Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Bitcoin: Γιατί παραμένει «κολλημένο» κάτω από τις 60.000 δολ.

Bitcoin: Γιατί παραμένει «κολλημένο» κάτω από τις 60.000 δολ.
To Βitcoin φαίνεται πως δεν μπορεί να διασπάσει τη ζώνη των 60.000 δολ.
Σχετικά Άρθρα

Έπειτα από ένα τρελό ράλι +100% μέσα στο 2021, όπως αυτά στα οποία μας έχει συνηθίσει, το Bitcoin, πάρα τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις, φαίνεται να μην μπορεί να διασπάσει τη ζώνη των 60.000 δολ.
Με πολλούς traders, μεταξύ σοβαρού και αστείου, να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η κεφαλαιοποίηση της εν λόγω αγοράς διατηρείται στο 1 τρισεκ. δολ. με κάποιον μαγικό τρόπο.
Σημειώνεται πως η αγορά χρυσού έχει κεφαλαιοποίηση 11 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, με το Bitcoin που κατέχουν οι θεσμικοί να αντιστοιχεί στο 10% της αξίας των πολύτιμων μετάλλων τα οποία έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους.
Από την άλλη, τα δεδομένα των τεχνικών δεικτών και των παραγώγων προσφέρουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες.
Ωστόσο, για να αναλύσουμε τα κρυπτονομίσματα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς, στα πολύτιμα μέταλλα και στον παγκόσμιο πλούτο.

Περισσότερα Bitcoin σε σχέση με το 2017

Λάβετε υπόψη ότι η τρέχουσα προσφορά BTC (18,67 εκατομμύρια) είναι 11,2% περισσότερο από ό, τι υπήρχε τον Δεκέμβριο του 2017.
Επομένως, η χρήση των τιμών για μακροπρόθεσμες συγκρίσεις μπορεί να είναι παραπλανητική.
αδ_1.JPG
Η αποτίμηση του 1,1 τρισεκ. δολαρίων μεταφράζεται σε αύξηση 250% έναντι της κορυφής του 2017, στα 327 δισεκατομμύρια δολάρια.
Λόγω της πρόσθετης έκδοσης κρυπτονομισμάτων, αυτός ο αριθμός διαφέρει περίπου 200% σε σχέση με την κορυφή των 20.000 δολ. τότε έναντι των 60.000 δολ. ανά νόμισμα τώρα.

Η άνοδος του «ψηφιακού χρυσού»

Ένας άλλος δείκτης που πρέπει να προσεχθεί είναι ο χρυσός.
Παρόλο που το Bitcoin έχει διάφορες χρήσεις, πάντα θεωρούνταν asset.
Και η συζήτηση πίσω από τα χαρακτηριστικά και τα νομίσματα που μοιάζουν με προϊόντα συνεχίζεται…
Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες επέκτειναν τη νομισματική τους βάση κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες κατά 53% (5,25 τρισεκατομμύρια δολάρια), ο αριθμός των θεσμικών επενδυτών που αναζητούσαν το Bitcoin ως ασφαλές αντιστάθμισμα απέναντι στον πληθωρισμό αυξήθηκε στα ύψη.
Οι θρυλικοί επενδυτές Ray Dalio και Paul Tudor Jones συνέκριναν και τα δύο μοναδικά χαρακτηριστικά του Bitcoin με το χρυσό, πυροδοτώντας την τιμή του και έλκοντας την προσοχή των διαχειριστών κεφαλαίων.
Επομένως, η σύγκριση με την κεφαλαιοποίηση της αγοράς του χρυσού είναι πιο σημαντική.
Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία, η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της αγοράς του BTC, ύψους 1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αντιστοιχεί στο 10% της αγοράς του χρυσού, η κεφαλαιοποίηση της οποίας ανέρχεται σε 11 τρισεκ. δολ.
Για να εκτιμηθεί ο τρόπος σύγκρισης αυτών των αγορών, πρέπει να συγκρίνεται ο όγκος τους που τυγχάνεις διαπραγμάτευσης στις αγορές ETF και ETN, πέρα από τις θεσμικές συμμετοχές.
Εν τω μεταξύ, υπάρχει καθημερινή ρευστότητα 183 δισεκατομμυρίων δολαρίων για χρυσό, συμπεριλαμβανομένων των καταχωρημένων εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών (OTC), εκτός από τις ρυθμιζόμενες αγορές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) και τα προϊόντα που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο.
Σημειώνεται πως ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών με Bitcoin είναι περίπου 15,9 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί με το 9,5% του όγκου συναλλαγών με χρυσό.
2_10.JPG
Χρυσά ETF έναντι Bitcoin

Τα ETF που συμπεριλαμβάνουν Bitcoin, όπως το Grayscale $ GBTC, έχουν αυξηθεί σημαντικά.
Σύμφφωνα με την έκθεση της CryptoCompare του Μαρτίου 2021, υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία ύψους 58,7 δισεκ. δολ. «κλειδωμένα» ETF που συνδέονται με κρυπτονομίσματα.
Στον αντίποδα, τα προϊόντα ETF συγκεντρώνουν κεφάλαια 198,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ποσό που αντιστοιχεί στο 29,5% σε σχέση με τα κεφάλαια που συγκεντρώνουν τα Bitcoin.
Ωστόσο, μια δίκαιη σύγκριση πρέπει να περιλαμβάνει φυσικό προϊόν (χρυσός), το προτιμώμενο μέσο των κυβερνήσεων και των τραπεζών.
Για παράδειγμα, οι κεντρικές τράπεζες και το ΔΝΤ κατέχουν 35.197 τόνους χρυσού, που μεταφράζεται σε 1,96 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Η Gold.org εκτιμά ότι 44.384 τόνοι κατέχονται από ιδιώτες επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των αγορών ETF (2,47 τρισεκατομμύρια δολάρια).
Σε αυτό το ποσό προσθέστε έως και 4,41 τρισεκατομμύρια δολάρια σε χρυσό που κατέχουν θεσμικοί επενδυτές. 
Σε κάθε περίπτωση, η Yassine Elmandjra, αναλυτής κρυπτονομισμάτων στην Ark Invest, πιστεύει ότι το Bitcoin έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει το ανώτατο όριο της αγοράς των 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων

Συμπέρασμα

Συνοψίζοντας, ο μέσος όγκος συναλλαγών του Bitcoin διαπραγματεύεται στο 10% της αγοράς του χρυσού.
Ωστόσο, παρότι το του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων μπορεί να είναι μια κρίσιμο τεχνικό σημείο, το BTC μπορεί να παραμείνει κάτω από τα 60.000 δολ. για αρκετό καιρό, με πολλούς αναλυτές να πιστεύουν ότι η τιμή μπορεί να δει μια σημαντική αύξηση προς το τέλος του έτος.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης