Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Cornell University: Το Bitcoin έχει 3 ελαττώματα… ίσως να χάσει τη λάμψη του

Cornell University: Το Bitcoin έχει 3 ελαττώματα… ίσως να χάσει τη λάμψη του

Οι επενδυτές πιθανόν να αναζητήσουν άλλες εναλλακτικές, λόγω των ελαττωμάτων του bitcoin

Το Bitcoin, το πιο γνωστό κρυπτονόμισμα στον κόσμο, έχει μερικά ελαττώματα - και αυτό ώθησε άλλα ψηφιακά νομίσματα να αναδειχθούν ως πιο βιώσιμες επιλογές, σύμφωνα με καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Cornell.

Δεν είναι τόσο η ανωνυμία όσο νομίζουν οι άνθρωποι και το κόστος "εξόρυξης", επεσήμανε ο καθηγητής οικονομικών Eswar Prasad, όσο ότι δεν λειτουργεί καλά ως νόμισμα.
Μια ενδιαφέρουσα πτυχή είναι ότι άλλα κρυπτονομίσματα έχουν βρει λύσεις για την αντιμετώπιση ορισμένων ελαττωμάτων του bitcoin, δήλωσε ο Prasad, ο οποίος ήταν προηγουμένως επικεφαλής του τμήματος Κίνας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

1) Η εξόρυξη βλάπτει το περιβάλλον

Η εξόρυξη Bitcoin αναφέρεται στη διαδικασία εντατικής ενέργειας που απαιτείται για την παραγωγή νέων νομισμάτων και διασφαλίζει ότι το δίκτυο πληρωμών είναι ασφαλές και επαληθευμένο.
Ο ηλεκτρισμός που χρησιμοποιείται όταν επικυρώνονται οι συναλλαγές bitcoin στο blockchain, καθώς και η διαδικασία εξόρυξης, «σίγουρα δεν είναι καλό για το περιβάλλον», δήλωσε ο Prasad.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla Elon Musk δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων του θα σταματήσει να δέχεται bitcoin ως μέθοδο πληρωμής λόγω των περιβαλλοντικών ανησυχιών, προκαλώντας την πτώση της τιμής του bitcoin.
Έκτοτε έκανε μια στροφή περίπου και είπε σε ένα tweet ότι η Tesla θα δεχτεί bitcoin σε συναλλαγές εάν μπορεί να επιβεβαιώσει τη «βιώσιμη» και «καθαρή χρήση ενέργειας από τους ανθρακωρύχους».

Γιατί το bitcoin χρησιμοποιεί τόσο μεγάλη ενέργεια;

Οι ανθρακωρύχοι κρυπτογράφησης χρησιμοποιούν υπολογιστές ειδικά σχεδιασμένους για την επίλυση σύνθετων μαθηματικών εξισώσεων που επιτρέπουν αποτελεσματικά μια συναλλαγή νομισμάτων.
Οι ανθρακωρύχοι ανταμείβονται για τις προσπάθειές τους.
Ωστόσο, ολόκληρη η διαδικασία που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ενός bitcoin απαιτεί πολλή ενέργεια και μπορεί να καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από ολόκληρες χώρες όπως η Φινλανδία και η Ελβετία, σύμφωνα με τον Δείκτη Κατανάλωσης Ηλεκτρικής Ενέργειας του Cambridge Bitcoin.
Από την άλλη πλευρά, το Ethereum - το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα που μερικές φορές αντιμετωπίζεται ως εναλλακτική λύση για το bitcoin - έρχεται με μια διαφορετική μέθοδο εξόρυξης που απαιτεί λιγότερη ενέργεια, επεσήμανε ο Prasad.

2) Δεν υπάρχει και πολύ ανωνυμία…

Νωρίτερα αυτό το μήνα, αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι κατάφεραν να ανακτήσουν 2,3 εκατομμύρια δολάρια σε bitcoin που καταβλήθηκαν σε εγκληματική κυβερνο-ομάδα που συμμετείχε στην επίθεση ransomware στο Colonial Pipeline τον Μάιο.
Το FBI είπε ότι οι πράκτορές του μπόρεσαν να εντοπίσουν ένα πορτοφόλι εικονικών νομισμάτων που οι εισβολείς χρησιμοποιούσαν για να εισπράξουν πληρωμές από την Colonial Pipeline.
«Η κύρια ιδέα του bitcoin… ήταν να παρέχει ανωνυμία», δήλωσε ο Prasad.
"Αλλά αποδεικνύεται ότι εάν χρησιμοποιείτε το bitcoin πολύ, και ειδικά εάν χρησιμοποιείτε το Bitcoin για να αποκτήσετε πραγματικά αγαθά και υπηρεσίες, τότε είναι δυνατόν τελικά να συνδέσετε τη διεύθυνση ή τη φυσική σας ταυτότητα με την ψηφιακή σας ταυτότητα."
Αυτό που είναι ενδιαφέρον, είπε, είναι ότι υπάρχουν άλλα κρυπτονομίσματα που προσπαθούν να το διορθώσουν και προσφέρουν μεγαλύτερη ανωνυμία.
Τόνισε το Monero και το Zcash ως μερικά παραδείγματα.
«Έτσι, το bitcoin πραγματικά ξεκίνησε ως μια αναζήτηση για μια καλύτερη εναλλακτική λύση και οι άνθρωποι φαίνεται να αναζητούν ένα μέσο ανταλλαγής που δεν απαιτεί από αυτούς να περάσουν από ένα αξιόπιστο ίδρυμα όπως η κυβέρνηση ή μια εμπορική τράπεζα - αλλά δεν είναι αρκετά εκεί ακόμα», είπε ο Prasad.

3) Δεν λειτουργεί καλά ως νόμισμα

Θεωρητικά, το bitcoin έπρεπε να παρέχει ένα ανώνυμο και αποτελεσματικό μέσο ανταλλαγής, αλλά «δεν έχει λειτουργήσει από αυτή την άποψη», δήλωσε ο καθηγητής οικονομικών.
Αντίθετα, είναι "αργό και δυσκίνητο" να χρησιμοποιείτε το bitcoin για να πληρώσετε για αγαθά και υπηρεσίες και η αγορά είναι πολύ ασταθής, δήλωσε ο Prasad.
Το Bitcoin είναι επιρρεπές σε μεγάλες μεταβολές, όπως φαίνεται από την πτώση του 30% σε μία μέρα τον περασμένο μήνα.
«Έτσι θα μπορούσατε να πάρετε ένα bitcoin σε ένα κατάστημα και μια μέρα, να πάρετε ένα φλιτζάνι καφέ και μια άλλη μέρα, με το ίδιο bitcoin, να είστε σε θέση να απολαύσετε ένα πλούσιο γεύμα.
Έτσι, αυτό δεν λειτουργεί καλά για το μέσο ανταλλαγής », είπε.
Το Bitcoin έχει γίνει κερδοσκοπικό για άτομα που ελπίζουν ότι θα αυξήσουν την αξία τους και όχι επειδή θέλουν να το χρησιμοποιήσουν ως τρόπο πληρωμής, δήλωσε ο Prasad.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης