Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Bitcoin: Μια ανάσα από τα ιστορικά υψηλά με «καύσιμο» την επικείμενη κυκλοφορία ETF στις ΗΠΑ - Όσα πρέπει να γνωρίζετε

tags :
Bitcoin: Μια ανάσα από τα ιστορικά υψηλά με «καύσιμο» την επικείμενη κυκλοφορία ETF στις ΗΠΑ - Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Εγκρίθηκε το ETF του Bitcoin
Σχετικά Άρθρα

Έσπασε το φράγμα των 60.000 δολαρίων και πλέον βρίσκεται μια ανάσα από τα ιστορικά υψηλά του, για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2021, το Bitcoin.
Το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα, παρά τις προειδοποιήσεις για τους κινδύνους τους οποίους κρύβει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Τράπεζα της Αγγλίας, χάρη στην προσδοκία για επικείμενη έγκριση ETF συνδεδεμένου με ψηφιακά assets, διέσπασε την αντίσταση των 58.000 δολαρίων και των 60.000 δολ και πλέον βρίσκεται μόλις 2.000 δολάρια από τα ιστορικά υψηλά των 64.000 δολ.
Θετικά επενέργησαν και οι δηλώσεις του προέδρου Putin, ο οποίος είπε πως το Bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα έχουν δικαίωμα ύπαρξης, ενώ στο μέλλον η Ρωσία μπορεί να δέχεται το Bitcoin για τις πωλήσεις πετρελαίου.
Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι τιμές του Bitcoin σημειώνουν σταδιακή αύξηση από τις αρχές αυτού του μήνα.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από το bull run, που ξεκίνησε με τη βοήθεια ενός short squeeze την προηγούμενη εβδομάδα, οι τιμές, από τις 20 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου 2021, κυμαίνονταν γύρω στα 42.000 δολάρια.
 
Προ των πυλών το ETF

Τα πρώτα αμερικανικά ETFs με υποκείμενο asset το Bitcoin αναμένεται να τύχουν διαπραγμάτευσης την επόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με πηγές εξοικειωμένες με το ζήτημα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ θα ανάψει το πράσινο φως, σηματοδοτώντας το αποκορύφωμα μιας οκταετούς μάχης για την πολυπόθητη έγκριση.
Το ETF της ProShares Bitcoin Strategy θα είναι το πρώτο που θα ξεκινήσει να τυγχάνει διαπραγμάτευσης πιθανότατα την Τρίτη 19 Οκτωβρίου, όταν θα έχει λήξει περίοδος 75 ημερών κατά την οποία η SEC θα μπορούσε να αντιταχθεί.
Μια μέρα αργότερα, θα είναι στον αέρα και το Invesco Bitcoin Strategy ETF, εκτός εάν η ρυθμιστική αρχή το αποκλείσει.
Οι εγκρίσεις θα μπορούσαν να ανοίξουν τις πύλες σε ένα κύμα παρόμοιων προϊόντων και να αυξήσουν την τιμή του κρυπτονομίσματος, το οποίο, σύμφωνα με το ανταλλακτήριο της Coinbase, την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ξεπερνούσε τις 62.000 δολάρια ανά νόμισμα.
Επισημαίνεται πως όλα τα ETF θα βασίζονται σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης bitcoin και όχι σε τιμή spot, με τη SEC να είναι γνωστό ότι ανησυχεί για την πιθανή έλλειψη ρευστότητας και τον κίνδυνο χειραγώγησης των τιμών.
Σε κάθε περίπτωση, είναι ακόμα πιθανό τα ETF να μπλοκαριστούν, με τη SEC να έχει προθεσμία μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας να προβάλει αντιρρήσεις για το «όχημα» της ProShares.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Gary Gensler, πρόεδρος της SEC, περιέγραψε την αγορά των κρυπτονομισμάτων ως «Άγρια Δύση, προσθέτοντας ότι «είναι γεμάτη απάτη».
Ωστόσο, άφησε να εννοηθεί ότι αισθάνεται πιο άνετα με τις συναλλαγές σε «μέρη», όπως το Chicago Mercantile Exchange.
«Πριν επενδύσετε σε ένα fund που προσφέρει συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης bitcoin, βεβαιωθείτε ότι έχετε ζυγίσει προσεκτικά πιθανούς κινδύνους και οφέλη» επεσήμανε. 
Την ίδια στιγμή, σχεδόν 50 κρυπτο-ETP λειτουργούν παγκοσμίως με συνδυασμένα περιουσιακά στοιχεία 14 δισ. δολ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του TrackInsight, μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται 16 bitcoin ETP, των οποίων η τιμή συμπλέει ή κινείται αντίστροφα σε σχέση με το bitcoin.
Επίσης, οι αμερικανοί επενδυτές έχουν πρόσβαση σε ιδιωτικά καταπιστεύματα όπως το Grayscale Bitcoin Trust, το οποίο έχει AUM ύψους 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι καθαρές εβδομαδιαίες ροές σε ειδικά Funds κρυπτονομισμάτων έφτασαν σε υψηλό τετραετίας, άνω των 2,5 δισ. δολαρίων, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων EPFR.
Βέβαια, ενώ η SEC πιστεύει ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης bitcoin είναι πιο κατάλληλα για τους ιδιώτες επενδυτές από ό, τι οι συναλλαγές στην υποκείμενη αγορά spot, είναι απίθανο να αποφέρουν τις ίδιες αποδόσεις.
Η αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης bitcoin συνήθως, αν και όχι πάντα, διαπραγματεύεται με μια μέτρια ανοδική καμπύλη, γνωστή ως contango - κατάσταση κατά την οποία η τιμή των προθεσμιακών συμβολαίων (futures) ενός εμπορεύματος είναι υψηλότερη στα μακρινά σε λήξη συμβόλαια από αυτά του τρέχοντος συμβολαίου (spot), οπότε σε αυτή την περίπτωση το ETF μάλλον θα γράφει ζημίες.
H αυξημένη τιμή (premium) ενός μακρινού συμβολαίου από το spot συνήθως οφείλεται στο κόστος διακράτησης (cost of carry), το οποίο περιλαμβάνει κυρίως τα κόστη αποθήκευσης και την ασφάλεια του εμπορεύματος.
Το contango συνήθως συμβαίνει όταν η τιμή του εμπορεύματος αναμένεται ότι θα αυξηθεί διαχρονικά.
Ο Matt Hougan, επικεφαλής επενδυτικών στελεχών της Bitwise Invest, η οποία έχει υποβάλει αίτηση για bitcoin ETF, υπολόγισε το κόστος αυτής της απόδοσης σε 5% έως 10% ετησίως.
Ο Dave Abner, παγκόσμιος επικεφαλής επιχειρησιακής ανάπτυξης της Gemini, δήλωσε ότι «ενώ τα ETFs του bitcoin λένε ότι προσφέρουν προστασία στους επενδυτές, αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε, δυστυχώς, να δημιουργήσει ένα άλλο σύνολο μικρότερων αποδόσεων». 

Τι είναι το exchange traded fund (ETF) και πώς λειτουργεί;

Σύμφωνα με τη Degiro, το ακρωνύμιο ETF σημαίνει Exchange Traded Fund (Διαπραγματεύσιμο Αμοιβαίο Κεφάλαιο), το οποίο είναι επίσης γνωστό ως «tracker».
Πρόκειται για ένα προϊόν το οποίο ακολουθεί έναν δείκτη, ένα ομόλογο ή έναν συνδυασμό προϊόντων. Μπορείτε να το έχετε στο μυαλό σας ως ένα καλάθι τίτλων.
Σε αντίθεση με κάποια άλλα αμοιβαία κεφάλαια, τα ETF αγοράζονται και πωλούνται στο χρηματιστήριο.
Η επίδοση ενός ETF ακολουθεί τις κινήσεις των τιμών των υποκείμενων προϊόντων εντός του αμοιβαίου κεφαλαίου.
Για παράδειγμα, ένα κεφάλαιο ETF που παρακολουθεί τον δείκτη S&P 500 θα αποτελείται από κλάσματα μετοχών εταιρειών που περιλαμβάνονται στον συγκεκριμένο δείκτη.
Δεδομένου ότι ένα μεμονωμένο προϊόν περιέχει πολλά υποκείμενα περιουσιακά στοιχεία, τα κεφάλαια ETF σάς παρέχουν τη δυνατότητα να διαφοροποιείτε χωρίς δυσκολία το χαρτοφυλάκιό σας σε προσιτή τιμή.
Τα υποκείμενα περιουσιακά στοιχεία του ETF μπορεί να διαφέρουν. Θα μπορούσαν να είναι, παραδείγματος χάριν, μια επιλογή μετοχών από συγκεκριμένο κλάδο, μια επιλογή ομολόγων ή ακόμη και η αξία ενός εμπορεύματος. Κατά συνέπεια, το επίπεδο διαφοροποίησης μεταξύ των ETF μπορεί επίσης να διαφέρει.
Όταν αγοράζετε μια μετοχή, γίνεστε συν-ιδιοκτήτης της εταιρείας.
Από την άλλη πλευρά, όταν αγοράζετε ένα ETF, αγοράζετε ένα προϊόν που ακολουθεί την επίδοση των υποκείμενων περιουσιακών στοιχείων.
Προκειμένου να ελαχιστοποιήσετε την απόκλιση της επίδοσης του ETF, πρέπει να δημιουργήσετε ένα χαρτοφυλάκιο με συγκρίσιμες θέσεις.
Η σημαντικότερη αρμοδιότητα του διαχειριστή επενδύσεων είναι να ελέγχει τη στάθμιση των προϊόντων του ETF.
Παρακολουθεί επίσης τις μεταβολές που έχουν επιπτώσεις στο χαρτοφυλάκιο του ETF.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης