Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

ΕΚΤ: Αλυσιδωτές εκρήξεις από τον τυφώνα «Κρυπτονομίσματα» - Πρόκειται για άλλη μία φούσκα σαν τα sumbrimes

ΕΚΤ: Αλυσιδωτές εκρήξεις από τον τυφώνα «Κρυπτονομίσματα» - Πρόκειται για άλλη μία φούσκα σαν τα sumbrimes
Τα κρυπτονομίσματα δεν έχουν καμία αξία, είναι εξαιρετικά επικίνδυνα, λέει η ΕΚΤ

Τα κρυπτονομίσματα στερούνται εγγενούς οικονομικής αξίας ενώ η συχνή χρήση τους ως μέσων κερδοσκοπίας, η υψηλή αστάθειά τους, η κατανάλωση ενέργειας για την εξόρυξή τους και η χρήση τους για τη χρηματοδότηση παράνομων δραστηριοτήτων τα καθιστούν εξαιρετικά επικίνδυνα, αναφέρει με έκθεσή της η ΕΚΤ.
Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, εγείρονται ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις επιπτώσεις οι οποίες δύνανται να υπάρξουν σε ό,τι αφορά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ.
Παρά τους κινδύνους, η ζήτησή τους έχει αυξηθεί, λόγω της προσδοκίας για γρήγορα και εύκολα κέρδη, αναφέρει η ΕΚΤ, σημειώνοντας πως έχουν εισέλθει στον χώρο μεγάλοι παίκτες.
Ως εκ τούτου, ενώ οι αγορές κρυπτονομισμάτων αντιπροσωπεύουν επί του παρόντος λιγότερο από το 1% του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος ως προς το μέγεθος, έχουν αυξηθεί σημαντικά από το τέλος του 2020.
Παρά τις πρόσφατες μειώσεις, παραμένουν παρόμοιες σε μέγεθος με, για παράδειγμα, τα sub-prime που πυροδότησαν την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2007-08.
Οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ που απορρέουν από τα κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία θεωρούνταν περιορισμένοι στο παρελθόν, όμως μετά από μια βαθιά βουτιά στη μόχλευση εξάγεται το συμπέρασμα ότι εάν συνεχιστεί η τρέχουσα τροχιά ανάπτυξης σε ό,τι αφορά το μέγεθος και την πολυπλοκότητα του οικοσυστήματος κρυπτονομισμάτων, τότε θα υπάρξει κίνδυνος για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. 

Εξελίξεις τα τελευταία χρόνια

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, το σύμπαν των κρυπτονομισμάτων έχει αυξηθεί δραματικά τόσο σε μέγεθος όσο και σε πολυπλοκότητα από τα τέλη του 2020.
Παρά τις πρόσφατες εξελίξεις, η συνολική κεφαλαιοποίησή τους εξακολουθεί να είναι περίπου επτά φορές μεγαλύτερη από ό,τι ήταν στις αρχές του 2020, έχοντας φτάσει στα τέλη του 2021 τα 2,5 τρισεκ. ευρώ.
Και παρότι η συνολική αξία τους είναι ακόμα σχετικά μικρή σε σύγκριση με τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια (π.χ. περίπου το 10% της κεφαλαιοποίησης της αγοράς STOXX Europe 600), τον Νοέμβριο του 2021 το Bitcoin και ο Ether ήταν μεταξύ των μεγαλύτερων περιουσιακών στοιχείων παγκοσμίως (Διάγραμμα B.1, πίνακας β).
Ταυτόχρονα, επιλεγμένα υποτμήματα εντός του οικοσυστήματος, όπως τα stablecoins, τα μη ανταλλάξιμα tokens (NFT) και το DeFi αυξήθηκαν το 2021.
Βέβαια, τα επίπεδα αστάθειας είναι εξαιρετικά υψηλά, με τις τιμές να θυμίζουν τρενάκι roller coaster.
Επίσης, η αυξανόμενη συσχέτιση των κρυπτονομισμάτων με τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου θέτει υπό αμφισβήτηση τη χρησιμότητά τους για τη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου.
1_336.JPG

Πέρα από τα παραπάνω, oι δεσμοί μεταξύ των κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων και του τραπεζικού τομέα της ζώνης του ευρώ ήταν περιορισμένες - αν και οι επαφές με την αγορά δείχνουν ότι υπήρχε αυξανόμενο ενδιαφέρον το 2021, κυρίως μέσω διευρυμένων χαρτοφυλακίων ή βοηθητικών υπηρεσιών που σχετίζονται με ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.
Τα μεγάλα δίκτυα πληρωμών έχουν επίσης εντείνει την υποστήριξή τους.
Επιπλέον, η αγορά υποδηλώνει ότι η αυξανόμενη συμμετοχή των asset managers ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό στη ζήτηση των δικών τους πελατών.
Η ζήτηση από θεσμικούς επενδυτές στην Ευρώπη έχει επίσης αυξηθεί.
Για παράδειγμα, το 56% των Ευρωπαίων θεσμικών επενδυτών που ερωτήθηκαν από τον πάροχο υπηρεσιών θεματοφυλακής και εκτέλεσης Fidelity Digital Assets ανέφεραν ότι έχουν κάποιο επίπεδο έκθεσης σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία –από 45% το 2020–, με την πρόθεσή τους να επενδύσουν επίσης ανοδική.
Για παράδειγμα, από τον Ιούλιο του 2021 τα γερμανικά spezial fonds επιτρέπεται να επενδύουν έως και το 20% των συμμετοχών τους σε κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία. 
4_164.JPG
Συμπεράσματα

«Η φύση και η κλίμακα της αγοράς των κρυπτονομισμάτων εξελίσσονται ταχέως και αν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις, τα εν λόγω assets θα αποτελέσουν κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Ενώ ο συσχετισμός μεταξύ μη υποστηριζόμενων κρυπτο-περιουσιακών στοιχείων και του παραδοσιακού χρηματοπιστωτικού τομέα έχει αυξηθεί σημαντικά, οι διασυνδέσεις και άλλα κανάλια μετάδοσης παρέμειναν περιορισμένα.
Οι επενδυτές μπόρεσαν να διαχειριστούν την πτώση 1,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ της κεφαλαιοποίησης των μη υποστηριζόμενων κρυπτο-περιουσιακών στοιχείων από τον Νοέμβριο του 2021, χωρίς να προκύψουν κίνδυνοι χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Ωστόσο, με αυτόν τον ρυθμό, θα φτάσουμε σε ένα σημείο όπου τα μη υποστηριζόμενα κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία θα βάλουν βόμβα στα θεμέλια του συστήματος.
Ο συστημικός κίνδυνος αυξάνεται ανάλογα με το επίπεδο διασύνδεσης μεταξύ του χρηματοπιστωτικού τομέα και της αγοράς κρυπτονομικών περιουσιακών στοιχείων, τη χρήση μόχλευσης και τη δανειοδοτική δραστηριότητα.
Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό για τις ρυθμιστικές αρχές και τις εποπτικές αρχές να παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις και να κλείνουν τα ρυθμιστικά κενά ή τις δυνατότητες αρμπιτράζ.
Δεδομένου ότι πρόκειται για παγκόσμια αγορά και ως εκ τούτου παγκόσμιο ζήτημα είναι απαραίτητος ο παγκόσμιος συντονισμός των ρυθμιστικών μέτρων» καταλήγει η ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης