Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Πώς η Fed οδήγησε σε κατάρρευση την αγορά των cryptos και απώλεια 1 τρισ. – Tι λέει για το ψηφιακό δολάριο

Πώς η Fed οδήγησε σε κατάρρευση την αγορά των cryptos και απώλεια 1 τρισ. – Tι λέει για το ψηφιακό δολάριο

Σε νέα έκθεσή η Fed την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022 καταγράφει τα πιθανά οφέλη και τους κινδύνους από την πλήρη ψηφιοποίηση του δολαρίου

Σχετικά Άρθρα

Η ανάδυση των κρυπτονομισμάτων ως παγκόσμιου επενδυτικού εργαλείου έθεσε τις κυβερνήσεις σε εγρήγορση όσον αφορά τη νομισματική κυκλοφορία.
Ορισμένα, κράτη όπως η Κίνα και η Σουηδία, ήδη στέφονται στην ψηφιοποίηση των δικών τους νομισμάτων.
Η Federal Reserve αποφάσισε πως είναι η ώρα να τοποθετηθεί στο κρίσιμο αυτό ζήτημα.
Εξακολουθεί να μην έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ ή κατά ενός ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας, αλλά μια νέα έκθεση παρουσιάζει τα πιθανά οφέλη και τους κινδύνους από την πλήρη ψηφιοποίηση του δολαρίου, όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά του το Business Insider την Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022.

H κατάρρευση των cryptos

Την ίδια ώρα σύμφωνα με τα στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg, με την πτώση 8% του Σαββάτου 22 Ιανουαρίου 2022, το bitcoin απώλεσε πάνω από το 50% από το υψηλό ρεκόρ των 69.000 δολαρίων που είχε αγγίξει τον Νοέμβριο.
Η πτώση αυτή έχει «εξαϋλώσει» πάνω από 600 δισ. δολάρια από την εμπορική του αξία, ενώ συνολικά από την αγορά των κρυπτονομισμάτων έχουν χαθεί πάνω από 1 τρισ. δολάρια.
Αν και κατά το παρελθόν έχουν σημειωθεί πολύ μεγαλύτερες ποσοστιαίες πτώσεις τόσο για το Bitcoin όσο και για την αγορά των κρυπτονομισμάτων συνολικά, ωστόσο αυτή είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πτώση που έχει σημειωθεί ποτέ σε όρους δολαρίου και για το Bitcoin και για την αγορά συνολικά, σύμφωνα με την Bespoke Investment Group.
Πολλοί αναλυτές επισημαίνουν ότι οι επενδυτές εξέλαβαν την τοποθέτηση του Fed ως πρελούδιο ρυθμικής δράσεις από πολλά κράτη – μεχαρακτηριστική περίπτωση της Ρωσίας σε πρόσφατές δηλώσεις των αξιωματούχων της – που θεωρούν ότι τα κρυπτονομίσματα απειλούν τη νομισματική κυριαρχία.

Τα οφέλη και οι αλλαγές στο σύστημα πληρωμών

Η Fed ξεκίνησε τη συζήτηση για ένα ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας (CBDC) των ΗΠΑ την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022, δημοσιεύοντας μια πολυαναμενόμενη έκθεση για το θέμα.
Ένα CBDC θα χρησίμευε ως μία καθαρά ψηφιακή μορφή των μετρητών που υποστηρίζεται από τη Fed και είναι εξίσου διαθέσιμη στο κοινό με τα φυσικά μετρητά.
Δεν θα απαιτούσε την ίδια διασφάλιση όσον αφορά τις καταθέσεις που χρειάζονται οι τράπεζες για μετρητά και δεν θα χρειαζόταν να υποστηρίζεται από κάποιο περιουσιακό στοιχείο σε φυσική μορφή.
Ένα ψηφιακό δολάριο που υποστηρίζεται από την Fed θα παρείχε πολλά από τα οφέλη για τα οποία διαφημίζονται τα κρυπτονομίσματα χωρίς τις... άγριες διακυμάνσεις των τιμών και  τις προμήθειες.
Θεωρητικά, ένα CBDC θα συνδύαζε τις καλύτερες πτυχές των φυσικών και ψηφιακών νομισμάτων για τον μέσο Αμερικανό.

Τι θα αλλάξει στα συστήματα πληρωμών

Ένα CBDC πιθανότατα δεν θα ήταν τόσο διαφορετικό από ένα κανονικό δολάριο.
Οι πολίτες χρησιμοποιούν ήδη ψηφιακά μετρητά όταν ψωνίζουν με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις, το νόμισμα υποστηρίζεται από τράπεζες του ιδιωτικού τομέα.
Εάν η Fed εισαγάγει ένα CBDC, οι Αμερικανοί θα μπορούν να ψωνίζουν με ένα ψηφιακό δολάριο που υποστηρίζεται από την κεντρική τράπεζα της χώρας.
Αν αυτό ακούγεται παράδοξο, δεν θα έπρεπε, επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Τα «φυσικά» νομίσματα υποστηρίζονται ήδη από τη Fed και όχι από τις εμπορικές τράπεζες.

 Γιατί υπερτερεί των κρυπτονομισμάτων

Η Fed δεν έλαβε μια οριστική θέση για το CBDC, λέγοντας ότι στοχεύει πρώτα να προχωρήσει σε δημόσια διαβούλευση με το κοινό, το Κογκρέσο και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς για το θέμα
Ωστόσο, η έκθεση της Πέμπτης (20/1) περιελάμβανε μια σειρά από λόγους για τους οποίους ένα τέτοιο νόμισμα θα ωφελούσε τη χώρα και θα χρησιμεύσει ως καλύτερο μέσο πληρωμών από τα διαπραγματεύσιμα κρυπτονομίσματα που έχουν δει την αξία τους να εκτοξεύεται τα τελαυταία χρόνια.
Ένα CBDC θα μπορούσε να προσφέρει ασφαλείς, ταχείες και προσβάσιμες προς όλους πληρωμές

Σε πραγματικό χρόνο

Τα κρυπτονομίσματα κυριάρχησαν εν μέρει λόγω της χρήσης τους σε πληρωμές σε πραγματικό χρόνο.
Ένα CBDC θα μπορούσε να προσφέρει το ίδιο.
Οι συναλλαγές με ένα CBDC θα είναι «τελικές και θα ολοκληρωθούν σε πραγματικό χρόνο» και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τα πάντα, από την αγορά είδων διατροφής έως τη λήψη επιδομάτων από το δημόσιο, σύμφωνα με την έκθεση.

Πιστωτικός κίνδυνος και αστάθεια

Τα ψηφιακά μετρητά θα είναι επίσης απαλλαγμένα από πιστωτικό κίνδυνο, κίνδυνο όσον αφορά την διατιθέμενη ρευστότητα και, ίσως το πιο σημαντικό, την αστάθεια που καθιστά ιδιατερα αναξιόπιστη την αγορά των κρυπτονομισμάτων
Τα σταθερά νομίσματα ή τα κρυπτονομίσματα που συνδέουν τη συναλλαγματική τους ισοτιμία με ένα πιο συμβατικό νόμισμα όπως το δολάριο, αντιμετωπίζουν μέρος του προβλήματος της αστάθειας, αλλά μια πρόσφατη έκθεση από την Ομάδα Εργασίας για τις Χρηματοπιστωτικές Αγορές του Λευκού Οίκου εντόπισε κενά στην εξουσία των ρυθμιστικών αρχών να αντιμετωπίσουν κάποιους κινδύνους όσον αφορά τα stablecoins.
The Federal Reserve is considering creating digital cash that can be sent  directly without a bank – Cengiz Adabag News
Ευελιξία στις συναλλαγές

Μια CBDC θα επέτρεπε επίσης πιο ευέλικτες συναλλαγές, επισήμανε η Fed.
Οι πληρωμές θα μπορούσαν να προγραμματιστούν για συγκεκριμένες ώρες και να χρησιμοποιηθούν για μεταφορές μικρών ποσών που ενδέχεται να μην επιτρέπουν τα παραδοσιακά συστήματα. Και ενώ υπηρεσίες όπως το PayPal και το Venmo έχουν ήδη ορισμένες από αυτές τις δυνατότητες, ένα CBDC θα επέτρεπε στους χρήστες να πραγματοποιούν τέτοιες μεταφορές χωρίς να χρειάζεται τρίτο μέρος για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή.
Τα CBDC θα μπορούσαν ακόμη και να βελτιώσουν τις διασυνοριακές πληρωμές, αλλά αυτά τα σχέδια θα χρειαστούν χρόνο για να υλοποιηθούν.
Οι διεθνείς μεταφορές CBDC θα απαιτούσαν νέες υποδομές, κυβερνητικό συντονισμό και επιβολή κανόνων για τον περιορισμό του «ξεπλύματος χρήματος».
Ωστόσο, ένα μελλοντικό δίκτυο CBDC θα μπορούσε να καταργήσει τα τέλη μεταφοράς και τους μεγάλους χρόνους διακανονισμού.
The Fed - Money and Payments: The U.S. Dollar in the Age of Digital  Transformation
Αλλαγή της δομής του χρηματοπιστωτικού συστήματος

Ένα CBDC θα ερχόταν με κινδύνους του 21ου αιώνα
Ένα πλήρως ψηφιοποιημένο δολάριο θα ερχόταν με το μερίδιο των παγίδων που του αναλογούν, προειδοποίησε η Fed.
Πρώτον, το να επιτραπεί στη Fed να υποστηρίξει τις ψηφιακές πληρωμές θα μπορούσε «να αλλάξει θεμελιωδώς τη δομή του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ», σύμφωνα με την έκθεση.
Οι εμπορικές τράπεζες βασίζονται σε καταθέσεις για τη χορήγηση δανείων, αλλά ένα CBDC θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα μετρητά που διατηρούνται σε εμπορικές τράπεζες με ψηφιακά porfolios που προσφέρονται από τον ιδιωτικό τομέα.
Αυτό θα μπορούσε να καταστήσει πολύ πιο δυσχερή τη δανειοδότηση.

Οι κίνδυνοι για τις εμπορικές τράπαζες

Η σταθερότητα ενός CBDC θα μπορούσε επίσης να πυροδοτήσει προβληματα στις χορηγήσεις για τις εμπορικές τράπεζες σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας, ανέφερε η Fed.
Τα παραδοσιακά μέτρα που χρησιμοποιούνται για την αποτροπή μαζικών εκροών από τις τράπεζες θα ήταν αναποτελεσματικά εάν οι άνθρωποι βιάζονταν να μετατρέψουν τις τραπεζικές τους καταθέσεις σε CBDC.

Τα αποθεματικά της Fed

Η εφαρμογή ενός ψηφιακού δολαρίου που υποστηρίζεται από την Fed θα μπορούσε ακόμη και να διαβρώσει την πολιτική ισχύ της κεντρικής τράπεζας.
Διαφροποιώντας το ποσό των αποθεματικών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, μια CBDC θα μπορούσε να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο η Fed ορίζει τα επιτόκια και κατευθύνει τον πληθωρισμό – δηλαδή την πορεία των τιμών.
Η Fed πιθανότατα θα χρειαστεί να ενισχύσει το επίπεδο των αποθεματικών της μόνο και μόνο για να αντιμετωπίσει τις διακυμάνσεις μεταξύ των μετρητών, των τραπεζικών αποθεματικών και των διαθεσίμων CBDC.

Ανοίγει η πόρτα...

Η καθιέρωση ενός CBDC, οι κίνδυνοι και όλα αυτά, θα οδηγούσε σε «μια εξαιρετικά σημαντική καινοτομία στο αμερικανικό νομισμα», δήλωσε η Fed.
Η κεντρική τράπεζα πρόκειται να λάβει δημόσια σχόλια για το θέμα μέχρι τις 20 Μαΐου 2022, όταν αναμένεται να εξετάσει περαιτέρω τα υπέρ και τα κατά του νομίσματος.
Ενώ το μέλλον ενός ψηφιοποιημένου δολαρίου παραμένει αβέβαιο, η έκθεση της Fed ανοίγει κατηγορηματικά την πόρτα στο εν λόγω εγχείρημα, κατάλήγει το δημοσίευμα.
Money and Payments: The Fed Solicits Input On a New Digital Dollar - Mish  Talk - Global Economic Trend Analysis
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης