Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Ξέπλυμα 1.3 δισ. δολ. «βρόμικου» χρήματος σε 270 πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων

Ξέπλυμα 1.3 δισ. δολ. «βρόμικου» χρήματος σε 270 πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων
Η πραγματική κλίμακα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες μέσω κρυπτονομισμάτων δεν είναι ακόμη γνωστή παρά τις ανησυχίες που έχουν διατυπώσει οι ρυθμιστικές αρχές και οι αρχές ασφάλειας
Σχετικά Άρθρα

Προκειμένου να «ξεπλένουν» εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια «βρώμικου» χρήματος εγκληματίες από όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν μια περιορισμένη ομάδα πλατφορμών που διαχειρίζονται κρυπτονομίσματα και παρέχουν υπηρεσίες κρυπτογράφησης, σύμφωνα με έρευνα την οποία επικαλείται δημοσίευμα του Reuters την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021.

Η έρευνα

Μόλις 270 διευθύνσεις πλατφορμών κρυπτονομισμάτων, πολλές εκ των οποίων συνδεδεμένες με χρηματιστηριακές εταιρείες, έλαβαν 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε ψηφιακά νομίσματα προερχόμενα από παράνομες δραστηριότητες πέρυσι - περίπου το 55% των ροών κρυπτονομισμάτων που εντοπίστηκαν από την αμερικανική εταιρεία που πραγματοποιεί έρευνες στο πεδίων των συναλλαγών μέσω blockchain Chainalysis.

Κρυπτογράφηση

Μία διεύθυνση όπου λαμβάνει χώρα η κρυπτογράφηση περιφράφεται με ένα σύνολο τυχαίων γραμμάτων και αριθμών που αντιπροσωπεύουν μια τοποθεσία σε ένα εικονικό δίκτυο.
Το Bitcoin, για παράδειγμα, μπορεί να σταλεί από μια συγκεκριμένη διεύθυνση σε άλλους στο δίκτυό του.
Η παράνομη χρήση κρυπτονομισμάτων ανησυχεί εδώ και πολύ καιρό τις ρυθμιστικές αρχές και τις αρχές ασφαλείας,
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde ζητούν και οι δύο αυστηρότερη εποπτεία τον προηγούμενο μήνα, χαρακτηριστικά.

Οι παράνομες δραστηριότητες

 Η έρευνα της Chainalysis που αναλύεται στο δημοσίευμα του Reuters κάλυψε μόνο τις εγκληματικές ή παράνομες ενέργειες της διαδικασίας της κρυπτογράφησης μέσω blockchain που υποστηρίζει τα περισσότερα κρυπτονομίσματα
Σε αυτές περιλαμβάνονται απάτες,  οι προσπάθειες υφαρπαγής ποσών, η χρήση «κακόβουλου» λογισμικού για εισβολή σε δίκτυα και συναλλαγές στο darknet με σκοπό το λαθρεμπόρι
Με τις ψηφιακές διευθύνσεις όπου πραγματοποιούνταν το '' ξέπλυμα'', συνδέονταν υπηρεσίες για ανταλλαγές κρυπτονομισμάτων.
Την Τετάρτη, για παράδειγμα, η ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία Europol δήλωσε ότι βοήθησε στη σύλληψη hackers που είναι ύποπτοι για κλοπή περιουσιακών στοιχείων σε κρυπτονομίσματα αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Άγνωστο μέγεθος

Η πραγματική κλίμακα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και άλλων εγκλημάτων που χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα - για παράδειγμα όπου οι εγκληματίες χρησιμοποιούν το bitcoin για τη νομιμοποίηση παραδοσιακών μετρητών - δεν είναι γνωστή.
Οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα συγκέντρωσαν τον υψηλότερο όγκο συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα από παράνομα λειτουργούσες πλατφόρμες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης