέγεθος των σεισμών και η συχνότητά τους.Υπάρχει σημαντική πιθανότητα να φτάσουμε στο Πάσχα και να έχουμε σεισμική δραστηριότητα», ανέφερε μιλώντας στο mega o Ομότιμος Καθηγητής Γεωλογίας, Δημήτρης Παπανικολάου.
Ο κ. Παπανικολάου πρόσθεσε ότι «μέσα σε όλη την δραστηριότητα, εκεί που γίνονται τα ρήγματα, υπάρχει και το ρήγμα της Ανύδρου το οποίο μπορεί να δώσει ένα μέγεθος έως 6,1 Ρίχτερ. Αυτό έχει μία πιθανότητα να συμβεί. Επειδή είναι πολλά χιλιόμετρα μακριά και σε βάθος η ένταση μπορεί να είναι μικρές».
Σημείωσε ακόμη πως «δυστυχώς διάφοροι επιστήμονες έχουν ερεθιστεί από την ηφαιστειακή δραστηριότητα, και προσπαθούν να δουν πρωτόγνωρα πράγματα, που ούτως ή άλλως είναι πρωτόγνωρη διαδικασία, και έχουν μία τάση να πηγαίνουν στα πιο ακραία σενάρια, πιο φαντασιακά, που ξεφεύγουν από τις παρατηρήσεις.
Ούτε το περί θορύβου μπορεί να προσδιοριστεί – οι κάτοικοι στην Σαντορίνη βεβαίως ακούνε κάποιον ήχο, είναι χαμηλοί οι σεισμοί και η θάλασσα το μεγεθύνει.
Η βοή που ακούγεται είναι όταν σπάει το ρήγμα και γίνεται μικρή κίνηση, αυτή η τριβή διαχέεται και την ακούμε όπως την ακούμε. Δεν ξέρω αν μπορεί να μιλήσει κανείς για αλλαγή στα χαρακτηριστικά των σεισμογραμμάτων που καταγράφουμε έως τώρα».

Νομικού: Η πιθανότητα ενεργοποίησης και του ρήγματος της Ανύδρου παραμένει με πιθανό μέγεθος σεισμού 5,8-6,1 Ρίχτερ

"Η πιθανότητα ενεργοποίησης και του ρήγματος της Ανύδρου παραμένει με πιθανό μέγεθος σεισμού 5.8-6.1", παραμένει σύμφωνα με την καθηγήτρια Γεωλογίας του ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού.
Η κα Νομικού σε ανάρτησή της στο facebook, μεταξύ άλλων, αναφέρει πως "με βάση λοιπόν την χρονική εξέλιξη της σεισμικότητας από τα τέλη Ιανουαρίου έως σήμερα και τα γεωφυσικά δεδομένα από τον υποθαλλάσιο χώρο, τόσο στον ανώτερο φλοιό όσο και βαθύτερα από την ανάλυση των μαγματικών σωμάτων, προκύπτει ως πλέον πιθανή αιτία της σεισμικής διέγερσης με σεισμούς μεγέθους 4-5 η διείσδυση μάγματος κάτω από το ήβωμα της Ανύδρου έως βάθος 4 χλμ.
Η ανύψωση του μάγματος ασκεί τεκτονικές τάσεις
στον υπερκείμενο λεπτό φλοιό με αποτέλεσμα ενεργοποίηση κανονικών ρηγμάτων βαρύτητας, που επιτρέπουν την άνοδο του ρευστού υλικού με διάνοιξη χώρου και δημιουργία ηφαιστειακών φλεβών.
Η πιθανότητα ενεργοποίησης και του ρήγματος της Ανύδρου παραμένει με πιθανό μέγεθος σεισμού 5.8-6.1. Το φαινόμενο αναμένεται να διαρκέσει (πιθανόν εβδομάδες) όσο συνεχίζεται η τροφοδοσία του μαγματικού θαλάμου με νέο υλικό από το λιθοσφαιρικό μανδύα στο βάθος.
Η δυνατότητα παρακολούθησης της περιοχής με συνδιασμό μεθόδων έρευνας θα επιτρέψει την ασφαλή εκτίμηση της όλης εξέλιξης της πρωτόγνωρης γεωδυναμικής διεργασίας!! Και αυτό κάνει όλη η επιστημονική κοινότητα!"
Ολόκληρη η ανάρτηση της Ε. Νομικού:
«Πώς μπορείς να εξηγήσεις ένα πολύπλοκο γεωλογικό φαινόμενο που εξελίσσεται σε έναν ενεργό θαλάσσιο χώρο όπου η ηφαιστειότητα αλληλοεπιδρά με την τεκτονική;
Με ένα σχήμα… τη γνώση δεδομένων πολλών χρόνων ερευνών και τη συνεργασία ξένων και Ελλήνων συνεργατών!
Με βάση λοιπόν τη χρονική εξέλιξη της σεισμικότητας από τα τέλη Ιανουαρίου έως σήμερα και τα γεωφυσικά δεδομένα από τον υποθαλάσσιο χώρο, τόσο στον ανώτερο φλοιό όσο και βαθύτερα από την ανάλυση των μαγματικών σωμάτων, προκύπτει ως πλέον πιθανή αιτία της σεισμικής διέγερσης με σεισμούς μεγέθους 4-5 η διείσδυση μάγματος κάτω από το ήβωμα της Ανύδρου έως βάθος 4 χλμ.
Η ανύψωση του μάγματος ασκεί τεκτονικές τάσεις στον υπερκείμενο λεπτό φλοιό, με αποτέλεσμα ενεργοποίηση κανονικών ρηγμάτων βαρύτητας, που επιτρέπουν την άνοδο του ρευστού υλικού με διάνοιξη χώρου και δημιουργία ηφαιστειακών φλεβών. Η πιθανότητα ενεργοποίησης και του ρήγματος της Ανύδρου παραμένει με πιθανό μέγεθος σεισμού 5.8-6.1.
Το φαινόμενο αναμένεται να διαρκέσει (πιθανόν εβδομάδες) όσο συνεχίζεται η τροφοδοσία του μαγματικού θαλάμου με νέο υλικό από το λιθοσφαιρικό μανδύα στο βάθος.
Η δυνατότητα παρακολούθησης της περιοχής με συνδυασμό μεθόδων έρευνας θα επιτρέψει την ασφαλή εκτίμηση της όλης εξέλιξης της πρωτόγνωρης γεωδυναμικής διεργασίας!! Και αυτό κάνει όλη η επιστημονική κοινότητα!
Η κίνηση των ρευστών που εξηγούμε αυτές τις μέρες καταγράφηκε κ στους σεισμογράφους πριν λίγες ώρες!
Τα επίκεντρα τώρα…εντοπίζονται ξανά στην Άνυδρο!! Μην ξεχνάμε ότι παρόμοιες διεργασίες με κινήσεις ρευστών είχαν καταγράφει κ το 2011-12 χωρίς να έχουμε ηφαιστειακή έκρηξη!!!!!
Και σαν φλέβες πάντα τις θαυμάζουμε στη ΒΑ πλευρά της καλδέρας δίπλα στους Επταπαίδες.
Τα ηφαίστεια είναι η αναπνοή του πλανήτη μας και η κίνηση του διάπυρου υλικού στα έγκατα της γης είναι συνηθισμένη διεργασία!
Τα παρακολουθούμε λοιπόν και αφήνουμε στην άκρη σενάρια «μεγάλων καταστροφών» που οδηγούν μόνο σε πανικό και αβεβαιότητα».
evi.JPG
Καραστάθης: Η ύφεση συνεχίζεται, αισιόδοξοι αν συνεχιστεί - H τεκτονική δραστηριότητα στα ενεργοποιημένα ρήγματα συνδέεται με άνοδο μάγματος

«Η ύφεση συνεχίζεται, όμως πρέπει να παγιωθεί, ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι η ακολουθία βρίσκεται σε αποδρομή», ανέφερε o Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Β. Καραστάθης, σημειώνοντας πως «αν συνεχιστεί αυτή η τάση, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι».
Ο κ. Καραστάθης μιλώντας στο ΕΡΤΝews για τη μαγματική δραστηριότητα στη Σαντορίνη, εξήγησε πως «η τεκτονική δραστηριότητα στα ενεργοποιημένα ρήγματα συνδέεται με άνοδο μάγματος και την είσοδο ρευστών στις τεκτονικές δομές, γεγονός που συντηρεί τη σεισμική ακολουθία. Παράλληλα, έχει πυροδοτήσει και άλλες γεωδυναμικές διαδικασίες, οι οποίες αξιολογούνται».
«Καταγράφηκαν μόνο τρεις δονήσεις με μέγεθος άνω των 4 Ρίχτερ, ενώ υπήρξε περιορισμένος αριθμός δονήσεων και πάνω από 3 Ρίχτερ, στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη ημέρα» πρόσθεσε.
Εξήγησε ότι οι επιστήμονες «δεν αξιολογούμε μόνο τη σεισμική δραστηριότητα, αλλά και τις παραμορφώσεις του εδάφους, καθώς και όλα τα δεδομένα που συλλέγουμε.
Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις ανακοινώσεις μας και να διασταυρώνουμε τα στοιχεία πριν τις δημοσιοποιήσουμε».
«Η φύση αυτής της σεισμικής ακολουθίας είναι τέτοια που μας αναγκάζει να διατηρούμε επιφυλάξεις. Πάντα υπάρχουν διακυμάνσεις, αλλά τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται ύφεση σε σχέση με τις πρώτες μέρες του φαινομένου.
Αν συνεχιστεί αυτή η τάση, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι», επεσήμανε.
Σε σχέση με αναφορές από διεθνή σεισμολογικά κέντρα για μικροσεισμούς που αποδίδονται σε μαγματική δραστηριότητα κάτω από τη Σαντορίνη, ο κ. Καραστάθης διευκρίνισε πως «πρόκειται για μια πολύ πυκνή ακολουθία μικροσεισμών που προκάλεσε την αίσθηση μιας συνεχούς δόνησης, κάτι που είναι χαρακτηριστικό στα ηφαίστεια. Ωστόσο, αν εξετάσουμε τα σήματα, θα δούμε ότι πρόκειται για εξαιρετικά μικρά γεγονότα, διαδοχικούς μικροσεισμούς που έδωσαν αυτή την εντύπωση.
Η δραστηριότητα αυτή εντοπίστηκε στην περιοχή της Ανύδρου, αρκετά μακριά από το ηφαίστειο της Σαντορίνης».
Αναφορικά με τις επιπτώσεις της σεισμικής δραστηριότητας στην καθημερινότητα των κατοίκων, υπογράμμισε ότι «το βασικότερο είναι η ασφάλεια των πολιτών. Κατανοούμε την ανησυχία για τα σχολεία, τις επιχειρήσεις και την καθημερινή ζωή, όμως προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής».
Ξεκαθάρισε ότι το νησί έχει προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο και η κατάσταση αξιολογείται συνεχώς, ενώ «όταν διαπιστώσουμε ότι οι συνθήκες ασφάλειας το επιτρέπουν, θα ληφθούν διαφορετικά μέτρα.
Προς το παρόν, με τα υπάρχοντα δεδομένα, ισχύουν τα σημερινά μέτρα».
Τέλος, με αφορμή τη μετάθεση για αύριο, Κυριακή 16/2, της συνεδρίασης των δύο Επιτροπών (Μόνιμη Eπιστημονική Eπιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ), σχολίασε πως «δεν μπορώ να προκαταβάλω τη γνώμη των μελών της επιτροπής, αλλά με τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν φαίνεται να υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις στους όρους ασφαλείας που να επιτρέπουν άμεση χαλάρωση των μέτρων».

Γκάνας για σεισμούς: Μείωση της σεισμικής δραστηριότητας από 12/2, αλλά όχι αποκλιμάκωση


Από την Τετάρτη 12/2 καταγράφεται μείωση της σεισμικής δραστηριότητας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει αποκλιμάκωση, δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθ. Γκανάς.
Όπως ανέφερε, το σύστημα είναι ενεργό, υπάρχει κίνηση μάγματος και αυξομειώσεις στη σεισμικότητα, ενώ η παραμόρφωση συνεχίζεται.
Σύμφωνα με τον κ. Γκανά, τα κτίρια στη Σαντορίνη είναι ασφαλή και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, ωστόσο υπάρχουν βροχοπτώσεις και μικρές κατολισθήσεις στα πρανή της καλντέρας.

Σακελλαρίου για Σαντορίνη: Πάντα ένας σεισμός μας ανησυχεί - Συλλέγουμε συνέχεια καινούργια δεδομένα

«Ζούμε σε μια χώρα η οποία είναι ιδιαίτερα ενεργή από πλευράς σεισμικότητας.
Επομένως, το να έχουμε μία σεισμική διέγερση δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο.
Πάντα ένας σεισμός μας ανησυχεί, αλλά είναι κάτι με το οποίο πλέον έχουμε μάθει να ζούμε.
Δεν γίνεται διαφορετικά», υπογράμμισε ο
Δ. Σακελλαρίου, διευθυντής ερευνών στο Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών και αρχηγός της αποστολής για τους σεισμούς στη Σαντορίνη.
Σημειώνεται ότι συνεχίζονται οι έρευνες του Ωκεανογραφικού Σκάφους Ω/Κ ΑΙΓΑΙΟ του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) στην περιοχή Σαντορίνης - Αμοργού, ώστε να συλλέξει πρόσθετα δεδομένα για την πληρέστερη κατανόηση της σεισμικής δραστηριότητας που εξελίσσεται.
Ο κ. Σακελλαρίου μιλώντας στο ΕΡΤΝews εξήγησε ότι «βασικός μας στόχος είναι να κάνουμε τη χαρτογράφηση σε ρήγματα που ξέρουμε ότι υπάρχουν, αλλά και κατολισθήσεις υποθαλάσσιες και να συγκρίνουμε αυτά που βλέπουμε τώρα με την προηγούμενη κατάσταση, δηλαδή με το πως ήταν ο βυθός πριν από την σεισμική δραστηριότητα».
Πρόσθεσε πως «συλλέγουμε συνέχεια καινούργια δεδομένα. Είμαστε μια ομάδα δέκα ατόμων που δουλεύουμε 24 ώρες το 24ωρο συλλέγοντας και επεξεργάζοντας δεδομένα. Βασικό μας μέλημα είναι να μπορέσουμε συλλέγοντας τα δεδομένα αυτά από την επιφάνεια, δηλαδή από τον βυθό, να μπορέσουμε να τα συνδυάσουμε με τα στοιχεία που καταγράφονται από τους σεισμογράφους και αναλύουν οι σεισμολόγοι, για να έχουμε μια συνολική εικόνα τι γίνεται και στο βάθος, αλλά και τι επιπτώσεις έχουν αυτά στην επιφάνεια».
«Θα είμαστε εδώ σίγουρα μέχρι και την Κυριακή. Εκτός και αν προκύψει η ανάγκη να μείνουμε και παραπάνω», τόμνισε ο κ. Σακελλαρίου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξηγώντας ότι ήδη υπάρχουν κάποιες εκτιμήσεις και κάποια πρώτα αποτελέσματα που θα παρουσιαστούν στις Επιτροπές Σεισμικού Κινδύνου και Ηφαιστειακού Κινδύνου.
«Θα τα συζητήσουμε σε συνδυασμό και με τα αποτελέσματα που έχουν και άλλοι συνάδελφοι με τις διάφορες άλλες μετρήσεις που γίνονται ταυτόχρονα», συμπλήρωσε.

Οι έρευνες του Ωκεανογραφικού Σκάφους Ω/Κ ΑΙΓΑΙΟ

Οι έρευνες του Ω/Κ ΑΙΓΑΙΟ μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού περιλαμβάνουν:
- Λεπτομερή βυθομετρική και μορφολογική αποτύπωση του πυθμένα με στόχο τον εντοπισμό φαινομένων ή δομών που σχετίζονται με τη δραστηριότητα των υποθαλάσσιων ρηγμάτων, την πιθανή εκδήλωση υποθαλάσσιων κατολισθήσεων και την εκτίμηση της επικινδυνότητας των υποθαλάσσιων πρανών σε κατολισθήσεις.
- Καταγραφή υψηλής ανάλυσης σεισμικών τομών του υποστρώματος του πυθμένα με στόχο την λεπτομερή αποτύπωση του ανώτερου τμήματος των ρηγμάτων που πιθανόν έχουν δραστηριοποιηθεί κατά την τρέχουσα σεισμική διέγερση καθώς και των πιθανών κατολισθητικών φαινομένων.
- Καταγραφή πρόσθετων σεισμικών τομών μεγάλης διείσδυσης (multichannel reflection seismics) με στόχο την συλλογή περισσότερων δεδομένων για την γεωμετρία των ρηγμάτων σε μεγαλύτερα βάθη (>1-2 χλμ.) κάτω από τον πυθμένα.
- Μετρήσεις ωκεανογραφικών παραμέτρων (θερμοκρασία, θολερότητα, αλατότητα) και των συγκεντρώσεων ραδιενεργών στοιχείων (π.χ ραδόνιο) στη στήλη του νερού και κοντά στον πυθμένα, με στόχο τον εντοπισμό πιθανής αυξημένης έκλυσης ρευστών (αερίων) από τα υποθαλάσσια ρήγματα της περιοχής.

Σεισμός 4 Ρίχτερ ο μεγαλύτερος το Σάββατο 15/2


Χωρίς τέλος η σεισμική ακολουθία στις Κυκλάδες και μάλιστα, σήμερα, Σάββατο 15/2, στις 05:37 τα ξημερώματα σημειώθηκε ο μεγαλύτερος σεισμός μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
40_1.JPG
Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 11,5 χλμ. και το επίκεντρο 16 χλμ. νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

ΕΚΠΑ: Περισσότεροι από 18.400 σεισμοί στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού από 26/1


Από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 13 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας (ΕΣ) του ΕΚΠΑ (http://dggsl.geol.uoa.gr/) έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά πάνω από 18,400 επιλεγμένους σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης (τεχνητής νοημοσύνης), αναφέρει η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ με νέα ανακοίνωση για στην σεισμικότητα έως και 14 Φεβρουαρίου 2025).
Συγκεκριμένα καταγράφηκαν άνω των 16,200 με μεγέθη Μ≥1.0.
Στις 13 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 800 σεισμοί, με ~40 να έχουν μέγεθος Μ≥2.5, 2 σεισμούς με Μ≥4.0, και κανέναν (0) σεισμό με Μ≥4.5, με τους δύο μεγαλύτερους σεισμούς να έχουν μέγεθος 4.4.
Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων (χωρίς χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης) του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, κατά την 14η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί πάνω από 110 σεισμοί, εκ των οποίων 3 με μεγέθη M≥4.0 και κανένας (0) με Μ≥4.5, ενώ ο ισχυρότερος σεισμός σημειώθηκε στις 22:18:55 (τοπική ώρα) και είχε μέγεθος 4.1.
Παρατηρήθηκε μείωση στη συχνότητα σεισμών, με το μεγαλύτερο μέρος της μικροσεισμικής δραστηριότητας να εντοπίζεται νοτιοδυτικά της Ανύδρου, ενώ οι μεγαλύτεροι σεισμοί εντοπίζονται βορειοανατολικά της Ανύδρου. Στις 14 Φεβρουαρίου παρατηρήθηκε νέα μικροσεισμική έξαρση στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού, μεταξύ ~20:00-22:00 (τοπική ώρα), την οποία ακολούθησε ο ισχυρότερος σεισμός της ημέρας.


Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Ίος

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε και η Ίος, μετά τη Σαντορίνη, την Αμοργό και την Ανάφη, λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας.
Στην Αμοργό, καταγράφηκαν κατολισθήσεις, με τον Δήμο να τοποθετεί ειδική σήμανση για τη διέλευση των οχημάτων.
Από τη Δευτέρα 17/2 η ΕΑΓΜΕ θα προχωρήσει σε εκτιμήσεις επικινδυνότητας σε διάφορα σημεία του νησιού.
Το Σάββατο 15/2, αναμένεται ο Έπαρχος από τη Νάξο για επιτόπια εκτίμηση της κατάστασης σε συνεργασία με τον Δήμο Αμοργού.
Παράλληλα, θα συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή για το ενδεχόμενο παράτασης του κλεισίματος των σχολείων και την επόμενη εβδομάδα.
Τέλος, σχεδιάζεται παρέμβαση του Δήμου Αμοργού για τη μοριοδότηση των μαθητών που δίνουν Πανελλαδικές.

Συρίγος (πρόεδρος της Θηρασιάς): Δεν έφυγε κανένας, είμαστε 185 άτομα

Ο πρόεδρος της Θηρασιάς, Νίκος Συρίγος, μιλώντας στο MEGA ανέφερε πως «από θέμα σεισμών είναι 3η βραδιά που περνάμε καλά. Δεν έχουμε κάτι το ιδιαίτερο, έχουμε κοιμηθεί «άνετα». Ακούγεται εδώ ότι το θέμα του τουρισμού θα είναι ανεβασμένο το ποσοστό σε σχέση με πέρσι. Κατά την διάρκεια της νύχτας δεν είχαμε κάτι το ιδιαίτερο από σεισμό. Από την Θηρασιά δεν έφυγε κανένας είμαστε 185 άτομα. Εδώ λόγω της Σαντορίνης που οι δονήσεις είναι ΒΑ, κουνούσε περισσότερο εκεί από εδώ».
«Οι ειδικοί έχουν έρθει, μας λένε να έχουμε ψυχραιμία και ότι δεν θα γίνει κάτι περισσότερο. Λένε ότι ο κόσμος θα επιστρέψει εδώ», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης