Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Έρχεται «crypto χειμώνας» - Το bitcoin υποχώρησε 50% από τα ιστορικά υψηλά

tags :
Έρχεται «crypto χειμώνας» - Το bitcoin υποχώρησε 50% από τα ιστορικά υψηλά
O τελευταίος «crypto χειμώνας» είχε σημειωθεί στα τέλη του 2017 και στις αρχές του 2018, όταν το bitcoin κατέρρευσε έως και 80% από τα υψηλά όλων των εποχών
Σχετικά Άρθρα

Τη στιγμή που επενδυτές προσπαθούν να συνέλθουν από το απότομο sell off στο bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα, ορισμένοι φοβούνται ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη.
Το bitcoin, το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο, υποχώρησε για λίγο κάτω από τα 33.000 δολάρια τη Δευτέρα (24/1/2022) στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο. Έκτοτε έχει επανέλθει πάνω από το όριο των 36.000 δολαρίων, αλλά η τιμή του εξακολουθεί να είναι μειωμένη κατά σχεδόν 50% από το υψηλό ρεκόρ των σχεδόν 69.000 δολαρίων τον Νοέμβριο.
Εν τω μεταξύ, ολόκληρη η αγορά κρυπτονομισμάτων έχει χάσει πάνω από 1 τρις. δολάρια σε αξία από το υψηλό όλων των εποχών του bitcoin, καθώς κορυφαία tokens όπως το ether και το solana ακολούθησαν το Νο. 1 ψηφιακό νόμισμα και διαπραγματεύονται σημαντικά χαμηλότερα. Η αξία του ether έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό από τότε που έφτασε στο υψηλότερο σημείο τον Νοέμβριο, ενώ το Solana έχει υποστεί ακόμη πιο απότομη πτώση, υποχωρώντας κατά 65%.
Αυτό έκανε ορισμένους επενδυτές κρυπτονομισμάτων να μιλούν για την πιθανότητα ενός «crypto χειμώνα», μια φράση που αναφέρεται σε ιστορικές bear markets στην ιστορία της νέας αγοράς ψηφιακών νομισμάτων. Το πιο πρόσφατο τέτοιο περιστατικό συνέβη στα τέλη του 2017 και στις αρχές του 2018, όταν το bitcoin κατέρρευσε έως και 80% από τα υψηλά όλων των εποχών.
Ο David Marcus, πρώην κορυφαίο στέλεχος της μητρικής του Facebook, Meta Platforms Inc., φάνηκε να παραδέχεται ότι ο χειμώνας κρυπτογράφησης έχει ήδη φτάσει. Σε ένα tweet τη Δευτέρα, είπε: «Κατά τη διάρκεια των “crypto winters” οι καλύτεροι επιχειρηματίες χτίζουν τις καλύτερες εταιρείες».
Η καταστροφή στα Crypto ήρθε παράλληλα με μια διολίσθηση στις διεθνείς μετοχές. Οι ειδικοί λένε ότι η συμμετοχή από τους θεσμικούς επενδυτές σημαίνει ότι τα ψηφιακά assets συνδέονται περισσότερο με τις παραδοσιακές αγορές. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο S&P 500 έχει υποχωρήσει 8% από την αρχή του έτους, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχωρεί πάνω από 12%. Η συσχέτιση μεταξύ bitcoin και S&P 500 έφτασε στο νέο υψηλό όλων των εποχών στο 0,3 τη Δευτέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Coin Metrics.
Οι traders φοβούνται ότι οι πιθανές αυξήσεις των επιτοκίων και η επιθετική σύσφιξη νομισματικής πολιτικής από τη Fed θα αποστραγγίσουν τη ρευστότητα από την αγορά. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε τέτοιες κινήσεις ως απάντηση στον αυξανόμενο πληθωρισμό και ορισμένοι αναλυτές λένε ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στο τέλος της εποχής του εξαιρετικά φθηνού χρήματος και των υψηλών αποτιμήσεων — ειδικά σε τομείς υψηλής ανάπτυξης, όπως η τεχνολογία, που ωφελείται από χαμηλότερα επιτόκια, καθώς οι εταιρείες συχνά δανείζονται κεφάλαια για να επενδύσουν στην επιχείρησή τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης