Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Kίνα: Η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών πλήττει τον τομέα «εξόρυξης» του Bitcoin

Kίνα: Η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών πλήττει τον τομέα «εξόρυξης» του Bitcoin

Η ζήτηση κυρίως από τις ΗΠΑ εξαιτίας της πανδημίας και των lockdowns υπερέβη κατά πολύ την προσφορά – Κίνδυνος για τα συστήματα κρυπτογράφησης των συναλλαγών

Σχετικά Άρθρα

Μια παγκόσμια έλλειψη chip ή ημιαγωγών απειλεί την αύξηση της παραγωγής μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται για την «εξόρυξη» Bitcoin.
Πρόκειται για έναν αναδυόμενο χρηματοπιστωτικό τομέα ο οποίος κυριαρχείται από την Κίνα, και η έλλειψη των ημιαγωγών προκαλεί άλμα στις τιμές του εξοπλισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών καθώς η διεύρυνση της χρήσης των κρυπτονομισμάτων αυξάνει τη ζήτηση γι’ αυτού του είδους τις πρώτες ύλες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021.

Τι είναι εξόρυξη

Η εξόρυξη αφορά ένα κατανεμημένο συναινετικό σύστημα ψηφιακών συναλλαγών.
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι πολλοί άνθρωπο σε όλο τον κόσμο ασχολούνται με τη συντήρηση του δικτύου Bitcoin καθώς και των υπόλοιπων δικτύων των κρυπτονομισμάτων.
Ο όρος εξόρυξη χρησιμοποιείται προκειμένου να περιγράψει τη διαδικασία επικύρωσης των συναλλαγών οι οποίες περιμένουν να συμπεριληφθούν στην αλυσίδα των μπλοκ (blockchain technology).
Η χρονολογική σειρά των συναλλαγών επιτυγχάνεται μέσω της διαδικασίας της εξόρυξης.
Εάν μια συναλλαγή πρόκειται να επιβεβαιωθεί και να συμπεριληφθεί επιτυχώς στο σύνολο των ψηφιακών συναλλαγών, πρέπει να τοποθετηθεί σε ένα μπλοκ (block) το οποίο θα συμμορφώνεται με τους αυστηρούς κανόνες κρυπτογράφησης.
Αυτή επαληθεύεται και επικυρώνεται από τους «ανθρακωρύχους» του δικτύου οι οποίοι πραγματοποιούν την εξόρυξη και δεν υπάρχει καμία ανάμειξη από οποιεσδήποτε κυβερνητικές αρχές και κατά κύριο λόγο από τις κεντρικές τράπεζες.
Η συγκεκριμένη διαδικασία προστατεύει την ουδετερότητα του δικτύου Bitcoin και τον άλλων κρυπτονομισμάτων
Η εξόρυξη Bitcoin παρακολουθείται στενά από όσους εμπορεύονται και τους χρήστες του μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος στον κόσμο, καθώς η ποσότητα bitcoin που κάνουν και πωλούν στην αγορά επηρεάζει την προσφορά και την τιμή του.

 

«Εξέδρες εξόρυξης»

Οι «ανθρακωρύχοι» του Bitcoin χρησιμοποιούν όλο και πιο ισχυρό, ειδικά σχεδιασμένο εξοπλισμό υπολογιστών ή διαφορετικά «εξέδρες εξόρυξης», για να εκκαθαρίσουν τις συναλλαγές σε bitcoin σε μια διαδικασία που παράγει Bitcoin που έχουν υποστεί τη διαδικασία της «εξόρυξης».
Η Taiwan Semiconductor Manufacturing και η Samsung Electronics, οι κύριοι παραγωγοί ειδικά σχεδιασμένων ημιαγωγών (chips) που χρησιμοποιούνται σε «εγκαταστάσεις εξόρυξης», θα δώσουν επίσης προτεραιότητα σε προμήθειες σε τομείς όπως τα καταναλωτικά ηλεκτρονικά είδη, για τα οποία η ζήτηση σε ημιαγωγούς είναι πιο σταθερή, δήλωσε ο Ao.

Ζητηση για ημιαγωγούς

Η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών διακόπτει την παραγωγή σε μια παγκόσμια γκάμα προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων αυτοκινήτων, φορητών υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων.
Η αποδοτικότητα της διαδικασία της «εξόρυξης» εξαρτάται από την τιμή του bitcoin, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία της «εξέδρας», την αποδοτικότητα της «εξέδρας» και πόση υπολογιστική ισχύ απαιτείται για την εξόρυξη ενός bitcoin.

Τα... φτυάρια

Η ζήτηση για τις σχετικές υποδομές αυξήθηκε καθώς οι τιμές των bitcoin κατέγραψαν ισχυρή άνοδο, δήλωσε ο Gordon Chen, συνιδρυτής του διαχειριστή κρυπτογραφημένων περιουσιακών στοιχείων και της GMR.
«Όταν οι τιμές του χρυσού ανεβαίνουν, χρειάζεστε περισσότερα… φτυάρια.
Όταν οι τιμές του γάλακτος αυξάνονται, θέλετε περισσότερες αγελάδες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο ρόλος της Κίνας

Πολλοί από τους μεγαλύτερους παίκτες που αναπτύσσουν τις «εξορυκτικές» τους δραστηριότητες εδρεύουν εκτός της Κίνας, συχνά στη Βόρεια Αμερική και τη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο Wayne Zhao, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας έρευνας για την κρυπτογράφηση TokenInsight.
«Η Κίνα διέθετε το χαμηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας ως βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, αλλά καθώς η τιμή του bitcoin αυξάνεται αυτό βαίνει μειούμενο», είπε.
Ο Zhao υπογράμμισε ότι ενώ στο παρελθόν η «εξόρυξη» bitcoin στην Κίνα αντιπροσώπευε έως και το 80% της συνολικής παγκόσμιας δραστηριότητας στον τομέα, τώρα αντιπροσώπευε περίπου το 50%


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης