Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Επιφυλάξεις ΔΝΤ για την υιοθέτηση του bitcoin από το Ελ Σαλβαδόρ

Επιφυλάξεις ΔΝΤ για την υιοθέτηση του bitcoin από το Ελ Σαλβαδόρ

ΔΝΤ: Η υιοθέτηση του bitcoin ως επίσημο νόμισμα από το Ελ Σαλβαδόρ εγείρει οικονομικά και νομικά θέματα

Σχετικά Άρθρα

To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξέφρασε μια σειρά από οικονομικές και νομικές επιφυλάξεις όσον αφορά την κίνηση η του Ελ Σαλβαδόρ να καταστήσει το bitcoin ένα παράλληλο νόμιμο νόμισμα.
Το Ελ Σαλβαδόρ έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που υιοθέτηση το bitcoin ως νόμιμο νόμισμα, με τον πρόεδρο της χώρας Nayib Bukele να υποστηρίζει ότι μπορεί να βοηθήσει τους Σαλβαδοριανούς που ζουν στο εξωτερικό να στείλουν εμβάσματα.
«Η υιοθέτηση του bitcoin εγείρει μια σειρά από μακροοικονομικά, χρηματοοικονομικά και νομικά ζητήματα τα οποία απαιτούν προσεκτική ανάλυση» τόνισε ο Gerry Rice, εκπρόσωπος τύπου του ΔΝΤ.
«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις από κοντά και θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις με τις αρχές» πρόσθεσε.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Gerry Rice σημείωσε ότι το Ταμείο θα συναντηθεί αργότερα με τον πρόεδρο της χώρας για να συζητήσουν τον νόμο για το bitcoin.
Το Ελ Σαλβαδόρ βρίσκεται σε συζητήσεις με το ΔΝΤ για την εισαγωγή σε πρόγραμμα χρηματοδότησης 1 δισ. δολαρίων

Γιατί το Ελ Σαλβαδόρ θέλει να γίνει η πρώτη χώρα που θα υιοθετήσει επίσημα το bitcoin

Η υιοθέτηση του bitcoin βραχυπρόθεσμα θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα επιτρέψει τη χρηματοοικονομική ένταξη στην επίσημη οικονομία χιλιάδων ανθρώπων, σημείωσε ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Nayib Bukele, όπως το 70% των κατοίκων του Ελ Σαλβαδόρ που δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό.
Ωστόσο, δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του όλου συστήματος.
Επιπλέον, θα μπορούσε να προσελκύσει επενδύσεις, τόνισε ο Nayib Bukele - με την κεφαλαιοποίηση του bitcoin να κυμαίνεται στα 680 δισ. δολάρια, ένα επενδυόταν μόλις το 1% αυτής στο Ελ Σαλβαδόρ, το ΑΕΠ της χώρας θα αυξανόταν κατά 25%.
Ο Nayib Bukele υποστήριζε ότι το bitcoin θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο στο Ελ Σαλβαδόρ, καθώς περίπου το 1/4 του ΑΕΠ της χώρας προέρχεται από χρήματα που στέλνουν στην πατρίδα τους τα εκατομμύρια των συμπατριωτών του που εργάζονται στο εξωτερικό και στέλνουν στη χώρα περισσότερα από 6 δισ. δολάρια ετησίως.
Η υιοθέτηση του bitcoin ως νόμιμου νομίσματος θα βοηθούσε επίσης περισσότερες από ένα εκατομμύριο οικογένειας χαμηλού εισοδήματος στο Ελ Σαλβαδόρ να αποφύγουν την καταβολή τελών στους μεσάζοντες όταν λαμβάνουν χρήματα από μέλη των οικογενειών τους που βρίσκονται στο εξωτερικό, πρόσθεσε ο Nayib Bukele.
«Ελπίζουμε ότι αυτή η απόφαση θα είναι μόνο η αρχή για τη δημιουργία ενός χώρου όπου ορισμένοι από τους κορυφαίους καινοτόμους θα μπορέσουν να επανεφεύρουν το μέλλον του χρηματοπιστωτικού συστήματος, βοηθώντας δυνητικά δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο”, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Nayib Bukele.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ελ Σαλβαδόρ, με ΑΕΠ το 2019 ύψους 27 δισ. δολαρίων, είναι μία από τις φτωχότερες χώρες της περιοχής.
Ο Nayib Bukele έχει συμπράξει με το ψηφιακό πορτοφόλι Strike και συνεργάζεται με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας J. Mallers που βοηθά τη χώρα να υιοθετήσει νόμιμα το bitcoin.
Το Ελ Σαλβαδόρ από το 2001 χρησιμοποιεί ως επίσημο νόμισμά του το δολάριο ΗΠΑ.
Το κόμμα του Nayib Bukele «Νέες Ιδέες» και οι σύμμαχοί του απέσπασαν την πλειοψηφία στις ενδιάμεσες εκλογές του Μαρτίου στη χώρα.
Οι επικριτές του, εν τω μεταξύ, εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την ευρύτερα γνωστή μεταβλητότητα των τιμών του bitcoin καθώς και την τεράστια ποσότητα ενέργειας που απαιτεί.
Το Ελ Σαλβαδόρ, σημειώνεται ότι είναι η μικρότερη χώρα στη Νότια Αμερική και σχεδόν το 40% του πληθυσμού της ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης