Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Capriole Investments: Προ των πυλών νέα εποχή κερδών για το Bitcoin - Τι αποκαλύπτει

Capriole Investments: Προ των πυλών νέα εποχή κερδών για το Bitcoin - Τι αποκαλύπτει
Ο δείκτης δραστηριότητας των miners που εξορύττουν bitcoin θα μπορούσε να δώσει στους επενδυτές μια ιδέα για το πού θα κατευθυνθεί το ψηφιακό νόμισμα

Νέα εποχή κερδών θα έλθει για το Bitcoin εάν η αγορά «χωνέψει» τα πρόσφατα τεχνικά σήματα.
Από τότε που το πρώτο τη τάξει κρυπτονόμισμα έφτασε στο -60% από τα ιστορικά υψηλά του, στα 69.000 δολάρια, τον Νοέμβριο του 2021.
Από τότε, μάλιστα, περί τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια έχουν εξαϋλωθεί από ολόκληρη την αγορά των κρυπτονομισμάτων τους τελευταίους μήνες.
Ωστόσο, o δείκτης δραστηριότητας των miners που εξορύττουν bitcoin θα μπορούσε να δώσει στους επενδυτές μια ιδέα για το πού θα κατευθυνθεί το ψηφιακό νόμισμα στη συνέχεια.
Σημειώνεται πως οι εξορύκτες επικυρώνουν τις συναλλαγές στο δίκτυο bitcoin χρησιμοποιώντας υπολογιστές υψηλής εξειδίκευσης και έντασης ενέργειας για την επίλυση πολύπλοκων μαθηματικών γρίφων.
Κατόπιν, επιβραβεύονται σε bitcoin για τις προσπάθειές τους.
Όσα περισσότερα bitcoin εξορύσσονται, η επίλυση αυτών των γρίφων γίνεται πιο δύσκολη.
Κατά τη διάρκεια της πτώσης της αγοράς, μια πτωτική τιμή στο bitcoin μπορεί να καταστεί ασύμφορη για πολλούς εξορύκτες, οπότε πουλούν bitcoin για να διατηρηθούν στη ζωή και σβήνουν τις «εξέδρες εξόρυξης» για να εξοικονομήσουν χρήματα.
Αυτό συνέβη κατά την τελευταία πτώση στην αγορά και μπορεί να αποδειχθεί από το «hash rate», ένας δείκτης της υπολογιστικής ισχύος που χρησιμοποιείται για την εξόρυξη bitcoin.
Από τα μέσα Μαΐου, όταν στην αγορά άρχισε να σημειώνονται διαδοχικά sell off, ο «μέσος ρυθμός κατακερματισμού» των τελευταίων 30 ημερών (μια μηνιαία μέση τιμή) μειώθηκε περισσότερο από 7% ενώ κάποια στιγμή σημείωνε πτώση 10%.
Αυτό σήμαινε ότι οι miners έσβηναν τις μηχανές τους.
Το hash rate, που εξετάζεται με διάφορους τρόπους, χρησιμοποιείται από επενδυτές κρυπτονομισμάτων για να προσπαθήσουν να καταλάβουν πότε η αγορά μπορεί να «πέσει», επειδή η συνθηκολόγηση και η λειτουργία των εξορυκτών συχνά συνδέονται με το τελευταίο στάδιο ενός κύκλου bitcoin.
«Ιστορικά μιλώντας, η συνθηκολόγηση στην αγορά εξόρυξης τείνει να αντιστοιχεί σε μεγάλο βαθμό με τα συνολικά κατώτατα όρια της αγοράς», δήλωσε στο CNBC μέσω email ο Matthew Kimmell, αναλυτής ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων στην CoinShares.

Ρυθμός κατακερματισμού και σήμα αγοράς

Αφορμώμενος από αυτό, ο Charles Edwards, ιδρυτής του fund κρυπτογράφησης Capriole Investments, σκέφτηκε την ιδέα των «hash ribbons» το 2019 για να εντοπίσει επενδυτικές ευκαιρίες για το bitcoin.
Όταν ο κινητός μέσος όρος 30 ημερών για τον ρυθμό κατακερματισμού πέφτει κάτω από τον κινητό μέσο όρο των 60 ημερών, αυτό ονομάζεται «πτωτική διασταύρωση» και σηματοδοτεί ότι οι miners κλείνουν μηχανές.
Συνήθως τα κύματα πωλήσεων συνδέονται με αυτά τα γεγονότα.
Όταν περισσότεροι miners απομακρύνονται από την αγορά, η δυσκολία εξόρυξης bitcoin μειώνεται επειδή υπάρχει λιγότερος ανταγωνισμός.
Λόγω δε του μειωμένου ανταγωνισμού, περισσότεροι miners μπορεί να επανέλθουν στην αγορά και να υπάρξει ανάκαμψη.
«Αυτές οι συνθηκολογήσεις είναι επώδυνα γεγονότα για τους ανθρακωρύχους μέσα στο οικοσύστημα», είπε ο Εdward στο CNBC.
Αλλά χρησιμοποιώντας τη μέθοδο του Edwards, όταν ο κινητός μέσος όρος των 30 ημερών για τον ρυθμό κατακερματισμού υπερβαίνει τον κινητό μέσο όρο των 60 ημερών, η χειρότερη συνθηκολόγηση του ανθρακωρύχου τείνει να τελειώσει.
Όταν αυτό συμβαίνει μαζί με την τιμή του κινητού μέσου όρου 10 ημερών του bitcoin που υπερβαίνει την τιμή του κινητού μέσου όρου των 20 ημερών, τότε είναι όταν αναβοσβήνει ένα «σήμα αγοράς», σύμφωνα με τον Edwards. Είπε δε ότι αυτοί οι «σταυροί» έγιναν το Σάββατο.
Στο παρελθόν, η αγορά του bitcoin σε αυτά τα σημεία θα είχε ισχυρές αποδόσεις ανάλογα με το πόσο διατηρούσατε το κρυπτονόμισμα, σύμφωνα με τον Edwards.
Για παράδειγμα, η αγορά bitcoin με το σήμα αγοράς του Αυγούστου 2016 θα έδινε σε έναν επενδυτή μια απόδοση μεγαλύτερη από 3.000% εάν διατηρούνταν στην κορυφή του Δεκεμβρίου 2018, τη στιγμή που το bitcoin έφτασε σε νέο ρεκόρ.
Πιο πρόσφατα, η αγορά κατά τη διάρκεια του πρόσφατου σήματος αγοράς τον Αύγουστο του 2021, θα είχε απόδοση μεγαλύτερη από 50% εάν το bitcoin πωλούνταν στα υψηλά του Νοεμβρίου 2021.
«Δημιούργησα το Hash Ribbons το 2019 ως έναν τρόπο να προσδιορίσω πότε είχε συμβεί σημαντική συνθηκολόγηση εξόρυξης Bitcoin, καθώς όταν ξαναρχίζει η ανάκαμψη από αυτά τα γεγονότα συνήθως σηματοδοτούν τα μεγάλα κατώτατα όρια των τιμών Bitcoin», είπε ο Edwards.
«Ιστορικά, αυτές ήταν εξαιρετικές στιγμές για να διατεθεί σε Bitcoin, με απίστευτες αποδόσεις».
Ο Kimmell από την CoinShares είπε ότι η λογική πίσω από το σήμα αγοράς είναι ότι εάν η τιμή του bitcoin «τείνει να ξεπερνά σταθερά το hashrate πριν από μια περίοδο υψηλής αύξησης τιμών, τότε μια τάση ανάκαμψης στο hashrate, που χαρακτηρίζεται από τον κινητό μέσο όρο 30 ημερών για τη διέλευση του ρυθμού κατακερματισμού πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 60 ημερών, μπορεί να σημαίνει ότι η ανάκαμψη στην τιμή του bitcoin έχει ήδη ξεκινήσει».
«Θεωρώ ότι ο δείκτης δεν πρέπει να βασίζεται αποκλειστικά σε αυτήν για τη λήψη μιας επενδυτικής απόφασης, αλλά σίγουρα μπορεί να είναι χρήσιμη εάν συνδυαστεί με μια σειρά από άλλες μετρήσεις και ποιοτικά στοιχεία», πρόσθεσε.

«Βιασύνη του χρυσού»

Το Bitcoin διαπραγματεύεται σε ένα στενό εύρος περίπου 18.000 δολ. έως 25.000 δολ. από τα μέσα Ιουνίου. Ωστόσο, υπάρχουν πιθανότητες αυτοί οι δείκτες να μην αποδειχθούν τόσο θετικοί όσο στο παρελθόν λόγω του ευρύτερου μακροοικονομικού περιβάλλοντος.
Βέβαια, η τρέχουσα παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε πολύ διαφορετική κατάσταση σε σχέση με τους προηγούμενους κύκλους κρυπτονομισμάτων. Υπάρχει ανεξέλεγκτη πληθωρισμός και αύξηση των επιτοκίων παγκοσμίως, πτυχές που δεν υπήρχαν στο παρελθόν.
Περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, όπως οι αμερικανικές μετοχές, και ειδικότερα το Nasdaq, με το οποίο το bitcoin συνδέεται στενά, έτυχαν σειρά sell off φέτος.
Ο κύριος κίνδυνος παραμένει ο πληθωρισμός, αλλά ακόμα και βρισκόμαστε πιο κοντά από κοντά σε μια κορύφωσή του και ως εκ τούτου αυτό δείχνει ότι στα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου βρισκόμαστε πιο κοντά στον «πάτο» από ποτέ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης