Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Κεντρική Τράπεζα Ρωσίας: Θα τεθούν όρια στις συναλλαγές με το «ψηφιακό ρούβλι» από το 2023

Κεντρική Τράπεζα Ρωσίας:  Θα τεθούν όρια στις συναλλαγές με το «ψηφιακό ρούβλι» από το 2023

«Θα καταστεί  αναγκαίο να εισαχθούν όρια στις συναλλαγές σε ψηφιακά ρούβλια από το 2023», δήλωσε ο αναπληρωτής διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας Alexei Zabotkin 

Το ενδεχόμενο να θέσει όρια στις συναλλαγές με ψηφιακά ρούβλια προκειμένου να εξομαλύνει στις αναταράξεις στις συναλλαγές που θα προκληθούν με την εισαγωγή του ψηφιακού νομίσματος από το 2023 εξετάσει η ρωσική κεντρική τράπεζα σύμφωνα με τις δηλώσεις του αναπληρωτή διοικητή Alexei Zabotkin τις οποίες επικαλείται δημοσίευμα του Reuters την Πέμπτη 8 Απριλίου 2021.
Η Ρωσία προσπαθεί να εισαγάγει το ψηφιακό ρούβλι με ταυτόχρονη χρήση των χαρτονομισμάτων και των ψηφιακών συναλλαγών προκειμένου να διευκολύνει τις πληρωμές για ιδιώτες και επιχειρήσεις και να διευρύνει τη διεθνή επιρροή του νομίσματός της εν όψει των διεθνών κυρώσεων.

Μετατροπή

«Η χρήση του κρυπτο-ρουβλίου θα μοιάζει με αυτή μετρητών», δήλωσε ο Zabotkin.
«Θα είναι εφικτό να εισαχθούν όρια στη εκκαθάριση των συναλλαγών σε ψηφιακά ρούβλια», δήλωσε ο Zabotkin, προσθέτοντας ότι η κεντρική τράπεζα θα είναι έτοιμη να αντισταθμίσει πιθανές ελλείψεις ρευστότητας κατά την εισαγωγή του ψηφιακού νομίσματος.
Κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο εντείνουν τις προσπάθειές τους για την ανάπτυξη ψηφιακών νομισμάτων με στόχο τον εκσυγχρονισμό των χρηματοπιστωτικών συστημάτων, την επιτάχυνση των πληρωμών και την αντιμετώπιση μιας πιθανής απειλής από τα κρυπτονομίσματα.

Οι σταθμοί του project

  • Η κεντρική τράπεζα παρουσίασε για πρώτη φορά την ιδέα τον Οκτώβριο
  • Το ψηφιακό ρούβλι θα εκδοθεί από την κεντρική τράπεζα και δεν θα αντικαταστήσει μετρητά είτε το κυκλοφορούν νόμισμα ή λογαριασμούς σε τράπεζες.
  • Η πρώτη δοκιμαστική φάση έχει προγραμματιστεί για το 2022 και θα περιλαμβάνει τραπεζικές συναλλαγές.
  • Άλλες πράξεις, όπως πληρωμές φόρων θα δοκιμαστούν αργότερα.
  • Η Ρωσία κλίνει προς ένα σύστημα δύο επιπέδων για το ψηφιακό νόμισμά της, με τις τράπεζες να ανοίγουν «ψηφιακά πορτοφόλια» στην κεντρική τράπεζα και να λειτουργούν ως μεσάζοντες για πελάτες και εταιρείες.
  • Οι ρωσικές τράπεζες εξέφρασαν ανησυχία για το ψηφιακό ρούβλι, επισημαίνοντας τους κινδύνους στον κυβερνοχώρο, πιθανές ελλείψεις ρευστότητας και πλήγμα στα κέρδη τους.
  • Η Ρωσία αναγνώρισε το νομικό καθεστώς κρυπτονομισμάτων, όπως το bitcoin, το 2020.

Αλλά απαγόρευσε να χρησιμοποιείται ως μέσο πληρωμής, τονίζοντας ότι μόνο τα νομίσματα που εκδίδονται από τις κεντρικές τράπεζες μπορούν να χρησιμοποιούνται για αυτό το σκοπό.
Μεγάλες κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της FED των ΗΠΑ, συνεργάστηκαν με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) για να εξερευνήσουν τη δυνατότητα να εκδώσουν τα λεγόμενα ψηφιακά νομίσματα  κεντρικής τράπεζας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης