Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Ο Putin στηρίζει την ρύθμιση και φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων παρά την άρνηση της κεντρικής Τράπεζας

Ο Putin στηρίζει την ρύθμιση και φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων παρά την άρνηση της κεντρικής Τράπεζας
Ένα τεράστιο ρίσκο για τη χρηματοοικονομική ισορροπία την οποία οι τράπεζες και άλλοι παράγοντες της αγοράς παρέχουν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας
Σχετικά Άρθρα

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin στηρίζει την πρόταση του πρωθυπουργού Mikhail Mishustin για την φορολόγηση και ρύθμιση της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, παρά την αντίθετη πρόταση της κεντρικής τράπεζας  για πλήρη απαγόρευσή τους, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του πρακτορείου Bloomberg.
Ο αρχηγός του ρωσικού κράτους υποστηρίζει τον περιορισμό της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων στις περιοχές όπου υπάρχει πλέονασμα ηλεκτρικής ενέργειας, όπως το Ιρκούτσκ, το Κρασνογιάρσκ και την Καρελία, ανέφεραν οι πηγές, οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν, καθώς για τα συγκεκριμένα ζητήματα δεν έχουν υπάρξει επίσημες ανακοινώσεις.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitri Peskov αρνήθηκε να απαντήσει για τη στάση του προέδρου Putin ως προς το θέμα και περιορίστηκε να πει ότι ζήτησε από την κυβέρνηση Mishustin και την κεντρική τράπεζα να λύσουν τις μεταξύ τους διαφορές για το ζήτημα.

Απαγόρευση συναλλαγών με κρυπτονομίσματα στη Ρωσία

Πριν από μερικές μέρες σύμφωνα με δημοσιεύματα του ρωσικού πρακτορείου Interfax και της ρωσικής εφημερίδας RBK, το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο δυο πηγές, είχε μεταδώσει ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας έπεισε την επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, Elvira Nabiulina, να προχωρήσει στην πλήρη απαγόρευση των συναλλαγών με κρυπτονομίσματα στην Ρωσία.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η FSB έκανε την πρόταση για την απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων, επειδή οι Ρώσοι όλο και πιο συχνά μεταφέρουν χρηματικά ποσά σε κρυπτονομίσματα στις "ανεπιθύμητες οργανώσεις" και σε μέσα μαζικής ενημέρωσης που έχουν καταχωρηθεί στο μητρώο των "ξένων πρακτόρων".
Επίσης η εφημερίδα Kommersant έγραφε στις 19 Ιανουαρίου ότι η Κεντρική Τράπεζα άρχισε να παρακολουθεί προσεκτικά τις συναλλαγές των ρωσικών τραπεζών σε κρυπτονομίσματα όπως και ότι η Κεντρική Τράπεζα στα τέλη του 2021 είχε αποστείλει στις ρωσικές τράπεζες αίτημα αναφορικά με τη συνεργασία τους στον τομέα των κρυπτονομισμάτων που αφορούσαν ιδιαίτερα στις συναλλαγές πληρωμών μεταξύ πολιτών, αποδίδοντας την κίνησή της αυτή «στην εκτίμηση των κινδύνων που απορρέουν από το ξέπλυμα χρήματος και την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας».

Υψηλό το ρίσκο


Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας επέκρινε πρόταση εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών της χώρας να επιτραπεί η χρήση κρυπτονομισμάτων σε ορισμένες περιπτώσεις, σημειώνοντας ότι τα ψηφιακά νομίσματα συνιστούν "ένα τεράστιο ρίσκο για τη χρηματοοικονομική ισορροπία την οποία οι τράπεζες και άλλοι παράγοντες της αγοράς παρέχουν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα", ενώ στο σχόλιό της δεν αναφέρεται σε ζητήματα σχετικά με την εξόρυξη.
Εκπρόσωποι της ρωσικής κυβέρνησης αρνήθηκαν να σχολιάσουν το ζήτημα.
"Έχουμε συγκεκριμένα συγκριτικά πλεονεκτήματα σε αυτό το ζήτημα, κυρίως όσον αφορά τη λεγόμενη εξόρυξη", είχε πει πρόσφατα ο πρόεδρος Putin, σε κυβερνητική σύσκεψη.
"Εννοώ το πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας και καλά εκπαιδευμένου προσωπικού που υπάρχουν στη χώρα", είχε τονίσει.
«Θα παρακαλούσα και την κυβέρνηση της Ρωσίας και την Κεντρική Τράπεζα, συζητώντας το θέμα να καταλήξουν σε μια ενιαία άποψη και θα σας ζητούσα να κάνετε την συζήτηση αυτή σε σύντομο χρονικό διάστημα, και μετά να ενημερώσετε για τα αποτελέσματα, στα οποία θα καταλήξετε κατά την πορεία της συζήτησης», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Στο επίκεντρο της προσοχής

Ο Putin επισήμανε γενικά ότι το ζήτημα που αφορά στις ρυθμίσεις των κρυπτονομισμάτων βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής και ότι ο ίδιος «γνωρίζει τις συζητήσεις που γίνονται επί αυτού του θέματος».
Ο Ρώσος πρόεδρος επισημαίνοντας ότι η Κεντρική Τράπεζα έχει δική της θέση στο θέμα των κρυπτονομισμάτων, επέστησε παράλληλα την προσοχή στο ότι η Κεντρική Τράπεζα, «δεν στέκεται εμπόδιο στην τεχνολογικό πρόοδο και καταβάλλει τις αναγκαίες προσπάθειες ώστε να εισάγει εξελιγμένες τεχνολογίες σ' αυτόν τον τομέα δραστηριότητας»
Αναφερόμενος στην διαφορετική θέση που έχει η Κεντρική Τράπεζα στο θέμα των κρυπτονομισμάτων, είπε ότι αυτή σχετίζεται με το ότι οι εμπειρογνώμονες της Κεντρικής Τράπεζας έχουν την άποψη ότι η διεύρυνση μιας τέτοιου είδους δραστηριότητας (σε σχέση με τα κρυπτονομίσματα) εμπεριέχει ορισμένους κινδύνους, πρωτίστως για τους πολίτες της χώρας, δεδομένης της μεγάλης αστάθειας.
Ωστόσο όπως επισήμανε ο Ρώσος πρόεδρος, η Ρωσία στον τομέα αυτό έχει «ορισμένα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα ιδιαίτερα στην λεγόμενη εξόρυξη (κρυπτονομισμάτων)».
Αναφερόμενος μάλιστα στα πλεονεκτήματα είπε ότι «έχει υπόψιν του το πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας και τα καλά καταρτισμένα στελέχη που διαθέτει η χώρα» στον τομέα αυτό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης


Warning: include(views/ad_prestitial78.php): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/bankingnews.gr/httpdocs/index.php on line 899

Warning: include(views/ad_prestitial78.php): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/bankingnews.gr/httpdocs/index.php on line 899

Warning: include(): Failed opening 'views/ad_prestitial78.php' for inclusion (include_path='.:/opt/plesk/php/7.3/share/pear') in /var/www/vhosts/bankingnews.gr/httpdocs/index.php on line 899