Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στις 23 Μαρτίου 2026 αρχίζει η δίκη για τα Τέμπη... Τρία χρόνια μετά το δυστύχημα με τους 57 νεκρούς - Οι 36 κατηγορούμενοι και οι... 30 μεταφραστές

Στις 23 Μαρτίου 2026 αρχίζει η δίκη για τα Τέμπη... Τρία χρόνια μετά το δυστύχημα με τους 57 νεκρούς - Οι 36 κατηγορούμενοι και οι... 30 μεταφραστές
Η δίκη για τα Τέμπη θα αρχίσει στις 23 Μαρτίου 2026, σε αίθουσα του συνεδριακού χώρου Γαιόπολις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Σχετικά Άρθρα

Αφού θα έχουν συμπληρωθεί τρία χρόνια από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, που συγκλόνισε όλη την Ελλάδα καθώς έχασαν τη ζωή τους 57 άνθρωποι, θα αρχίσει η δίκη.
Ειδικότερα, σύμφωνα με απόφαση του εισαγγελέα Εφετών Λάρισας, η δίκη θα αρχίσει στις 23 Μαρτίου 2026, σε αίθουσα του συνεδριακού χώρου Γαιόπολις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που θα τροποποιηθεί ώστε να καλύπτει τις ανάγκες για την ομαλή διεξαγωγή της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των συνηγόρων των κατηγορουμένων, αλλά και των δικηγόρων για την υποστήριξη των κατηγοριών εκτιμάται πως θα ανέλθει στους 250, ενώ ο αριθμός των μαρτύρων που θα κληθούν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα ξεπερνάει τους 150. Επίσης, οι Αρχές έχουν ορίσει περισσότερους από 30 μεταφραστές για τη μετάφραση περίπου 1.500 σελίδων, στις οποίες περι­λαμ­βάνο­νται το κλη­τήριο θέσπι­σμα και πρόταση του εισαγ­γε­λέα Λάμπρου Τσόγκα. Τα δύο κείμενα θα επιδοθούν μεταφρασμένα στην ιτα­λική γλώσσα στα δύο κατη­γο­ρούμενα στε­λέχη της Hellenic Train. Σημειώνεται ότι, κατά τη διάρκεια της ανάκρισης είχαν μεταφραστεί ήδη κάποια από τα ουσιώδη έγγραφα της δικογραφίας. Είναι δε σαφές ότι η μη μετάφραση των εγγράφων γεννά σοβαρά ζητήματα ακυρότητας της διαδικασίας.

Οι κατηγορούμενοι

Συνολικά στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσουν 36 κατηγορούμενοι. Μεταξύ αυτών είναι ο 60χρονος σταθμάρχης Λάρισας, ο οποίος το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023 έβαλε τα δύο τρένα στην ίδια γραμμή. Μαζί του στο εδώλιο θα βρεθούν δύο συνάδελφοί του σταθμάρχες που κατηγορούνται ότι αποχώρησαν πρόωρα από τη βάρδιά τους αλλά και ο προϊστάμενος του Τμήματος Επιθεώρησης Λάρισας ΟΣΕ.
Στο εδώλιο θα καθίσουν ακόμη:

  • 11 στελέχη και προϊστάμενοι τμημάτων του ΟΣΕ που βρίσκονται αντιμέτωποι με κατηγορίες για την απουσία των συστημάτων ασφαλείας, ενώ κάποιοι εξ αυτών κατηγορούνται και για τη μετάταξη του σταθμάρχη.
  • 16 στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ σχετικά με τη μη ολοκλήρωση της σύμβασης 717 για το σύστημα τηλεδιοίκησης στον ελληνικό σιδηρόδρομο.
  • Ο διευθύνων σύμβουλος και ο τεχνικός διευθυντής της Hellenic Train Α.Ε. 
  • Ο γενικός διευθυντής Μεταφορών του υπουργείου Υποδομών 
  • Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Σιδηροδρομικών Μεταφορών του υπουργείου
  • Η πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) για παραλείψεις σχετικά με την αδειοδότηση και την εποπτεία της λειτουργίας του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας.

Από τους 36 κατηγορούμενους οι 33 βαρύνονται με το κακούργημα της διατάραξης συγκοινωνιών και σειρά πλημμεληματικών πράξεων, ενώ τρία πρόσωπα αντιμετωπίζουν μόνο πλημμελήματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης