Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου συμμαχούν με «εξορύκτες» bitcoin και αλλάζουν το μέλλον της ενέργειας

Παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου συμμαχούν με «εξορύκτες» bitcoin και αλλάζουν το μέλλον της ενέργειας

Οι εταιρείες δίνουν στους «εξορύκτες» το πλεονάζον φυσικό αέριο που αλλιώς θα αναφλεγόταν

Σχετικά Άρθρα
Καθώς ολοένα περισσότερες κορυφαίες επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου συνεργάζονται με εξορύκτες bitcoin, είναι σαφές ότι το ψηφιακό χρήμα μεταμορφώνει τον κλάδο της ενέργειας.
Μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες του κόσμου - το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο - συγκλίνει με την τεχνολογία του blockchain, αλλά η παρατεταμένη πτώση του bitcoin έχει αφαιρέσει μέρος της λάμψης αυτών των συνεργασιών που είναι βγαλμένες από το μέλλον του πλανήτη.
Ορισμένοι έμποροι κρυπτονομισμάτων ρωτούν ακόμη και αν η είσοδος των ενεργειακών εταρεών θα δώσει νέα ώθησον για το Bitcoin, καθώς το κορυφαίο κρυπτονόμισμα βρίσκεται πάνω από 50% κάτω από τα υψηλά τιμής ρεκόρ από τα τέλη του 2021.

Τα μακροπρόθεσμα οφέλη

Το «ενεργειακο μέλλον» για την εξόρυξη bitcoin είναι πραγματικό και κερδίζει δυναμική καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός εταιρειών εξόρυξης και παραγωγών ενέργειας ενώνουν τις δυνάμεις τους.
Η αξιολόγηση των βραχυπρόθεσμων επιπτώσεων στις τιμές αυτών των συνεργασιών είαν δύσκολη, αλλά τα μακροπρόθεσμα οφέλη για την εξόρυξη bitcoin ως βιομηχανία και την ευρύτερη οικονομία bitcoin είναι τεράστια.

Στη Βόρεια Αμερική

Στα μέσα ενημέρωσης και τη γενική συζήτηση για τις συνεργασίες μεταξύ «εξορυκτών» και εταιρειών πετρελαίου έχει επικεντρωθεί κυρίως στη Βόρεια Αμερική καθώς πολλά από τα μεγαλύτερα ονόματα της βιομηχανίας πετρελαίου συνεργάζονται με ανθρακωρύχους της Βόρειας Αμερικής.
Το 2021, η ExxonMobil ανέφερε ετήσια έσοδα άνω των 285 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την παγκόσμια ημερήσια παραγωγή κατά την ίδια περίοδο να αγγίζει περισσότερα από δύο εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και φυσικού αερίου την ημέρα.
Αυτός ο τιτάνας της βιομηχανίας πετρελαίου φέρεται επίσης να συνεργάζεται με μια εταιρεία εξόρυξης bitcoin στη Βόρεια Ντακότα για να μετατρέψει το πλεόνασμα φυσικού αερίου σε ενέργεια για «εξόρυξη» κρυπτονομισμάτων.
Ορισμένες ομάδες εξόρυξης εκτός δικτύου γνώριζαν ήδη τις σχέσεις της Exxon με τους εξορύκτες.
Τον Αύγουστο του 2021, για παράδειγμα, ο συνιδρυτής της Giga Energy Matt Lohstroh δήλωσε ότι η Exxon πουλούσε ήδη λίγο φυσικό αέριο για τις εξορύξεις.
Η Exxon απέχει μακράν από το να είναι η μόνη εταιρεία πετρελαίου που ασχολείται με ανθρακωρύχους.
Η ConocoPhillips προμηθεύει επίσης φυσικό αέριο σε εξορύκτες bitcoin, κάτι που έχει αναφερθεί ευρέως από διάφορα μεγάλα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των CNBC και Bloomberg.

Η χρήση του φυσικού αερίου

Η Marathon Oil, μια εταιρεία πετρελαίου πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με έδρα το Χιούστον, παρέχει επίσης σε επιχειρήσεις εξόρυξης bitcoin με το φυσικό της αέριο.
Στη σελίδα του ιστότοπού της σχετικά με τον έλεγχο των εκπομπών, η Marathon δηλώνει ότι χρησιμοποιεί αέριο «που διαφορετικά θα αναφλεγόταν λόγω έλλειψης σύνδεσης με δίκτυο αερίου ή περιορισμών στην ικανότητα χρήσης [για] παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για την τροφοδοσία ηλεκτρονικών υπολογιστών και κέντρων δεδομένων που χρησιμοποιούνται για την εξόρυξη Bitcoin»
Η EOG Resources, μια άλλη αμερικανική εταιρεία πετρελαίου, φημολογείται επίσης ότι συναλλάσσεται με... ανθρακωρύχους από μέλη της βιομηχανίας, αν και δεν έχουν ακόμη αναφερθεί επίσημες συμφωνίες.
Και η Texas Pacific Land υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία με δύο εταιρείες εξόρυξης, τη Mawson και την JAI Energy, για να ξεκινήσει αυτό που ο συνιδρυτής της JAI Energy Ryan Leachman αποκάλεσε «τη σημαντικότερη εξέλιξη μέχρι σήμερα».

Διεθνείς συνεργασίες

Ωστόσο, οι αμερικανικές εταιρείες δεν είναι οι μόνες που κάνουν πρωτοσέλιδα
Μια θυγατρική του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Gazprom σχεδιάζει και kτίζει τη δική της επιχείρηση εξόρυξης bitcoin στις τοποθεσίες εξόρυξης πετρελαίου της από τα τέλη του 2020.
Κάτω από τον ισημερινό, πετρελαιοπηγές σε απομακρυσμένες περιοχές της Αυστραλίας χρησιμοποιούνται από την καναδική εταιρεία φυσικού αερίου Bengal Energy για την τροφοδοσία μηχανών εξόρυξης bitcoin.

Γιατί αυτές οι συνεργασίες έχουν σημασία

Η εξόρυξη Bitcoin ως βιομηχανία κερδίζει σημαντική νομιμοποίηση καθώς πιο παραδοσιακές εταιρείες ενέργειας αρχίζουν να συνεργάζονται με εξορύκτες bitcoin.
Παρόλο που το συνολικό μέγεθος των συνεχιζόμενων συνεργασιών είναι μικρό σε σχέση με ολόκληρη τη βιομηχανία εξόρυξης, πόσω μάλλον την παγκόσμια αγορά ενέργειας, η σημασία αυτών των πρώτων μερικών συμφωνιών δεν μπορεί να υποτιμηθεί.
Η Exxon και άλλες εταιρείες δίνουν κύρος σε μια βιομηχανία που έχει κακή φήμη.
Ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου συνεργάζονται με εταιρείες που διαχειρίζονται την υπολογιστική ισχύ στη βιομηχανία blockchain ζωής μόλις και μισής δεκαετίας.

Ενεργειακή υποδομή

Σημαντική επίδραση που έχουν αυτές οι συνεργασίες στην εξόρυξη bitcoin εντός ή εκτός του ηλεκτρικού δικτύου.
Μιλώντας στο κοινό στο Bitcoin 2022, ο Paul Prager, Διευθύνων Σύμβουλος της δημόσιας εταιρείας εξόρυξης TeraWulf, είπε: «Η εξόρυξη bitcoin είναι ενεργειακή υποδομή. Αυτό είναι».
Αυτή η ιδέα είναι δύσκολο να αγνοηθεί καθώς οι τιτάνες της ενέργειας υπογράφουν συμφωνίες με εξορύκτες bitcoin. Φυσικά, αυτές οι συνεργασίες εξόρυξης καταλαμβάνουν ένα πολύ μικρό μερίδιο του συνολικού ποσοστού της βιομηχανίας, αλλά αυτό το μερίδιο είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.

Τι θα φέρει το μέλλον…

Ένα μέλλον όπου κάθε μεγάλος παραγωγός πετρελαίου είναι επίσης εξορύκτης bitcoin - ή τουλάχιστον λειτουργεί έναν βραχίονα εξόρυξης bitcoin - είναι πολύ εύκολο να φανταστεί κανείς και θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα σύντομα.
Ειδικά για τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι εξορύκτες bitcoin συνεχίζουν να εισβάλλουν με περισσότερες συμφωνίες μεταξύ αυτών των δύο βιομηχανιών.
Τα ορόσημα που αντιπροσωπεύουν αυτές οι συνεργασίες θα ήταν σχεδόν αδιανόητα πριν από τρία έως πέντε χρόνια.
Παρόλο που η τιμή του bitcoin είναι πολύ μακριά από τα υψηλά ρεκόρ του, το μέλλον για την υποδομή που βρίσκεται κάτω από το δίκτυο Bitcoin είναι πιο λαμπρό από ποτέ.
Ο… γάμος μεταξύ παραγωγών πετρελαίου και εξορυκτών bitcoin μόλις ξεκινά!

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης