Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Το Cornell University προειδοποιεί: Το Bitcoin θα εξαφανιστεί, δεν έχει θεμελιώδη αξία - Αναποτελεσματικό το blockchain του

Το Cornell University προειδοποιεί: Το Bitcoin θα εξαφανιστεί, δεν έχει θεμελιώδη αξία - Αναποτελεσματικό το blockchain του
Δεδομένου ότι το bitcoin δεν χρησιμεύει ως μέσο συναλλαγής, δεν έχει θεμελιώδη αξία, αναφέρει καθηγητής του Cornell University
Σχετικά Άρθρα
Θέμα χρόνου είναι η εξαφάνιση του κρυπτονομίσματος Bitcoin, σύμφωνα με το Cornell University, που προσθέτει ότι «η χρήση της τεχνολογίας blockchain από το Bitcoin δεν είναι αποτελεσματική». 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου, Eswar Prasad, το μέλλον του δημοφιλέστερου κρυπτονομίσματος και του πρώτου τη τάξει βάσει κεφαλαιοποίησης δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί, ωστόσο σε κάθε περίπτωση τίθεται εν αμφιβόλω, καθώς οι πιθανότητες να θαφτεί στην αφάνεια και, εντέλει, να εξαφανιστεί είναι πάρα πολλές.
Όπως ανέφερε ο καθηγητής διεθνούς εμπορικής πολιτικής στο «Squawk Box Europe» του CNBC, «το ίδιο το Bitcoin μπορεί να μην διαρκέσει πολύ.
Η τιμή του είναι εξαιρετικά ασταθής τα τελευταία χρόνια ενώ τον τελευταίο μήνα μειώθηκε από περίπου 58.000 δολ. σε λιγότερο από 46.000 δολ.
Ενώ παλιά υπήρχαν μόνο λίγα κρυπτονομίσματα, σήμερα υπάρχουν εκατοντάδες και μερικά από αυτά είναι πιο χρήσιμα και πιο φιλικά προς το περιβάλλον από αυτό». 
Από την άλλη, το Blockchain είναι η υποκείμενη τεχνολογία πίσω από τα περισσότερα κρυπτονομίσματα.
Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα ψηφιακό βιβλίο συναλλαγών εικονικού νομίσματος που διανέμεται σε ένα παγκόσμιο δίκτυο υπολογιστών.
«Η χρήση της τεχνολογίας blockchain από το Bitcoin δεν είναι πολύ αποτελεσματική» δήλωσε ο Prasad, ο οποίος είναι ο συγγραφέας του βιβλίου «Το μέλλον του χρήματος: Πώς η ψηφιακή επανάσταση μεταμορφώνει τα νομίσματα και τα οικονομικά».
Το κρυπτονόμισμα «χρησιμοποιεί έναν μηχανισμό επικύρωσης για συναλλαγές που είναι καταστροφικός για το περιβάλλον», εξήγησε.
Πράγματι, το αποτύπωμα άνθρακα του bitcoin είναι μεγαλύτερο από αυτό ολόκληρης της Νέας Ζηλανδίας.
Στον αντίποδα, σύμφωνα με τον Prasad, ορισμένα από τα νεότερα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούν τεχνολογία blockchain πολύ πιο αποτελεσματικά.
Σε κάθε περίπτωση, η τεχνολογία blockchain θα είναι «θεμελιωδώς μεταμορφωτική» στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η χρηματοδότηση και στον τρόπο που διεξάγουμε τις καθημερινές μας συναλλαγές, όπως η αγορά ενός σπιτιού ή η αγορά ενός αυτοκινήτου.
«Δεδομένου ότι το bitcoin δεν χρησιμεύει καλά ως μέσο συναλλαγής, δεν νομίζω ότι θα έχει κάποια θεμελιώδη αξία εκτός από όποια πίστη του επενδυτή το οδηγεί», πρόσθεσε ο καθηγητής του Cornell. 
Τέλος, ο κ. Prasad υποστήριξε ότι ψηφιακά νομίσματα όπως αυτά που ετοιμάζουν οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να είναι ωφέλιμα, καθώς θα προσφέρουν μια επιπλέον επιλογή πληρωμής χαμηλού κόστους στην οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι, αυξάνοντας έτσι την οικονομική ένταξη και ενδεχομένως τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
«Όσο μπορεί να μην σας αρέσει το bitcoin, έχει πραγματικά προκαλέσει μια επανάσταση που τελικά θα μπορούσε να ωφελήσει όλους μας είτε άμεσα είτε έμμεσα», κατέληξε ο Prasad.  

Ray Dalio: «Το bitcoin είναι σαν τον χρυσό

Στον αντίποδα, εντυπωσιασμένος με το Bitcoin και το blockchain του δηλώνει ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής, Ray Dalio.
«Ήταν ένα εκπληκτικό επίτευγμα για το bitcoin αυτό να πετύχει όλο αυτό: από τη δημιουργία του προγράμματος, το ότι δεν το χάκαραν ποτέ, το ότι λειτούργησε και διαδόθηκε», υπογράμμισε ο Dalio, ιδρυτής του μεγαλύτερου hedge fund στον κόσμο, Bridgewater Associates, στο MarketWatch.
«Πιστεύω στην τεχνολογία blockchain. Θα γίνει αυτή η επανάσταση, άρα έχει κερδίσει αξιοπιστία» υπογράμμισε.
Ο Dalio επιβεβαίωσε ότι κατέχει «λίγο bitcoin», αποκαλώντας το «σχεδόν μια εναλλακτική λύση της νεότερης γενιάς έναντι του χρυσού».
«Το bitcoin είναι σαν τον χρυσό, αν και ο χρυσός είναι η καθιερωμένη εναλλακτική λύση για το fiat money» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «δεν έχει εγγενή αξία, αλλά έχει τεκμαρτή αξία και επομένως έχει κάποια αξία».
«Το Bitcoin έχει μια σειρά από άλλα ζητήματα.
Εάν αποτελεί απειλή για τις κυβερνήσεις, πιθανότατα θα τεθεί εκτός νόμου σε ορισμένα μέρη όταν γίνει σχετικά ελκυστικό», είπε.
«Μπορεί να μην είναι παράνομο σε όλα τα μέρη.
Δεν πιστεύω ότι οι κεντρικές τράπεζες ή τα μεγάλα ιδρύματα θα έχουν σημαντικό ποσό σε αυτό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης