Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Η Τουρκία απαγόρευσε τις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα - Πλήγμα στο bitcoin

Η Τουρκία απαγόρευσε τις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα - Πλήγμα στο bitcoin
Το bitcoin υποχωρεί 3,5% μετά την τουρκική απαγόρευση, η οποία επικρίθηκε από το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης
Σχετικά Άρθρα
Tην απαγόρευση της χρήσης κρυπτονομισμάτων και στοιχείων κρυπτογράφησης για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών, ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, επικαλούμενη πιθανή «ανεπανόρθωτη» ζημία και σημαντικούς κινδύνους για τις συναλλαγές, σε μία κίνηση ασκεί πιέσεις στις τιμές του bitcoin
H κεντρική τράπεζα της Τουρκίας δήλωσε ότι τα κρυπτονομίσματα και άλλα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, άμεσα ή έμμεσα, ως μέσο πληρωμής.
Η αναπτυσσόμενη αγορά κρυπτονομισμάτων στην Τουρκία έχει αποκτήσει δυναμική τους τελευταίους μήνες, καθώς οι επενδυτές συμμετείχαν στο του bitcoin, επιδιώκοντας να αντισταθμίσουν την υποτίμηση της λίρας και τον πληθωρισμό, ο οποίος ξεπέρασε το 16% τον περασμένο μήνα.
Το bitcoin υποχωρεί 3,5% στα 61.490 δολ. έναντι του δολαρίου, μετά την τουρκική απαγόρευση, η οποία επικρίθηκε από το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης.
 
Οι κίνδυνοι

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αναφέρει ότι τα περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης «δεν υπόκεινται σε κανέναν μηχανισμό ρύθμισης και εποπτείας, ούτε σε κάποια κεντρική ρυθμιστική αρχή», μεταξύ άλλων κινδύνων ασφαλείας.
«Οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών δεν θα είναι σε θέση να αναπτύξουν επιχειρηματικά μοντέλα με τρόπο που τα περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης χρησιμοποιούνται άμεσα ή έμμεσα στην παροχή υπηρεσιών πληρωμών και έκδοσης ηλεκτρονικού χρήματος», και δεν θα παρέχουν υπηρεσίες, ανέφερε.
«Η χρήση τους στις πληρωμές μπορεί να προκαλέσει μη ανακτήσιμες απώλειες για τα μέρη των συναλλαγών και να περιλαμβάνει στοιχεία που ενδέχεται να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη στις μεθόδους και τα μέσα που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος στις πληρωμές», πρόσθεσε.
Αυτή την εβδομάδα, η Royal Motors, η οποία έχει αναλάβει τη διανομή Rolls-Royce και Lotus στην Τουρκία, έγινε η πρώτη στη χώρα που δήλωσε ότι θα δεχόταν πληρωμές σε κρυπτονομίσματα.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, κολοσσοί όπως η Apple, το Amazon και η Expedia δέχονται επίσης τέτοιες πληρωμές.
Οι όγκοι συναλλαγών της αγοράς κρυπτονομισμάτων στην Τουρκίας ανήλθαν στα 218 δισ. λίρες (27 δισ. δολ) από τις αρχές Φεβρουαρίου έως τις 24 Μαρτίου, από 7 δισ. λίρες το αντίστοιχο διάστημα του 2020, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters.
Την περασμένη εβδομάδα, οι τουρκικές αρχές απαίτησαν από τις πλατφόρμες διαπραγμάτευσης κρυπτονομισμάτων να αποκαλύψουν τα στοιχεία των χρηστών.
Ο οικονομολόγος Ugur Gurses σχολίασε στο Twitter ότι όποια αρχή επιχειρεί να ελέγξει την αγορά των κρυπτονομισμάτων με απαγορεύσεις, θα επιτύχει το αντίθετο από το επιδιωκώμενο αποτέλεσματα, καθώς θα ωθήσει τις fintech startups να μεταφερθούν στο εξωτερικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης