Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Μπορεί το κραχ στα κρυπτονομίσματα να παρασύρει τις αγορές; - Χάθηκαν 2 τρισ. δολ. μέσα σε 3 μήνες

Μπορεί το κραχ στα κρυπτονομίσματα να παρασύρει τις αγορές; - Χάθηκαν 2 τρισ. δολ. μέσα σε 3 μήνες
Μέχρι τώρα, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η πώληση κρυπτονομισμάτων είχε πυροδοτήσει αναταραχές σε επενδυτές
Από τις Βρυξέλλες μέχρι την Ουάσιγκτον, οι χρηματοπιστωτικοί επόπτες προσπαθούν να περιορίσουν τον κίνδυνο να επεκταθεί η αναταραχή της αγοράς των κρυπτονομισμάτων σε άλλες αγορές, υποστηρίζοντας ότι οι δικές τους ενέργειες έχουν προστατεύσει τις τράπεζες από τα δομικά προβλήματα των κρυπτονομισμάτων.
«Το πρόσφατο κραχ, που εξαϋλωσε πάνω από 2 τρισ. δολάρια από τον Απρίλιο, δεν εξαπλώθηκε στον παραδοσιακό τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό τομέα», δήλωσε στους Financial Times ο εν ενεργεία ελεγκτής των ΗΠΑ Michael Hsu.
«Αυτό οφείλεται, τουλάχιστον εν μέρει, στη συνεχή και σκόπιμη έμφαση που δίνουν οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές στην ασφάλεια, την ευρωστία και την προστασία των καταναλωτών», είπε.
Τις προηγούμενες ημέρες μάλιστα, χωρίς ηχηρές ανακοινώσεις, οι παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές στη Βασιλεία προχώρησαν παραπέρα, προτείνοντας αυστηρότερους κανόνες για τον περιορισμό της έκθεσης σε κρυπτονομίσματα στο 1% των περιουσιακών στοιχείων μιας τράπεζας.
Παράλληλα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η Federal Reserve, η οποία δημοσίευσε πρόσφατα τα αποτελέσματα των ετήσιων τεστ αντοχής της που δείχνουν ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ θα μπορούσαν να υποστούν ζημίες άνω των 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων αλλά να εξακολουθήσουν να υπερβαίνουν τα επίπεδα κεφαλαίου που έχει επιβάλει η κυβέρνηση, βλέπει περιορισμένη έκθεση του κλάδου στις αγορές κρυπτογράφησης.

Ελάχιστος ο αντίκτυπος

Εκτός του τραπεζικού τομέα, τα τείχη προστασίας περιλαμβάνουν επενδυτικές κατευθυντήριες γραμμές για θεσμικούς επενδυτές που περιορίζουν την έκθεσή τους σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, σύμφωνα με την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Μέχρι τώρα, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η πώληση κρυπτονομισμάτων είχε πυροδοτήσει αναταραχές από επενδυτές που αναζητούσαν παραδοσιακούς τίτλους για να καλύψουν απώλειες κρυπτονομισμάτων, αν και η SEC εξακολουθούσε να παρακολουθεί αυτή τη δραστηριότητα.
«Για τους σημαντικούς διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, ο άμεσος αντίκτυπος του κραχ κρυπτονομισμάτων είναι αρκετά ελάχιστος», δήλωσε η Anne Richards, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Fidelity International.
«Το Bitcoin έχει μπει σε έναν μικρό αριθμό θεσμικών πορτοφολιών, αλλά για τις περισσότερες ομάδες εξακολουθεί να είναι πολύ στο περιθώριο».
Ο Andrea Enria, ο επικεφαλής τραπεζικός επόπτης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είπε σε επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι υπάρχουν «ακόμα πολύ περιορισμένες» συνδέσεις μεταξύ κρυπτονομισμάτων και τραπεζών.
«Αλλά βλέπω μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τις τράπεζες για να εισέλθουν ίσως σε αυτές τις αγορές καθώς βλέπουν νεότερους πληθυσμούς να ενδιαφέρονται δυνητικά πολύ. . .
Επίσης βλέπω, γενικά, μεγαλύτερη αστάθεια στον κλάδο, οπότε όσο πιο γρήγορα μπορέσουμε να ρυθμίσουμε και να δώσουμε σαφείς οδηγίες, τόσο το καλύτερο».
Ο Paschal Donohoe, υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας και πρόεδρος του Eurogroup των υπουργών Οικονομικών, δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι δεν ανησυχούν αυτή τη στιγμή, αλλά πρόσθεσε: «Θα φανταζόμουν ότι σε ένα χρόνο από τώρα θα είμαστε τόσο επικεντρωμένοι στην κρυπτογράφηση όσο και στον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής, που είναι από τα κύρια μεληματά μας».

Οι ενέργειες των μεγάλων τραπεζών

Μεγάλες ρυθμιζόμενες τράπεζες έχουν βρει τρόπους να προσφέρουν προϊόντα κρυπτογράφησης σε πελάτες.
Η JPMorgan Chase του Jamie Dimon βοηθά τις ανταλλαγές κρυπτονομισμάτων Coinbase και Gemini με συναλλαγές κατάθεσης και ανάληψης.
Η Goldman Sachs έχει πουλήσει παράγωγα που συνδέονται με το bitcoin και την ίδια στιγμή έχει κάνει ένα δάνειο στην Coinbase με εξασφάλιση έναντι του bitcoin.
Πολλές τράπεζες προσφέρουν σε πλούσιους επενδυτές πρόσβαση σε επενδυτικά κεφάλαια κρυπτονομισμάτων.
Οι μικρότερες τράπεζες των ΗΠΑ έχουν εμβαθύνει στα κρυπτονομίσματα, προσελκύοντας πελάτες ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, όπως εκδότες stablecoin, ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων και traders.
Αυτές περιλαμβάνουν την Signature Bank, η οποία έχει πει ότι περισσότερο από το ένα τέταρτο των καταθέσεων σε δολάρια περίπου 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων σχετίζεται με πελάτες ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων και η Silvergate, η οποία πήρε σχεδόν το σύνολο των 29 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε καταθέσεις από πελάτες ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.
«Οι τράπεζες πρέπει να πάνε εκεί που θέλουν οι πελάτες να πάνε, οπότε αν υπήρχε πίεση από τους πελάτες, θα μπορούσαν να είχαν εμπλακεί σε περισσότερη [κρυπτογραφική] δραστηριότητα», δήλωσε ο Mitch Eitel, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Sullivan & Cromwell.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης