Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Πλήρη απαγόρευση των crypto ζητά η κεντρική τράπεζα Ρωσίας - «Δεν είναι τίποτε άλλο από μια κερδοσκοπική φούσκα»

Πλήρη απαγόρευση των crypto ζητά η κεντρική τράπεζα Ρωσίας - «Δεν είναι τίποτε άλλο από μια κερδοσκοπική φούσκα»
Τα κρυπτονομίσματα προσομοιάζουν με σχήματα Ponzi ή πυραμίδες, αφού η αύξηση στις τιμές υποστηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από τους νεοεισερχόμενους στην αγορά, λέει η Ρωσία

Η Ρωσία πρέπει να απαγορεύσει τα κρυπτονομίσματα, ανέφερε η κεντρική τράπεζα της χώρας σε έκθεση 36 σελίδων που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022.
Οπως μεταδίδoυν οι Financial Times, η έκθεση «Κρυπτονομίσματα: Τάσεις, κίνδυνοι, μέτρα» παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου με την Elizaveta Danilova, διευθύντρια του Τμήματος Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ρωσίας. 
«Η ιλιγγιώδης ανάπτυξη και η κεφαλαιοποίηση των κρυπτονομισμάτων καθορίζονται από την κερδοσκοπική ζήτηση, η οποία δημιουργεί φούσκες.
Επίσης, τα κρυπτονομίσματα προσομοιάζουν με σχήματα Ponzi ή πυραμίδες, αφού η αύξηση στις τιμές υποστηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από τους νεοεισερχόμενους στην αγορά».
Line chart of Amount of computing power dedicated to mining new coins showing Global pace of bitcoin mining booms
Πέρα από τα παραπάνω, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας είπε ότι τα κρυπτονομίσματα αυξάνουν ακόμα περισσότερο τον ήδη θερμό πληθωρισμό «περιορίζοντας τη δύναμη της νομισματικής πολιτικής».
Επίσης, προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθούν «για την εξυπηρέτηση της παράνομης δραστηριότητας».
Ως εκ τούτου, η τράπεζα αναφέρει ότι η Ρωσία χρειάζεται νέους νόμους και κανονισμούς που ουσιαστικά να απαγορεύουν κάθε δραστηριότητα που σχετίζεται με κρυπτονομίσματα στη χώρα.
Συγκεκριμένα, πρέπει να απαγορευτεί η έκδοση κρυπτονομισμάτων και η οργάνωση της κυκλοφορίας τους στη Ρωσία. 
Οι Ρώσοι πραγματοποίησαν το 2021 μέσω κρυπτονομισμάτων συναλλαγές περίπου 5 δισεκ. δολ.
Σημειώνεται δε πως στη χώρα ακμάζει η βιομηχανία εξόρυξης, ενώ από τη στιγμή που η Κίνα απαγόρευσε αυτή τη δραστηριότητα πολλές επιχειρήσεις - φάρμες μεταφέρθηκαν εκεί.
Άλλωστε, είναι ελκυστικός προορισμός, δεδομένου ότι η ηλεκτρική ενέργεια είναι φθηνή ενώ και οι χαμηλές θερμοκρασίες ευνοούν τη δημιουργία τέτοιου είδους εγκαταστάσεων.
Σύμφωνα με το κέντρο εναλλακτικής χρηματοδότησης του Cambridge, μετά τις ΗΠΑ και το Καζακστάν, η Ρωσία είναι η τρίτη μεγαλύτερη χώρα εξόρυξης κρυπτονομισμάτων
Σύμφωνα με τη Huobi, οι Ρώσοι χρήστες αντιπροσωπεύουν το 10% των συναλλαγών της εταιρείας. 

Οι υπηρεσίες ασφαλείας πίσω από την απαγόρευση 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με νεότερες πλήροφορίες, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) έπεισε την επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας να προχωρήσει στην πλήρη απαγόρευση των συναλλαγών με κρυπτονομίσματα στην Ρωσία.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η FSB έκανε την πρόταση για την απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων, επειδή οι Ρώσοι όλο και πιο συχνά μεταφέρουν χρηματικά ποσά σε κρυπτονομίσματα στις «ανεπιθύμητες οργανώσεις» και σε Μέσα μαζικής ενημέρωσης που έχουν καταχωρηθεί στο μητρώο των «ξένων πρακτόρων».
Η εφημερίδα Kommersant έγραφε χθες ότι η Κεντρική Τράπεζα άρχισε να παρακολουθεί προσεκτικά τις συναλλαγές των ρωσικών τραπεζών σε κρυπτονομίσματα όπως και ότι η Κεντρική Τράπεζα στα τέλη του 2021 είχε αποστείλει στις ρωσικές τράπεζες αίτημα αναφορικά με την συνεργασία τους στον τομέα των κρυπτονομισμάτων που αφορούσαν ιδιαίτερα τις συναλλαγές πληρωμών μεταξύ πολιτών, αποδίδοντας την κίνησή της αυτή «στην εκτίμηση των κινδύνων που απορρέουν από το ξέπλυμα χρήματος και την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας». 

Aπαγόρευση θέλει και η Ευρώπη...

Την απαγόρευση της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων συνεχίζει να ζητά, κατά το παράδειγμα της Κίνας, η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ΕSMA), αναφέροντας πως ολοένα και περισσότερα έργα ΑΠΕ αφιερώνονται στο mining, με αποτέλεσμα η ενεργειακή κρίση να επιτείνεται και η πράσινη μετάβαση να καθίσταται μάταιη…
Ειδικότερα, ο Erik Thedéen, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών, είπε στους Financial Times ότι η εξόρυξη bitcoin έχει γίνει «εθνικό ζήτημα» για τη χώρα καταγωγής του, τη Σουηδία, και προειδοποίησε ότι τα κρυπτονομίσματα αποτελούν κίνδυνο για την επίτευξη των στόχων για την κλιματική αλλαγή στη συμφωνία του Παρισιού.
Ο Thedéen είπε ότι οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο απαγόρευσης μιας μεθόδου εξόρυξης που είναι γνωστή ως «proof of work» και αντ’ αυτού να ωθήσουν τη βιομηχανία στην υιοθέτηση του πρωτοκόλλου proof of stake, το οποίο είναι λιγότερο ενεργοβόρο, ώστε να περιοριστεί η τεράστια κατανάλωση ενέργειας στον κλάδο.
Σημειώνεται πως τόσο το Bitcoin όσο και το Ether, το εγγενές token του Ethereum, βασίζονται στα πρωτόκολλα εξόρυξης proof of work.


www.bankingnews.gr
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης